بزرگنمايي:
پیام خوزستان - خبرگزاری دانشجو / علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب درباره حواشی این روزها در باب مذاکرات و گفت و گو با طرف امریکایی گفت: ولع برای مذاکره زود است. کسی به شما پیشنهاد مذاکره داده است؟
تصمیم عجولانه در مذاکره با آمریکا را درست نمیدانم
توضیح ویدیو
علی لاریجانی اظهار داشت: " alt="پیام خوزستان" width="100%" />او افزود: "مذاکره باید سر فرصت و به دقت صورت بگیرد."
لاریجانی ادامه داد: "جمهوری اسلامی همیشه اهل مذاکره بوده است."
او اضافه کرد: "تصمیم عجولانه در این زمینه را درست نمیدانم. ولع بلاوجه نباید داشت. این مسائل باید در سطوحی با فرصت و دقت صورت بگیرد. جمهوری اسلامی همیشه اهل مذاکره بوده و ممکن است در مذاکرات شرط داشته باشد، ولی همیشه مذاکره کرده است."
مشروح این مصاحبه در ادامه آمده است:
تصمیم عجولانه در مذاکره با آمریکا را درست نمیدانم/ ولع بلاوجه در مذاکره نباید داشت
علی لاریجانی اظهار داشت: "مذاکره سازوکاری دارد و باید پیشنهادات مدونی وجود داشته باشد."
او افزود: "مذاکره باید سر فرصت و به دقت صورت بگیرد."
لاریجانی ادامه داد: "جمهوری اسلامی همیشه اهل مذاکره بوده است."
او اضافه کرد: "تصمیم عجولانه در این زمینه را درست نمیدانم. ولع بلاوجه نباید داشت. این مسائل باید در سطوحی با فرصت و دقت صورت بگیرد. جمهوری اسلامی همیشه اهل مذاکره بوده و ممکن است در مذاکرات شرط داشته باشد، ولی همیشه مذاکره کرده است."
لاریجانی با اشاره به مباحث پیش آمده درباره مذاکره گفت: ولع برای مذاکره زود است.
توافق هستهای را مفید میدانم
مشاور رهبر انقلاب اظهار داشت: "مسئله هستهای بخشی از توان ملی ماست، اما همه توان ملی ما نیست. مردم باید زندگی کنند و پیشرفت در زمینههای مختلف حاصل شود."
او افزود: "من خودم مذاکره کننده در مسئله هستهای بودم. توافق هستهای موضوع دانش هستهای را نگه داشت که وجود داشته باشد، منتها به جای 9000 تا 5000 سانتریفیوژ بود. ولی در ازای آن، فضایی به وجود آمد برای کشور برای کار و تلاش و توسعه سایر بخشها و این خیلی مهم است."
لاریجانی ادامه داد: "به همین دلیل هم رژیم صهیونیستی مخالف بود و بعد فشار آورد تا ترامپ از توافق خارج شود. این کار درستی هم جهت تعهدشان انجام شد."
روایت لاریجانی از مذاکرات هستهای در زمان مسئولیت مذاکره خودش
مشاور رهبر انقلاب اظهار داشت: "مسئله هستهای بخشی از توسعه ماست، اما همه توسعه نیست. من خودم مذاکره کننده در مسئله هستهای بودم و معتقدم که موضوع هستهای بخشی از توان ملی ماست، اما همه توان ملی ما نیست. مردم باید زندگی کنند و پیشرفت در زمینههای مختلف حاصل شود."
او افزود: "عدم تعهد اروپاییها یکی از مشکلات اصلی ما بود. سه کشور اروپایی که اکنون مذاکره میکنند، در گذشته با آقای دکتر روحانی مذاکره کرده بودند و گفته بودند که شما توافق هستهای را بپذیرید، اما تعهدات خود را زیر پا گذاشتند. ما در آن زمان تکنولوژی هستهای چندانی نداشتیم و لازم بود که دورهای مقاومت کنیم تا این تکنولوژی به راه بیفتد."
لاریجانی ادامه داد: "در زمان جنگ 33 روزه، ما در حال مذاکره بودیم و همزمان با جنگ، مذاکرات ادامه داشت. وقتی اروپاییها تصمیم گرفتند علیه ایران قطعنامه صادر کنند، آقای سولانا به من گفت که این کار مهمی نیست، اما خودشان قبول داشتند که خرابکاری کردهاند. این نشان میدهد که ما توانستیم با سرعت در مسئله هستهای پیشرفت کنیم."
او اضافه کرد: "اکنون مسئله هستهای جمهوری اسلامی از حد اولیات گذشته است و ما صاحب دانش هستهای به نحو اتم شدهایم. بخشهای مختلفی در زمینههای مختلف توسعه یافتهاند و حالا موقع آن است که با دیپلماسی فضا را روانتر کنیم و سایر بخشهای کشور را توسعه دهیم."
در زمان حادثه تروریستی مجلس در محضر رهبر انقلاب بودم/ روایت لاریجانی از حادثه تروریستی مجلس
علی لاریجانی اظهار داشت: "خدا رحمت کنه حاج قاسم سلیمانی، یک حق بزرگی به گردن همه داره که تو این زمینه خیلی نقش داشت."
او افزود: "در زمان حادثه تروریستی مجلس، من جلسهای در دفتر مقام معظم رهبری داشتم. حین جلسه به من زنگ زدند و گفتند که حادثهای در مجلس رخ داده. ابتدا نگفتند چیست، اما بعد از چند دقیقه دوباره زنگ زدند و گفتند که حادثه خیلی مهم امنیتی شده و باید خودم را برسانم."
لاریجانی ادامه داد: "وقتی به مجلس رسیدم، دیدم که تروریستها به ساختمانی که مشرف به مجلس و دفاتر نمایندگان است، حمله کرده و چند نفر را شهید کردهاند. آنها سنگر گرفته بودند و میتوانستند وارد بالکن مجلس شوند، اما اشتباه کردند و به مسیر دیگری رفتند. برادران سپاه و نیروی انتظامی مستقر شدند و عملیات تا ساعت 3 بعدازظهر ادامه داشت تا اینکه تروریستها کشته شدند."
متن روابط 25 ساله ایران و چین قرارداد نیست بلکه نقشه راه است
علی لاریجانی اظهار داشت: "مذاکرات با آقای شی جین پینگ داشتیم که راجع به مسائل فی مابین جلسه خوبی بود. نهایتاً بنا شد که در یک سطح دیگری بر اساس تدبیری که آنجا انجام شد، کارها پیش برود، هم در حوزه نفت و هم در مسائل دیگر. روابط ایران و چین وارد یک ساحت جدید شده است."
او افزود: "بر اساس آن، ملاقاتهای دیگری هم صورت گرفت و بین دستگاههای مختلف ما و چین یک متنی را به تفاهم رسیدیم که روابط 25 ساله ایران و چین باشد. این متن قرارداد نیست، بلکه یک نقشه راه سند راهبردی است که ما در آینده در حوزه امنیت، اقتصاد و دیگر زمینهها میتوانیم همکاری کنیم و هر کدام از همکاریها احتیاج به قراردادهایی دارد."
لاریجانی ادامه داد: "اینکه بعضیها میگویند چرا این علنی نشد یا چرا به مجلس نرفت، این قرارداد نیست که به مجلس برود، فقط یک نقشه راه است. علنی نشدنش هم مربوط به طرف چینی است. از نظر ما هیچ مشکلی ندارد علنی هم بشود."
پیوستن به FATF در شرایط تحریمی خیلی موثر نیست
علی لاریجانی اظهار داشت: "پولشویی و مسائل مالی مربوط به تروریسم قانونش تصویب شده است. بحث این است که ما در مجموعه بینالمللی مرتبط باشیم و بهرهاش را ببریم. بانکها مقررات FATF را گذاشتهاند که بانکهایی که این مقررات را بپذیرند، با آنها کار میکنند و نپذیرند، کار نمیکنند."
او افزود: "ما دو قانون تصویب کردهایم و باید به FATF بپیوندیم. سوال این است که در شرایط فعلی آیا مفید است یا نه؟ وقتی تحریمها باشد، خیلی موثر نیست. ممکن است یکی دو کشور بتوانند کار کنند، ولی اگر FATF را بپذیریم، بعید میدانم بانکهای اروپایی با ما کار کنند چون مشکلشان تحریم است. ابتدا باید تحریم برداشته شود."
لاریجانی ادامه داد: "اگر تحریم برداشته شود، این باید حل شود. اگر نشود، بانکهای اروپایی و بانکهای چین و روسیه هم با ما کار نمیکنند. یک مانع تحریم است و یک مانع FATF. هر دو باید برداشته شود تا بانکها کار کنند."
او اضافه کرد: "به نظر من اولویت تحریمهاست. باید انرژی بگذاریم و تحریمها را برداریم."
بالاخره یک روز باید به افای تی اف بپیوندیم
علی لاریجانی اظهار داشت: "در موضوع پیوستن به FATF دو نظر وجود دارد. دوتا نظر وجود دارد ولی دارند کار کارشناسی میکنند."
او افزود: "اصل اینکه ما یک روز باید بپیوندیم، تردیدی نیست. اگر نپیوندیم، بانکها با ما کار نمیکنن
اینکه گفته شده بشار اعلام کرده به کمک ایران نیاز ندارد صحت ندارد
علی لاریجانی اظهار داشت: "زمانی که شهید سلیمانی با روسیه، عراق و سوریه مذاکراتی داشتند، بشار اسد پای کار بود."
او افزود: "شرایط طوری بود که بشار نمیتوانست دفاع درستی داشته باشد."
لاریجانی ادامه داد: "قبلاً شنیده بودم این حرفها را باور نداشتم. من آقای بشار اسد را بارها دیده بودم و سبک مدیریتی او را در اداره حکومت نمیپسندیدم. ما سلیقه دیگری داشتیم و ایشان هم سلیقه دیگری. ولی این حرف درست نبود. بشار اسد واقعاً معتقد بود که با تروریسم باید مبارزه کرد و در مذاکرات با شهید سلیمانی، روسها و عراقیها پای کار بود."
او اضافه کرد: "بشار اسد در شرایطی قرار گرفته بود که نمیتوانست دفاع درستی داشته باشد و شاید شرایط داخلیش هم درست نبود. من در بررسی وضع سوریه احساس نکردم که آنها بتوانند پایداری کنند. ولی بشار اسد میگفت که میخواهد بایستد، اما در سیمایش نمیدیدم که بتواند."
پیشنهاد آمدن بشار اسد به ایران پس از سقوط دروغ است/ ارتش سوریه باید ایستادگی میکرد
علی لاریجانی اظهار داشت: "ما به سوریه کمک میکردیم و جایگزین ارتش این کشور نبودیم."
او افزود: "ما میخواستیم ببینیم که تکلیف بشار اسد چیست."
لاریجانی ادامه داد: "ما نمیخواستیم که پمپاژ روحیه بدهیم."
او اضافه کرد: "پیشنهاد آمدن بشار اسد به ایران پس از سقوط حکومت بشار اسد مطرح نشد. اینها داستانسرایی است. مهم ارتش او بود که باید ایستادگی میکرد. سوریه یک جزیره کوچولو نیست. ما در مقابل تروریستها کمک میکردیم، ولی جایگزین نبودیم."
لاریجانی ادامه داد: "وقتی این مشکل برایشان به وجود آمد، ارتش خودشان هم قبول داشت که قابلیت لازم را ندارد. ممکن است مسائل اقتصادی هم بوده باشد، ولی چیزهای دیگری هم بوده است. ما نمیخواستیم پمپاژ روحیه کنیم، بلکه میخواستیم ارزیابی کنیم که بشار اسد در چه وضعیتی قرار دارد."
در زمان شاه جرئت نداشتیم درباره مملکت صحبت کنیم / امروز در جامعه انتقاد حتی از رئیس جمهور انجام میشود
علی لاریجانی اظهار داشت: "انقلاب ما انقدر بزرگ هست که هممون باید قبول بکنیم نسبت بهش کم لطفی شده. همهمون کم لطفی کردیم یعنی خیلی باد بیش از این زحمت کشید و فداکاری کرد."
وی افزود: "این حرکت نوینی که ملت ایران آغاز کردند، یک بعدش آزادی است. آزادی خیلی چیز مهمی است. شما زمان شاه جرات نداشتید تو خونتون راجع به شرایط کشور حرف بزنید. الان شما میگویید مردم انتقاد میکنند به رئیس جمهور، گاهی انتقاد میکنند به همه مسئولین. این خوبه، این شرایط آزاد مردم راحت میتونن حرف بزنن. این زنده بودن یک جامعه رو نشون میده و این کار مهم انقلاب بود، آزادی را آورد."
لاریجانی ادامه داد: "نکته بعد استقلال ایران بود. پنجاه شصت هزار مستشار آمریکایی در ایران بودند و اینها دستور میدادند. شما این خاطرات آقای علم رو بخونید، پنج شش جلد کتابش درآمده و خجالت آور است که شاه کشور که قدرتمندترین آدم بوده، سفیر انگلیس صبح میاد بهش دستور میده، سفیر آمریکا وقتی انقلاب حرکتهاش سال 56 ایجاد شد، نه شاه میتونست کاری بکنه چون با دستور کار میکرد و ورزیدگی ذهنی نداشت که مثلاً حل کنه."
ارتباطم با شهید مطهری پس از ازدواج با دختر ایشان بیشتر شد
مشاور رهبر انقلاب در ویژه برنامه «میان تیتر» به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: "شهید مطهری یکی از استوانههای فکری تفکر اسلامی بودند."
وی افزود: "ارتباطم با شهید مطهری پس از ازدواج با دختر ایشان بیشتر شد."
مشاور رهبر انقلاب ادامه داد: "ثقل طیف روحانیت در دانشگاه بر شهید مطهری بود."
روایت علی لاریجانی از روز شهادت شهید مطهری
علی لاریجانی، اظهار داشت که در زمان شهادت شهید مطهری، او و همسرش در منزل بودند و حدود ساعت 11 به آنها خبر داده شد که ایشان ترور شدهاند.
لاریجانی توضیح داد که بلافاصله به بیمارستان نجیمیه، که نزدیک به مجلس است، رفتند و در آنجا متوجه شدند که شهید مطهری به شهادت رسیدهاند. سپس به منزل ایشان رفتند.
روایت لاریجانی از مناظرات تلویزیونی در دهه شصت
مشاور رهبر انقلاب اظهار داشت: "بحثهای مناظرات تلویزیونی در آن زمان ایجاد شد. مناظراتی که مرحوم آقای مصباح، آقای سروش، و دکتر بهشتی با طرفهای گروههای مختلف انجام میدادند. به نظر من، پایههای مناظرات جدی در جمهوری اسلامی بودند و بحثهای ایدئولوژیک واقعاً خوب بودند."
وی افزود: "روزی را به خاطر میآورم که میخواستیم مناظرات را تشکیل دهیم و خیلی هم روی آن فکر شده بود. آقای کیانوری و آقای احسان طبری از حزب توده و گروه فداییان خلق حضور داشتند. گروههای مختلفی که در جامعه ما بودند، در مورد تضاد دیالکتیکی شروع به بحث کردند."
وی ادامه داد: "روزی در حال بالا رفتن از پلههای استودیوی تلویزیونی بودیم که به استودیو برسیم. آقای کیانوری یا احسان طبری به من گفتند که شما از بحث تضاد به کجا میروید؟ گفتم که حالا بحث تضاد دیالکتیکی تمام میشود و بحثهای مهم دیگری در جهانبینی مطرح است. ایشان فکر میکردند که ما قصد داریم به بحث توحید بپردازیم و راجع به توحید سوال کنیم. گفتم که ممکن است این بشود، اما من هیچوقت پشت تلویزیون نمیآیم بگویم که من توحید را قبول ندارم و ما نوعی مونیزم را قبول داریم. این بحثها خوب بود زیرا جهانبینیها و تفاوتهای ایدئولوژیک را آشکار میکرد."
وی افزود: "رئیس سازمان ادامه فعالیت دوم را داشتیم. ما مناظرات زیادی در دوره دوم داشتیم و بحثهای مربوط به پلورالیسم فرهنگی کمرنگتر شد. شبکه چهار اختصاص داشت به مناظرات، اما شرایط کشور طوری بود که مناظرات مانند گذشته نبودند. به هر تقدیر، این مناظرات وجود داشت و من میخواستم بگویم که شروع این مناظرات آن زمان بود."
بعد از جنگ یکسالی در سپاه بودم و بعد وارد وزارت ارشاد شدم/ در زمان وزارت آقای خاتمی در وزارت ارشاد ویدئو ممنوع شد
لاریجانی اظهار داشت: "در شرایط جنگی، امام فرموده بودند که هرکسی میتواند به کمک بکند. من ترجیح دادم به سپاه بروم و مدتی در وزارت سپاه بودم و سپس به ستاد مشترک سپاه رفتم. نسل اول انقلاب نسلی نبود که بگوید من به درد چه کاری میخورم؛ همه دنبال این بودند که کجا میتوانند کاری بکنند که مهم است و آن روحیه وظیفهشناسی باعث شده بود که خیلی از دوستان ما به جهاد سازندگی بروند."
وی افزود: "تحصیلات کشاورزی نمیخورد ولی گفتند امام فرموده ما بریم کمک بکنیم به روستاها. برق خوانده بود آنجا. آن زمان زمانی بود که کی میتواند باری از انقلاب بردارد. بعد از جنگ هم که یک سالی من در سپاه بودم و سپس به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رفتم و یک دو سال آنجا بودم."
لاریجانی ادامه داد: "داستان ممنوعیت ویدیو از زمان قبل از من و زمان آقای خاتمی که وزیر ارشاد بودند مطرح شده بود. به دلایلی که آن زمان مطرح کرده بودند، به خاطر اینکه فکر میکردند تصاویر خوبی از آن مطرح نمیشود، دوربین و خود دستگاه ویدیو ممنوع شده بود."
باید قیمت ارز را در یک قیمتی ثابت نگه داریم/ مرکز مبادله را درست نمیدانم
علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، اظهار داشت: "وقتی دلار انقدر نوسان داشته باشد، اقتصاد رکود میکند."
او افزود: "نباید مرکز مبادله را ایجاد میکردیم."
لاریجانی ادامه داد: "وقتی ارز انقدر نوسان داشته باشد، بازار راکد میشود. یک تولید کننده نمیداند این محصول را به بازار بدهد و با چه قیمت ارزی تهیه کند. باید حتماً ارز را در یک فاصله ثابت نگه داریم تا اقتصاد رونق پیدا کند."
او اضافه کرد: "گاهی تصور میکنیم که اگر تورم خیلی بالا رفت، حتماً قیمت ارز باید همون مقدار بالا برود. اینطور نیست. این رابطه یک به یک با هم ندارد. دولت باید با دقت و صبوری بیشتری عمل کند."
اصلاح اقتصادی فحش خورش ملس است!
علی لاریجانی اظهار داشت: "در شرایطی که اقتصاد بحرانی است، نباید اصلاحات اقتصادی زیاد انجام داد چون مشکل حاد میشود. جراحیهای اقتصادی باید با دقت و تدبیر انجام شود."
او افزود: "بسیاری از مسائل اقتصادی هیچ ربطی به بحران بینالمللی ندارد، مثل خصوصیسازی، حل مشکلات بازنشستگان و کوچک کردن دولت. این مسائل مهم اقتصادی قابل حل هستند و نیاز به عزم و تدبیر دارند."
لاریجانی ادامه داد: "مصرف انرژی در کشور ما بالاست و به سادگی نمیشود حل کرد. باید با تدبیر عمل کرد که فشار به طبقه محروم و متوسط نیاید. برخی کارها اصلاً نباید الان انجام شوند و باید وقتی انجام شوند که شرایط بحران اقتصادی و بینالمللی حل شود."
اتفاقات یکسال اخیر در منطقه نادر و با سرعت زیاد بود
علی لاریجانی اظهار داشت: "حوادثی که در این یک سال اخیر در منطقه رخ داد، باید قبول بکنیم که غیر متعارف و با سرعت زیاد است. این پدیده به نظرم نادر است. ما در عمر خودمان ندیدهایم که اینقدر سرعت حوادث پر تلاطم در منطقه به وجود بیاید."
او افزود: "مثلاً در لبنان 3000 نیروی رزمنده حزبالله از رده خارج میشوند، حالا یا مجروح میشوند یا شهید میشوند. این مسئله مهمی است. یا شهید حسن نصرالله که رهبر خیلی مهمی بود، یا جانشینشان همینطور. در غزه و مسائل سوریه نیز همینطور."
لاریجانی ادامه داد: "این شرایط نیاز به یک سری رایزنیها و گفتگوها داشت، چه در منطقه و چه در سطح کشورهای بزرگتر. ایشان به نظر میرسید که لازم دیدند پیامشان با یک گفتگوهایی که باید انجام شود را من حاملش باشم که انجام شد."
حزب الله از بلوغی برخوردار است که احتیاج ندارد ما بهشان بگوییم چه کنند/ بعد از دیداری که در لبنان داشتم مطمئن بودم آنها موفق خواهند بود
علی لاریجانی اظهار داشت: "سفر ما برای حوادث جنوب لبنان بود. با آقای نبی بری و نخست وزیر صحبت کردیم و با برخی از دوستان حزبالله نیز دیدار داشتیم. حساسیت ما این بود که بعد از شهادت رهبران حزبالله، وضعیت حزبالله در مقابل رژیم صهیونیستی چگونه است."
او افزود: "پیامی که با آقای نبی بری منتقل کردیم، این بود که حزبالله از مواضعش کوتاه نیاید. حزبالله از یک بلوغی برخوردار شده و نیاز به پیام ما ندارد. هم از نظر سیاسی و هم نظامی، حزبالله ورزیده شده است."
لاریجانی ادامه داد: "جوانانی که در حزبالله دیدم، بسیار دقیق، با شهامت و شجاعت بودند. بعد از دیدارم با آنها در لبنان، مطمئن بودم که موفق خواهند بود. اینها به آرمانشان معتقد و پرصلابت هستند."
او اضافه کرد: "وقتی خبر شهادت مرحوم حسن نصرالله رسید، بچههای حزبالله چند ساعتی گریه کردند، اما بعد روحیهای به آنها الهام شد که مثل شرایط عاشوراست و باید عاشورایی بجنگند. این عاشورایی جنگیدن بود که رژیم صهیونیستی را عقب راند. شاید اگر خون شهید نصرالله نبود، این رخ نمیداد."