بزرگنمايي:
پیام خوزستان - مهر / جدیدترین قسمت از برنامه «هفت» با نقد و بررسی فیلم های «رها» و «عینک قرمز» و بررسی «اکران نوروزی» پخش شد. جدیدترین قسمت از برنامه سینمایی «هفت» پس از ویژه برنامه جشنواره فیلم فجر، شب گذشته جمعه 22 فروردین با برگزاری یک میز گفتگوی ویژه و 2 میز مربوط به سینمای ایران روی آنتن شبکه نمایش رفت.
میز ویژه این قسمت از برنامه «هفت» به «اکران نوروزی» اختصاص داشت و با حضور ابراهیم عامریان تهیهکننده و هادی اسماعیلی مدیر سینماهای بهمن سبز برگزار شد.
اسماعیلی در ابتدا درباره دلیل ویژه شدن اکران نوروزی در سالهای اخیر توضیح داد: در اکران نوروزی امسال که چینش آن در اختیار سازمان سینمایی بود به دلیل تنوع ژانری مخاطبان زیادی جذب سینما شدند. برخی میگویند امسال اکران نوروزی فروش خوبی نداشته است اما اگر آمار امسال را مشاهده کنیم، میبینیم که فروش میان فیلمها پخش شده و فقط مربوط به فیلمهای کمدی نبوده است. این افزایش مخاطب نشان میدهد که به امید خدا سال خوبی را در سینما خواهیم داشت.
عامریان در ادامه درباره اکران نوروزی گفت: ما امسال عید خوبی نداشتیم زیرا با 2 تا از بهترین بازههای اکران سال مواجه بودیم یعنی هم اکران عید فطر و هم اکران عید نوروز را داشتیم. امسال فروش خوبی داشتیم اما قدرتمند نبود. یکی از دلایل اینکه فروش خوبی در نوروز نداشتیم این بود که اکران نوروزی را زود شروع کردیم و خیلی از مردم در اسفند فیلمها را تماشا کردند و زمان خوب عید را از دست دادیم.
محلی برای مهندسی اکرانها نداریم
اسماعیلی در پاسخ به اینکه آیا کمدی در سینما رو به افول است و امسال دیگر سیطرهای بر سینما ندارد، بیان کرد: اینکه ما قواعد توزیع را فقط در محصول بدانیم اشتباه است و در فضای اکران اِلمانهای دیگری بر فروش محصول تاثیر دارند. یکی از عوامل تاثیرگذار توسعه زیرساخت است. تیم جدید موسسه سینماشهر قصد دارند که در این دوره در شهرهای بالای 8-9 هزار نفر جمعیت سینما را توسعه دهند که قطعا این اتفاق تاثیرگذار است. سال پیش نیز ما حدود 100 سرور در سینما داشتیم که مشکل داشتند و این سرورها را تعویض کردند. مباحث قیمتگذاری نیز بسیار مهم است و متاسفانه قیمت بلیت ما به فیلم، سینما، صندلی و ... ربطی ندارد. همچنین کمپینهای سینمایی تکراری شده است. متاسفانه در سازمان سینمایی ارشاد ما محلی برای مهندسی اکرانها نداریم و خواهش من از آقای فریدزاده این است که کارگروهی برای فضای اکران و مساله توزیع شکل دهند.
پخشکنندهها باید سفارش تولید دهند
عامریان درباره لزوم بازنگری در نقش پخشکنندگان سینما تصریح کرد: پخشکنندههای ما در ایران در تولید فیلم تاثیرگذار نیستند. پخش میانهای بین سینماداران و مردم و فیلمسازان است و باید این قدرت را داشته باشند که سفارش تولید دهند. ما امروزه پخشکنندههای کمی داریم که خودشان تهیهکننده یا سرمایهگذار باشند. من به تازگی ریاست انجمن پخشکنندگان سینما را برعهده گرفتهام و امیدوارم که اتفاقات جدیدی در این حوزه رقم بخورد.
وی افزود: برخی نقدها فیلمسازان را دلسرد میکند. قرار نیست همه اصغر فرهادی باشند و باید این فرصت را به فیلمسازان بدهیم تا تجربه کنند. فیلم «پیر پسر» اگر امسال اکران شود و مشکلی برایش پیش نیاید قطعا میتواند فروش خوبی داشته باشد و شاید بتواند رکورد فروش کمدیها را بشکند. ما امسال 2-3 فیلم اجتماعی خوب در حال تولید داریم و همچنین پخش 2 فیلم اجتماعی «غریزه» و «پیر پسر» را در دست داریم.
اسماعیلی در پایان تصریح کرد: توزیع در سینمای ایران اصلا اولویت نیست. پخشکننده و سینمادار مخاطب را میشناسد و باید به آنها اهمیت داده شود. متاسفانه برخی تهیهکنندگان ما در تولید سود میکنند و دیگر نگاهی به فروش گیشه ندارند. توزیع باید در کنار تولید یکی از بالهای مهم سینما باشد. آرزوی ما این است که امسال به 40 میلیون مخاطب در سینما برسیم.

«رها» شبیه فیلمهای اصغر فرهادی است
در ادامه در میز سینمای ایران جواد طوسی، آرش خوشخو و عباس جواهری فیلم سینمایی «رها» را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
عباس جواهری عنوان کرد: یک نکته جالب فیلم «رها» این است که نشان میدهد ما آدمها میخواهیم خوب باشیم اما گویا وقتی در فشار قرار میگیریم، میتوانیم کارهای عجیب انجام دهیم که این موضوع ترسناک است. فیلم موقعیت های جذابی دارد اما یکی از نقاط قوت «رها» این است که ما دنیای درون آدمها را میبینیم. به نظر من بعد معنایی فیلم بسیار عمیقتر از این است که آن را صرفا به نمایش شکاف طبقاتی تقلیل دهیم.
آرش خوشخو عنوان کرد: «رها» تقریبا یک فیلم ملودرام نوآر است. این فیلم به دلیل معمایی که دارد تقریبا شبیه فیلمهای اصغر فرهادی است و مانند او بخشی از حادثه را حذف میکند. با این حال «رها» درباره فشار شرایط اجتماعی و طبقه متوسط است اما در همین شرایط اجتماعی که خانواده تحت فشار هستند تقریبا همه آنها تصمیمات اشتباه میگیرند که این مساله میتواند به فشارهای اجتماعی ربط داشته باشد.
وی تصریح کرد: شهاب حسینی هم باید این نقش را متفاوتتر بازی میکرد تا ما را کمتر به یاد فیلمهای اصغر فرهادی بیاندازد. نکته جالب فیلم این است که قهرمانان فیلم پرده به پرده تغییر میکنند که به نظر غافلگیر کننده است و باعث میشود ریتم فیلم تا پایان حفظ شود.
جواد طوسی بیان کرد: «رها» فیلمی کهنه و نو است و فیلمساز و نویسنده سعی کردند این کهنه و نویی را به صورت سینمایی ارائه کنند. اشکالی که در این فیلم وجود دارد این است که فیلمنامه نویس بیشتر درگیر مضمون اجتماعی میشود که این امر باعث میشود برخی دیالوگ ها برای مخاطب شعارزده شود. همچنین حسن ختام محافظه کارانه فیلم یکی دیگر از اشکالات آن است.

فروش کم «عینک قرمز» شوکهمان کرد
در دیگر میز سینمای ایران نیز در حضور حسین مهکام کارگردان «عینک قرمر»، امیر قادری و رضا صدیق این فیلم را نقد کردند.
امیر قادری در ابتدا درباره فیلم «رها» گفت: این فیلم ارجاعات اجتماعی مشخصی دارد. در زمان جشنواره فجر گفتم که ما نگران برخورد طبقات در ایران نیستیم. مردم ایران امروزه سر منافعشان با هم کمترین اختلاف را دارند. من این انتقاد را از سینمای اجتماعی دارم که در بزنگاه های مهم اجتماعی ایران همیشه ساز مخالف میزند. به نظر من دامن زدن به اختلاف طبقات در این روزها واقعا اولویت ندارد.
وی افزود: «پایتخت» این روزها خیلی سریال خوبی است و من کلی با این سریال میخندم. «پایتخت» جایی قرار گرفته است که خیلی شبیه اتفاقات و کاراکترهای اجتماعی امروز ما است. هنر فیلمساز ترکیب بین فانتزی، ملودرام و ... است و در «پایتخت» اندازه هرچیزی به خوبی رعایت شده است.
وی عنوان کرد: میخواهم به بهانه فیلم «عینک قرمز» درباره وضعیت تباهی در سینمای ایران صحبت کنم. وضعیتی که از یک سو فیلمهای غیرارگانی هستند و از سوی دیگر فیلمهای بدون مخاطب ارگانی قرار دارند که هر 2 طرف دنبال روایت یک امر بدیع و والا هستند اما در بدیهیترین موضوعات در ساخت یک اثر عاجزند. متاسفانه ثمره این اتفاقات ابتذالی است که با ابتذال فیلم گیشهای متفاوت است زیرا این نوع فیلمها در درون خودشان ادعای روایت یک موضوع مهم را دارند اما از پس بدیهیات هم برنمیآیند مانند فیلم «برادران لیلا» و «عینک قرمز».
حسین مهکام درباره فروش «عینک قرمز» گفت: فیلم «بیحسی موضعی» حتی در زمان کرونا جزو پرفروش ها بود اما فروش «عینک قرمز» همه ما را شوکه کرده است و من دلیل این میزان فروش کم را متوجه نمیشوم. اما چیزی که با خودم تحلیل میکنم این است که ذائقه مخاطب نسبت به 6 سال پیش تغییر کرده است. این نکته را هم اینجا بگویم که فیلم «مفت بر» حدودا 6 ماه بعد از ما تولید شد.
مخاطب حامد بهداد را در کمدی دوست ندارد
صدیق تصریح کرد: حامد بهداد در شمایلی که در فیلم شما حضور دارد در فیلم «مفت بر» هم تقریبا حضور دارد و جنس متفاوتی از حامد بهداد در نقش های جدی را ارائه کرده است. نکته جالب اینجاست که «مفت بر» فروش بالاتری از فیلم شما داشته است درحالی که فیلم بدی بود. شاید یکی از دلایل این موضوع این باشد که مخاطب حامد بهداد را در آن فیلم و اینگونه نقش ها نمیپذیرد.
حسین مهکام در ادامه تصریح کرد: حامد بازیگر بسیار توانایی است و فوق العاده تکنیک سینما و لنز دوربین را می شناسد. او به شدت دقت دارد و با گروه همراه است. حامد بهداد، پانته آ پناهی ها، سروش صحت و سهیل مستجابیان بزرگوارانی هستند که من با آنها کار کرده ام.
بهروز افخمی تاکید کرد: من معتقدم که مخاطب دوست ندارد حامد بهداد را در کمدی ببیند.
صدیق عنوان کرد: سهیل مستجابیان فی النفسه بازیگر نیست و برای محیط اینستاگرام مناسب است.
ایده خوب، اجرای ضعیف
امیر قادری عنوان کرد: وقتی درباره یک پدیده صحبت می کنیم باید جنبه های مختلف آن را جدا کنیم. فیلم «عینک قرمز» را من اصلا دوست ندارم اما فیلم مبتذلی نیست. بسیار فیلم فکر شده ای است و برای ساخت آن ایده داشته اید اما در سینما فاصله بین ایده و اجرا گاهی درست در نمی آید. فیلم شما به داریوش مهرجویی فقید تقدیم شد و به نظرم منبع الهام درستی بوده است اما نکته منفی فاصله میان ایده و اجرا است. ذهنیت شما وقتی می خواهد اجرا شود یک دنیای دیگری میشود. در فیلم «لیلا»، «به همین سادگی»، «کاغذ بی خط» کارگردان می خواهد درباره زندگی طبقه متوسط صحبت کند و در «لیلا» این ایده کاملا درست اجرا میشود.
این قسمت از برنامه «هفت» به مرحوم عزت الله انتظامی تقدیم شد.