پیام خوزستان

آخرين مطالب

توسعه بنادر ام القصر؛ دلیلی برای بی میلی عراق به لایروبی اروند؟ سیاسی

توسعه بنادر ام القصر؛ دلیلی برای بی میلی عراق به لایروبی اروند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تین نیوز |
اروندرود، رودی استراتژیک میان ایران و عراق، سال هاست که از لایروبی محروم مانده و عمق کم آن تجارت دریایی و اقتصاد بندرهای خرمشهر و آبادان را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. با وجود وعده های مکرر و توافقات متعدد، بی میلی عراق و چالش های مدیریتی مانع اجرای پروژه های حیاتی لایروبی شده اند.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، اروند، رودخانه ای در حدفاصل ایران و عراق است.
این رودخانه یکی از استراتژیک ترین رودخانه های کشور است و جدل بر سر آن به دوران عثمانی ها بر می گردد و اوج درگیری ها در دوران حکومت پهلوی بر ایران بود که برای حل وفصل این اختلاف بر سر مرز مشترک میان ایران و عراق، پای مذاکرات به مجامع بین المللی باز شد و در نهایت عهدنامه 1975 الجزایر به یک توافق ختم و خط مرزی دو کشور یا همان خط تالوگ در میانه این رود مشخص شد.
خط تالوگ که این روزها زیر گل ولای مدفون شده و به گفته مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر، 10 درصد هم به سمت عراق متمایل شده، اتفاقی است که جرقه آن از جنگ تحمیلی زده شد.
طولانی شدن جنگ عراق علیه ایران که بی ارتباط به اروندرود نبوده باعث شده که از این رودخانه با 9 متر عمق، آبراهه ای با 35 میلیون مترمکعب گل ولای برجای بماند. اتفاقی که ضربه ای جدی به پیکر بنادر مسیرش از جمله بندر خرمشهر وارد کرد.
بندر خرمشهر پیش از جنگ تحمیلی 70 درصد تردد دریایی کشور را به خود اختصاص داده بود و مهم ترین بندر کشور به حساب می رفت اما از شرایط فعلی اروند رود این بندر دچار خسارت شده است. این روزها عمق اروند که زمانی 11 متر عمق هم داشت به گفته «رضا سفاری» مدیرکل پیشین بندر آبادان در دهانه اش به 2.5 متر در هنگام جزر کاهش پیداکرده است.
اهمیت لایروبی رودها در شهرهای بندری خرمشهر و آبادان مثل رگ در بدن مهم هستند و در یک کلام سبب کسب وکار و رونق در این شهرها می شوند ولی به گل نشستن کشتی غرق شده یا همان مغروقه ها و گل ولای برجای مانده از سال های جنگ، توان این بنادر را کاهش داده است.
آن طور که «نورالله اسعدی» مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر می گوید: ظرفیت تخلیه و بارگیری بندر خرمشهر حدود 150 هزار کانتینر معادل 3.5 میلیون تن در سال است که با لایروبی اروندرود، ظرفیت سالیانه کانتینری این بندر به 300 هزار کانتینر و بیش از پنج میلیون تن افزایش می یابد.
سفاری، مدیر پیشین بندر و دریانوردی آبادان به مشکلات ایجادشده برای شناورها در عمق کم رودخانه اشاره می کند و می گوید: این عمق با لایروبی می تواند به هشت متر هم افزایش یابد.
«حسین گروسی» سرپرست پیشین منطقه آزاد اروند هم با تاکید بر اهمیت لایروبی اروندرود می گوید: اقتصاد هر منطقه ای با کسب وکار مردم رابطه مستقیم دارد. همچنین توسعه اقتصادی باعث ماندگاری مردم در شهرستان های آبادان و خرمشهر خواهد شد و باید به این مسئله توجه جدی کرد.
خارج سازی مغروقه ها مقدمه لایروبی یکی از موانع مهم لایروبی اروندرود بحث خارج سازی مغروقه ها در کارون و اروندرود است. مغروقه هایی که روزگاری کشتی ها و شناورهای مختلف و حتی اقیانوس پیما بودند.
«عادل دریس» در مصاحبه ای در سال 1396 که در آن زمان مدیرکل بندر خرمشهر بود به برنامه ریزی برای خارج سازی 39 فروند مغروقه از اروندرود با اعتباری بیش از 625 میلیارد ریال اشاره می کند که آغاز عملیات آن از نیمه شهریورماه سال 1395 بوده است.
او می گوید: 16 فروند مغروقه شامل 12 فروند مغروقه آسان، سه فروند مغروقه سخت و یک فروند نیمه سخت خارج سازی شده است. همچنین چهار فروند مغروقه نیز پیش از آغاز این عملیات خارج سازی شده بود.
بنا به گفته او از سال 72 تا 96، تعداد 179 فروند مغروقه از آب های اروند و کارون خارج سازی شده که شامل 54 فروند از اروندرود و 125 فروند از رودخانه کارون بود که این تعداد اکنون به 180 مغروقه در این دو رودخانه رسید.
اسعدی، مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر نیز چندی پیش خبر آغاز روند خارج سازی خطرسازترین مغروقه اروند را می دهد و به خارج سازی 6 فروند از اروند در راستای پاک سازی آبراهه اروند اشاره می کند و می گوید: پروژه خارج سازی 6 فروند مغروقه در آبراه اروند و خور موسی با اعتباری بیش از یک هزار و 190 میلیارد ریال از محل منابع و اعتبارات داخلی سازمان بنادر و دریانوردی برای افزایش ضریب ایمنی و کاهش ریسک تردد توسط قرارگاه خاتم در حال انجام است.
کم و کیف لایروبی آبراه اروند حدود 60 مایل یا 100 کیلومتر قابلیت کشتی رانی دارد و حدود 50 کیلومتر از آن نیازمند لایروبی است که با در نظر گرفتن طول و عرض این آبراهه، بیش از 80 میلیون متر مکعب حجم برای لایروبی پیش رو است.
پیش از انقلاب توافق بین ایران و عراق بر این بود که لایروبی اروند به طور منظم انجام و هزینه های آن هم بین دو طرف به تناسب تقسیم شود اما کشور عراق همکاری نداشت و تاکنون بیش از 40 سال است که اروندرود لایروبی نشده است.
همچنین در اسناد قانونی از جمله بند «ت» ماده 112 قانون برنامه ششم توسعه لایروبی اروند، دولت موظف شده تا چهار سال از اجرای قانون، این کار را عملیاتی کند که مهلت تعیین شده به پایان رسیده است.
همچنین در جریان سفر رئیس جمهور ایران به عراق در سال 1398 طرفین توافقی را برای لایروبی اروندرود و خارج کردن کشتی های مغروقه امضا کردند که حدود یک میلیارد دلار برای طرفین هزینه داشت که عراق همه شروط سیاسی را در این پروژه کنار گذاشت؛ این در حالی است که با مذاکرات صورت گرفته سهم ایران از لایروبی از 90 میلیون مترمکعب به 11 میلیون مترمکعب کاهش یافت.
اسعدی، مدیرکل بندر خرمشهر همچنین اعتبار موردنیاز برای لایروبی اروندرود را سه هزار میلیارد تومان اعلام می کند و می گوید: در 84 کیلومتر مسیر مرزی اروندرود هفت نقطه بحرانی وجود دارد که هزینه لایروبی آن 210 میلیون یورو است.
لایروبی اروند از وعده تا عمل «هادی حق شناس» معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی کشور اردیبهشت 98 گفته بود که عملیات اجرایی لایروبی اروندرود در بخش عراق پس از سال ها از دو ماه دیگر آغاز می شود و «محمد راستاد» مدیرعامل وقت سازمان بنادر و دریانوردی کشور از همکاری با عراق و شروع فرآیند لایروبی اروندرود بعد از ماه رمضان خبر داده بود.
همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در شهریور سال 1399 هم از لایروبی قریب الوقوع اروندرود خبر می دهد و می گوید که «موافقت مشارکت عراق در لایروبی اروندرود اخذ شده است» و ماه رمضان را تاریخ آغاز همکاری با عراق و شروع فرآیند لایروبی اروندرود اعلام می کند.
اما این وعده از دولت دوازدهم به دولت سیزدهم رسید و «احمد وحیدی» وزیر کشور نوزدهم بهمن 1400 در حاشیه سفر به آبادان و خرمشهر ازسرگیری مذاکرات با عراق برای لایروبی اروندرود و اجرایی شدن کار پس از توافق خبر می دهد.
دریس، مدیرکل سابق بنادر و دریانوردی خوزستان هم بیستم بهمن 1400 هم می گوید که «رایزنی ها در حال پیگیری است».
مشکل کجاست؟ نماینده پیشین و فعلی مردم خرمشهر در مجلس، اختلاف در خط مرزی آبی را علت مناقشه ایران و عراق بر لایروبی اروندرود اعلام کرده اند؛ خطی که در قرارداد 1957 الجزایر مورد توافق قرارگرفته بود.
عهدنامه ای که مربوط به مرز دولتی و حُسن هم جواری بین ایران و عراق و یک توافق سیاسی بود و سه پروتکل تعیین مرز رودخانه ای بین ایران و عراق، علامت گذاری مجدد مرز زمینی ایران و عراق و امنیت در مرز ایران و عراق را شامل می شود.
طبق همین توافقنامه، این اتفاق باید با نظر دفتر هماهنگی مشترک به نام CBC اجرایی شد؛ دفتری که هرچند در بندر خرمشهر توسط طرف ایرانی ایجاد شده اما فعال نیست.
اسعدی، مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر، بی میلی عراق را به عنوان عامل بازدارنده آغاز عملیات می داند و توضیح می دهد: عراقی ها در حال توسعه بنادر خود به سمت «ام القصر» در آخرین نقطه خلیج فارس هستند و علاقه چندانی به لایروبی اروند ندارند و همین همکاری نکردن طرف عراقی مهم ترین علت لایروبی نشدن اروندرود است.
«سید لفته احمد نژاد» نماینده خرمشهر در مجلس ، همکاری نکردن طرف عراقی را تأیید می کند و می گوید: پیگیری های زیادی در سطح وزیر خارجه و حتی رئیس جمهور انجام شده اما مشکل از سوی طرف عراقی است و قولی که «حسین امیر عبدالهیان» وزیر امور خارجه داد، بررسی قضیه است و امید می رود که نتایجی حاصل شود.
البته صاحب نظران معتقدند که مسئله لایروبی اروند شاید بیشتر از گل ولای قعر آن به گل نشسته است و تبعاتی که لایروبی نشدن آن از جمله تبعات اجتماعی در منطقه مرزی به همراه دارد می تواند به اندازه جابه جا شدن خط مرزی مهم و تهدیدی برای امنیت کشور قلمداد شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1020943/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی هاجر جعفرزاده در مرحله اول رقابت شاعران فصل سوم

یقه آخوندی در نهاد وزارت خارجه از کجا آمد!

ضرغامی: گفت‌و‌گوهای نادر طالب‌زاده به نفع نظام و انقلاب بود

دیدار سرپرست سفارت ایران در کابل با سراج الدین حقانی

بغداد الیوم از تدابیر امنیتی نیروهای الجولانی برای حفاظت از سفارت ایران خبر داد

زمینه‌های نهادی، حقوقی و اجتماعی انتخابات تناسبی فراهم است؟

دستورات پزشکیان در راستای تحقق اهداف توسعه‌ای صنعت شیلات و آبزیان صادر شد

جبلی: «حسینیه معلی» و «محفل» پرمخاطب‌ترین‌های تلویزیون هستند

دلخوری السا فیروز‌آذر از زهرا داوودنژاد در شام ایرانی!

جاروبرقی رباتیک جدیدی که یک بازو برای جمع‌آوری وسایل دارد

جولان 3 ویروس در کشور

پیام خیلی واضح صلاح با یک تصویر

تکذیب جدایی دو مهاجم سرشناس از فولاد

سرمایه‌گذاری 18 همتی در صنایع و مکانیزاسیون کشاورزی

انتصاب هیئت علمی جایزه کتاب سال

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

ادعای مکرون: برنامه هسته‌ای ایران در حال نزدیک شدن به نقطه بی‌بازگشت است

آمار کشته‌شدگان ارتش رژیم صهیونیستی از زبان سخنگوی سپاه

قصه پنکه آقای روحانی واقعیت داشت؟

بازدید رئیس‌جمهور از دانشگاه جامع امام حسین(ع)

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داد: اقناع حداکثر نمایندگان سوال‌کننده از وزیر کار

سالروز شهادت آیت‌الله رئیسی، به عنوان «روز شهدای خدمت» در تقویم ثبت شد

درخواست روزنامه اعتماد از پزشکیان: آقای رئیس‌جمهور لطفا تاریخ‌ساز شوید!

زیباکلام در آنتن زنده تلویزیون وزارت خارجه آمریکا، مجری برنامه را عصبانی کرد!

انتقاد شدید علی مطهری از توهین یک مداح به اهل سنت زاهدان

ابو عبیده: تلاش اشغالگران برای شکستن مقاومت کرانه باختری محکوم به شکست است

تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه فرهنگیان و اداره کل تبلیغات خوزستان امضا شد

ورزشگاه آزادی همزمان با دیدار استقلال و شمس آذر بازگشایی می‌شود

ابوعبیده: قهرمانان کرانه باختری در قلب طوفان‌الاقصی هستند

کاریکاتورهایی از مقاومت یمن به نگارخانه عالی می‌آیند

مبلغ رضایت‌نامه ستاره خوزستان مشخص شد

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

برگزاری رویداد «به وقت عاشقی در ساعت یک و 20» در تهران

محبی و قایدی استقلالی می شوند؟!

هر جا محدودیت، فشار، جنگ و خیانت شکل گرفت محل تولد مقاومت است

دستاوردهای انقلاب اسلامی فراتر از شاخص‌های مادی است

تعطیلی مدارس اهواز فردا سه شنبه 18 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا خیلی شدید

رونمایی از مبلغ رضایتنامه ستاره استقلالی؛ درخواست نجومی برای فروش یک بازیکن

رهبر اپوزوسیون اتریش با رئیس‌جمهور این کشور دیدار کرد

ساخت 3 اثر سینمایی از سوی جشنواره فیلم مقاومت برای حضور در جشنواره فجر

آزادی 31 زندانی با گام‌های کاربران «گامیران»

خبر فوری تعطیلی مدارس خوزستان فردا سه شنبه 18 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا خطرناک

رونمایی از فهرست یحیی در فولاد؛ گل‌محمدی ستاره لیگ را به هر قیمتی می‌خواهد

آماده‌باش قیمت دلار برای کف زنی؛ حباب درهم کوچک شد/ قیمت سکه و طلا در کشاکش حمایت و مقاومت

برنامه قطعی برق اهواز، سه‌شنبه 18 دی + جزئیات

پیشرفت فیزیکی 97 درصدی فاز اول پست برق هدایت حمیدیه

اختتامیه جشنواره ارتقای سلامت روان و کاهش آسیب‌های اجتماعی برگزار شد

رونمایی از مستند نبض جهان

عجیب ترین دزد جهان

فناوری چینی‌ها برای ترجمه لحظه‌ای افکار