پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا مسلمانان فرانسوی بیش از پیش نگران‌اند؟ شهرستان ها

چرا مسلمانان فرانسوی بیش از پیش نگران‌اند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - در روز‌هایی که اروپا درگیر موج جدیدی از راست‌گرایی، پوپولیسم و بستن مرزهاست، فرانسه بار دیگر خود را درگیر مناقشه‌ای قدیمی، اما تشدیدشده کرده است: مسئله‌ی اسلام و سکولاریسم. این بار، اما لائیسیته فرانسوی دیگر تنها یک اصل در قانون اساسی نیست؛ بلکه به‌نوعی ایدئولوژی حاکم تبدیل شده که مرز‌های آن با سرکوب نماد‌های دینی و محدودسازی آزادی‌های فردی در هم آمیخته است.
در هفته‌های اخیر، دولت فرانسه در راستای «دفاع از ارزش‌های جمهوری» طرح‌هایی را برای محدودسازی نشانه‌های مذهبی در فضا‌های عمومی، مدارس و حتی دانشگاه‌ها به جریان انداخته است. ممنوعیت پوشش عبایا در مدارس دخترانه و اعمال فشار‌های مستقیم بر انجمن‌های اسلامی مستقل تنها بخشی از این موج تازه است. در عین حال، رسانه‌های جریان اصلی فرانسه به شکل هماهنگ، این سیاست‌ها را با واژه‌هایی، چون «خنثی‌سازی اسلام‌گرایی» توجیه می‌کنند؛ گویی هر نماد اسلامی به‌خودی‌خود یک تهدید است. اما این روند چه پیامد‌هایی دارد؟ و چرا جامعه‌ی مسلمان فرانسه – که بیش از 6 میلیون نفر از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد – بیش از پیش نگران شده است؟
بازتعریف افراطی از سکولاریسم
سکولاریسم در معنای کلاسیک خود به‌معنای جدایی نهاد دین از نهاد دولت است. اما سکولاریسم فرانسوی (laïcité)، به‌ویژه در نسخه‌ی فعلی‌اش، تبدیل به سیاستی مداخله‌گر شده که نه تنها دولت را از دین جدا می‌کند، بلکه حضور دین را در فضای عمومی هم به‌شدت محدود می‌سازد. در واقع، آنچه امروز در فرانسه جریان دارد، نوعی «سکولاریسم تهاجمی» است که بسیاری از کارشناسان آن را متضاد با آزادی‌های بنیادین فردی و اصل هم‌زیستی فرهنگی می‌دانند.
فشار مضاعف بر اقلیت مسلمان
جامعه‌ی مسلمان فرانسه – که عمدتاً ریشه در مهاجرت‌های مستعمراتی از شمال آفریقا دارد – در دهه‌های اخیر همواره با چالش‌هایی، چون تبعیض ساختاری، نابرابری اقتصادی و بیکاری روبه‌رو بوده است. حال، این جامعه در کنار مشکلات مزمن، با موج تازه‌ای از انگ‌زنی رسانه‌ای و سیاست‌گذاری سلبی مواجه است. ممنوعیت حجاب، بسته‌شدن مساجد، نظارت امنیتی بر انجمن‌های اسلامی و فشار بر خانواده‌ها تنها بخشی از روند‌هایی است که حس بیگانگی و طرد اجتماعی را تشدید می‌کند.
افراط در دفاع از «جمهوریت»
در سطح رسمی، دولت فرانسه مدعی است که تمام این اقدامات برای دفاع از ارزش‌های جمهوری انجام می‌گیرد. اما منتقدان بر این باورند که مفهوم جمهوریت در حال تبدیل‌شدن به ابزاری برای همگون‌سازی فرهنگی و حذف تفاوت‌هاست. این پرسش جدی مطرح است: آیا ارزش‌های جمهوری یعنی اجبار به شباهت، یا پذیرش تفاوت در چهارچوب قانون؟ وقتی دختر نوجوان مسلمان تنها به‌دلیل پوشیدن لباس گشاد، از مدرسه اخراج می‌شود، این دیگر دفاع از آزادی نیست، بلکه نوعی مداخله در حریم شخصی است.
پیامد‌های اجتماعی و سیاسی
ادامه‌ی این روند، نه‌تنها شکاف‌های فرهنگی در فرانسه را تعمیق می‌بخشد، بلکه به افراط‌گرایی نیز دامن می‌زند. جامعه‌ای که احساس کند دیده نمی‌شود، یا به حاشیه رانده شده، مستعد واکنش‌های رادیکال‌تری خواهد شد. در عین حال، سیاست‌های همگون‌سازی اجباری می‌تواند به تقویت گفتمان‌های تند و افراطی در میان جوانان منجر شود؛ همان چیزی که دولت فرانسه مدعی مبارزه با آن است.
فرانسه، به‌عنوان مهد روشنگری، باید بیش از هر کشور دیگری به آزادی اندیشه، تنوع فرهنگی و حقوق اقلیت‌ها احترام بگذارد. اما آنچه امروز در صحنه‌ی سیاسی و اجتماعی این کشور می‌گذرد، بیشتر به نوعی جنگ هویتی و بحران پذیرش دیگری شباهت دارد. گسترش سکولاریسم تند در عمل، نه‌تنها جامعه را متحد نمی‌سازد، بلکه به تعمیق گسست‌های اجتماعی، تقویت حس طردشدگی و بی‌اعتمادی میان اقلیت‌ها و دولت منجر می‌شود.
این یادداشت نه از موضع مذهبی، بلکه از منظر دفاع از حقوق شهروندی و آزادی‌های فردی نوشته شده است. اگر جمهوری واقعی را می‌خواهیم، باید راه را برای هم‌زیستی و شنیده‌شدن صدای متفاوت‌ها باز بگذاریم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1091768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/ از تلخی جان کندنم، از عاشقی واسوختند

سفارت روسیه: روز خلیج فارس بر تمام ایرانیان مبارک!

پیام تسلیت وزیر امور خارجه صربستان به «عراقچی»

بقائی: روز ملی خلیج فارس فرصتی برای بازخوانی تاریخ مشترک مردمان منطقه است

الهه کولایی: رابطه متوازنی با روس‌ها در همه وجوه نداریم

دبیر شورای عالی امنیت ملی: سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد

تد کروز دعوت موسویان برای مناظره عمومی را رد کرد؛ تنها مناظره‌ای که باید داشته باشید، با مأموران وزارت امنیت داخلی آمریکا است

خلیفه‌اصل: می‌توانیم کارهای بزرگ انجام دهیم/ اسکلت تیم را حفظ می‌کنیم

فردا برای دل مردم خوزستان می‌جنگیم

قطع برق محل کنفرانس شکوری در دمای 40 درجه!

نقش آفرینی فولاد خوزستان در توسعه صادرات غیرنفتی کشور

سواد رسانه و روایت مقاومت: نبرد نابرابر در غزه

نمایش فیلم‌هایی درباره پابلو پیکاسو

پشت صحنه دیده نشده از یک سریال خاطره‌انگیز دهه 80

حسین معززی از نحوه شروع به کار خود به عنوان منتقد سینمایی می‌گوید

داریوش ارجمند در نقش ناخدا خورشید

امشب مشتری به ماه سلام می‌کند / درخشش دو غول آسمانی

شهرداری گرگان؛ فاتح نخستین بازی فینال بسکتبال

پایان بوکس نوجوانان آسیا با کسب 7 مدال توسط ایران

شهرداری گرگان و بنیاد شهید گلستان برای خدمت به ایثارگران هم‌عهد شدند

حکم‌رانی کاهش بر طلا ادامه دارد، خیز لاکپشتی دلار در جاده 81 هزار تومان

45 درصد از جمعیت ایران در فقر و زیر خط فقر!

ظرفیت تولید پتروشیمی تا پایان 1404 به 105 میلیون تن می‌رسد

داستانک/ مرد فلج

دنبال علم و دانش نرو!

امیر نصیرزاده: اقتدار دریایی ایران در راستای ایجاد صلح در خلیج فارس است

تحلیل زیدآبادی از تغییر رویکرد در روابط آمریکا و ویتنام پس از جنگ

سخنگوی دولت: درباره پیامک‌های حجاب بی‌اطلاع هستم

غریب‌آبادی در دیوان بین‌المللی دادگستری: جنایت‌های رژیم صهیونیستی مصداق بارز نسل‌کشی است

حماسه خرمشهر نقطه عطف تاریخ دفاع مقدس است

برنامه های فخوز برای مقابله با ناترازی انرژی

پل‌های اهواز؛ نماد ماندگار تاریخ و مهندسی ایران

کشف 158 راس دام قاچاق در شهرستان هندیجان

سیرجان میزبان ششمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه دفاع مقدس می شود

مدیرکل هواشناسی خوزستان : گردوخاک و کاهش شدید دید تا فردا صبح ادامه دارد

استقلال با بوژوویچ توافق نکرد؛ شاکی جدید در راه است؟

طلا جهانی افتاد؛ قیمت سکه مقاومت کرد/ قیمت درهم و دلار روی مرز حساس

زمین‌های خروسی اهواز به‌زودی صاحب سند می‌شوند

خلیفه‌اصل: می‌توانیم کارهای بزرگ انجام دهیم

تراکتور از تتوی بیرانوند رونمایی کرد: میدان آزادی!

منم باید کارِ خودم رو تموم کنم

شوخی با تاریخ اروپا با عطر ادویه‌های شرقی در یک نمایش!

رویاپردازی سینمای ایران با سعید روستایی در جشنواره کن

ببین حشمت فردوس چی میگه!

ستاره های آسمان در حال اجرای کنسرت

پاسخگویی هوش مصنوعی به مشتریان رستوران‌ها

عطر رضوی در شادگان پیچید

نیک‌افروز: کیش پیشگام در اجرای طرح های دولت الکترونیک

درخشش تیم‌های ایرانی در تکواندو جام باشگاه‌های آسیا

ثبت‌نام 18 نفر در انتخابات فدراسیون کاراته