پیام خوزستان

آخرين مطالب

«عبای گچی» کلیشه ذهنی درباره روحانیت را می‌شکند؛ تبعییت از حاج‌آقا قرائتی در تدریس مقالات

«عبای گچی» کلیشه ذهنی درباره روحانیت را می‌شکند؛ تبعییت از حاج‌آقا قرائتی در تدریس
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مهر /نویسنده کتاب«عبای گچی» می‌گوید عنوان این‌کتاب کلیشه ذهنی مخاطب را نسبت به روحانیت می‌شکند.
زینب علی اشرفی نویسنده کتاب «عباس گچی» گفت: این کتاب تاریخ شفاهی زندگی حجت‌الاسلام حسین قدوسی‌نیا، یکی از روحانیون تبریزی است و سوژه‌اش حاج‌آقایی است که تقریباً می‌توان گفت از دهه 60 تا به امروز تمام نسل هایی که در دهه‌های مختلف هستند با ایشان خاطره دارند.
وی افزود: حاج‌آقای قدوسی مبلغ دینی هستند اما بر روی حوزه نوجوانان متمرکزند و فعالیت های خود را از دهه 50 در قم که طلبه بودند، با مسجدی که در محل داشتند شروع کردند و نوجوانان را جذب مسجد می کردند. حاج آقای قدوسی تا زمان انقلاب و پیروزی آن، فعالیت های تبلیغی خود را با تمرکز بر نوجوانان در تبریز انجام دادند و در این مسیر تبلیغ خلاقیت هایی داشتند و مدام به سراغ ابداع ابزار های کمک آمزوشی می رفتند. از روش های قصه گویی گرفته تا تئاتر، شعر و غیره و حتی نمایش عروسک های تن پوش؛ در جلسات تبلیغی از این موراد استفاده می کردند و نسل های مختلف از ایشان به نیکی یاد می کردند. تا مقاطعی که یک موسسه به نام دارالتحقیق را تاسیس می کنند و نوجوانان را کنار خود جمع می کنند و همچنان تا به امروز طیفی از دهه های مختلف با حاج آقای قدوسی خاطره دارند.
این‌نویسنده در ادامه گفت: ارزش و اهمیت این سوژه از این لحاظ است، کاری که آقای قدوسی در آن زمان انجام می دادند کمتر کسی در کل کشور انجام می داد. البته حاج آقای قرائتی این کار را برای بزرگسالان می کنند و حاج آقای راستگو برای کودکان انجام می دادند، حاج آقای قدوسی هم نظیر این کار را برای نوجوانان انجام می دادند.
تبعییت از حاج‌آقای قرائتی در تدریس به بچه‌ها
علی اشرفی گفت: یکی از ابداعات حاج آقای قدوسی در اواخر دهه 60، طرح یادواره امام (ره) است. در این طرح تصمیم گرفتند در تابستان‌ها بچه‌های مدرسه را براساس توان علمی، تست هوش و میزان علم در این دوره تحت تعلیم و آموزش قرار دهند و در کنارش تربیت دینی و فرهنگی را هم داشته باشند. این کار با اشخاص دغدغه‌مند در حوزه تربیت بچه‌ها به شکل متمرکز انجام می‌شد. این طرح در تبریز انقدر مورد استقبال قرار می گیرد که بعد از چند دوره مجبور می‌شوند که برای آن آزمون ورودی داشته باشند. در حال حاضر طیفی از مدیران و افرادی که در آذربایجان و تبریز مطرح‌اند و از تربیت‌شدگان همین طرح هستند در آن فعالیت می‌کنند.
وی درباره چگونگی انتخاب نام این کتاب گفت: نام کتاب به انتخاب خودم بوده است. حاج آقای قدوسی کارشان را به تبعییت از آقای قرائتی با تخته سیاه و در دهه 50 که این کار ملموس نبوده شروع کردند و در اوایل ایام طلبگی تبدیل به فردی می‌شود که با شیوه جدید برای طلبه‌ها تدریس می‌کند. حاج‌آقای قدوسی چون ذاتاً به شیوه‌های جدید علاقه‌مند بودند با دوستان‌شان به منزل فردی می‌روند و آن‌جا تخته سیاهی را می‌بینند که با تمثیل، شعر و خنده مطالب را به طلاب آموزش می‌دادند؛ آن خانه منزل حاج آقای قرائتی بوده است. از آن به بعد تخته و گچ اولین ابزار کار ایشان می شود و بعد از آن هرجایی که برای تدریس و تبلیغ می روند مانند اصفهان، قشم، لرستان و غیره تاکید داشتند که تخته و گچ باشد و ابزار کار داشته باشند. این تخته سیاه رفته رفته پیشرفت کرده است و اولین بار که دستگاه اسلاید را می بینند به سراغ آن می روند. همچنین خلاقیتی در ابداع یک دستگاه داشتند که پارچه نوشت‌های آموزشی بودند.
نویسنده «عبای گچی» گفت: پیش از این حاج آقای قدوسی مطالب آموزشی و تصویری را بر روی پارچه‌های طولی نمایش می‌دادند و دستگاهی به صورت رول ابداع می‌کنند که مباحث را کنار یکدیگر نمایش دهند اما همه اینها برگرفته از همان تخته سیاه و گچی است که حاج آقا همیشه از آن استفاده می کرد.
تغییر ذهنیت جامعه نسبت به روحانیت
وی درباره تغییر ذهنیت جامعه نسبت به روحانیت گفت: حاج‌آقا همیشه یک شخصیت افتاده و خاکی داشته است. از ابتدا که به سراغ نگارش کتاب رفتم عناوین متعددی را در ذهن داشتم و دوست داشتم عنوانی برای کتاب قرار دهم که هم نشان دهنده شخصیت حاج آقا و هم در برگیرنده کلیت کتاب باشد یعنی کل محتوا مانند سادگی حاج آقای قدوسی و درآمیختن‌شان با مردم باشد. حاج‌آقای قدوسی منتظر ماموریت نبوده و همیشه وسط میدان بودند، تلاش می کردند از کمترین چیزها جلسات و کلاس هایش را به گوش مخاطب برساند حتی عکس و طراحی جلد کتاب هم برگرفته از رفتار حاج آقا با نوجوان است و هیچ وقت ایشان فضای مجزایی نداشتند.
این نویسنده ادامه داد: حاج‌آقای قدوسی کار فرهنگی را کار ویترینی نمی دیدند، بلکه کار فرهنگی را با مردم و در میان آنها انجام می دادند. برای فعالیت از بچه‌هایی که در ادوار قبل آموزش دیده بودند، کادرسازی می‌کردند. از همه این رفتارها و شخصیت‌ها به نام عبای گچی رسیدیم و معتقدم که این عنوان کلیشه ذهنیت مخاطب نسبت به روحانیت را می شکند و بخشی از محتوای کتاب را هم می‌تواند در عنوان کتاب بازنمایی کند.
علی‌اشرفی در پایان دربارت فعالیت این روزهای خود گفت: مشغول نگارش یک کار تاریخ شفاهی هستم که راجع به یکی از شخصیت های فرهنگی هنری تبریز، قبل از انقلاب و در دهه 60 است. این کار را با انتشارات راه یار پیش می بریم، حجم کار زیاد است و قطعاً به مصاحبه های تکمیلی بیشتری نیازمندیم بنابراین فکر نمی کنم به نمایشگاه کتاب برسد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1026608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی بدیع از فرماندهی که رهبر انقلاب او را اسطوره خواند

درون سینه نگنجد ، غمی که من دارم

انتقال امن «پیرمرد شجاع ایرانی» از سوریه به روسیه

وزیر اسبق ارشاد: بعد از فتنه 88 هنرمندان را با نظام آشتی دادم (5)

فرمانده کل سپاه: امروز می توانیم صدها فروند موشک را در امواج متوالی با دقت بالا شلیک کنیم

حضور رئیس‌جمهور در اجلاس روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور

نامه دانشجویان بسیجی به پزشکیان درباره عملکرد 4 ماهه دولت

سخنگوی وزارت خارجه میزبانی همایش منافقین توسط فرانسه را محکوم کرد

ابراز همدردی سخنگوی دولت با حادثه‌دیدگان آتش‌سوزی در کالیفرنیا

پیشنهاد دیپلمات سابق ایران در نیویورک برای گفتگوی ایران با تیم ترامپ

گاز بعضی مناطق اهواز فردا قطع می‌شود

سیروس همتی: «جواد عزتی» محصول تئاتر مقاومت است

معاون اول رئیس‌جمهور به وزارت نفت رفت/ عارف: توسعه میادین مشترک را با جدیت دنبال کنید/ نخبه‌های علمی و دانشگاهی بیشتری را برای صنعت نفت تربیت کنید/ دانشگاه صنعت نفت آبادان باید به اعتبار گذشته‌اش برگردد

موالی زاده: خوزستان به مقصد جدید سرمایه‌گذاری چین تبدیل می‌شود

سفیر چین در دیدار با استاندار خوزستان: همکاری‌های دو جانبه ایران و چین در صنایع نوظهور و کشاورزی چشم‌انداز روشنی دارد

نظر جالب سیروس همتی درباره «جواد عزتی»

آغاز بارش‌ باران در سطح خوزستان

کاشت 313 نهال در محوطه مرکز فرهنگی و باغ موزه دفاع مقدس آبادان

تلفات سنگین ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه

تغییر دو فرماندار دیگر در خوزستان

انتصاب سرپرست جدید 2 فرمانداری خوزستان

همکاری‌های چین و خوزستان می‌تواند ارتقاء یابد

اعلام هشدار سازمان هواشناسی؛ 25 استان منتظر بارش برف باشند

عباس پورعاطف سرپرست فرمانداری هویزه منصوب شد

برگزاری اجلاسیه مادران قهرمان‌‌پرور آذربایجان‌غربی در ارومیه

خبرنگاران رسانه‌های خارجی متهم به جاسوسی در ایران

تراکتور هم مهاجم استقلال خوزستان را نخواست

استاندار: خوزستان در انسجام ملی نقش استراتژیک دارد / ارتش و سپاه در کنار هم افتخارآفرین بوده‌اند

جوزف عون ضد ایران است؟

آغاز دور دوم اجرای نمایش تعاملی «شونزده‌»

با دختر حشمت خان رفته بستنی فروشی

آخه این زندگی من چشم خوردن داره!

صدای تو اومد؛ صدای خنده تو

پروانه به من پناه آورده بود

مروری بر مثبت‌ترین و منفی‌ترین نقش‌‌های فرهاد اصلانی

ولی تو باعث شدی شک کنم بش

حسادت شاهپور غلامرضا به شاه

ناسا 2024 را گرمترین سال تاریخ اعلام کرد

خوزستان بارانی می‌شود

سرپرستان 2 فرمانداری در خوزستان منصوب شدند

سفر هیئت کارشناسی و فنی کشور چین به خوزستان

جیمی واردی؛ داستانی که هیچ‌وقت تکرار نخواهد شد

جونتولی: آرائوخو و کولو موانی؟ امیدواریم طی هفته آینده اخبار خوبی دریافت کنیم

کناره‌گیری نصیر شلال از هدایت تیم ملی وزنه‌برداری

مبارزه پاکدامن و فتوحی با سابریست‌های ایتالیایی

قطیب: هندبال ایران در بهترین فرم قرار دارد

رافائل: برخی بازیکنان برابر عراق ریلکس بازی کردند

امضای تفاهم‌نامه همکاری فدراسیون هندبال ایران و عراق

تغییر نظر ردبول برای رونمایی از خودرو به‌روز شده‌اش

چاقوکشی در مسابقات کشتی استان فارس؛ برگزاری فوری جلسه انضباطی