پیام خوزستان

آخرين مطالب

فناوری پشت GPS؛ همه‌چیز درباره پیشرفته‌ترین ناوبری جهان علمي

فناوری پشت GPS؛ همه‌چیز درباره پیشرفته‌ترین ناوبری جهان
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تسنیم /آمریکا با پرتاب دومین ماهواره GPS نسل سوم در اواخر ماه‌ مه، گام تازه‌ای در ارتقای دقیق‌ترین سامانه ناوبری جهان برمی‌دارد؛ مأموریتی حیاتی با فناوری پیشرفته و مقاوم در برابر جنگ الکترونیک که توسط اسپیس‌ایکس اجرا می‌شود.
پس از موفقیت‌آمیز بودن نخستین پرتاب تسریع‌شده ماهواره GPS 3 در دسامبر 2023، نیروی فضایی ایالات متحده بار دیگر به‌دنبال استقرار سریع و به‌موقع ماهواره‌ای حیاتی برای ناوبری جهانی است. این بار، ماهواره GPS 3 با شناسه Space Vehicle 08 (SV-08) قرار است در اواخر ماه مه از پایگاه فضایی کیپ کاناورال و توسط موشک فالکون 9 اسپیس‌ایکس به مدار منتقل شود.
این مأموریت دومین تلاش موفق برای کاهش بازه‌های زمانی سنتی تولید، آماده‌سازی و پرتاب یک ماهواره GPS خواهد بود؛ رویکردی که با هدف تقویت سریع‌تر زیرساخت‌های راهبردی ناوبری ایالات متحده و پاسخ به نیازهای حیاتی نظامی و غیرنظامی طراحی شده است.
همکاری بی‌سابقه برای تسریع پرتاب‌ها
اندرو منشنر؛ یکی از فرماندهان نیروی فضایی ایالات متحده، درباره این مأموریت گفت: این پروژه نشانه‌ای از همکاری مؤثر میان تیم‌های متعدد نیروی فضایی، لاکهید مارتین و اسپیس‌ایکس است. توانستیم ماهواره‌ای را در یک بازه زمانی فشرده آماده کنیم و به مرحله پرتاب برسانیم؛ کاری که پیش از این نیازمند ماه‌ها یا حتی سال‌ها زمان بود
منشنر تاکید کرد که چنین پرتاب‌هایی، به‌ویژه برای ماهواره‌های مجهز به فناوری رمزنگاری پیشرفته M-Code، نقش تعیین‌کننده‌ای در آمادگی و اقتدار نظامی ایالات متحده دارند. فناوری M-Code به‌طور خاص برای افزایش دقت و امنیت سیگنال‌ها در شرایط درگیری نظامی طراحی شده است.
جی پی اس (GPS) و جی پی آر اس (GPRS) چه تفاوت هایی باهم دارند؟
مسیری برای جایگزینی ناوگان قدیمی
اگرچه سیستم GPS امروز یکی از ستون‌های اصلی زیرساخت جهانی موقعیت‌یابی است، اما بسیاری از ماهواره‌های فعال آن اکنون به مرز فرسودگی رسیده‌اند. در حال حاضر 31 ماهواره GPS در مدار فعال هستند که بسیاری از آن‌ها بیش از عمر طراحی‌شده خود کار کرده‌اند.
به گفته مالک موساوویر، معاون لاکهید مارتین در بخش سیستم‌های ناوبری برخی از این ماهواره‌ها دو تا سه برابر عمر اسمی خود فعال بوده‌اند. این قابل تحسین است، اما به همان اندازه نیز نگران‌کننده. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم حتی یک روز وقفه در عملکرد سیستم GPS ایجاد شود.
موساوویر همچنین افزود: GPS فقط برای مسیر‌یابی خودروها یا تلفن‌های هوشمند نیست؛ بلکه بخشی از ستون فقرات امنیت ملی، اقتصاد، کشاورزی، هواشناسی و حتی عملیات‌های مالی و بانکی جهانی است.
سرعت در توسعه؛ نگاهی به آینده GPS
لاکهید مارتین، پیمانکار اصلی پروژه GPS، اکنون با سرعت بیشتری ماهواره‌های نسل سوم را آماده‌سازی می‌کند. از ده ماهواره نسل سوم (GPS 3)، چهار فروند قبلاً به فضا پرتاب شده‌اند و SV-08 پنجمین آن‌ها خواهد بود. این شرکت همچنین ساخت نسل بعدی ماهواره‌ها موسوم به GPS 3F را آغاز کرده که از نظر توانایی‌های فنی به‌مراتب پیشرفته‌تر هستند.
سه ماهواره GPS 3F با شناسه‌های SV-11، SV-12 و SV-13 هم‌اکنون در مراحل نهایی مونتاژ و تست قرار دارند و قرار است طی دو سال آینده به فضا پرتاب شوند. انتظار می‌رود آخرین دو ماهواره GPS 3 نیز تا پایان سال آینده آماده پرتاب شوند.
ویژگی‌های کلیدی GPS 3
ماهواره‌های GPS 3 نسبت به نسل‌های قبلی مزایای فراوانی دارند؛ از جمله:
افزایش دقت موقعیت‌یابی تا سه برابر نسل‌های گذشته عمر عملیاتی بیشتر (حدود 15 سال) سیگنال‌های قوی‌تر برای مقابله با اختلال و جمینگ پشتیبانی از کاربران غیرنظامی بین‌المللی از طریق فرکانس‌های مشترک با سامانه‌های GNSS دیگر مانند گالیله اروپا همچنین فناوری رمزنگاری M-Code که برای کاربران نظامی طراحی شده، امکان استفاده از سیگنال‌های مقاوم‌تر در برابر نفوذ و اختلال را فراهم می‌کند.
اهمیت ژئوپلیتیکی و فناورانه سیستم GPS
سیستم GPS که در ابتدا توسط وزارت دفاع ایالات متحده طراحی شده بود، اکنون تبدیل به یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های حیاتی در سطح جهانی شده است. صدها میلیون نفر در سراسر جهان از آن استفاده می‌کنند، اما همچنان کنترل کامل آن در اختیار آمریکا باقی مانده است.
با وجود ظهور سیستم‌هایی مانند گالیله اروپا، گلوناس روسیه و بیدو چین، GPS همچنان پراستفاده‌ترین سامانه ناوبری جهانی است و به دلیل اعتماد به زیرساخت‌های آن، برای بسیاری از عملیات‌های حساس و روزمره قابل جایگزینی نیست.
پرتاب‌های تسریع‌شده‌ای مانند SV-08 بخشی از راهبرد جدید ارتش ایالات متحده برای حفظ برتری در فضا و پاسخ به تهدیدات احتمالی رقبا در حوزه ناوبری فضایی محسوب می‌شود.
آینده‌ای دقیق‌تر و امن‌تر در ناوبری جهانی
پرتاب پیش‌رو در ماه مه نه تنها یک مأموریت فنی موفق دیگر خواهد بود، بلکه نشانه‌ای از تغییر پارادایم در فرآیندهای سنتی فضاست. زمانی که آماده‌سازی یک ماهواره چند سال طول می‌کشید، اکنون با هماهنگی و فناوری مدرن می‌توان این زمان را به چند ماه کاهش داد.
در جهانی که دقت، زمان و امنیت سه عامل حیاتی در همه عرصه‌ها از اقتصاد گرفته تا نظامی‌گری هستند، پروژه‌هایی مانند GPS 3 SV-08 می‌توانند تضمین‌کننده برتری راهبردی کشورها باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1078187/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شب و روز من و توی سفری تا نیاید سوار، برعکس است

پیام تبریک وزیر امور خارجه به مناسبت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران

لارا روزن ادعا کرد: سعودی‌ها به دنبال تدارک دیدار پزشکیان و ترامپ در عربستان

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیل یک روز قبل از مذاکره با ایران

تصاویر؛ آزادی زائر ایرانی بازداشت شده در مدینه

دوبله انیمیشن با مهران غفوریان و امین زندگانی

مجری قشنگ مهمان برنامه رو مبهوت خودش کرد!

واکنش هومن برق‌نورد به کم‌رنگ‌شدن حضورش در سینما و تلویزیون

هشدار برای گروه‌های حساس؛ هشت شهر خوزستان در وضعیت ناسالم

2 حادثه در آبادان و خرمشهر هفت مصدوم برجای گذاشت

رژه نیروهای مسلح در اهواز؛ تجلی آمادگی دفاعی در روز ارتش

فرستاپن: در ردبول می‌توانیم اوضاع را بهتر کنیم

پیروزی دختران پینگ‌پنگ‌باز ایران مقابل میزبان مسابقات آسیای میانه

AFC میزبانی تیم ملی ایران در مشهد را تأیید کرد

دو خط کتاب/ مرثیه برای راهب

خلیج فارس امروز متلاطم است

وی‌ای‌آر مانع از تکمیل شب بی‌نظیر ستاره استقلال

اقتدار نظامی در پایتخت مقاومت/ رژه باشکوه نیروهای مسلح کرمان

یونسی رستمی: نیرو‌های مسلح پشتوانه استوار برای مقاومت و پیشرفت کشور هستند

در چنین روزی؛ پیروزی تیم ملی ولز برابر ایران به میزبانی استادیوم آزادی در فروردین 1357

اعلام آمادگی حماس برای آزادی همه اسرای اسرائیلی در ازای پایان جنگ غزه

بغض و احساساتی شدن عوامل سریال «پایتخت»

این داستان میتونه سناریو یک فیلم کمدی باشه!

نوید محمدزاده از انتقاد همکارش هم در امان نماند

ریما رامین‌فر: گریه‌ من در سریال «پایتخت» واقعی بود

چرا ازازیل شکست خورد؟

یک دستگاه نوری جدید برای شبیه‌سازی سیاه‌چاله و سفیدچاله

30 درصد از سفرهای ایرانیان کم شد

چرا نباید به هوش مصنوعی گفت، ممنونم

علی خدیور قهرمان مسابقات دو 400 متر سلیمانیه عراق شد

لزوم تمرکز دانشگاه‌های جزیره کیش بر نیازهای منطقه‌ای و بین‌المللی

اشتباه و تعبیر عجیب پیمان یوسفی از استقلال و اسراییل

تساوی نه به سود سپاهان است نه پرسپولیس

انتقاد ساره جوانمردی از توجه به فوتبال در برنامه قهرمان ایران

افزایش جوایز رولان‌ گاروس 2025 به 57 میلیون دلار

کمانداران اعزامی به یونیورسیاد جهانی مشخص شدند

ارتباط تلفنی با حسن رنگرز و برترین مربی ایران در سال 1403

ژاپن از امروز ستاره‌ باران می‌شود

رژه روز ارتش در سراسر ایران برگزار شد

هلاکت سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم

رژه باشکوه ارتش در اهواز/ نمایش اقتدار و توان دفاعی ایران

ساناز سعیدی و علی نصیریان در اکران مردمی فیلم هفت بهار نارنج

خاطره مهران غفوریان از حواس پرتی رضا شفیعی جم !

پشت‌پرده خانواده پنهانی ایلان ماسک

پیش‌بینی وضعیت جوی و دریایی استان هرمزگان برای روز جمعه 29 فروردین 1404

جزیره کیش می تواند پایگاه دیپلماسی فرهنگی کشور باشد

ادعای لینه‌کر: یونایتد بازیکن مدنظر آموریم را فروخت

بررسی علل عدم نتیجه‌گیری تیم ملی نوجوانان

حسینی، نوری در روزهای تاریک استقلال

افشاگری جنجالی پیمان یوسفی از تیم ملی نوجوانان