پیام خوزستان

آخرين مطالب

یک پیش‌بینی از سال آینده؛ منتظر تورم سی‌درصدی نباشید سیاسی

یک پیش‌بینی از سال آینده؛ منتظر تورم سی‌درصدی نباشید
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین / یک تحلیل‌گر اقتصادی معتقد است نرخ تورم برآوردی تورم در سال آینده احتمالا محقق نخواهد شد چرا که تکانه‌های ارزی انتظارات را افزایش داده است .
سازمان برنامه و بودجه نرخ تورم سی در صدی را برای سال آینده پیش‌بینی کرده است. این در حالی است که تکانه‌های ارزی سبب افزایش انتظارات تورمی شده و بسیاری از کارشناسان بر این عقیده‌اند که احتمال بالا رفتن نرخ تورم نسبت به پیش‌بینی‌ها ممکن است. 
تورم طولانی‌مدت سبب شده است قدرت خرید مردم ایران کاهش یابد . در این راستا افزایش نرخ فقر نیز رخ داده و گزارش ‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد در ابتدای دهه 90 گزارشهای رسمی فقرا را معادل 20 درصد جمعیت کشور محاسبه کرده بودند. در واقع در سال 91 گفته می‌شد از هر 5 ایرانی یک نفر فقیر به حساب می‌آید. تحریم‌های ابتدای دهه 90 در میانه همان دهه با برجام رفع شدند ولی خروج یک طرفه ایالات متحده دوباره آنها را علیه کشور ردیف کرد. حالا گفته می‌شود نرخ فقر در حدود 33 درصد شده است. یعنی هم اکنون از هر سه ایرانی، یکی از آنها فقیر است.

محمدرضا عبدالهی کارشناس حوزه اقتصاد کلان، درباره تبعات رفاهی افزایش نرخ دلار در ماه‌های گذشته به خبرآنلاین گفت: «افزایش نرخ دلار از دو جهت می‌تواند اثرات چشمگیر منفی را بر رفاه اجتماعی بگذارد که این مهم به معنای گسترش دامنه تورم در کشورمان خواهد بود. یک اثر جهش قیمتها در بازار ارز به شکل مستقیم بر وضعیت رفاه جامعه اثر دارد؛‌ به این شکل که تضعیف ارزش پول ملی منجر به افزایش هزینه‌های تولید و متعاقب آن نرخ کالاها خواهد شد. این امر به شکل تورم مصرف کننده به دشوارتر شدن وضعیت معیشتی مردم منجر می‌شود.»
این کارشناس حوزه فقر افزود: «با افزایش تورم انتظار داریم که طبقه متوسط و فرودست دچار مشکلات بیشتری شوند. این میان بخشی از جامعه، یعنی دارندگان دارایی‌ها، با وضعیتی متفاوت مواجه خواهند شد زیرا تورم به افزایش ثروت آنها منجر خواهد شد. پس گرانی دلار نه تنها به گسترش فقر که به رشد بیش از پیش نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی، به شکل افزایش فاصله طبقاتی هم دامن خواهد زد.»
به گفته این تحلیل‌گر اقتصادی افزایش قیمتها همواره به زیان لایه‌های میانی و فقیر و به سود ثروتمندان بوده و هست.
وی ادامه داد:‌ «از سوی دیگر می‌دانیم که نرخ ارز یک نرخ ویژه در کشور ما شده است؛ به این معنا که نرخ ارز تبدیل به یک پارامتر کلیدی در شکل گیری انتظارات تورمی مصرف کنندگان و جامعه شده است. به این اعتبار، جهش‌های نرخ ارز به انتظارات تورمی در جامعه شکل می‌دهد و اثرات افزایش تورم از این محل تنها به افزایش مستقیم هزینه‌ها خلاصه نمی‌شود.»
تحلیل‌گر حوزه اقتصاد کلان معتقد است که نرخ ارز به شکل مستقیم نباید تاثیری بر بازاری چون بازار مسکن داشته باشد ولی وقتی انتظارات تورمی رشد می‌کند، فضایی در اقتصاد شکل می‌گیرد که نرخ اجاره بها هم با شدت بیشتری افزایش خواهد دهد که از این محل فشارهای بیشتری بر لایه‌های میانی و پایینی درآمد وارد شود.
عبدالهی در پاسخ به سوالی درمورد راههای مقابله با گسترش فقر از محل افزایش نرخ دلار گفت:«یک راه حل فوری و کوتاه مدت آن این است که اگر یک نظام حمایتی کارا در کشور وجود داشته باشد، می‌توان با ارائه بخشی از کالاهای اساسی و مصرفی به دهک های پایینی، تا اندازه‌ای فشار تورمی را تسکین داد. استفاده از راه حل‌هایی چون استفاده از کالابرگ الکترونیکی می‌تواند از افزایش سو تغذیه جلوگیری کند.»
این مدرس دانشگاه تاکید کرد:‌ «این راهکار البته نمی‌تواند جبران کننده همه مشکلات ایجاد شده باشد و دولت اگر بخواهد با مشکل ریشه‌ای برخورد کند باید سراغ ثبات بخشی به اقتصاد کلان برود. چون با پیش‌بینی پذیر شدن اقتصاد است که می‌توان نرخ ارز را در کانال‌هایی کنترل کرد و زمینه فشارهای بیشتر معیشتی بر جامعه را برطرف کرد.»
مطالعات گوناگون نشان می‌دهند که در چند دهه گذشته وضعیت فقر در میانه دهه 80 مناسب‌تر از بعد و قبل آن بود. در سال 84 گفته می‌شد 10 درصد مردم زیر خط فقر بودند و اکنون این نرخ حدود 33 درصد از جامعه را در برگرفته است. به زبان ساده‌تر از هر 10 ایرانی یک نفر در میانه دهه 80 فقیر محسوب می‌شد و امروز از هر سه ایرانی یک زیر خط فقر قرار دارد.
او با انتقاد از وضعیت فعلی نظام حمایت یارانه‌ای در کشور توضیح داد:‌ «متاسفانه نظام کارآمدی در این بخش نداریم و دولت تنها یک یارانه نقدی300 تا 400 هزار تومانی در ماه به خانوارها می‌پردازد که در مقابل روند تورمی هیچ انعطافی هم ندارد.در واقع نظام حمایتی و یارانه‌ای کشور با نیاز موجود فرسنگها فاصله دارد. البته این روزها مشاهده می‌کنیم که بحثهایی در دولت و مجلس در این رابطه در گرفته است اما می‌توانیم از هم اکنون پیش‌بینی کنیم که اجرایی کردن طرحی که بتواند نظام یارانه‌ای ما را متحول کند، چالش‌های زیادی چون منابع محدود را در مقابل دارد.»
وی با اشاره به هدفگذاری 30 درصدی سازمان برنامه برای تورم سال آینده هشدار داد: «با توجه به شرایط فعلی که بر بازار ارز حاکم شده، بعید است که این هدف نه چندان بزرگ دولت محقق شود و احتمالا نرخ تورم به مراتب بالاتر از نرخ فعلی خواهد شد. به نظر می‌رسد وضعیت آینده کشور به تابعی از نرخ ارز تبدیل شده و باید منتظر باشیم و ببینیم بانک مرکزی و دولت در این عرصه چه نقش آفرینی خواهند داشت.»
یکی از عواملی که می‌تواند به بهبود رفاه عمومی منجر شود، افزایش نرخ دستمزدها است. دستمزد در بسیاری از خانواده‌های کشور مهمترین منبع درآمدی افراد است و افزایش نرخ آن به طور مستقیم به افزایش قدرت خرید منجر می‌شود. پرواضح است که در این شرایط باافزایش تقاضای واقعی، رکود هم تا اندازه زیادی برطرف خواهد شد.
در مورد سیاست مزدی مناسب برای سال آینده اما عبدالهی به یک چالش دیگر هم اشاره دارد. او گفت:‌ «واقعیت این است که تعیین دستمزد در شرایطی که عدالت اجتماعی تضعیف شده به یک چالش جدی هم تبدیل می‌شود. در حال حاضر افزایش نرخ ارز فشاری مضاعف به بنگاههای تولیدی، به طور خاص بنگاههای کوچک و متوسط وارد کرده است. درواقع شوک‌های ارزی نه تنها مصرف خانوار که تولید را هم دچار مشکل می‌کند.»
عبدالهی هشدار داد: «قدرت واقعی مزد بسیار ضعیف شده و باید به نحوی مزد افزایش یابد که هزینه‌های متوسط خانوار را تامین کند ولی در شرایطی که فشارهای ارزی بنگاهها را دچار مشکل کرده، شاید این امکان کمتر از هر زمان دیگری باشد. بنابراین امسال می‌توان مزد را متناسب با تورم افزایش داد ولی برای سالهای آینده باید افزایش مزد از تورم بیشتر باشد تا شکاف‌های موجود میان مزد و معیشت را برطرف کند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1043982/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عرضه داستان‌های «بوی آدمیزاد» در کتابفروشی‌ها

«نوشته‌های دیگر» بابک احمدی چاپ شد

انسان و کنار آمدن با رنج هایش دکتر مجتبی شکوری

روایتی صادقانه از ایران در عصر پهلوی

مهدی نصیری بازداشت شد

اظهارات قاضی شرکت کننده در تجمع علیه ظریف

علی مجتهدزاده: سعید مرتضوی چگونه وکیل شده است؟!

تصویری از حاشیه دیدار همسر مرحوم رئیسی با همسر رئیس جمهوری عراق در بغداد

توئیت رشیدی کوچی درباره تعطیلی شنبه‌ها/ «تعطیلی شنبه» برای همیشه منتفی شد

دیدار عراقچی با دستیار سیاست خارجی رئیس جمهوری آذربایجان

دبیر شورای امنیت ملی: عقلای ایران و جمهوری آذربایجان فضای تخریب علیه دو کشور را کنترل کنند

سرلشکر صفوی: مسیر حزب‌الله در منطقه به سمت پیروزی است

شعارهای تند علیه سران قوا در تجمع کنار ساختمان مجلس!

سخنان محسن قرائتی درباره رابطه ایران و آمریکا

پیام مادر فلسطینی به دانش‌آموزان ایرانی

خوزستان دارای پایین‌ترین رتبه قاچاق سوخت در کشور است

تایید خبر شهادت یکی از فرماندهان ارشد حماس

سپاه پاسداران لرزه بر اندام دشمنان انداخته است

شکستن طلسم استقلال با رفتن موسیمانه!

احیای خط ترانزیت نفتی در بندر خرمشهر

پیگیری ویژه استاندار خوزستان و سرپرست دانشگاه علوم پزشکی اهواز برای وضعیت آرمان امیدی، خواننده نوجوان مسجدسلیمانی

جزئیات تصادف آرمان امیدی/ بستری شدن در ICU و انتقال احتمالی به اهواز

مرمت و بازسازی ورزشگاه آزادی به اتمام رسید

روز و زمان بازی استقلال مقابل پلیس عراق در  لیگ نخبگان آسیا

نبرد سرد درورزشگاه آزادی: تمرین شبانه حریف استقلال تهران

کمترین قاچاق سوخت در خوزستان

نبرد آبی‌ها در ورزشگاه آزادی؛تیم فوتبال استقلال تهران با لباس همیشگی به مصاف الشرطه می‌رود

برگزاری نشست خط گفتمانی دهه فجر و ماه رمضان درکرمان

ادامه عقب‌نشینی صهیونیست‌ها با مقاومت مردم لبنان + فیلم

دومین کنگره سراسری شعر و داستان ایثار و مقاومت برگزیدگان خود را شناخت

تردد بیش از 71 هزار زائر عتبات عالیات از مرزهای خوزستان همزمان با اعیاد شعبان

صبحگاه مشترک نیروهای نظامی و انتظامی در بندرماهشهر برگزار شد

به مناسبت ولادت امام حسین (ع) و روز پاسدار انجام شد: دیدار شهردار و اعضای شورای معاونین و مدیران شهرداری منطقه 3 با فرماندهی و مسئولین ناحیه مقاومت بسیج شهید مفتح

تعطیلی مدارس اهواز فردا دوشنبه 15 بهمن 1403 به دلیل آلودگی هوا خیلی زیاد

زنانی که کنار مردان جنگیدند اما اجازه رفتن به ورزشگاه ندارند

منظومه شمسی چند سیاره دارد و نام آن ها به ترتیب چیست؟

دبیرکل حزب موتلفه: ده‌ها اسماعیل هنیه و یحیی سنوار از زندان آزاد شدند

آخرین وضعیت درمانی خواننده جوان عصر جدید

خبر فوری تعطیلی مدارس خوزستان فردا دوشنبه 15 بهمن 1403 به دلیل تشدید آلودگی هوا

پیام اسیر اسرائیلی در تمجید مبارزان قسام پس از آزادی

دوره‌های آموزشی نوین در جشنواره بین المللی فیلم مقاومت

قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | قیمت مثقال طلا | قیمت سکه بهار آزادی امروز یکشنبه 14 بهمن ماه 1403

انقلاب اسلامی، محصول ایستادگی و مقاومت ملت ایران است

تجمع اعتراضی بازنشستگان مقابل صندوق بازنشستگی/ عیدی بازنشستگان دو برابر حقوق شود

الحوثی: شهید صالح الصماد نقشی بی‌نظیر در توسعه توان مقاومت یمن داشت

آزادی گروگان در شهرستان راسک سیستان و بلوچستان

دیدار معاون منابع انسانی و امور اجتماعی فولاد خوزستان با پاسداران

فولاد خوزستان؛ پیشرو در توسعه پایدار و حرکت به سوی تولید سبز

توجه و محبت شهاب حسینی به عکاسان سوژه دوربین جشنواره شد

پخش کارتون نوستالژیک «بچه‌های کوه تاراک» از تلویزیون