مذاکرات از سرگیری صادرات نفت کردستان عراق با مشکل روبهرو شد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - دو منبع آگاه اعلام کردند مذاکرات درباره سرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق با مشکل روبهرو شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز ، دو منبع مطلع که خواستند نامشان فاش نشود گفتند: مذاکرات برای از سرگیری صادرات نفت میدانهای نفتی کردستان عراق با خط لوله کرکوک - جیهان بهدلیل نبود شفافیت در پرداختها و قراردادها با مشکل روبهرو شده است.
مذاکراتی که در اواخر فوریه آغاز شد، تاکنون نتوانسته به بنبست حدود دو ساله پایان دهد و ارسال نفت میدانهای نفتی کردستان عراق در شمال این کشور به پایانه جیهان ترکیه در دریای مدیترانه را متوقف کرده است.
واشینگتن عراق را برای ازسرگیری صادرات نفت منطقه کردنشین این کشور زیر فشار گذاشته است و رویترز ماه گذشته گزارش داده بود که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از بغداد خواسته است که اجازه دهد صادرات نفت از اقلیم کردستان عراق از سر گرفته شود در غیر این صورت با تحریم روبهرو میشود.
این دو منبع گفتند: وزارت نفت عراق بهتازگی نامهای به مقامهای دولت منطقهای کردستان این کشور ارسال کرده و خواستار تعیین یک مشاور مستقل برای ارزیابی هزینه تولید و حمل و نقل از هر میدان برای تعیین قیمت شده است.
با توجه به اینکه بغداد هنوز در حال مذاکره با شرکتهای نفتی خارجی درباره گستره فعالیتهاست که قرار است از سوی مشاور انجام شود منابع گفتند: این موضوع سبب تردید در تعهد بغداد برای رعایت قراردادهای موجود این شرکتها با دولت منطقهای کردنشین عراق شده است.
یکی از منابع گفت: هنوز هیچ روش توافقی برای این کار وجود ندارد و بنابراین این ترس وجود دارد که در بعضی از مواقع شرکتها نمیدانند چقدر برای تولید خود به آنها دستمزد میدهند، زیرا آن مشاور میتواند کل انتظار پرداخت را تغییر دهد.
انجمن صنعت نفت کردستان عراق (APIKUR) شامل هشت شرکت خارجی فعال در صنعت نفت اقلیم کردستان عراق با سهم 60 درصدی از تولید نفت این منطقه، در بیانیهای بر لزوم توافقهای رسمی برای تضمین امنیت پرداخت بهمنظور صادرات نفت گذشته و آینده تأکید و اعلام کرد: تا زمانی که بغداد تعهد قاطع خود را مبنی بر رعایت قراردادهای موجود و ارائه تضمین پرداخت برای صادرات گذشته و آینده ندهد، صادرات را از سر نمیگیرد.
بیانیه انجمن صنعت نفت کردستان عراق در اشاره آشکار به این نامه گفت: وزارت نفت عراق نشان داده است مایل به مذاکره درباره راهحلی نیست که حرمت قراردادهای شرکتهای نفتی خارجی را رعایت کند و تلاش دارد یک فرآیند جداگانه بهصورت یکجانبه ایجاد کند.
در این بیانیه آمده است: این اقدامهای از سوی وزارت نفت عراق قابلقبول نیست.
شرکتهای گالف کیاستون پترولیوم انگلیس، جنل انرژی ترکیه، دیاناو نروژ و شماران پترولیوم از شرکتهای فعال در صنعت نفت اقلیم کردستان عراق هستند.
واشینگتن خواهان ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق از پایانه نفتی جیهان ترکیه به بازارها با هدف تقویت عرضه جهانی و در نتیجه کاهش قیمتهای این کالای راهبردی است. همزمان با اعمال فشار بر تهران برای صادرات نفت و برنامه هستهای، دولت آمریکا توقف روابط مالی عراق و ایران را دنبال میکند.
به گزارش شانا، ترکیه 25 مارس (پنجم فروردین) پس از برنده شدن عراق در یک پرونده داوری، دریافت روزانه 450 هزار بشکه نفت خام میدانهای استان کرکوک اقلیم کردستان عراق با خط لوله کرکوک - جیهان در منطقه مرزی «فیش خابور» را متوقف کرد.
در رأی دادگاه آمده بود: آنکارا با اجازه دادن به دولت منطقهای کردستان عراق برای صادرات نفت میدانهای استان شمالی کرکوک به پایانه جیهان بدون رضایت بغداد بین سالهای 2014 تا 2018 میلادی، توافقنامه خط لوله 1973 را نقض کرده است.
دولت مرکزی عراق پنجم فروردین مجبور به توقف حدود روزانه 450 هزار بشکه نفت خام صادراتی میدانهای نفتی استان کرکوک در شمال این کشور با خط لوله کرکوک - جیهان به پایانه جیهان ترکیه شده بود.
انجمن صنعت نفت کردستان عراق شامل شرکتهای خارجی نفت و گاز میشود که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم علاقهمند امضای قرارداد برای مشارکت بخش بالادست نفت یا گاز اقلیم کردستان عراق هستند. بسیاری از آنها بهدلیل توقف فعالیت خط لوله مجبور به توقف تولید شدهاند.
توقف طولانیمدت صادرات نفت اقلیم کردستان عراق زیان اقتصادی قابلتوجهی را به عراق، اقلیم کردستان و شرکتهای نفتی خارجی فعال در منطقه کردنشین وارد کرده است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1072885/