عبور از تحریمها/دستگاه میکرو سیتیاسکن به دست پژوهشگر ایرانی ساخته شد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - ایرنا /عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران موفق به ساخت دستگاه میکروسیتی اسکن برای تصویربرداری از ریزساختارهای انواع نمونههای کوچک صنعتی شد که به دلایل تحریم اجازه واردات آن به کشور داده نمیشود.
حسین قدیری هروانی در گفتوگو با خبرنگار علمی ایرنا درباره ایده ساخت دستگاه سیتی اسکن توضیح داد: یکی از شاخههای اصلی بسیاری از پژوهشها، دیدن ساختارها به صورت سه بعدی است و با توجه به اینکه کشورمان در شرایط تحریم قرار دارد این دستگاه وارد نمیشود.
وی ادامه داد: از آنجا که دانشگاهها هفت تا هشت سال پیش اعلام نیاز کرده بودند، ضرورت دسترسی به این دستگاه ها در کشور باعث شد که ایده ساخت آن ایجاد شود.
بازار ![]()
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران در توضیح طرح خود گفت: دستگاه میکرو سیتی اسکن صنعتی با نام تجاری LOTUS-NDT یکی از پیشرفتهترین ابزارهای تصویربرداری است که با استفاده از پرتوی ایکس، قابلیت تصویربرداری را به صورت سه بعدی و با وضوح در حد میکرون (میکرومتر) از نمونههای متنوعی فراهم میکند.
قدیری هروانی ادامه داد: دستگاههای سی تی به طور کلی به سه دسته سی تی بیمارستانی، سی تی صنعتی و میکروسیتی تقسیم میشود که دستگاه میکرو سی تی از نظر کیفیت دیداری و کاربرد با دو نوع دیگر تفاوتهایی دارد.
این پژوهشگر اظهارداشت: مکیروسی تی به طور خاص برای تصویربرداری از نمونههای کوچک و دقیق طراحی شده و قادر به ارائه تصاویر سه بعدی با کیفیت کمتر از 2 میکرومتر بدون تخریب نمونهها است.
وی تصریح کرد: طیف کاربردهای میکروسی تی بسیار وسیع است و حوزههای مختلفی از جمله مهندسی الکترونیک برای تصویربرداری سه بعدی از درون قطعات و آی سیهای حساس، مهندسی مواد برای بررسی ویژگیهای مواد خاص در ابعاد میکرونی و بررسی تاثیر حفرات بر مکانیسمهای آسیب و بررسی میکروساختار مواد و ایرادات به وجود آمده حین تولید، در حوزه صنعت نفت و گاز برای تصویربرداری سه بعدی – میکرونی از نمونههای سنگ و مغزههای مخازن نفتی با هدف آنالیز دیجیتال سنگ و بهینه سازی فرآیندهای اکتشاف و استخراج، مهندسی پزشکی و بیومتریال برای تصویربرداری میکرونی از بافتها، مشخصهیابی داربستها، دندان، ایمپلنت، استنت، اسکفولد، استخوانزایی و ارزیابی توانایی ساختارهای استخوانی مبتنی بر سلول مهندسی بافت در حوزه زمین شناسی و فسیل که نیاز به تهیه تصاویر سه بعدی و دوبعدی از کانیها و فسیلها بدون آسیب رساندن به آنها وجود دارد، را در بر می گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران بیان کرد: این دستگاه در حال حاضر وارد چرخه پژوهش شده و چندین دانشگاه آن خریداری شده است و پژوهشگران در تهیه مقالات علمی خود از این دستگاهها استفاده میکنند.
قدیری هروانی یادآورشد: به عنوان مثال در حوزههای بیولوژیکی، کشاورزی، نفت، گاز و پلیمر این دستگاه کاربرد دارد زیرا هنگامی که میخواهیم مواد را بسازیم مثل پانسمانهای بایولوژیک نیاز است که بررسی شود آیا در سایتهای میکرونی درست ساخته شده است یا خیر؟ یا در حوزه نفت و گاز نیازمندیم زیرساختهای سنگها را مشاهده کنیم، یا برای ساخت آفتکش در کشاورزی باید بدن حشرات که چند میلیمتر بیشتر نیست، اسکن شود و جزئیات در اختیار پژوهشگران قرار گیرد و این دستگاه سی تی اسکن امکان مشاهده نمونههای کوچک را فراهم میکند.
به گزارش ایرنا، دستگاه میکرو سی تی اسکن از گروه تخصصی مهندسی برق و کامپیوتر یکی از طرحهای کاربردی برگزیده سی و هشتمین جشنواره بینالمللی خوارزمی است که به عنوان طرح کاربردی رتبه سوم را کسب کرد.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1073932/