پیام خوزستان

آخرين مطالب

سه سناریو پیش‌روی ایران در سوریه پسا اسد سیاسی

سه سناریو پیش‌روی ایران در سوریه پسا اسد
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - «الی گرانمایه» در یادداشتی به بررسی راه‌های پیش‌روی ایران در دوره پس از «بشار اسد»، در سوریه پرداخته و می‌نویسد پس از یک دهه تسلط در خاورمیانه، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران با شرایطی رو‌به‌رو شدند که محاسبه و ارزیابی جدید سیاست‌های آنها را می‌طلبد.
سرعت تحولات در سوریه با سقوط بشار اسد بسیاری بازیگران منطقه‌ای و بین المللی را در شرایط سخت تغییر مسیر و ارائه تعریف جدیدی از فرصت‌ها و چالش‌های حضور در این پرونده قرار داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به نقش پررنگی که در قریب به 14 سال اخیر در این پرونده داشته از این قاعده مستثنی نیست.
فارن پالیسی در یادداشتی به قلم «الی گرانمایه» به بررسی راه‌های پیش‌روی ایران در دوره پس از بشار اسد در سوریه پرداخته که گزیده‌هایی از آن را در ادامه می‌خوانید. لازم به ذکر است، ترجمه و انتشار این متن به معنای تایید محتوای آن نیست و برای آشنایی با ذهن مخاطبان ایرانی با رویکرد‌های جاری در سطح بین المللی منتشر می‌شود.
گرانمایه در ابتدای این مطلب نوشته است: «پس از یک دهه تسلط در خاورمیانه، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران با شرایطی رو‌به‌رو شدند که محاسبه و ارزیابی جدید سیاست‌های آنها را می‌طلبد. ایران با سقوط خاندان اسد در سوریه، ایران تنها متحد دولتی خود در منطقه را از دست داده است. این موضوع زمانی رخ می‌دهد که بمباران‌های پاییزی اسرائیل ضربه‌هایی به حزب‌الله لبنان وارد کرده است. ایران اکنون به یک بازنگری راهبردی فوری نیاز دارد. سوریه و حزب‌الله مدت‌هاست پروژه معروف به «محور مقاومت» را تقویت کرده‌اند و اتحاد با اسد کلیدی برای ایجاد کریدور زمینی برای تأمین منابع مالی و نظامی حزب‌الله بود.»
تمرکز ایران بر بازسازی محور مقاومت نویسنده با طرح این ادعا که مجموعه تحولات پس از هفتم اکتبر 2023 تغییرات ناخوشایندی در وضعیت محور مقاومت در منطقه ایجاد کرده می‌نویسد: «اما ایران هنوز یک قدرت منطقه‌ای است؛ قدرتی که هنوز گزینه‌هایی دارد. در اولین سخنرانی خود پس از مرگ سیاسی بشار اسد، رهبر عالی ایران، دیدگاه جالبی را مطرح کرد و گفت که «جبهه مقاومت قطعه‌ای از سخت‌افزار نیست که بتوان آن را شکست، جدا یا نابود کرد، بلکه این یک «دکترین» است که به واسطه فشار‌های اخیر قوی‌تر خواهد شد.
تهران ممکن است تصمیم بگیرد که پافشاری کند و بر بازسازی محور مقاومت با دیدگاه بلندمدت تمرکز کند. در این مسیر، ایران می‌تواند گروه‌های مسلح شیعه متحد در عراق و حوثی‌ها در یمن را همچنان در خط مقدم مبارزه علیه اسرائیل فعال نگاه دارد. این رویکرد ممکن است توسط اسرائیل برای ساختن پرونده‌ای قوی‌تر در حمایت از حملات مستقیم به داخل استفاده شود.»
ایران سرمایه‌گذاری بیشتری روی موشک و پهپاد خواهد کرد نویسنده در ادامه به گزینه دیگری اشاره کرده و می‌نویسد: «شاید هم در ایران این نتیجه گیری حاصل شود که محور مقاومت دوران خود را پشت سر گذاشته و دیگر قادر به جلوگیری از حملات به داخل ایران نیست. رها کردن اسد ممکن است نشان‌دهنده پذیرش این واقعیت توسط ایران باشد. شورشیان سوری با سرعت برق‌آسا به دمشق رسیدند و هیچ ارتشی حاضر به مقابله نبود. در چنین شرایطی تهران راه‌حل نظامی برای نجات اسد نیافت. نجات دوباره رژیم او نیز برای تهران از نظر سیاسی پرهزینه بود؛ به‌ویژه با توجه به همسایه مهم آن عراق که دولت آن به شدت در برابر بسیج گروه‌های مسلح شیعه عراقی مقاومت می‌کرد.
بیشتر بخوانید:خواب و خیال‌های ترامپ و نتانیاهو با نسخه دوم «فشار حداکثری» / سقوط اسد، چه تأثیری بر منازعه ایران ـ اسرائیل دارد؟
اگر چنین نتیجه گیری در ساختار تصمیم گیرنده در تهران غالب باشد، قطعا سرمایه‌گذاری بیشتری در تسلیحات متعارف، به ویژه موشک‌ها و پهپادها، برای جلوگیری از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار می‌گیرد. تلاش ایران در این مسیر توجیهاتی هم در تحولات یک سال اخیر دارد که یکی از آنها حملات مستقیم نظامی اسرائیل به داخل ایران بوده و دیگری هم اهداف اعلام شده اسرائیل برای بازسازی نظم منطقه‌ای. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر (رژیم) اسرائیل، درباره «تغییر توازن قوا» در منطقه از طریق کمپین‌های نظامی در غزه و لبنان صحبت کرده است.
ارتش اسرائیل اشاره کرده که حملات هوایی گسترده در سوریه پس از سقوط اسد بیشتر سیستم‌های دفاع هوایی سوریه را نابود کرده است، به نظر می‌رسد یکی از اهداف اسرائیل از این اقدام را می‌توان هموار کردن مسیر برای حمله به ایران دانست. نتانیاهو همچنین تلاش زیادی می‌کند تا رئیس‌جمهور دونالد ترامپ را متقاعد کند که فرصت طلایی برای حملات پیش‌دستانه به برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد.»
در ادامه مطلب آمده است، «اگر ایران تمرکز خود را بر توانمندی‌های نظامی داخلی بگذارد، جهان باید هم فرصت‌ها و هم خطر‌ها را پیش‌بینی کند. به عنوان بخشی از راهبرد جدید بازدارندگی، ایران ممکن است به فکر گام پرهزینه‌ای برای تبدیل شدن از یک کشور در آستانه هسته‌ای به یک کشور با سلاح‌های هسته‌ای باشد.
اگر ترامپ چراغ سبز برای حملات نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران بدهد یا کمپین فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران را بدون ارائه مسیر دیپلماتیک واقعی تشدید کند، آن‌گاه گروه‌هایی درون نظام ایران که خواهان مسلح‌سازی برنامه هسته‌ای هستند، موقعیت بیشتری خواهند یافت. این مسأله تهدید بزرگی برای امنیت جهانی خواهد بود و بی‌شک فصل جدیدی از درگیری‌ها را در خاورمیانه به راه خواهد انداخت.
اما در این لحظه بحرانی منطقه‌ای، تهران ممکن است تصمیم دیگری هم برای کاهش تنش‌ها بگیرد، از جمله از طریق دیپلماسی با کشور‌های عربی خلیج فارس و دولت (دونالد) ترامپ که به‌زودی کار خود را در کاخ سفید آغاز خواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران حتی پیش از تحولات اخیر سوریه شروع به آزمایش فرصت‌های دیپلماسی مستقیم با ترامپ کرده و روند کاهش تنش با ریاض را تسریع کرده بود.»
ایران آمادگی بیشتری برای روابط بهتر با عربستان نشان خواهد داد نویسنده در ادامه با تاکید بر اینکه ایران بعید است در لبنان روابط خود را با حزب‌الله قطع کند ادعا می‌کند که در عراق وضعیت برای ایران متفاوت شده و بغداد توان و نفوذ بیشتری برای آنچه او مداخله تهران در امور این کشور می‌خواند در اختیار دارد.
نویسنده این مطلب تلاش دولت عراق برای کنترل گروه‌های شبه نظامی منتسب به ایران را یکی از شواهد این ادعای خود می‌داند و می‌نویسد: «تهران همچنین ممکن است آمادگی بیشتری برای پیشبرد مسیر آشتی‌طلبانه خود با عربستان سعودی نشان دهد. واضح است که ریاض نمی‌تواند اولویت‌های «عربستان اول» خود را کامل محقق سازد؛ آنهم تا زمانی که اسرائیل و ایران به سوی جنگی پیش می‌روند که تهدیدی برای فضای هوایی منطقه با موشک‌ها و جت‌های جنگنده است.»
در ادامه مطلب آمده: «روابط ریاض با ایران، اسرائیل و ایالات متحده می‌تواند برای جلوگیری از درگیری نظامی بیشتر، حیاتی باشد. این موقعیت دست سعودی‌ها را برای درخواست امتیاز از ایران برای کاهش تنش‌ها در دریای سرخ و محدود کردن حمایت نظامی از حوثی‌ها در یمن تقویت می‌کند. عربستان سعودی در موقعیتی قدرتمند قرار دارد که می‌تواند این دستاورد‌ها را با تهران به‌دست آورد و همزمان از خواسته ترامپ برای گسترش توافق‌های ابراهیم و عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی استفاده کند تا جنگ غزه را پایان دهد و پیشرفت جدی در زمینه تشکیل دولت فلسطینی حاصل کند.»
الی گرانمایه در پایان این یادداشت به سیاست خارجی مدنظر مسعود پزشکیان برای تنش‌زدایی از رابطه با غرب و تلاش برای رفع تحریم اشاره کرده و می‌نویسد: «محمدجواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس جمهور نیز در سخنانی تحلیل کرده که دینامیک‌های جدید منطقه‌ای فرصتی جدید برای ایران فراهم کرده است تا تمرکز خود را به بزرگ‌ترین منبع قدرت خود، یعنی مردم، معطوف کند.»
منبع: فرارو

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1009654/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باید افتخار کنید!

فلسفه شب یلدا از دید دکتر قمشه ای

عراقچی به روسیه می‌رود

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به اظهارات پوتین

کنایه سنگین کرباسچی به اظهارات وزیر ارتباطات درخصوص فیلترینگ

واکنش مشاور وزیر خارجه به ادعای چرت زدن عراقچی در اجلاس دی 8

راهپیمایی حمایت از جبهه مقاومت و محکومیت رژیم صهیونیستی

امام جمعه تهران: اسرائیل در نهایت مجبور به پذیرش آتش بس شد

خلاصه بازی فجر سپاسی 2 – نفت مسجدسلیمان 0

جامعه پویا و معنوی در گرو سرلوحه قرار دادن سیره حضرت زهرا (س) توسط زنان جامعه است

زنان جامعه پویا و معنوی سیره حضرت زهرا را سرلوحه زندگی خود دارند

قطعی برق اهواز شنبه یکم دی + برنامه خاموشی، جدول و لیست مناطق

مهاجم خیبر از اعتماد، گل ساخت!

توزیع بیش از 30 هزار بسته معیشتی یلدایی در کرمانشاه

نگاه هوشمندانه به طبیعت و محیط زیست داشته باشیم

جبهه مقاومت با قدرت پیش خواهد رفت

مرزبندی‌ها در جامعه ایمانی معنا ندارند

عملیات مشترک مقاومت اسلامی یمن و عراق در اراضی اشغالی

مالیات دهندگان محل هزینه‌کرد مالیات خود را مشخص می‌کنند

عملیات مشترک پهپادی یمن و مقاومت اسلامی عراق ضد رژیم صهیونیستی انجام شد

ملت سوریه سال‌‌ها حامی مقاومت و مخالف صهیونیست‌ بوده‌اند

مقاومت تفکر الهی و مکتبی دارد، نمی‌توان آن‌را شکست داد

تفکر مقاومت در دل مردم دنیا ریشه کرده است

زلزله 4 ریشتری هفتکل را لرزاند

شهرستان هفتکل در اهواز لرزید

عملیات شهادت طلبانه در غزه و هلاکت چند نظامی صهیونیست

لیگ دسته اول فوتبال| پیروزی تیم‌های فجرسپاسی شیراز و نفت آبادان مقابل رقبا در هفته پانزدهم

لیگ یک/ یورش دوباره آبادان به منطقه صعود

موهام تا کمرم بود

بوی کلاهبرداری میاد!

مازیار لرستانی ویدئویی از شرایط سخت مالی خود بعد از ممنوع الکاری منتشر کرد

واکنش رشیدپور به راه‌اندازی شبکه TRT ترکیه

اجرای «نگارا» توسط مهدی یغمایی در ویژه برنامه شب یلدا

تعداد و دفعات پرتاب های SpaceX

یک ربات انسان‌نما به عنوان معلم در کلاس حاضر شد

قدردانی استاندار خوزستان از همسر شهید جهاندیده از شهدای مدافع وطن/ ویدئو

هفتگل خوزستان لرزید

هفتکل لرزید

شادی بازیکنان نساجی پس از پیروزی مقابل هوادار

صعود تیم واترپلو ایران به نیمه نهایی کاپ جهانی سطح 2

تو این دنیا چیکار کنم؟

معاون کنسولی وزارت خارجه: خواستار پیگیری قتل دو ایرانی در فرانسه هستیم

ادعای وال‌استریت‌ژورنال درباره مذاکرات ایران و اروپا

بازدید فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش از یگان پدافندی جزیره خارگ

دستاوردهای ایران در نمایشگاه دفاعی ویتنام 2024 به نمایش درآمد

مقاومت یکی از ارکان مهم زندگی حضرت زهرا (س) است

محاسبات غلط رژیم صهیونیستی در اشغال سوریه

کشورهای اسلامی به خود بیایند و مقابل رژیم صهیونیستی بایستند

امام جمعه اراک: جبهه مقاومت یک تفکر مقدس است

دشمنان تجزیه کشورهای اسلامی را دنبال می‌کنند