پیام خوزستان

آخرين مطالب

46 سال صنعت نفت از نگاه مدیران؛ دستاوردها، چالش‌ها/ بخش چهارم وزارت نفت

46 سال صنعت نفت از نگاه مدیران؛ دستاوردها، چالش‌ها/ بخش چهارم
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - افزایش تولید نفت و گاز پس از جنگ تحمیلی و همکاری با شرکت‌های بین‌المللی، تربیت و پرورش متخصصان و کارشناسان داخلی و افزایش مهارت،‌ برقرار نشدن پیوند میان صنعت نفت و دانشگاه‌ها و مراکز علم و ... از مهم‌ترین دستاوردها و چالش‌های این صنعت در 46 سالی است که از انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد.

صنعت نفت ایران به‌عنوان یکی از پایه‌های اقتصاد کشور، در طول بیش از چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحولات چشمگیری را تجربه کرده است. این صنعت نه‌تنها در تولید و صادرات نفت و گاز نقش کلیدی داشته، بلکه در مسیر توسعه فناوری، استقلال صنعتی و تأمین نیازهای انرژی کشور نیز گام‌های مؤثری برداشته است، اما در کنار این دستاوردها، چالش‌ها و کاستی‌هایی نیز وجود داشته که شناسایی و بررسی آنها می‌تواند چراغ راه آینده این صنعت باشد. شبکه اطلاع‌رسانی نفت و انرژی (شانا) در گفت‌وگو با جمعی از مدیران و متخصصان صنعت نفت پاسخ دو پرسش را جویا شد؛
1- مهم‌ترین دستاورد صنعت نفت ایران در 46 سال گذشته چه بوده است؟
2- مهم‌ترین اقدامی که در این سال‌ها مغفول مانده، چه بوده است؟
بخش چهارم گفت‌وگو با مدیران ارشد صنعت نفت را در ادامه بخوانید:
حجت‌الله غنیمی‌فرد، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران در سال‌های 1370 تا 1387 و رئیس دپارتمان مطالعات نفت اوپک در سال‌های 1389 تا 1396:
صنعت نفت همان‌گونه که در حوزه‌های نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها مطرح می‌شود، یکی از مهم‌ترین صنایع کشور است. باید اذعان کرد که خداوند موفقیت‌های قابل‌توجهی را نصیب کشور کرده و توانسته‌ایم در این زمینه‌ها دستاوردهای بزرگی داشته باشیم. با وجود خسارات ناشی از جنگ تحمیلی و مشکلات ناشی از تحریم‌ها، کشور موفق شد در بخش‌های بالادستی، میان‌دستی و پایین‌دستی نفت و گاز به پیشرفت‌های قابل‌توجهی دست یابد. برای نمونه اگر تولید گاز در ابتدای انقلاب را با حال حاضر مقایسه کنیم، متوجه افزایش چشمگیری خواهیم شد، همچنین ظرفیت تولید پتروشیمی و فرآوری نفت و گاز در این سال‌ها به‌طور چشمگیری رشد داشته است.
یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهایمان، افزایش تولید نفت و گاز پس از جنگ تحمیلی و همکاری با شرکت‌های بین‌المللی است. این تلاش‌ها سبب شده تا در حوزه گاز بتوانیم از قطر، به‌عنوان رقیب اصلی در میدان‌های مشترک، پیشی بگیریم. برای حفظ این دستاوردها و تداوم موفقیت‌ها، نیازمند برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و میان‌مدت هستیم و باید از تجربیات گذشته و ظرفیت‌های موجود در داخل کشور، همچنین کشورهای دوست بهره ببریم.
درست است که برخی کشورها تمایلی به همکاری با ایران ندارند، اما همچنان شرکت‌های بین‌المللی بزرگی وجود دارند که در صورت فراهم شدن شرایط، حاضر به همکاری متقابل هستند، بنابراین دستاوردهای صنعت نفت کشور بسیار چشمگیر بوده و پرداختن به جزئیات آماری ممکن است از حوصله خارج شود.
اما یکی از این مواردی که در این سال‌ها نیاز به توجه بیشتر داشت، بخش علمی صنعت نفت است. بازوهای علمی نظیر دانشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه‌های مرتبط ظرفیت‌های عظیمی داشته‌اند که می‌توانستیم بسیار بیشتر از آنها بهره ببریم. این بدان معنا نیست که در حوزه‌های علمی و تحقیقاتی فعالیتی صورت نگرفته است، بلکه نشان می‌دهد باید جایگاه علمی کشور در صنعت نفت را به سطحی برسانیم که نه‌تنها در داخل، بلکه در منطقه و جهان شاخص باشد. در پایان باید گفت هرچند اقدام‌های مهمی در این حوزه انجام شده است، اما همچنان فرصت‌های بسیاری برای پیشرفت در بخش علمی و تحقیقاتی صنعت نفت وجود دارد.
عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از سال 1392 تا 1396:
بزرگ‌ترین دستاورد صنعت نفت پس از انقلاب اسلامی تأمین انرژی کشور در زمان جنگ بود، چراکه پالایشگاه آبادان در سال 59، حدود 48 درصد انرژی کشور را تأمین می‌کرد که در طی جنگ ایران و عراق مورد حمله نیروهای عراقی قرار گرفت، اما با وجود این توانستیم با خروج این پالایشگاه از مدار تولید، انرژی کشور را تأمین کنیم که یکی از شاهکارهای صنعت نفت به‌شمار می‌رود.
هدف دشمن از حمله به پالایشگاه آبادان تسلیم ایران بود، چراکه باور داشتند ایران با خروج این پالایشگاه نمی‌تواند به جنگ ادامه دهد، اما کارکنان صنعت نفت در آن زمان با تمام توان مقاومت کردند و با استفاده از افزایش ظرفیت پالایشگاهی و اقدام‌های متعدد توانستند با وجود تمام چالش‌ها انرژی کشور را پایدار نگه دارند. یکی از شاهکارهای بزرگ صنعت نفت در دهه 60 به‌شمار می‌رود که کمتر به آن پرداخته شده است.
ایجاد و توسعه شبکه گاز ازجمله دستاوردهای بسیار مهم دیگر صنعت نفت پس انقلاب اسلامی است، چراکه بدون انجام این اقدام مهم پایداری شبکه انرژی کشور غیرممکن بود. قطعاً بدون تشکیل شبکه گازی در کشور و مصرف نفت، بخش اعظمی از نفت خام که ثروتی ملی است هدر می‌رفت و ایران نمی‌توانست به صادرکنندگان نفت در جهان تبدیل شود.
سه پالایشگاه نفت اراک، بندرعباس و ستاره خلیج‌فارس پس از انقلاب اسلامی و با وجود چالش‌های موجود در کشور ازجمله کمبود منابع مالی ساخته شد که اقدامی مهم در صنعت نفت به‌شمار می‌رود، همچنین افزون بر ساخت سه پالایشگاه جدید پالایشگاه آبادان که هشت سال تمام در زیر بمباران‌های مداوم رژیم بعثی عراق بود بازسازی و وارد مدار تولید شد، به‌گونه‌ای که هم‌اکنون به‌عنوان بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت ایران در حال فعالیت است. هم‌اکنون تولید انرژی کشور حدود هشت برابر بیشتر از زمان پیش از انقلاب است و این افزایش تولید هشت برابری انرژی با وجود تحمیل جنگ هشت ساله و تحریم‌های موجود اقدامی جهادی است که تنها با فداکاری کارکنان خدوم صنعت نفت تحقق یافته است.
کارایی انرژی و بهینه‌سازی انرژی ازجمله اقدام‌هایی است که در 45 سال اخیر به آن کم‌توجهی شده است و باید بهینه‌سازی مصرف انرژی و راهکارهای مؤثر با این اقدام در دستور کار قرار گیرد.
مهران امیرمعینی، معاون بازاریابی و عملیات گاز مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز از سال 1396 تا 1398:
بزرگ‌ترین دستاورد صنعت نفت پس از انقلاب اسلامی، واگذاری فعالیت‌ها و امور نفتی در بخش‌های مهم صنعت نفت به متخصصان ایرانی بوده است. وجود فشارهای ناشی از جنگ نابرابر با عراق به‌خوبی نشان داد تکیه بر نیروهای متخصص داخلی می‌تواند به رشد و توسعه صنعت نفت منجر شود.
هرچند تکیه بر نیروهای داخلی در سال‌های ابتدایی فرصتی را در صنعت نفت ایجاد کرد، اما پس از آن توجه خاصی برای افزایش کیفیت و ارتقای نیروی انسانی از طریق مدیریت، سازماندهی و آموزش صورت نگرفت، بنابراین کارکنان با کمبود دانش مدیریتی، دانش فنی و حتی روابط سازمانی مواجه بودند.
در این سالها، توجهی به ساختار شرکت‌ها اعم از اداری، مالی و مدیریتی برای ارتقا و کارآمدتر کردن سیستم نشده است و شرکت‌ها به‌مثابه یک اداره و کارگزار فعالیت می‌کنند. در برخی موارد حتی نظر مشاوران خارجی برای انجام این کار با توجه به تضاد منافع برخی مدیران ارشد مورد توجه قرار نگرفت.
سلبعلی کریمی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از سال 1382 تا 1392:
اگر اتفاق‌ها و جریان‌های دوران ملی شدن صنعت نفت ایران را مرور کنید، به‌دلیل اینکه در آن زمان، هم تحریم شده بودیم و هم اینکه فاقد متخصصان داخلی دارای مهارت لازم بودیم، عملاً موفق به اداره صنعت نفت به شکل مستقل نشدیم. هرچند پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با گردانندگان اصلی و شرکت‌های فعال در صنعت نفت ایران در دوران پیش از انقلاب - که عمدتاً انگلیسی و آمریکایی بودند - چالش‌های بسیاری داشتیم و آنها نیازمندی‌های لازم برای توسعه این صنعت را به ما ارائه نکردند، اما با این اوصاف و با همت متخصصان داخلی، چرخ صنعت نفت هیچ‌گاه از حرکت نایستاد.
بنابراین برجسته‌ترین دستاورد صنعت نفت در این مدت، تربیت و پرورش متخصصان و کارشناسان داخلی و افزایش مهارت آنان بوده است، به‌گونه‌ای که نیروهای داخلی توانستند نیاز کشور در این زمینه را تا حدود زیادی برآورده کنند. همین رویه در ساخت تجهیزات نیز پیش گرفته شد و اکنون بیش از 75 درصد تجهیزات مورد استفاده در این صنعت، ساخت داخل هستند.
از سوی دیگر، حلقه مفقوده ما پس از انقلاب، برقرار نشدن پیوند میان این صنعت و دانشگاه‌ها و مراکز علمی بوده است. با توجه به فن‌سالار بودن صنعت نفت، در تمام کشورهای پیشرفته دنیا این پیوند برقرار است. یعنی دانشگاه‌ها و شرکت‌های صنعتی در این کشورها تا حدی نزدیک به هم هستند که حتی نیازهای روزانه یکدیگر را هم برآورده می‌کنند، اما در ایران هیچ‌گاه شاهد شکل‌گیری این ارتباط نبودیم و همواره فاصله زیادی میان صنعت و مراکز تحقیقاتی وجود داشته است.
در نتیجه چنین وضعی، با وجود توسعه سابقه طولانی صنعت نفت در ایران، هیچ‌یک از مؤسسات داخلی در زمینه صدور لایسنس یا مجوز معتبر مورد تأیید مراکز استاندارد بین‌المللی، فعال نیستند. اگر هم موردی وجود داشته باشد بسیار محدود است و دامنه فعالیت اندکی دارد. تا زمانی که در این زمینه توفیقی نداشته باشیم، در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای منطقه نیز با مشکلات و موانع متعددی مواجه خواهیم بود، البته در سال‌های اخیر در زمینه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان اقدام‌های خوبی انجام شده که در برخی موارد نتایج مطلوبی را به‌دنبال داشته است، اما معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تشکیل کمیته عالی تحقیق و فناوری با محوریت وزارت نفت، مؤسسه تحقیق و فناوری و دانشگاه‌های صنعتی برتر، می‌تواند موانع موجود در این زمینه را برطرف کند و در نتیجه به رشد و جهشی در این حوزه دست یابیم که تبدیل به صادرکننده لایسنس و یکی از مراجع تأییدکننده معتبر ساخت تجهیزات شویم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1047990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بخشی از کتاب/خرده چیزها

توصیه رحمانی فضلی به دولت پزشکیان درباره افزایش قیمت بنزین

صدیقی: مذاکره با آمریکا تجربه شد، پیشنهاددهندگان تحقیر شدند

رئیس ستاد انتخابات کشور: هدف‌گذاری ما برگزاری انتخابات کاملا الکترونیکی در آینده است

پیام تسلیت پزشکیان به خانواده‌های داغدار دانش‌آموزان کرمانی

واکنش سید حسن خمینی به اقدامات ترامپ

وقتی نسل زِدی‌ها خلبان جنگنده‌های F14 می‌شوند

روایت روزنامه فرانسوی «لوموند» از عملگرایی ایران در مواجهه با ترامپ

واکنش وزیر ورزش به شایعه اختلافش با خسروی‌وفا

دشمنان در تلاشند طاغوت را بزک کنند،چ؛ تاریخ را بخوانید تا فریب نخورید

درویش: پرسپولیس با تیم منتخب دنیا بازی کرد/ شرط نگهداری کروکودیل از سوی کنت شایعه بود

بهره مندی 11روستای رامشیر-امیدیه از نعمت آب شرب

تداوم آلودگی هوا و گرد و خاک در خوزستان تا فردا

انتظار ما از پیشتازان آشنایی با دستاورد های انقلاب اسلامی است

پرسپولیس با تیم منتخب دنیا بازی کرد/ شرط نگهداری کروکودیل از سوی کنت شایعه بود

هزینه تسلیم بسیار بیشتر از هزینه مقاومت است

تارتار: افسوس که بازی در ورزشگاه آزادی نیست

جامعه ورزش 5 هزار شهید تقدیم کشور کرد

تارتار: باخت پرسپولیس به الهلال اهمیت ندارد

تارتار: مقابل پرسپولیس باید پیروز شویم /‌ای کاش بازی در استادیوم آزادی بود

برد و باخت نمایندگان فارس در لیگ هندبال برتر بانوان

تلاش برای «ایران قوی» از روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب آغاز شد

دانلود مستقیم برنامه حسینیه معلی شب نهم ماه شعبان 1403 + لینک تلوبیون برنامه حسینیه معلی 19 بهمن

مکتب حاج قاسم، یک الگوی مدیریتی و جهادی است

مقاومت اسلامی فلسطین به پیروزی رسید

پیروزی انقلاب اسلامی سرآغاز ایران قوی بود

اینجا اهواز است به وقت آلودگی گرد و غبار و سرما

ملت ایران خام وعده‌های بی اعتبار امریکا نمی‌شوند

بغض فریبا نادری: زیست فریبا با «ستاره» خیلی فرق دارد!

فتوکال و نشست خبری انیمیشن «زال و رودابه» برگزار نشد!

محسن کیایی: چالش بازی در «بازی را بکش» کاهش وزن بود

«زال و رودابه» با دست خالی ساخته شد

نظر کارگردان رستاخیز درباره فیلم «خدای جنگ»

جناب خان از هر فرصتی برای تخریب محسن کیایی استفاده میکنه!

آرزوی محسن کیایی که هیچ‌وقت برآورده نمی‌شود!

واکنش امام جمعه قم به دست دادن برومند و بابک/ جای چشم پوشی نیست

اقتباسی از «حمام» هوشنگ مرادی کرمانی؛ «فجر» انگیزه‌ای برای مدیوم جدی‌تر است

بخش ویژه فجر باعث شد بعضی فیلم‌ها دقیق‌تر قضاوت شوند

حمله شدید مسعود فراستی به رضا عطاران/ او دیگه هیچی نیست!

عصبانیت شدید فریدون جیرانی و رویا افشار از توهین به بابک و برومند

سلاحی نانویی برای مبارزه با کنه‌ها ساخته شد

با افزودن ‌ورقه‌ بوروفن، ظرفیت خازن‌ها 105 برابر افزایش یافت

زمان قطعی تغییر دهک‌بندی یارانه مشخص شد

هوش مصنوعی انیشتین را زنده کرد/ ویدئو

گردوخاک ‌عراق دوباره میهمان خوزستان شد‌/ ویدئو

وضعیت عجیب هوای خوزستان!

تارتار: با وجود وی‌ای‌ار داوران ما محروم میشوند!

افتتاح جشنواره رشته‌های بیلیاردی با حضور وزیر ورزش

مصاحبه جالب پدیده والیبال ایران با سایت باشگاه لوبه

شروع بازی‌های آسیایی زمستانی بعد از هشت سال