پیام خوزستان

آخرين مطالب

/یادداشت/

الزامات دوران بعد از سیل در خوزستان علمي

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - دکتر علیرضا زراسوندی، استاد زمین‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده است، به مقوله بحران‌های طبیعی، به‌ویژه سیل و مدیریت پس از آن پرداخته است.
به گزارش ایسنا - منطقه خوزستان، در متن یادداشت آمده است:
بلایای طبیعی هرساله خسارات عمده جانی و مالی فراوانی به جوامع بشری وارد می‌کند که در این بین وقوع سیل را می توان یکی از مخاطره‌آمیزترین رویدادهای طبیعی برشمرد. در بسیاری از اقلیم های خشک و نیمه خشک، عدم مدیریت میدانی صحیح و نبود نگرش و چشم‌انداز بلند مدت، از یک‌سو بحران کاهش شدید منابع آبی و از سوی دیگر جاری شدن تندآب ها و سیلاب ها در پی بارش های شدید را به دنبال دارد. این رویدادها که ارتباط تنگاتنگی با سوءمدیریت ها و گسترش نگرش های مصرف‌محور دارند، افزون بر تهدید جان هزاران انسان، موجب وارد آمدن خسارات هنگفتی به زیرساخت های اقتصادی و محیط زیست در مناطق سیل‌پذیر می‌شود.
در ایران نیز رخداد سیل یکی از سه مخاطره طبیعی و اصلی محسوب می شود که توسعه بسیاری از نواحی کشور را تهدید می‌کند. بارزترین مثال در این رابطه، سیل اخیر در شمال، غرب و جنوب غرب کشور بود که به وضوح آسیب‌پذیری اقلیم زخم‌خورده کشور در برابر سوءتدبیرها و عدم وجود نگرش توسعه ای پایدارمحور را آشکار ساخت.
استان خوزستان به عنوان مهم‌ترین میزبان رودخانه ها و آب های سطحی کشور در کنار تعدد سدهای حجیم ذخیره آب، بی‌تردید حساس‌ترین رسالت را در گذرگاه های کشور در رابطه با تامین انرژی و آب شرب ایفا می‌کند. لذا فارغ از صدمات و آسیب های بی‌شمار و متنوع سیل اخیر در خوزستان، خلا بررسی پیامدهای بلند مدت و تدوین چشم انداز مدیریت بحرانی کارا و جامع، بیشتر از هر زمان دیگری احساس می شود.
افزون بر این مقوله، نگرانی مهمی که همواره در بحران‌های انسانی و بلایای طبیعی وجود دارد، کاهش و تنزل ضرورت رسیدگی به پیامدهای وقایعی از این دست، هم‌زمان با فروکش کردن موج‌های رسانه‌ای و احساسات مردمی است. همراهی واقعی و میدانی با اقشار آسیب دیده و جبران کامل خسارات اقتصادی، عمرانی و اجتماعی ناشی از آن به ویژه در نواحی کمتر برخوردار، بدیهی‌ترین وظیفه نهادهای دولتی است که کم‌ترین نقصی در این عملکرد، ناامیدی عمومی را درپی خواهد داشت.
در این رابطه حذف بروکراسی‌های غیرضرور و متعهد ساختن دستگاه‌های اجرایی به تعهدات قانونی خویش، نقش موثری در رفع آلام مردمی دارد؛ زیرا مردمانی که تا پیش از این بحران نیز غالبا از منظر اقتصادی، اشتغال و ضروریات زندگی در تنگنای بسیاری قرار داشتند، اکنون تاب تحمیل روندهای اداری پیچیده و طاقات‌فرسا را نخواهند داشت. علاوه بر موارد فوق، پیامدهای زیست‌محیطی سیلاب اخیر از جمله مهم‌ترین شاخص هایی است که باید به جد مورد توجه و پایش قرار گیرد. ایجاد ناهنجاری در زیست‌بوم‌های آبی و خاکی پایین‌دست و تغییرات ژئوشیمی و هیدروژئوشیمی اکوسیستم‌های سیل‌پذیر از مهم‌ترین پیامدهای منفی وقوع سیلاب‌های اخیر است. از سوی دیگر، با وجود تعدد میادین برداشت نفت و همچنین وجود چشمه ها و شورابه‌های نفتی، احتمال افزایش آلودگی خاک‌ها و منابع آبی استان را با خطر جدی روبرو ساخته است. لذا انجام پایش‌های میدانی جامع به منظور بارزسازی پیامدهای زیست‌محیطی سیلاب‌ها می‌تواند نقش مهمی در کاهش پیامدهای ثانویه و بلند مدت این بحران در خوزستان ایفا کند.
پیامدهایی که با عنایت به مواردی از قبیل حجم بالای برداشت از میادین نفتی استان، سیل‌پذیر بودن میادین مذکور و همچنین پایداری بالای سیلاب در گستره مسطح دشت های استان، می‌تواند بسیار زیان‌بارتر از تصور مسئولان امر جلوه نماید.
بدون تردید مهم‌ترین انتظار بحق مردم خوزستان، پرداخت اساسی به شاخص‌های بروز و گسترش بحران‌های این چنینی به ویژه سیلاب است که باید به صورت بنیادین بدان پرداخته شود. پهنه‌بندی و پتانسیل‌یابی مخاطرات طبیعی در کشور با تاکید بر منطقه جنوب غرب و استان خوزستان، می‌تواند نقش پیشگیرانه موثری در بروز دوباره این مخاطرات ایفا نماید. استقرار ستاد دائمی مدیریت بحران با ساختاری نظامند و پویا در استان خوزستان و منطقه جنوب غرب نیز گام مهمی در این راستا خواهد بود. اعطای اختیارات قانونی لازم به این ستاد و برخورداری از امکانات پیشگیری و واکنش سریع در هنگام بحران نیز مهم‌ترین ابزارهای کارامد ساختن ستاد مذکور است. اهتمام عملی دولت و ساختار حاکمیت در میدان دادن به اجتماعات مردم نهاد و تفکرات جوان و پویا به ویژه توجه جدی به بهره گیری از پژوهشگران و نخبگان متعهد، راهکاری مناسب جهت کاهش بروز و پیامدهای زیانبار بحران هایی نظیر سیل خواهد بود.
مبرهن است که عملی ساختن تمامی این موارد که ارتباط مستقیم با امنیت ملی دارند، نیازمند تولد نگرش مرکزیت‌زدا و فرصت دادن به پتانسیل‌های محلی در کشور است. لذا مادامی که تئوری مرکز محوری بر تمرکز نهاد و سازمان‌های اجرایی به ویژه در مقوله مدیریت بحران حکم‌فرما باشد، مردم و اقشار مناطق مرزی و غیرمرکزی کشور، بزرگ‌ترین قربانیان مخاطرات طبیعی و انسانی خواهند بود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/117215/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند