بزرگنمايي:
پیام خوزستان - کمربند سبز اهواز به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای زیستمحیطی در منطقه، میتواند نقش کلیدی در کاهش آلودگی هوا، مقابله با گرد و غبار، و توسعه پایدار شهری ایفا کند و اجرای آن در گرو همت مسئولان است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، محاصره اهواز توسط صنایع مختلف از فولاد و نیشکر گرفته تا شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی سبب شده است تا کمتر روزی باشد که در اهواز هوای پاکی را تجربه کنیم.
مردم خوزستان در بیشتر روزهای سال با هوای آلوده مملو از آلایندههای شیمیایی و گردوخاک روبهرو هستند که سلامت شهروندان و توسعه پایدار شهر را تهدید میکند.
توسعه فضای سبز شهری یکی از راههایی است که میتوان با گسترش و توسعه آن به داشتن هوایی پاک و استنشاق اکسیژن تازه کمک کرد، بدون شک، کاشت درختان و افزایش پوششهای سبز گیاهی، بهترین و آسانترین روش برای دستیابی به شهر پاک است.
این روزها، مردم و مقامات در بسیاری از شهرهای جهان بر کاشت درختان در گوشه و کنار شهرهای خود متمرکز شدهاند و از این طریق، به بهبود کیفیت محل زندگیشان کمک کردهاند.
برخی محققان نیز با جمعآوری و تحلیل اطلاعات مکانی در مورد جنگل و پوشش زمین، ذرات معلق در هوا و تراکم جمعیتی در تلاش هستند تا محدوده کاشت درختان در خیابانها را مشخص و از این طریق، هوایی سالمتر برای شهرنشینان تأمین کنند.
بدون شک کاشت امروزی درختان در نقاط مختلف شهری میتواند مزایای بسیاری برای شهرنشینان در آینده به ارمغان آورد و اجرای این مهم برای کلانشهر اهواز ضروری به نظر میرسد.
پژمان بختیارینیا معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز اظهار میکند: درباره مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطالعاتی را به صورت سالانه انجام میدهد که این شامل همه کلانشهرها است.
وی میافزاید: اهواز در سه تا چهار سال اخیر به طور متوسط 1000 مورد مرگ منتسب به آلودگی هوا داشته است که اگر متوسط مرگ و میر را در این کلانشهر 5000 نفر در نظر بگیریم از هر پنج مرگ یک مورد مربوط به آلودگی هوا بوده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز ادامه میدهد: 20 درصد مرگ و میرهای شهر اهواز مربوط به آلودگی هوا با جز PM:2.5 است.

یکی از طرحهایی که در اهواز برای توسعه فضای سبز شهری و کاهش آلودگی هوا برنامهریزی شد کمربند سبز شهر بود که عملیات اجرایی آن از سالها پیش آغاز شده، اما همچنان در پیچ و خمهای اجرا نشدن باقی مانده است.
مطالعات طرح کمربند سبز اهواز سال 1373 انجام و سال 1390 مصوب شد و مقرر شد تا از سال 1391 کمربند سبز اهواز با همکاری شهرداری و دیگر دستگاهها اجرا شود.
محدوده کمربند سبز اهواز از غرب به جاده سوسنگرد و دشت آزادگان، از شرق به جاده کوت عبدالله، صنایع فولاد و روستای شیبان، از شمال به جاده اهواز-اندیمشک و از جنوب به جاده
آبادان منتهی میشود.
مجموع کل کمربند سبز اهواز 7200 هکتار است که شهرداری اهواز موظف به اجرای 1200 هکتار، ادارهکل راه و شهرسازی
خوزستان 1000 هکتار، شرکت گروه ملی 220 هکتار، شرکت نورد لوله 120 هکتار، شرکت فولاد کاویان 80 هکتار، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب 1000 هکتار، شرکت فولاد
خوزستان 750 هکتار، فولاد اکسین 450 هکتار، شرکت ملی حفاری ایران 400 هکتار، شرکت لولهسازی اهواز 200 هکتار، شرکت شهرکهای صنعتی 200 هکتار، شرکت توسعه نیشکر واحد دهخدا 500 هکتار و جهاد کشاورزی
خوزستان 1000 هکتار است و باید در این مساحتها درختکاری انجام دهند.
سرنوشت کمربند سبز اهواز محمدمهدی مطیعی، رئیس شورای اسلامی شهر اهواز درباره کمربند سبز اهواز به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: قانونگذار کشت و نگهداری 1200 هکتار از کمربند سبز را بر عهده شهرداری اهواز قرار داده است.
وی ادامه میدهد: شهرداری حدود 1000 هکتار کار کرده بود اما 250 هکتار از آن در سیل سال 98 از بین رفت که پس از آن، واکاوی درختان انجام شد.
رئیس شورای اسلامی شهر اهواز با بیان اینکه این دوره در 450 هکتار از اراضی کاشت و واکاوی نهال انجام شده است، عنوان میکند: 250 هکتار از تعهد شهرداری باقی مانده است که با توجه به اهتمام مدیریت شهرداری، پیمانکار تعیین و فرایند نهال و کاشت نهالها آغاز شده است.
مطیعی میگوید: فاصله کشت درختان پنج مترمربع در نظر گرفته میشود، اما از نظر فنی و طبق طرح باید در هر هفت مترمربع یک نهال کشت شود، یعنی در هر هکتار 210 تا 220 نهال کشت میشود.

وی درباره تأمین آب خام این طرح اظهار میکند: سازمان آب و برق
خوزستان مکلف است روی کانال چمران ایستگاه پمپاژ احداث و خطوط انتقال آب را برای کمربند سبز ایجاد کند اما تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نشده است و آبیاری با تانکر انجام میشود.
احتمال الحاق اهواز به شهرهای اطراف به علت اجرا نشدن کمربند سبز رضا امینی شهردار اهواز درباره تعهدات شهرداری اهواز در اجرای کمربند سبز، خاطرنشان میکند: معاونت خدمات شهری شهرداری اهواز تعهد خود در حوزه ایجاد کمربند سبز شهر را اجرا کرده است اما دستگاههای دیگر هنوز اقدامات لازم را انجام ندادهاند.
وی میافزاید: به دلیل نبود این کمربند، اهواز به شدت در حال توسعه است و اگر به صورت جدی به این موضوع توجه نشود الحاق اهواز به شهرهای اطراف بسیار محتمل و جدی است.
این طرح، با کاشت پوشش گیاهی متنوع و برنامهریزی اصولی، میتواند زمینهساز محیطی سالمتر برای ساکنان شهر باشد و از گسترش نامتوازن شهری جلوگیری کند. احیای این پروژه نیازمند همکاری جدی میان نهادهای دولتی، صنایع و مردم است تا اهواز بتواند از مزایای کمربند سبز خود بهرهمند شود.

کد خبر 842278