پیام خوزستان

آخرين مطالب

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند علمي

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا /آهنربای پیروکلر(pyrochlore) به دلیل ساختار غیر یکنواخت خود، عملکردی استثنایی دارد.
همه می‌دانیم که اشیاء وقتی گرم می‌شوند، منبسط می‌شوند. پل‌ها، جاده‌ها و حتی برج ایفل نیز در تابستان کمی بلندتر می‌شوند.
ارتفاع برج ایفل بین تابستان و زمستان بین 10 تا 15 سانتی‌متر به دلیل انبساط حرارتی تغییر می‌کند. برج ایفل در تابستان که فلز گرم‌تر می‌شود و منبسط می‌شود، بلندتر است.
با این حال، این انبساط می‌تواند یک مشکل واقعی برای بسیاری از فناوری‌ها مانند ابزار دقیق یا فضاپیماها باشد. به همین دلیل است که دانشمندان همواره در جستجوی ماده‌ای بوده‌اند که بدون توجه به تغییرات دما، اندازه ثابتی را حفظ کند.
یکی از نامزدهای بالقوه اینوار(Invar) است که به آلیاژ آهن-نیکل گقته می‌شود و به دلیل انبساط حرارتی بسیار کم، معروف است. اما علم پشت جادوی «اینوار» تاکنون یک راز باقی مانده بود.
محققان دانشگاه وین(Wien) با پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت پکن همکاری کردند تا راز «اینوار» را با استفاده از شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای کشف کنند.
جالب اینجاست که این درک جدید منجر به ساخت یک آلیاژ قوی یا ابرآلیاژ به نام «آهنربای پیروکلر» شد.
سرجی خملوسکی(Sergii Khmelevskyi) از دانشگاه وین می‌گوید: هر چه دمای یک ماده بالاتر باشد، اتم‌ها تمایل بیشتری به حرکت دارند و وقتی اتم‌ها بیشتر حرکت می‌کنند، به فضای بیشتری نیاز دارند و میانگین فاصله بین آنها افزایش می‌یابد.
وی افزود: این اثر، اساس انبساط حرارتی است و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد، اما می‌توان موادی را تولید کرد که در آنها تقریباً با اثر جبران‌کننده دیگری متعادل شود.
انبساط حرارتی کمتر آهنربای پیروکلر
این پژوهش با بررسی خاصیت غیرمعمول «اینوار» در انبساط حرارتی کم آغاز شد. آنها دریافتند که خواص مغناطیسی آن کلید پایداری آن است.
خملوسکی گفت: این اثر به دلیل تغییر وضعیت برخی الکترون‌ها با افزایش دماست. نظم مغناطیسی در ماده کاهش می‌یابد و باعث انقباض مواد می‌شود. این اثر تقریباً انبساط حرارتی معمول را خنثی می‌کند.
این چارچوب نظری جدید مبتنی بر شبیه‌سازی، به دانشمندان اجازه می‌دهد موادی را پیش‌بینی و طراحی کنند که تقریباً هیچ تغییری در اندازه خود با تغییر دما نشان نمی‌دهند.
محققان با این درک جدید، شروع به ایجاد یک ماده حتی بهتر کردند و موفق شدند.
آنها یک آلیاژ جدید به نام آهنربای پیروکلر ابداع کردند که انبساط حرارتی کمتری نسبت به «اینوار» از خود نشان می‌دهد.
آهنربای پیروکلر ابعاد بسیار پایداری را در محدوده دمایی بیش از 400 کلوین (126.8 درجه سانتی‌گراد) نشان می‌دهد. جالب اینجاست که فقط یک ده هزارم درصد در هر کلوین تغییر می‌کند.
متشکل از چهار فلز
همانطور که گفته شد، «اینوار» از دو فلز آهن و نیکل ساخته شده است، اما «آهنربای پیروکلر» از چهار فلز زیرکونیوم، نیوبیم، آهن و کبالت تشکیل شده است. این ترکیب پیچیده‌تر به آن توانایی بی‌سابقه‌ای در مقاومت در برابر انبساط حرارتی می‌دهد.
یلی کائو(Yili Cao) از مؤسسه شیمی حالت جامد دانشگاه علم و فناوری پکن در بیانیه‌ای گفت: این ماده‌ای با ضریب انبساط حرارتی بسیار پایین در محدوده دمایی بی‌سابقه‌ای وسیع است.
پایداری حرارتی استثنایی این آلیاژ جدید به دلیل ساختار نامنظم و ناهمگن آن است.
ترکیب آن در سراسر ماده با غلظت‌های مختلف عناصر مانند کبالت متفاوت است. این بر نحوه واکنش مناطق مختلف ماده به تغییرات دما تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، خواص مواد را در هر نقطه متعادل می‌کند تا انبساط حرارتی کلی نزدیک به صفر برسد.
این ماده جدید برای کاربردهایی که با تغییرات شدید دما مواجه هستند یا به دقت بالایی نیاز دارند، ایده آل است و می‌توان از آن در هوانوردی، هوا فضا و الکترونیک پیشرفته استفاده کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1047827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ کتابی درباره حفاظت از پرندگان و زیستگاه‌های حیات وحش

رهبر انقلاب: اگر آمریکایی‌ها ما را تهدید کنند، تهدیدشان می‌کنیم، اگر تهدید خود را در مورد ما عملی کنند ما هم تهدید خود را عملی خواهیم کرد

سخنگوی دولت: دانش نظامی یکی از موضوعات راهبردی امنیت ملی است

ماموریت رئیس مجلس به کمیسیون عمران برای پیگیری حادثه کرمان

رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نیست و هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد

آغاز عملیات طرح قطار شهری اهواز 40 همت اعتبار نیاز دارد

واژگونی مرگبار پژو 405 در کانال آب دزفول

جدول خاموشی برق اهواز فردا شنبه 20 بهمن 1403 | برنامه قطعی برق خوزستان فردا شنبه 20 بهمن 1403

کنایه رحمتی به قضاوت حیدری؛ دکترای مدیریت دارد!

وضعیت خطرناک آلودگی هوا در 15 شهر خوزستان

موافقت سازمان اداری و استخدامی کشور با جذب 6000 نیروی خرید خدمات آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان

فوری/ خوزستان از امروز آماده‌باش شد

هوای 11 شهر خوزستان در وضعیت خطرناک

صحبتهای دنیامالی درباره روند آماده سازی ورزشگاه آزادی

پیش بینی آب و هوا خوزستان فردا | پیش بینی هواشناسی خوزستان فردا شنبه 20 بهمن ماه 1403 | هواشناسی اهواز فردا

آزادی: مسابقه کتابخوانی دهه فجر در همدان برگزار می‌شود

دنیامالی: مجموعه 12 هزار نفری و استخر آزادی در آستانه تجهیز اساسی قرار دارند

اعلام مسیر راهپیمایی 22 بهمن در شیراز

سردشت در 24 ساعت گذشته پربارش‌ترین شهر آذربایجان غربی بود

هوا در خوزستان از سطح قرمز فراتر رفت

نمودار قیمت سکه بهار آزادی و امامی در هفته گذشته + جدول

آلودگی هوا در خوزستان از سطح قرمز فراتر رفت

کمک اضطراری به 4 مسافر برف گرفته در محور اندیکا

سفر یک روزه استاندار خراسان شمالی به شهرستان صفی آباد

دغدغه‌های کارگردان «بازی خونی» برای اکران فیلمش

محمدتقی فهیم: «موسی کلیم الله» باشکوه‌ترین و بهترین فیلم مذهبی سینمای ایران است

اکران 3 سینمایی و یک انیمیشن/ حضور ستاره‌ها با «شوهر ستاره» در روز هشتم

فریدون جیرانی: عطاران بهترین بود و سریال های امروز مزخرف هستند

آداب باشکوه جاروکشی حرم مطهر رضوی

نظرات جالب مردم درباره فیلم های امسال جشنواره فیلم فجر

هادی کاظمی بازیگر «تاکسیدرمی»: بار خورد رفتیم این نقش!

گزارشی از بازار سیاه بلیت‌فروشی جشنواره فیلم فجر!

نقد فیلم «تاکسیدرمی» یک کمدی دهه پنجاهی

پای موساد، پهلوی و صدام به جشنواره فجر باز شد

راز عنکبوت‌های عظیم‌الجثه مریخ کشف شد

زیبایی‌های خوزستان زیر لایه‌های برف

آغاز به کار شاگردان چمنیان در اردوی تهران

شرایط سخت پرسپولیس دستپخت بی‌برنامگی مدیریت!

گزارشی از هفته ششم لیگ برتر تیراندازی با معرفی نفرات برتر

گزارشی از مرحله نخست انتخابی تیم ملی دانشجویان برای مسابقات بین‌المللی

وزیر ورزش: می‌خواهیم برای اولین بار در ورزش بانوان به مدال طلای المپیک برسیم

ستاره ناراضی میامی به گلدن استیت پیوست

درستکار: کشتی ایران باید پوست‌اندازی کند

انتخابات جنجالی؛ فیفا پاکستان را تعلیق کرد!

واکنش احمد دنیامالی، وزیر ورزش به تغییر سِمت خود در دولت

تاج در واکنش به حذف عزیزی خادم و کفاشیان

داستانک/ نیمکت خالی

قالیباف: پاسداری شغل نیست، یک فرهنگ است

دیدار ظریف و اعضای اندیشکده مجمع امور خارجی عراق

غضنفری: کجا گفتم ظریف ساواکی است؟