پیام خوزستان

آخرين مطالب

کشف فعالیت‌های ژئولوژیک تازه در ماه علمي

کشف فعالیت‌های ژئولوژیک تازه در ماه
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - باشگاه خبرنگاران /مطالعه‌ای جدید نشان داده است که ماه نمرده و فعالیت‌های ژئولوژیک تازه‌ای در آن وجود دارد.
 از دیدگاه ما در زمین، ماه مرده و بی حرکت به نظر می‌رسد؛ اما یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که تا همین اواخر از نظر زمین شناسی فعال بوده است.
ستاره شناسان شواهدی از فعالیت‌های زمین شناسی یا ژئولوژیک عجیبی را کشف کرده‌اند که تنها 14 میلیون سال پیش در سمت تاریک ماه رخ داده است.
اگرچه این عدد بزرگ به نظر می‌رسد، اما برای ماه که حدود 4.5 میلیارد سال سن دارد؛ این دوره فقط یک چشم به هم زدن است.

در روز‌های اولیه، سطح ماه که از لاشه‌های موجود در مدار زمین تشکیل شده بود، حاوی اقیانوسی از ماگمای داغ بود. سپس، حدود 3 میلیارد سال پیش، سطح ماه شروع به سرد شدن کرد، فعالیت‌های آتشفشانی به طور چشمگیری کاهش یافت، گدازه روی سطح آن جامد شد و برای میلیارد‌ها سال ثابت ماند. تنها شاهد تغییرات جزئی به دلیل برخورد‌های گاه و بیگاه بوده است.
ژاکلین کلارک، زمین شناس در دانشگاه مریلند (UMD) می‌گوید: «بسیاری از دانشمندان بر این باورند که بیشتر حرکات زمین شناختی ماه دو تا سه میلیارد سال پیش رخ داده است، اما ما اکنون می‌بینیم که این حرکات صفحه‌ای طی یک میلیارد سال پیس نیز فعال بوده اند و ممکن است تا به امروز نیز فعال باشند.»
در واقع، این ایده که سطح ماه هنوز از نظر زمین‌شناسی فعال است، هنوز یک فرضیه است که نیاز به آزمایش بیشتری دارد؛ اما شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهد ماه در حرکتی جدیدتر از آنچه دانشمندان قبلاً تصور می‌کردند، وجود دارد.
محققان دانشگاه مریلند از تکنیک‌های نقشه برداری و مدل سازی پیشرفته برای کشف 266 تپه کوچک در سمت دور ماه استفاده کردند که قبلاً مستند نشده بود.
این تپه‌ها که توسط کلارک و تیمش کشف شده‌اند، بر روی چندین منطقه به نام «ماریا» متمرکز شده‌اند و با آن ها تلاقی می‌کنند، لکه‌های تیره روی سطح ماه که از کلمه لاتین «دریا» نام‌گذاری شده‌اند.
از روی زمین، این مناطق شبیه اقیانوس‌ها هستند، اما در واقع دشت‌های وسیعی از بازالت آتشفشانی هستند.
دانشمندان بر این باورند که این مناطق زمانی شکل گرفته‌اند که برخورد اجسام بر سطح ماه باعث ذوب گسترده و جریان‌های گدازه‌ای شده که دهانه‌های باستانی را پر کرده است.
سمت دور ماه بیشتر از سمت نزدیک این برخورد‌ها را تجربه کرده است، اما برخی شواهد نشان می‌دهد که سریعتر سرد شده است. با این حال، یافته‌های جدید نشان می‌دهند که این باور ممکن است درست نباشد.
بر اساس این مطالعه، نکته جالب‌تر این است که برخی از این تپه‌ها بر روی دهانه‌های برخوردی بسیار جدید شکل گرفته‌اند که آخرین آن ها تنها به 14 میلیون سال قبل بازمی‌گردد.
کلارک توضیح می‌دهد: «اساساً، هر چه سطح ماه دهانه‌های بیشتری داشته باشد، قدیمی‌تر است؛ زیرا سطح زمان بیشتری برای جمع‌آوری دهانه‌های بیشتر داشته است.»
تخمین‌های کلارک و تیمش بر اساس محاسبات نادقیق است، اما آن ها با دیگر ویژگی‌های اخیر ناشی از انقباض مداوم ماه در هنگام سرد شدن مطابقت دارند.
این مطالعه در مجله The Planetary Science منتشر شد.
منبع: Science Alert

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1046638/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بانوان شاعر از دید بهمن بنی هاشمی

برگزاری محفل شعر نوزدهمین جشنواره بین المللی فجر در زاهدان

چرا مولانا و سایر ادبا از شعر برای بیان حکمت استفاده می‌کردند ؟

کتابی جالب که درباره نقص عضو برای کودکان صحبت می‌کند

اعضای هیئت رئیسه فراکسیون کارگری مجلس انتخاب شدند

ترامپ: توافق صلح‌آمیز هسته‌ای راستی‌آزمایی‌شده با ایران را ترجیح می‌دهم

لاهوتی: پزشکیان محور تحقق وفاق است

حاجی‌بابایی رئیس فراکسیون فرهنگیان شد

زیدآبادی: ترامپ در مورد ایران به رمز و کنایه، هدف و استراتژی‌اش را آشکار کرد

یادداشت محسن رضایی درباره اقتصاد آمریکا در دوره ترامپ

پزشکیان: تاکنون 20 میلیون مترمکعب گاز در روز توسط مردم صرفه جویی داشتیم

جزئیات عفو و تخفیف مجازات 3 هزار و 126 نفر از محکومان عمومی و انقلاب

پاسخ پزشکیان به تهدید ترامپ برای صفر کردن صادرات نفت ایران

واکنش سخنگوی قوه‌ قضائیه به صدور پروانه وکالت سعید مرتضوی: باید بررسی کنیم

اعلام هویت مجری عملیات تیاسیر/ فراخوان حماس در کرانه‌باختری

ورزشگاه آزادی میزبان بازی پرسپولیس و النصر عربستان

ورزشگاه آزادی میزبان دیدار پرسپولیس – النصر

هشدار نارنجی برای وزش باد و توفان‌های لحظه‌ای در خوزستان

تائید نهایی: پرسپولیس - النصر در آزادی

نوروزی: شادگان نمی‌تواند به کشتی‌گیران ایرانی توجه ویژه کند

وزش باد و توفان‌های لحظه‌ای در خوزستان

ارتقای سواد رسانه‌ای دانش‌آموزان امری مهم و ضروری است

45 میلیون تن کالا از مبادی خوزستان جابجا شد

اعلام محل برگزاری دیدار پرسپولیس و النصر

بیش از 45 میلیون تن کالا از مبادی خوزستان جابجا شد

محل برگزاری دیدار پرسپولیس و النصر اعلام شد

541 کلاس سنگی در خوزستان وجود دارد

قطعی شد؛ پرسپولیس – النصر در آزادی

پرسپولیس در آزادی پذیرای النصر

دیدار پرسپولیس و النصر در آزادی

محور مقاومت و تحولات منطقه غرب آسیا با تاکید بر تحولات سوریه و آتش بس رژیم صهیونیستی با لبنان و فلسطین

حماس: عملیات «تیاسیر» نشان دهنده شکست تحرکات سرکوبگرانه در کرانه باختری است

دیدار پرسپولیس و النصر در آزادی برگزار می‌شود

آزادی؛ میزبان دیدار پرسپولیس - النصر

آغاز به کار دبیرخانه پیگیری مصوبات سفر استانی رئیس‌جمهور

ستاره جدید استقلال در ترکیب اصلی؟

دبیرخانه پیگیری مصوبات سفر رئیس‌جمهور تشکیل شده است

قیمت سکه وارد کانال 69 میلیون تومان رشد / رشد بی سابقه قیمت سکه امروز 17 بهمن 1403

اکسین اهواز و نخل خرمشهر میزبان‌های خوزستانی جشنواره فجر

پرسپولیس و النصر به آزادی رسیدند

تکمیل 800 کلاس درس تا پایان سال در خوزستان

روز جانباز؛گرامیداشت فداکاری و وفاداری به آرمان‌های اسلامی

شرکت فولاد اکسین خوزستان نمونه‌ای از تلاش و خودباوری در صنعت کشور است/ فولاد اکسین یکی از نماد‌های جهش تولید در کشور است

مسیرهای راهپیمایی 22 بهمن 1403 اعلام شد

دو شبکه تلویزیونی HD شدند

پایان شایعات/ پرسپولیس – النصر در آزادی

مشکل بلوارسرداران شهید گناباد حل شد/بهره‌برداری تا پایان سال

اجتماع پرشور یاوران انقلاب نویدبخش پیروزی جبهه مقاومت است

رسانه؛ سلاح راهبردی سپاه و بسیج در جنگ نرم

سردار معروفی: بسیج؛ ستون مستحکم انقلاب اسلامی در برابر توطئه‌های دشمن است