پیام خوزستان

آخرين مطالب

شاگرد و معلم در تاریخ فلسفه

حاشیه‌های زندگی علمی بزرگترین معلمان تاریخ / از جدل ارسطو و افلاطون تا خیانتی که هایدگر به استاد خود کرد فرهنگی

حاشیه‌های زندگی علمی بزرگترین معلمان تاریخ / از جدل ارسطو و افلاطون تا خیانتی که هایدگر به استاد خود کرد
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زمانی که گروهی از شاگردان ارسطو از او پرسیدند؛ چرا با وجود رابطه استاد و شاگردی، اینقدر با افلاطون مخالفت می کند، او جواب داد: «افلاطون عزیز من است اما حقیقت عزیزتر است.»

به گزارش خبر فوری، رابطه معلمان بزرگ و شاگردانشان معمولا از نوع مرید و مرادی بوده است. در ادبیات و عرفان ما، معلم جایگاه ویژه ای دارد و شاگردان تا زمان حیات او، جرات نقد و مخالفت با او را ندارند و او را مانند یک پیامبر ستایش می کنند. اما در فلسفه چنین امری دیده نمی شود.
فیلسوفان بزرگ معمولا معلمانی بزرگ هم بوده اند. آنها شاگردانی تربیت کرده اند که خود، تبدیل به فیلسوفانی بزرگ شده اند. با این حال، از آنجا که فلسفه دانش «جستجوی حقیقت» و «آزاد اندیشی» است، فیلسوفانِ شاگرد خیلی زود به مخالفت با استادان خود پرداخته و راه خود را از آنان جدا می کردند. با این حال، غالبا این شاگردان حرمت استاد را نگه می داشتند.
در واقع، نوعی حس دوگانه در وجود فیلسوفانی وجود داشت که استادانی بزرگ داشتند. آنها از یک طرف با عقاید استاد مخالفت می کردند و از طرف دیگر، سعی می کردند حرمت او شکسته نشود و مقامش زائل نگردد.
در این گزارش قصد داریم به مهم ترین دانشجویان و معلمانی که در تاریخ فلسفه حضور داشته و در عین حفظ رابطه شاگرد و استادی، مخالف هم بودند، اشاره داشته باشیم.
ارسطو و افلاطون

پیام خوزستان


سقراط، پدر فلسفه، استاد افلاطون بود. افلاطون راه استاد خود را ادامه داد و در مدرسه «آکادمیا» در آتن شاگردانی را دور خود جمع کرد. در میان شاگردانش، یک غریبه (غیر آتنی) با نام ارسطو که از شهر استاگیرا (در مقدونیه) به آتن سفر کرده بود، بیش از همه جلب توجه می کرد. این پسر جوان که لباس های عجیبی نیز می پوشید محبوب استادش افلاطون بود؛ تا جایی که وقتی به مجلس درس می آمد افلاطون می گفت: «عقل وارد کلاس شد.» با این حال، رابطه استاد و شاگرد در اواخر عمر افلاطون شکرآب شد. ارسطو آرام آرام بنای مخالفت با افلاطون را گذاشت و در برخی آموزه های مهم مانند «نظریه مُثل» با او به مخالفت پرداخت.
افلاطون بعد از مرگش اسپوسیپوس، خواهر زاده اش را به عنوان معلم و رئیس آکادمیا انتخاب کرد. این اتفاق باعث ناراحتی شدید ارسطو شد و تصمیم گرفت آکادمیا را ترک کند. ارسطو که حالا، خود به استادی برجسته تبدیل شده بود در بیرون شهر و در باغی به نام «لوکئوم» مدرسه جدیدی بنا کرد و شاگردانی را دور خود جمع نمود. او تا پایان عمر عقاید خود را ترویج داد. غالب این عقاید فلسفی در تضاد با عقاید افلاطون بودند. او نقدهای تندی بر افلاطون داشت و در بسیاری از موارد، استاد خود را پایین تر از پارمنیدس و هراکلیتوس و سایر فیلسوفان باستانی دانست. زمانی که گروهی از شاگردان ارسطو از او پرسیدند؛ چرا با وجود رابطه استاد و شاگردی، اینقدر با افلاطون مخالفت می کند، او جواب داد: «افلاطون عزیز من است اما حقیقت عزیزتر است.»
ارسطو، خود نیز رابطه ای پرفراز و نشیب با برخی از شاگردانش داشت. مهم ترین شاگرد او «اسکندر مقدونی» است که مدتی از تعالیم استاد برجسته خود بهره جست اما روح نا آرامش در تضاد با آرامش فلسفه بود. به همین دلیل، راه خود را از ارسطو جدا کرد و اگرچه تا پایان عمر برای ارسطو احترام قائل بود اما به جای پرداختن به مطالعات نظری به سیاست و جنگ و تصرف شهرها و کشورها پرداخت و ارسطو نیز با حالت یاس و ناامیدی دست از شاگرد فاتح خود کشید.
جان فیلوپونوس و آمونیوس

پیام خوزستان


اسکندریه مصر در قرون 3 الی 5 میلادی شرایط بسیار بسیار عجیبی را از سر می گذراند. در این روزگار، مسیحیان در حال قدرت گرفتن و تصرف شهر بودند. فقرا و مستضعفین دیروز حالا به قدرتمندان شهر تبدیل شده و به دنبال انتقام گرفتن از «پاگان» هایی (غیرمسیحی یا یهودیان یونانی و رومی) بودند که هنوز قدرت سیاسی شهر را در دست داشته و در قصرهای خود، شاهانه می زیستند. اختلاف مسیحیان و پاگان های یونانی مآب فقط در سطح سیاسی و اجتماعی نبود. این اختلاف خود را در سطح علمی و فلسفی هم نشان می داد.
اسکندریه در آن زمان پایتخت فکر و فلسفه بود. مدرسه این شهر مرکز فلسفه نوافلاطونی بود و فیلسوفان برجسته ای را پرورش می داد. استاد اعظم این مدرسه «آمونیوس» نام داشت. او فیلسوفی نوافلاطونی بود. عقاید او و هم مسلکانش در بسیاری از جزئیات مانند تبیین آفرینش، علم خدا به موجودات، طبقات موجودات و ... در تضاد با مسیحیت بود. به همین دلیل، مسیحیان مخالف شدید او و مدرسه اش بودند.
یکی از شاگردان آمونیوس، «جان فیلوپونوس» یا «یحیی نحوی» بود. جان در ابتدا دستیار آمونیوس بود و با اینکه مسیحی بود، در نیمه اول عمرش مانند پاگان های نوافلاطونی می اندیشید. با این حال، بعد از ورود به نیمه دوم عمرش دچار یک انقلاب درونی شد. او به مخالفت با آمونیوس، پروکلس (زعیم فیلسوفان نوافلاطونی در آتن) و سایر فلاسفه افلاطونی پرداخت. آمونیوس در آثار خود سخت به نوافلاطونیان می تازد و به نقد عقاید استادش می پردازد.
نقد او به خصوص به باور نوافلاطونیان در رابطه با «قدیم بودن جهان» (آغاز نداشتن آن) و نظریه فیض مربوط است و از این جهت، فیلسوفان نوافلاطونی مدرسه اسکندریه و از جمله استاد خود را «ملحد» می داند. با این حال، در آثارش طعنه های گزنده ای به استادش نمی زند و بر خلاف هم مسلکانش به فیلسوفان اسکندریه بی حرمتی نمی کند.
ملاصدرا و میرداماد

پیام خوزستان


ملاصدرای شیرازی بزرگترین فیلسوف ایران در عصر صفویه است. بسیاری او را «خاتم الحکماء» می دانند، چرا که به بسیاری از جدل های فلسفی پایان داد و با فلسفه «اصالت وجود» خود، مسیر فلسفه اسلامی را متحول کرد. ملاصدرا که از بزرگان فکری – فلسفی مکتب «اصفهان» است، استادان بزرگ و برجسته ای دارد. شیخ بهایی، میرفندرسکی و میرداماد از بزرگترین استادان او هستند.
با این حال، در زمینه فلسفه، بیش از هر کسی از میرداماد تاثیر گرفته است. ملاصدرا در جوانی راهی اصفهان شد و در مجلس درس میرداماد حاضر گردید. او علاقه فراوانی به استادش داشت و میرداماد نیز این جوان شیرازی را بسیار دوست می داشت. با این حال، رابطه دوستانه این دو به توافق فلسفی و تاملات نظری نینجامید. میرداماد پیرو «اصالت ماهیت» است؛ در حالیکه مبنایی ترین باور ملاصدرا «اصالت وجود» است. ملاصدرا در آثار خود نقدهای تند و مفصلی به اصالت ماهیت دارد و از این جهت راه خود را از استاد مشهورش جدا می کند.
با این وجود، رابطه دوستانه ملاصدرا و میرداماد همواره برقرار بوده و تداوم داشته است. مشهور است که وقتی برخی فقهای اصفهان عقاید ملاصدرا را مشکوک به کُفر دانسته و به دستور شاه عباس به دادگاه کشیده شد، میرداماد که با شاه نسبت خانوادگی هم داشت و داماد او بود، از او خواست که دستور قتل فیلسوف جوان را ندهد. شاه نیز این خواسته را پذیرفت و فقط دستور به تبعید ملاصدرا داد.
هوسرل و هایدگر

پیام خوزستان


ادموند هوسرل، فیلسوف برجسته اتریشی و پدر فلسفه پدیدارشناسی است. او استاد برجسته دانشگاه فرایبورگ بود. در فرایبورگ شاگردان بزرگی داشت که یکی از مهم ترین آنها، مارتین هایدگر بود. هایدگر رابطه نزدیکی با هوسرل پیدا کرد و اصول پدیدارشناسی را از استاد خود فراگرفت.
هایدگر از اوایل سال 1919، به عنوان دستیار استادش مشغول به‌کار شد. هوسرل که علاقه فراوانی به دانشجوی ممتازش داشت، با پشتیبانی از او، مقدمات تصاحب کرسی فلسفه دانشگاه فرایبورگ توسط هایدگر پس از بازنشستگی خود را فراهم نمود. به‌ دنبال بازنشسته شدن هوسرل در سال 1928، هایدگر کرسی تدریس استاد خود را به‌ دست آورد.
تا اینجای ماجرا همه چیز خوب است. اما از زمان روی کار آمدن نازی ها در آلمان همه چیز تغییر می کند. هایدگر که روش استاد خود یعنی پدیدارشناسی را محدود به مساله «وجود» کرده بود، آرام آرام از استادش دور می شود. دوری او از مکتب استاد، باعث نزدیکی هایدگر به نازی ها می گردد. هایدگر در سال 1933 ریاست دانشگاه فرایبورگ را می پذیرد و دست نشانده هیتلر در یکی از معتبرترین مراکز علمی دنیا می گردد. ‌او بعد از پذیرش ریاست دانشگاه فرایبورگ (و به دستور مقامات امنیتی آلمان) شروع به تصفیه دانشگاه از اساتید یهودی می کند. هوسرل، استاد هایدگر نیز یک یهودی زاده بود.
اگرچه هوسرل تغییر دین داده بود اما مورد سوء ظن مقامات امنیتی نازیسم قرار گرفت. به دستور وزارت علوم آریایی آلمان، حقوق بازنشستگی هوسرل قطع می شود. هایدگر زیر این حکم را امضاء کرده و برای نجات استادش اقدامی نمی کند. این عمل باعث ناراحتی هوسرل می شود و راه استاد و شاگرد برای همیشه از هم جدا می گردد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/859240/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زبان فارسی برای چند سده، دومین زبان رسمی هند

توضیحات رئیس ستاد برگزاری نماز جمعه در خصوص مراسم اقامه نماز به امامت رهبر انقلاب

اهدای گل توسط دختر بچه قمی این بار به پیکر رئیس‌جمهور شهید

حضور گسترده مردم در مصلی تهران برای وداع با شهدای خدمت

فیلمی کمتر دیده شده از شهید آیت‌الله رئیسی در دوران جوانی

گفت‌وگو با آیت‌الله نوری همدانی پیرامون سوابق آشنایی با شهید رئیسی

ابراز همدردی 65 مقام و شخصیت‌ بین‌المللی با ملت ایران

حمله مقاومت عراق به پایگاه رژیم صهیونیستی در بلندی‌های «جولان»

معرفی فیلم «تمساح خونی» و میزان فروشش در 2 ماه

چهره ها/ واکنش ملیکا زارعی به خبر شهادت رئیس‌جمهور

نمایی زیبا از غروب ماه در پس اقیانوس آرام از دید کیهانوردان ایستگاه فضایی بین المللی

هشدار زرد وقوع گردوخاک در خوزستان صادر شد

دو بدرقه به فاصله دو هفته در قم؛ از استقبال مردمی در سفرهای استانی تا بدرقه کاروان شهدای خدمت

هیئت دولت به استقبال رئیس جمهور شهید آمدند

پیکر امیرعبداللهیان در حرم عبدالعظیم حسنی(ع) به خاک سپرده می شود

مقامات کدام کشورها در مراسم تشییع شهدای خدمت شرکت می‌کنند؟

یادی از دفاع زیبای شهید رئیسی از قرآن در سازمان ملل

گوشه‌ای از مجاهدت‌های رئیس جمهور شهید آیت الله رئیسی

جزییات پخش زنده مراسم وداع با رییس جمهور و همراهانش اعلام شد

خرید بیش از ٢ میلیون و 500 هزار تن گندم و کلزا در خوزستان

هشدار زرد وقوع گرد و خاک در خوزستان صادر شد

برداشت گندم در آبادان پایان یافت

شناسایی مشاورین املاک غیرمجاز در خوزستان

شهید رئیسی نمونه بارز یک عالِم عامل بود

شهید رئیسی پرچمدار همگرایی کشورهای منطقه

هنرمندان در سوگ رییس جمهور شهید چه گفتند؟

جاوید فقط خداست

سینماها در اردیبهشت ماه چقدر فروختند؟

ترمیم اندام از دست‌رفته با الهام از طبیعت

چند درصد از مردم ایران شاغل‌اند؟

قوانین جدید نقل و انتقالات

ستایش کاپیتان اینتر از طارمی؛ مهاجم بزرگی‌ است

اوسمار - پرسپولیس در مرحله فینال!

سفر آیت الله رئیسی به مازندران برای جامعه ایثارگری منشا خیر و برکت بود

تسلط این دختربچه را در شعرخوانی ببینید

ادای احترام مردم روسیه به شهدای خدمت

تصویری از چهره گریان آجودان مخصوص رئیس جمهور در مراسم تشییع شهدا

تصاویر دیده نشده از لحظات مربوط به یافتن بالگرد رئیس‌جمهور توسط سپاه

ماجرای پیشنهادی که به شهید رئیسی در مورد آغاز سال تحصیلی مدارس داده شد و وی با قاطعیت آن را رد کرد

انتشار دستخط رهبر انقلاب در تجلیل از رئیس‌جمهور شهید

تقدیر مقاومت عراق از شهید رئیسی در جریان عملیات ضدصهیونیستی

خسارت کشاورزان بیمه شده خوزستانی در مرحله نهایی ارزیابی

نبرد شدید مقاومت با اشغالگران در جنین+فیلم

ادای احترام تیم فوتبال فولاد خوزستان به شهدای خدمت

مزین شدن نام یک بلوار در شادگان به نام رئیس جمهور شهید

آزادی 241 زندانی جرایم غیر عمد در آذربایجان غربی

اقدام قانونی ترامپ علیه یک فیلم جشنواره کن

من ضعیف نیستم، عشقم به شما قویه!

جزییات پخش زنده مراسم وداع با رییس جمهور و همراهانش

ویدئوی جالب از رقص یورگن کلوپ در مهمانی خداحاظی‌اش در لیورپول