پیام خوزستان

آخرين مطالب

جاذبه‌های گردشگری بهبهان میزبان مهمانان نوروزی فرهنگی

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اهواز – شهرستان بهبهان با داشتن قدمت و سابقه‌ تاریخی و تمدنی شش هزار ساله، یکی از مناطق مهم شکل‌گیری و تکمیل تمدن این سرزمین کهن به شمار می‌رود و با 104 اثر ملی و شهر تاریخی ارجان میزبان مسافران نوروزی است.
به گزارش ایرنا شهرستان بهبهان در جنوب شرقی استان خوزستان و دامنه‌ی جنوبی کهگیلویه در میان 2 منطقه نفتون آقاجاری و گچساران واقع شده است فاصله‌ی‌ این شهرستان از مرکز استان یعنی اهواز 195 کیلومتر است این شهرستان از شمال و شمال شرقی به استان کهگیلویه و بویراحمد از جنوب به بخش زیدون، از غرب به آقاجاری و امیدیه و از شرق به گچساران منتهی شده است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بهبهان گفت: اغلب آثار تاریخی، طبیعی و اماکن مذهبی برای ایام نوروز کاملا آماده پذیرایی و بازدید گردشگران نوروزوی هستند.
کبری ابوعلی با اشاره به وضعیت اسکان در شهرستان بهبهان بیان کرد: ظرفیت اسکان مدارس در بهبهان، زیدون و تشان 13 تا 14 هزار نفر، ظرفیت 2 هتل بهبهان 400 نفر، و ظرفیت سه مسافر خانه این شهرستان نیز 120 نفر است.
وی افزود: 2 رستوران بین راهی یکی از ورودی اهواز به بهبهان و دیگری از خروجی بهبهان به شیراز نیز آماده خدمات دهی به مسافران نوروزی است.
رییس اداره میراث فرهنگی بهبهان بیان کرد: با توجه به بارندگی اخیر می‌توان گفت در کنار بستر اغلب رودخانه های به ویژه رودخانه مارون در کنار روستاهای آب باران و روستای ملاهانی فضای مناسبی برای گردشگران ایجاد شده است .
وی افزود: همچنین در تمامی اماکن مذهبی و مناطق طبیعی مشخص شده خدماتی مانند سرویس بهداشتی برای گردشگران در نظر گرفته شده است تا سفری آسوده تر را برای خودشان رقم بزنند.
ابوعلی ادامه داد: تمامی آثار تاریخی و مکان های قابل بازدید در شهرستان بهبهان پیش از آغاز نوروز نظافت و مهیای بازدید گردشگران شده اند و در کنار برخی از آن‌ها نمایشگاه غذا محلی و صنایع دستی به منظور معرفی هر چه بهتر این شهرستان در نظر گرفته شده است.
بهبهان علاوه بر دارا بودن تاریخی کهن و دیرینه، دارای مناطق‌ نمونه گردشگری و یکی از قطب‌های تاریخی و گردشگری استان خوزستان به شمار می رود و از لحاظ مذهبی هم جایگاه ویژه‌ای دارد این شهرستان از لحاظ ادبی خاستگاه فرزانگانی همچون آیت الله وحید بهبهانی، آخوند ملا علی بهبهانی و میرزا شوقی بهبهانی بوده است.
بافت تاریخی شهر بهبهان که قدیمی‏ترین منطقه بهبهان فعلی است، آثار قدیمی و تاریخی زیادی را در دل خود جای داده است. از ویژگی‏‌های این بافت وجود بیش از 84 مسجد، حسینیه و امامزاده در لابه‌لای اماکن مسکونی آن است؛ قدمت بیشتر خانه‏‌هایی که در بافت واقع شده‏‌اند به دوره‌‏های قاجار و پهلوی می‌‏رسند.
**اماکن تاریخی بهبهان
ازجمله آثار تاریخی این شهرستان که امروز دیگر اثر از آنها نمانده یا تخریب شده اند می توان به نارین قلعه، مقوم، آب‎ انبار و برکه‏‌ها، ، عمارت کلاه‎فرنگی، گور مکشوفه کیدین ‎هوتران، مجموعه بکان ، پل خیری مح‎خان (خیرآباد)، آتشکده چهارطاق (خیرآباد)، کتیبه تنگ‎تکاب، برج‌های رضاخانی، خرابه‏های کلگه‏زار، کتیبه تنگ سروک اشاره کرد.
**قلعه گلو
قلعه گلو یا همان قلعه گل و گلاب در میان پنج روستای شله زار یک و دو ، گنجیگون ، چم بستون یا چم بستان و قلعه دز قرار دارد که نزدیک‌ترین روستا به قلعه گلو روستای چم بستون است که از بالای قلعه هم دیده می شود یکی از نام های پر آوازه و نام آشنای این مناطق قلعه گلو یا گل و گلاب است که اهالی لیراوی آن را مرکز حکومت لیراوی کوه به رهبری امیر لیرو می دانند.
**شهر قدیمی ارجان
شهر قدیمی بهبهان یا همان ارجان به‌واسطه‌ اشیاء بدست آمده است، قدیمی‌ترین دوره تاریخی این شهر قدیمی بر اساس کشفیات به دست آمده نشان از هزاره دوم پیش از میلاد مسیح دارد و نقوش جام ارگان (ارجان) نشانگر مرکزیت این منطقه است، شهر قدیمی بهبهان (‌ارجان) ‌در دوره هخامنشی به‌ واسطه‌ قرار گیری بر یکی از مهم‌ترین راه‌های ارتباطی آن زمان یعنی راه شاهی که از لودیه در کنار دریای مدیترانه شروع می‌شده و شوش را از طریق ارجان به پاسارگاد متصل می‌ کرده از رونق و اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده است.
**قلعه و آرامگاه ارجان
این قلعه در زمان ساسانیان و برای دفاع در برابر هجوم اقوام عرب در قسمت شمال غربی بهبهان ساخته شده است صحن قلعه ارجان نسبتاً وسیع است و از طرف صحن، سه طبقه حجره یکی بالای دیگری دیده می‌شود و تمامی حجره‌ها دارای طاق چند شاخه معروف به طاق رومی هستند علاوه بر این مجموعه تاریخی ارجان دارای یک آرامگاه است که آرامگاه آن از جمله آرامگاه های دسته جمعی به شمار می رود.
**حمام ارجان
حمام ارجان در قسمت شمال غربی قدمگاه امام رضا ‌(ع)، در قسمت پایین دره و در ارتفاع 5 متری از سطح فعلی رودخانه قرار دارد این بنا متعلق به دوره ساسانی و مرتبط با شهر قدیم ارجان است بنای حمام به صورت چهار ایوانی است که در حال حاضر به علت این‌که کف آن تا ارتفاع زیادی براثر ریزش سقف‌ها و سنگ‌های کناره‌ دره پر شده، پلان آن به‌طور کامل دیده نمی شود.
**پل امام رضا یا پل ارجان
این پل که در کنار رودخانه مارون در نزدیکی روستای امام رضا (ع) و قدمگاه امام رضا (ع) واقع شده، متعلق به دوره‌ی ساسانی است
**پل سفلائی ارجان
این پل که در کنار رودخانه مارون است و پهنائی برابر 13 متر داشته است سمت غربی پل تقریباً سالم مانده ولی سمت شرقی که در معرض جریان آب قرار داشته به شدت آسیب دیده است.
**مدرسه‌ تاریخی خیرآباد (قلعه مدرسه)
این بنا در سال 1089 هجری قمری در زمان حکومت شاه سلیمان صفوی به دستور حسینعلی خان زنگنه والی بهبهان و کهگیلویه ساخته شد و به دلیل این‌که در این مکان علوم دینی به طلاب آموزش داده می‌شد به مدرسه خیرآباد نام‌گذاری شد اشخاصی چون آیت الله وحید بهبهانی از اساتید این مدرسه بوده‌اند.
**خانه تاریخی نجف‌خان (سرای بهادر دیوان)
این بنای تاریخی قریب چهارصد سال قدمت دارد که متعلق به والی بهبهان و خانه‌ حکومتی بوده است این بنا شامل سه قسمت حیاط بیرونی، حیاط اندرونی و اصطبل است و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
**دخمه‌ بشیر و نذیر
دخمه‌ بشیر و نذیر در چند کیلومتری جنوب شهر بهبهان واقع شده است این دخمه ها در یک ساختمان قدیمی و در کنار هم قرار گرفته اند و درباره آن‌ها روایات مختلفی رواج دارد برخی معتقدیند این دخمه ها متعلق به بشیر و نذیر، خادمان حضرت امام جعفر صادق (ع) است و برخی دیگر نیز معتقدند متعلق به 2 یهودی است .
**راسته بازار
راسته بازار متعلق به دوره قاجاریه و در فهرست آثار ملی ثبت شده است و در حال حاضر قدیمی‌ترین بازار شهرستان به شمار می رود که در زمان گذشته مرکز تجاری شهر بهبهان بوده است راسته بازار دارای چندین راسته بوده که حرفه‌های مختلف در آن فعالیت داشته است.
**جاذبه‌های گردشگری بهبهان
منطقه‌ گردشگری خاییز
این روستا در شمال شرقی بهبهان در دامنه‌ کوه خاییز و با فاصله حدود 22 کیلومتری از شهرستان واقع شده است خائیز دارای تاریخچه‌ای طولانی از دوران پادشاهان ساسانی است و آثار آن عبارتند از سنگچینی‌های راه شاهی و همچنین سه آسیاب واقع در دهانه‌ی تنگ خاییز که رونق منطقه را تا دوره‌های اسلامی می‌رساند.
**منطقه گردشگری تنگ‎تکاب
این روستا در 20 کیلومتری شمال بهبهان، نواحی اطراف کارخانه سیمان و در نزدیکی سد مارون، در دامنه کوه تنگ‎تکاب واقع شده‎ است؛ راه باریک و پرپیچ و خم کوهستانی ما را به این منطقه خوش آب و هوا می‏‌رساند که به طور کامل بر شهر بهبهان و رودخانه مارون که در پای آن جریان دارد مسلط بوده به ویژه در شب چشم‏انداز شهر بسیار دیدنی است. باغ‏های انبوهی در دامنه کوه واقع شده‏اند و هرکدام دارای چشمه و استخر است؛ کوهستانی بودن، وجود مناظر زیبای طبیعی و دور بودن از هیاهوی شهر باعث شده‎ تا در همه فصول سال علاقه‌مندان زیادی برای تفریح و استراحت به این منطقه سفر کنند.
کوهستانی بودن منطقه به دوستداران کوهنوردی و صخره‏نوردی امکان پرداختن به علاقه خود را می‏‌دهد؛ همچنین قلعه ای در این منطقه به جا مانده که به حسن صباح نسبت داده می‏‌شوند و آن طور که در کتاب خداوند الموت آمده یکی از معاونان حسن صباح در این قلعه بر منطقه‏‌های خوزستان و فارس و کهگیلویه نظارت می‏‌کرده ‎است.
**روستای پشکر
این روستا در شمال بهبهان و در اطراف سد مارون در پای یکی از کوه‌های رشته‌کوه تنگ تنکاب، میان کوه و دره‏‌هایی به عمق 40 متر که رودخانه زیبا وخروشان مارون از آن می‏گذرد، واقع شده است. در این روستا، باغ‏ هایی از لیمو، نخل و نارنج در 2 بخش شرق و غرب وجود دارد.
امام‌زاده و گورستان پشکر که در تاریخ 27 آبان 1386 با شماره‌ی 20287 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید، مربوط به دوره ساسانیان است همچنین در فاصله‌ میان روستا و باغ‌های غربی، تپه‏هایی وجود دارند که در ماه‌های پرباران سال از چمن و گل پوشیده می‏شوند خانه‌های روستا، گلی و قدیمی‏ هستند و بافت قدیمی‏ آن پلکانی‏شکل و زیبا و با وجود غیر مسکونی بودن هنوز قابل استفاده هستند.
**پلاژ مارون
این مجموعه دارای فضای سبز زیبا با گونه های گیاهی متنوع است که چشم اندازی زیبا را به وجود آورده است. مجموعه تفریحی- ورزشی ساختمان های جنبی سد مارون (پلاژ) با وسعت حدود ١٣ هکتار در ٢٤ کیلومتری شهرستان بهبهان جنب دریاچه سد مارون واقع شده است.
**اماکن مذهبی
یکی از دلایل اهمیت بهبهان از لحاظ مذهبی را می‌توان وجود قدمگاه حضرت امام رضا (ع) در این شهر دانست همچنین آرامگاه چند تن از فرزندان امام موسی کاظم (ع) از جمله امام‌زاده حیدر بن موسی (ع)، امام‌زاده شاه فضل بن موسی (ع) و شاه میرعالی حسین را در خود جای داده است بنای قدمگاه امام رضا (ع) در کنار رود مارون در حدود 10 کیلومتری شمال شرقی بهبهان واقع شده است و براساس تاریخ شفاهی این مکان، محل استراحت امام رضا (ع) در هنگام عزیمت به خراسان بوده است
امام‌زاده حیدر (ع) یا به زبان محلی بهبهانی ها آقاپیر حیدر پس از عزیمت حضرت امام رضا (ع) از مدینه به طوس به همراه دیگر امام ‌زادگان از جمله شاهچراغ و حضرت معصومه (س) برای دیدار برادر و امام خود به ایران آمدند که بهبهان به شهادت رسید و زیر درخت سدر در همان محل شهادتشان به خاک سپرده شد و آرمگاه ایشان در آنجا ساخته شد.
امام‌زاده فضل بن موسی (ع) از معروف‌ترین زیارتگاه‌های بهبهان که در بین مردم بهبهان به شاه فضل(ع) شناخته می‌شود
امام‌زاده شاه میر عالی حسین(ع) یکی از معتبرترین امام‌زاده‌ها و زیارتگاه‌های در بهبهان به شمار می رود
امام‌زاده اباذر از دیگر امکان مذهبی بهبهان است که در 40 کیلومتری جنوب بهبهان در شهر سردشت زیدون واقع شده و در آن نقاشی‌ها، مشبک‌کاری‌ها و گچبری‌های قدیمی به کار رفته است.
**نرگس‌زارهای بهبهان
یکی از قدیمی ترین نرگس زارهای طبیعی ایران و منطقه زاگرس در خوزستان در شهرستان بهبهان است که قدمت آن به دوران قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد، گل‌دهی نرگس، همه‌ساله از نیمه دوم سال آغاز و تا پایان بهمن و گاهی نیز نیمه اول اسفند در بهبهان ادامه دارد در نرگس زارهای بهبهان چهار نوع گل نرگس شناسایی شده است که نرگس شهلا وسعت بیشتری را در این مناطق به خود اختصاص داده است از انواع دیگر گل نرگس هم می توان به پُرپَر یا شصت‌پر، پنجه‌گربه‌ای و مسکین اشاره کرد
مساحت نرکس زادها در بهبهان 500 تا 700 هکتار و از میدان بیدبلند فعلی تا منطقه تنگ تکاب و حتی کردستان بهبهان گسترده شده است حدود 35 تا 40 سال پیش بخش وسیعی از زمین های اطراف نرگس زار فعلی پوشیده از گل نرگس بوده که متاسفانه با مکانیزه شدن کشاورزی، تصرف زمین ها برای کشت غلات، خارج ساختن پیازهای نرگس و خروج غیر مجاز آنها به استان های دیگر، بخشی وسیع از این گلزارها که یک سرمایه ملی است از بین رفته است در سال های گذشته با تلاش و پیگیری اداره منابع طبیعی بهبهان، گلزار فعلی که مساحتی حدود 20 هکتار دارد، ملی شده و عملیات مراقبت، نگهداری و احیای آن صورت گرفته است.
**صنایع دستی
صنایع دستی در زمان های گذشته در این شهرستان بسیار تولید می شده است که نقش مهمی در تامین معاش ساکنان این منطقه داشته است مسگری، ورشوسازی، ساخت قلیان، ظروف سفالی، عبابافی، نمدمالی، لحاف‏‌دوزی، تولید کلاه نمدی و گیوه از جمله صنایع دستی شهرستان بهبهان است که در گذر زمان بخش عمده ای از آنها به دست فراموشی سپرده شده و امروزه تنها عبابافی، نمدمالی، لحاف‏‌دوزی و گیوه‏‌دوزی در این شهرستان انجام می شود.
7164/6002

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/112645/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند