پیام خوزستان

آخرين مطالب

محسن هاشمی: راه برون رفت از وضع موجود، نه خروج از ان پی تی و بستن تنگه هرمز است، نه دل بستن به ایلان ماسک سیاسی

محسن هاشمی: راه برون رفت از وضع موجود، نه خروج از ان پی تی و بستن تنگه هرمز است، نه دل بستن به ایلان ماسک
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - شرق / محسن هاشمی می گوید: یکی از شعارهای مهم دکتر پزشکیان در انتخابات، رفع تحریم‌ها بود؛ اما پرسش اینجاست که آیا فراتر از شعار و وعده، دولت استراتژی و برنامه مدونی برای رفع تحریم‌ها ‌دارد یا خیر؟
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم محسن هاشمی رفسنجانی نوشت:
‌با آغاز دوران دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، بار دیگر اظهارات ضدونقیض مذاکره با آمریکا، در فضای رسانه‌ای و سیاسی کشور مطرح شده است.
در این میان، چند طیف‌ مواضع خود را ‌پررنگ و با صدای بلند مطرح می‌کنند؛ طیف نخست‌ از بستن تنگه هرمز و خروج از ان‌پی‌تی و تغییر دکترین هسته‌ای کشور سخن می‌گویند و به نوعی به استقبال جنگ می‌روند. طیف دوم ساده‌انگارانه از حل چندماهه مسئله و توافق با آمریکا می‌گویند و گویا به دخالت ایلان ماسک‌ امید بسته‌اند.
نتیجه مشترک مواضع این دو طیف، ‌حل‌نشدن مسئله کشور یعنی تحریم‌های فزاینده و بحران اقتصاد ملی و معیشت عمومی است؛ چراکه نه با بزرگ‌کردن، پیچیده‌کردن و لاینحل نشان‌دادن یک مسئله می‌توان به سوی حل آن رفت و نه با ساده‌سازی، ساده‌انگاری و رؤیاپردازی، مسائل ملی‌ حل‌شدنی است. زیرا آنها به دنبال مهار و کنترل ایران هستند و نمی‌خواهند ایران قدرتمند شود.
برای حل مسئله ابتدا باید صورت‌مسئله را درست فهمید. 
تخاصم میان ایران و آمریکا و تحریم‌های اقتصادی، سابقه‌ای 45‌ساله دارد؛ یعنی از زمان تسخیر سفارت آمریکا در سال 1358. در این 45 سال، به تدریج بر شدت و وسعت تحریم‌ها افزوده شده است. نسل دوم تحریم‌ها در دوره ریاست‌جمهوری بیل کلینتون تحت عنوان قانون داماتو به تصویب رسید. 
نسل سوم تحریم‌ها در دوران ریاست‌جمهوری اوباما، تحت عنوان تحریم‌های هسته‌ای با تصویب قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد و نسل چهارم تحریم‌ها نیز در دوران اول ریاست‌ جمهوری ترامپ، ذیل عناوین تروریسم، حقوق بشر و موشکی به تصویب کنگره آمریکا رسید.
با تصویب برجام، تحریم‌های هسته‌ای توسط دولت اوباما تعلیق شد؛ اما در دوران ترامپ و با خروج آمریکا از برجام، این تحریم‌ها احیا شد. بنابراین اکنون با چهار عنوان تحریم مواجه هستیم: تحریم‌ های هسته‌ای، تحریم‌های موشکی، تحریم‌های حقوق‌بشری و تحریم‌های تروریستی. 
البته این تحریم‌ها به‌صورت یک‌جانبه از سوی دولت آمریکا اعمال می‌شود و تعدادی توسط غربی‌ها به دلیل روابط اقتصادی با آمریکا دنبال و اعمال می‌شوند. 
یکی از شعارهای مهم دکتر پزشکیان در انتخابات، رفع تحریم‌ها بود؛ اما پرسش اینجاست که آیا فراتر از شعار و وعده، دولت استراتژی و برنامه مدونی برای رفع تحریم‌ها ‌دارد یا خیر؟
البته در دولت و شورای امنیت، چهره‌هایی نظیر دکتر ظریف و دکتر عراقچی و تیم مذاکرات هسته‌ای، از نیروهای باتجربه و توانمند در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی هستند، اما حل مسئله‌ای به این پیچیدگی و گستردگی فراتر از دیپلماسی به راهبرد ملی نیاز دارد؛ موضوعی که در 30 سال گذشته آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در مقاطع مختلف سعی می‌کرد این حلقه مفقوده را جبران کند. 
تجربه نخست در سال 1364 آغاز شد. تحریم‌های تسلیحاتی کشور، شرایط دشواری را برای رزمندگان به‌خصوص در حوزه پدافند و نیروی هوایی ایجاد کرده بود. آیت‌الله هاشمی به‌عنوان فرمانده جنگ و رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، با تأیید سران قوا و امام خمینی، مسئله تأمین نیازهای تسلیحاتی جبهه‌ها را در برابر آزادی گروگان‌های آمریکایی در لبنان‌ هدایت کرد که در ابتدا با موفقیت همراه بود، ولی ‌افشای این مسئله، موجب بروز یک رسوایی برای دولت وقت آمریکا و توقف موضوع شد.
تجربه دوم در دولت سازندگی و حمله عراق به کویت به وقوع پیوست. دولت آمریکا که به صلح‌طلبی و رفتارهای قانونمند جمهوری اسلامی‌ در برابر جنگ‌طلبی صدام اذعان داشت، در پی رفع تخاصم با ایران بود و بوش پدر، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، با ارسال پیام‌ها و حتی تماس تلفنی شخصی با دفتر رئیس‌جمهور وقت ایران، آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، حل این مسئله را دنبال می‌کرد و آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نیز در شورای عالی امنیت ملی مسئله را طرح و برای رفع تخاصم با آمریکا، جمع‌بندی کرد، ولی مورد موافقت قرار نگرفت‌ که شرح تفصیلی آن در خاطرات ایشان تحریر شده است.
تجربه سوم، در دوران ریاست‌جمهوری اوباما شکل گرفت که بلافاصله پس از آغاز به کار، اقدام به ارسال نامه به رهبر انقلاب کرد و سپس مذاکرات دوجانبه میان معاون وزیر خارجه آمریکا و دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی در سال 1388 انجام شد و پس از آن در مذاکرات عمان میان وزیر خارجه وقت و نمایندگان دولت آمریکا دنبال شد. با آغاز دولت دکتر روحانی، دولت برای رفع تحریم‌ها اقدام به مذاکره با 1+5 کرد که در نهایت به برجام و رفع تحریم‌ها منجر شد که البته سه سال بعد در دوران ترامپ، آمریکا از برجام خارج شد.
تجربه چهارم نیز در سال 1401‌ و هم‌زمان با پیروزی بایدن و آغاز جنگ اوکراین‌ رخ داد و پیشنهاد احیای برجام در تابستان 1401 به ایران ارائه شد؛ اما شعار زمستان سخت اروپا، مانع به‌نتیجه‌رسیدن مذاکرات دولت مرحوم رئیسی شد.
اکنون ایران در شرایط حساسی قرار دارد و در چشم‌انداز ‌آینده، اگر راهبرد و برنامه دقیقی برای مدیریت تنش در سیاست خارجی وجود نداشته باشد، امکان انتقال از وضعیت تحریم حداکثری به تهدید حداکثری وجود دارد. بنابراین ما نیازمند برنامه‌ای فراتر از رویکردهای افراطی و تفریطی، ماجراجویانه و ساده‌انگارانه هستیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1052294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بخشی از کتاب/ بی‌توجهی به احساس دیگران

«تیستو سبزانگشتی» صوتی شد

اهدای نشان فداکاری به خانواده شهدا و ایثارگر دوران دفاع مقدس

فرمانده نیروی هوایی ارتش: آمادگی صددرصدی داریم و آماده فرمان مقام معظم رهبری هستیم

آیت الله سبحانی: وقتی دولت همه‌کاره شود مردم بیکار می‌شوند

انتقاد سعید محمد از طولانی‌شدن انجام برخی پروژه‌ها

تعبیر آیت‌الله مکارم شیرازی از رئیس قوه قضاییه: مردِ شجاعِ پاکِ فعال

فرمانده نیروی زمینی ارتش: برای امنیت مرزها 11 تیپ مستقر هستند

معاون ظریف: در آینده نزدیک شاهد مذاکره میان تهران و واشنگتن نخواهیم بود

فؤاد ایزدی: فرمایشات رهبری در 19 بهمن، خطر حمله نظامی را از کشور دور کرد

اژه‌ای: مردم به قراردادهای حاکمیتی در حوزه سرمایه‌گذاری بی‌اعتمادند

پزشکیان خطاب به ترامپ: اگر مرد گفتگو بودی چرا نامردی می‌کنی؟!

دومین ویژه برنامه سنگرهای فیروزه ای در خوزستان برگزار می‌شود

ورزشگاه آزادی میزبان استقلال - نساجی

سفر معاون رئیس جمهور و رئیس دیوان محاسبات کشور به خوزستان

فراخوان حماس برای خیزش جهانی علیه توطئه کوچاندن فلسطینیان

برگزاری تظاهرات اعتراضی در اسرائیل

خواهرخواندگی مشهد با غزه و صنعا؛ دیپلماسی مقاومت

اجرای 12 طرح پتروشیمی در شهرستان کنگان

صدای مظلومان عالم در برابر سکوت سینمای جهانی باشیم/ روایت مقاومت در 500 اثر

ویژه برنامه سنگرهای فیروزه‌ای در خوزستان برگزار می‌شود

تولید سالانه بیش از 2 میلیون قطعه ماهی زینتی در خوزستان

معاون رئیس جمهور وارد خوزستان شد

یک فوتی و 4 مصدوم در تصادف محور دهدز - ایذه

مسوولین باشگاه استقلال سگ جناب والتر ماتزاری جت شخصی می‌خواهد!

مقاومت و ایستادگی، راه تحقق تمدن نوین اسلامی

آغاز عملیات ساخت پارک سوار در پایانه مسافربری آزادی شهرکرد

حادثه رانندگی در محور ایذه به دهدز یک فوتی و 4 مصدوم در پی داشت

بازی استقلال – نساجی در ورزشگاه آزادی

سرهنگ سلامی: بازدید سالانه بیش از 100 هزار دانشجو و دانش آموز از موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران

دعوت رسمی از رئیس‌جمهور لبنان برای شرکت در مراسم تشییع دبیرکل پیشین حزب‌الله

شیخ یزبک: همانطورکه سید شهیدمان گفت پرچم مقاومت بالا می‌ماند

جشن انقلاب در قلب تهران: شکوه و اقتدار

آزاد شدن 41 نفر از زندانیان قم با حضور مسئولان قضایی

از کوه‌های لرستان تا صحنه آزادی؛ فرهنگ موسیقایی زاگرس تاریخ می‌سازد

بازگشت دوباره استقلال به ورزشگاه آزادی

اجرای 640 میلیارد تومان طرح مسئولیت اجتماعی در کنگان

آزادی به استقلال و استقلال به آزادی برگشت!

مرمت قدیمی‌ترین حسینیه تهران به پایان رسید: نوروز در خانه‌ تاریخ

تظاهرات در تل آویو علیه نتانیاهو

بازگشت رسمی استقلال به ورزشگاه آزادی

رسمی؛ بازی استقلال – نساجی در ورزشگاه آزادی برگزار می‌شود

کنایه های سپاهان به پرسپولیس: یک روز سی و سه پل را آتش می‌زنند و یکبار هم با شعارهای نژادپرستانه تصاویر زشت در آزادی خلق می کنند!

دومین دوره جام رسانه‌ای «امید خوزستان» برگزار شد

فیلم| نماهنگ « رویای ملیکا» منتشر شد

سرانه های آموزشی در خوزستان کیفیت مناسبی ندارند؛ حل مشکل فاضلاب اهواز با مولد سازی

اختصاص 200 میلیارد ریال بودجه به مساجد قزوین

پاسخ محسن افشانی به علی کریمی جنجالی شد!

ستاره پسیانی به جای فاطمه نقوی به «جزیره لؤلؤ» می‌رود

از دزدی به عاشقی رسید