پیام خوزستان

آخرين مطالب

مشاغل سخت و زیان آور در ایران علمي

مشاغل سخت و زیان آور در ایران
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - کاهش شنوایی، ضعف بینایی، آسیب‌های جسمی و حرکتی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، فشار‌های روانی و عصبی و مسائلی از این دست از جمله پیامد‌ها و آسیب‌های جسمی و روحی است که ممکن است حتی با گذشت چند سال پس از بازنشستگی در افراد بروز کند و ادامه یابد.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری با صدور رأی وحدت رویه به صدور آرای متعارض پایان داد و شغل آتش‌نشانی را در شمار مشاغل سخت و زیان‌آور قرار داد. 
قانونگذار برای کسانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال به کار دارند به دلیل تحمل فشارهای روحی و روانی و آثار و پیامدهای زیانبار و آسیب‌های جسمی ناشی از اشتغال به کارهای سخت و زیان‌آور تمهیدات و مزایایی درنظر گرفته است به نحوی که با داشتن 20 سال سابقه مستمر بدون شرط سنی امکان بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی را دارند. همچنین شاغلان این دسته کسب و کارها باید روزی 6 ساعت و هفته‌ای 36 ساعت کار کنند و اضافه کاری درباره مشاغل سخت و زیان‌آور ممنوع است. 
کاهش شنوایی، ضعف بینایی، آسیب‌های جسمی و حرکتی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، فشارهای روانی و عصبی و مسائلی از این دست از جمله پیامدها و آسیب‌های جسمی و روحی است که ممکن است حتی با گذشت چند سال پس از بازنشستگی در افراد بروز کند و ادامه یابد؛ از آن گذشته سر و کار داشتن افراد با مواد خطرناک شیمیایی، مواد رادیواکتیو و مشاغل دارای سر و صدا و آلایندگی زیاد نیز آنان را در ردیف مشاغل سخت و زیان‌آور قرار می‌دهد. 
به موجب تبصره 2 ماده 76 قانون بیمه تامین اجتماعی، کارهای سخت و زیان‌آور به شغل‌هایی گفته می‌شود که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی را متحمل و در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود. 
کارگران معدن و استخراج، رانندگان وسایل سنگین، کارگران صنایع شیمیایی، کارگران کشاورزی، کارگران نفت‌و گاز و ساختمان، کارگران پل و تونل، کارگران در محیط‌های با آلودگی صوتی بالا، کارگران صنایع فولاد و ذوب فلزات، کارگران خدمات بهداشتی، کارگران در معرض اشعه رادیو اکتیو، کارگران خدمات شهری، کارگران آتش نشانی و خبرنگاران بخشی از مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار می‌روند. 
ماده یک آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور این مشاغل را که به آن‌ها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است: 
الف – مشاغلی که صفت سخت و زیان‌آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می‌توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آن‌ها را حذف کرد. 
ب – مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان‌آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آن‌ها حفظ می‌شود. در واقع برخلاف مشاغل گروه «الف» که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش می‌یابد، مشاغل گروه «ب» ماهیتا سخت و زیان‌آور هستند و صفت سخت و زیان آوری در ذات آن‌ها وجود دارد. 
در روزهای اخیر و به دنبال صدور آرای متعارض از سوی برخی از شعب دیوان عدالت اداری در خصوص ماهیت شغل آتش‌نشانی و اینکه آیا این شغل در زمره مشاغل سخت و زیان‌آور قرار می‌گیرد یا خیر، موضوع جهت بررسی و رفع تعارض به هیات عمومی ارجاع شد که پس از بررسی مستندات و استماع نظرات، هیات عمومی دیوان عدالت با اکثریت آرا تعارض را محرز دانست. 
در این حکم آمده است: بر اساس ماده 84 قانون برنامه ششم توسعه دولت موظف است مشاغل آتش‌نشانی و پرتوکاری اشعه را جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب کند و نظر به این که با حکم قانونگذار و شناسایی مشاغل آتش‌نشانی به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور نیازی به طرح موضوع در کمیته استانی تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور نیست و اساسا کمیته مذکور نیز نمی‌تواند برخلاف حکم قانونگذار اتخاذ تصمیم کند، در نتیجه آراء صادره مبنی بر ورود شکایت به شرح مندرج در گردشکار که متضمن پذیرش مشاغل آتش‌نشانی به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور بوده، صحیح و منطبق با موازین قانونی است. 
این رأی براساس ماده 89 قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی مصوب 1402/2/10 برای شعب دیوان و مراجع اداری و همچنین برای هیات‌های تخصصی و هیات عمومی در مورد رسیدگی به ابطال مصوبات موضوع بند 1 ماده 12 این قانون در ارتباط با آن موضوع لازم الاتباع است. 
در حال حاضر کار در معادن، کار در آتش‌نشانی، حفر قنات و چاه، کارهای مرتبط با کوره‌های مذاب، عملیات مربوط به جمع‌آوری و دفن زباله‌ها، کار در فضاهایی که ارتعاشات صوتی حاکم بر محیط بر سیستم شنوایی آسیب‌رسان است، کارهای مرتبط با سمپاشی و ضدعفونی کردن، کار غواصی که تحت فشار غیرطبیعی محیط باشد و کارهایی که در معرض تشعشات رادیواکتیو هستند از جمله مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار می‌روند. 
علاوه بر کارهای سخت و زیان‌آور مشخص شده طبق مصوبات شورای عالی حفاظت فنی و موارد تأیید شده توسط کمیته‌های استانی، موارد زیر نیز سخت و زیان‌آور شناخته می‌شوند: 
1– مشاغلی که در ندامتگاه‌ها و زندان‌ها مستقیماً با زندانی ارتباط دارند. 
2– مشاغلی که مستقیماً در مراکز روان درمانی با بیماران روانی مرتبط هستند. 
3– خبرنگاری
توجه به مشاغل سخت و زیان‌آور از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در بسیاری از کشورها این مشاغل بخش مهمی از بازار کار را تشکیل می‌دهند از این رو رعایت حقوق و ایمنی کارگران در این حوزه‌ها از جمله مواردی است که باید به آن توجه ویژه‌ای شود تا سلامت و رفاه افراد حفظ شود. 
کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان‌آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را به لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دوره‌ای معاینات پزشکی را تکرار کنند. 
کارفرما همچنین مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آیین‌نامه معادل 4 درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌شود را به سازمان پرداخت کند. چنانچه بیمه شده شرایط استفاده از بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان‌آور را طبق این آیین‌نامه احراز کند، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است نسبت به برقراری مستمری وی از تاریخ ترک کار اقدام کند. 
سوابق کار در مشاغل سخت و زیان‌آور یک و نیم برابر محاسبه می‌شود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان‌آور و طاقت فرسا 20 سال سابقه کار متوالی یا 25 سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه این ایام را به سازمان تامین اجتماعی واریز کرده باشند، می‌توانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند. 
متقاضیان بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور جهت ثبت درخواست و بارگذاری مدارک و مستندات خود می‌توانند به سامانه مشاغل سخت و زیان‌آور وزارت کار به نشانیsrk. mcls. gov. ir مراجعه و اقدام کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1084197/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

من خود بلای خویشم، از خود کجا گریزم؟

ماهواره ناهید 2 تا دو ماه آینده پرتاب می‌شود

ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

سردار شریف: در تاریخ‌نگاری جبهه مقاومت باید متفاوت‌تر عمل کنیم

سردار شریف: تمام منطقه خاستگاه ذاتی جبهه مقاومت است

ضرورت توسعه زیرساخت‌های ورزشی و اقتصاد ورزش در کشور

سیاست دولت چهاردهم فرصت دادن به بانوان است

حسینی: شهدا الگوی صبر و جهاد در دفاع از ارزش‌ها هستند

رشد 2 هزار درصدی دستگاههای خدمات موتوری شهرداری اهواز

چهره طبیعی و واقعی مریم کاویانی در سن 55 سالگی / خانم بازیگر بدون آرایش و میکاپ ! + عکس جدید

از سنگر مدرسه تا سنگر مقاومت؛عهد و همدلی دانش آموزان فومنی با فلسطین

چهره ها/ «شری» پایتخت با این عکس جذاب خودنمایی کرد

احمد مهران‌فر نقشش در «خجالت نکش» و «پایتخت» را شبیه بهم ایفا کرد؟

چهره ها/ محمدرضا گلزار: خوشگل‌ها از من تعریف می‌کنند!

نشانه‌های حیات در فراسوی منظومه / کشفی تازه از سیاره K2-18b

برهم‌نهی کوانتومی چگونه آینده رایانه‌ها را تغییر می‌دهد؟

هوای اهواز و سوسنگرد در وضعیت «قرمز»

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

خشم کریستیانو رونالدو از شکست تلخ النصر

درخشش جهانی شطرنج در آغاز سال جدید

دبیر فدراسیون: IOC وزنه‌برداری را محدود می‌کند

نیمار یک ماه خانه‌نشین شد

ترجمه «زیر گنبد» استیون کینگ منتشر شد

روایت خبرنگار اعزامی صداوسیما از جزئیات و زمان آغاز دور دوم مذاکرات

سلیمی نمین: پزشکیان مثل روحانی مذاکره را به برگی برای افزایش قدرت تبدیل نکرد

ویدیو/ شعار «درویش حیا کن» در ورزشگاه آزادی

تقلای ناکام «شاباک» برای جاسوسی در نوار غزه

ایذه در آستانه ثبت به عنوان شهر ملی گلیم

درآمد عجیبی که صداوسیما از «پایتخت» به جیب زد!

آیا هوش مصنوعی نژادپرست است؟

مناسبت روز/ شنبه، 30 فروردین‌ماه

پیش‌بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی استان هرمزگان در روز شنبه 30 فروردین 1404

آنچلوتی قصد کناره‌گیری ندارد

وقتی دخل و خرج دولت باهم نمی خواند

از خوش‌باشی‌های بیخودی تا ریاضت‌های تارک دنیایی

هشدار سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح

وزیر خارجه ایتالیا: رم میزبان گفت‌وگوهای سطح بالا برای تسهیل یک راه‌حل مثبت خواهد بود

روایت شنیده‌نشده از عقد اخوت سردار حجازی با سردار سلیمانی و سیدحسن نصرالله

تقویم نجوم 1404 (بخش پنجم) + دانلود جدول رصد

غزه؛ نماد ایستادگی در برابر ظالم

5 نکته از «پایتخت» که احتمالا برایتان غریب باشد

بنظر شما لاله مرزبان به آقای خواننده شباهت دارد؟

یادگیری چگونه در مغز شکل می‌گیرد؟

تغییر جدی در فهرست یارانه بگیران؛ با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تنها شهر با وضعیت قرمز آلودگی هوا در خوزستان

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص دومین دور مذاکرات: مسیر پیش رو هموار نیست

عراقچی وارد رم شد

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه درخصوص انتخاب محل و محتوای مذاکرات

عراقچی: در اوج همکاری با روسیه در تاریخ روابط 500 ساله خود هستیم

سپاهان کابوس پرسپولیس/ شکست‌های مکرر در برابر حریف سرسخت