پیام خوزستان

آخرين مطالب

«اوج نفت»، رؤیای دست‌نیافتنی مقالات

«اوج نفت»، رؤیای دست‌نیافتنی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

مفهوم «اوج نفت» نخستین بار اوایل دهه 1880 میلادی مطرح شد و آن زمان برخی پیش‌بینی می‌کردند که به‌دلیل پایین افت فشار تولید در میدان‌های نفتی ایالت پنسیلوانیای آمریکا، دوران تولید نفت به سر آمده است.
با این حال اکنون شاهد آن هستیم که تولید نفت در ایالات متحده آمریکا و دیگر نقاط جهان پس از گذشت بیش از 70 سال در زمانی که نظریه «اوج نفت» از سوی ماریون کینگ هابرت، زمین‌شناس آمریکایی در سال 1956 میلادی مطر شد، همچنان روندی افزایشی دارد.
هابرت بار دیگر دوره «اوج نفت» را با سطح تولید حدود روزانه 34 میلیون بشکه نفت در حدود سال 2000 میلادی پیش‌بینی کرد، در حالی که این سطح در سال 1967 میلادی محقق شد و پس از آن هم تولید جهانی نفت خام تا پایان قرن به بیش از 65 میلیون بشکه در روز رسید.
بحث درباره مفهوم «اوج نفت» دوباره در دهه‌های 1990 و 2000 از سوی کالین کمپبل، زمین‌شناس شرکت انگلیسی بی‌پی مطرح شد و پیش‌بینی کرد که تولید جهانی نفت در اواخر دهه 1990 میلادی حدود سال‌های 2004 یا 2005 به اوج می‌رسد و پس از آن جهان باید به عرضه نفت رو به کاهش و گران‌تر تکیه کند.
متیو سیمونز، سرمایه‌دار نفتی با پیامدهای بزرگ برای اقتصاد جهانی در سال 2006 اعلام کرد که احتمال می‌رود تولید جهانی نفت خام در سال 2005 به اوج خود رسیده باشد.
در طول تاریخ، بارها برآوردهایی از فرارسیدن دوره «اوج نفت» مطرح شده است، پیش‌بینی‌های گذشته درباره اوج عرضه نفت بسیار دور از انتظار بودند، به‌طوری که صنعت نفت و بازارهای جهانی با تکیه بر فرضیه‌های اشتباه درباره اندازه منابع قابل بازیافت، دست‌کم‌ گرفتن تأثیر پیشرفت فناوری و توانمندی کلی این صنعت گمراه شدند.
عرضه نفت در سال 2024 میلادی به‌دلیل بهبود شرایط اقتصادی و پیشرفت‌های مستمر در حوزه فناوری که به کاهش هزینه‌ها، گشودن مرزهای نو و افزودن ذخایر جدید کمک کرده است، به روند رو به رشد خود ادامه داد.
افزون بر این، درباره منابع موجود که به‌اندازه کافی برای قرن حاضر و پس از آن عظیم است، هیچ نگرانی وجود ندارد.
امروزه صحبت‌ها درباره مفهوم «اوج نفت» اندک و توجه‌ها به سوی دوران اوج تقاضا برای نفت معطوف شده است و برخی پیش‌بینی‌کنندگان اعلام می‌کنند و در عین حال تصمیم گرفته‌اند نفت نباید بخشی از آینده انرژی پایدار باشد؛ بحث‌هایی مانند اوج تولید نفت، آیا فراموش‌ شده است که فناوری‌ها می‌توانند نقشی را در کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و اهمیت جهانی نفت به‌عنوان یک منبع امن و در دسترس داشته باشند؟
گزارش «سیتی بانک» آمریکا در سال 2013 میلادی با عنوان «رشد تقاضای جهانی نفت به خط پایان نزدیک است»، نشان می‌دهد رشد تقاضای نفت ممکن است خیلی زودتر از آنچه بازار انتظار داشت به اوج برسد.
در حالی که مشاهده می‌شود تقاضای جهانی برای نفت خام که در سال 2012 کمتر از 90 میلیون بشکه در روز بود، اکنون در نقطه بالای روزانه 100 میلیون بشکه ایستاده است.
مقدار کنونی تقاضا برای نفت از سطح پیش از شیوع ویروس عالم‌گیر کرونا عبور کرده است، به‌طوری که برخی پیش‌بینی‌کنندگان در آغاز بحران شیوع ویروس همه‌گیر کرونا برآورد می‌کردند که سطح تقاضای نفت دیگر هرگز از آنچه در سال 2019 مشاهده شد فراتر نخواهد رفت.
آژانس بین‌المللی انرژی در سال 2023 میلادی اعلام کرد ه تقاضای جهانی نفت پیش از پایان دهه جاری به اوج می‌رسد و بر مبنای همین برآورد خواستار توقف سرمایه‌گذاری‌های در حوزه تولید سوخت‌های فسیلی شد.
این در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی چند سال پیش تأکید کرده بود جهان در سال‌های آینده همچنان برای تأمین انرژی مورد نیاز جهان به نفت نیاز خواهد داشت و در عین حال اهمیت سرمایه‌گذاری در این بخش را دوچندان می‌دانست.
امروز، آنچه واضح است این است که اوج تقاضا برای نفت در هیچ پیش‌بینی کوتاه‌مدت و میان‌مدت قابل اعتماد و مستند نشان داده نمی‌شود.
برای نمونه، سال‌های 2023 و 2024 میلادی را در نظر بگیرید. در برآوردهای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شاهد افزایش روزانه 4 میلیون و 700 هزار بشکه‌ای تقاضای نفت طی دو سال هستیم، در حالی که مؤسسه تحقیقاتی ئی‌اس‌ای‌آی (ESAI) هم این رقم را بیش از 4 میلیون بشکه در روز برآورد کرده و مؤسسه‌های و ریستاد و آرگوس هم ارقامشان نزدیک به این سطح است.
آژانس بین‌المللی انرژی هم در برآوردهای خود از رشد روزانه 3 میلیون و 400 هزار بشکه‌ای تقاضای جهانی برای نفت خام در بازه زمانی 2024-2023 خبر داده است.
با توجه به روندهای رشد یادشده، مشاهده اوج تقاضا برای نفت تا پایان دهه جاری میلادی که تنها 6 سال دیگر از آن باقی‌ مانده، تا حدودی چالش‌برانگیز است.
دلایل زیادی پشت این موضوع وجود دارد، برای نمونه جوامعی که با درک پیامدهای برنامه‌های جاه‌طلبانه و غیرواقعی به صفر رساندن حجم انتشار کرین صفر، عقب‌نشینی کرده‌اند، سیاست‌گذاران رویکرد خود درباره مسیرهای انتقال انرژی را دوباره ارزیابی می‌کنند و شتاب گرفتن روند صنعتی شدن در کشورهای در حال توسعه، جایی که ما شاهد ظهور طبقه متوسط بزرگ‌تر، گسترش خدمات حمل‌ونقل و تقاضا و دسترسی بیشتر به انرژی هستیم، در زمره این دلایل قرار می‌گیرند.
ما شاهد این هستیم که این روندها در بلندمدت، مانند بعضی دیگر از پیش‌بینی‌کنندگان، در حال تکامل هستند.
در گزارش سال 2023 میلادی «چشم‌انداز جهانی نفت» اوپک، شاهد هستیم که تقاضا تا سال 2045 میلادی به رقم 116 میلیون بشکه در روز می‌رسد.
به هر حال، نفت خام و فرآورده‌های آن حضوری مستمر در زندگی روزمره ما دارند، محصولاتی حیاتی را برای زندگی روزمره ما به ارمغان می‌آورند و به تأمین امنیت انرژی و دستیابی به انرژی به روشی در دسترس و مقرون‌به‌صرفه کمک می‌کنند.
افزون بر این، پیشرفت‌های فناوری این امکان را فراهم می‌کند که نه‌تنها منابعی تازه بیابیم، بلکه با نمونه‌هایی مانند در دسترس بودن سوخت‌های پاک‌تر، افزایش بازده و فناوری‌هایی مانند جذب، استفاده و ذخیره‌سازی کربن، دی‌اکسید کربن حذف و جذب مستقیم هوا، شرایط را بر برداشتن گام‌های بزرگ در مسیر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای هموار کنیم.
سرانجام باید اذعان کرد که «اوج نفت» هرگز اتفاق نیفتاده است و پیش‌بینی‌ها از اوج تقاضای نفت هم روند مشابهی را دنبال می‌کنند.
بارها و بارها، نفت امیدها درباره فرارسیدن دوره «اوج نفت» را از بین برده است، به‌طوری که منطق و تاریخ هم نشان می‌دهد همین منوال ادامه می‌یابد.
همه اینها بر نیاز ذی‌نفعان برای تشخیص نیاز به سرمایه‌گذاری مستمر در صنعت نفت، امروز، فردا و چند دهه آینده تأکید دارد.
هیثم الغیص
دبیرکل اوپک

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/829471/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستانک/ آخر فروردین

جلد پنجم مجموعه فانتزی نوجوانان «میراث لورین» منتشر شد

نماینده مجلس: لایحه جایگزین برای قانون عفاف و حجاب معنا ندارد

عراقچی: اگر امنیت سفارت ایران در دمشق تضمین شود با بازگشایی آن مشکلی نداریم

درخواست یک اصولگرا از وزارت کشور: تجمعات بدون مجوز را برهم زنید

رهبر انقلاب: این تسلط دریایی ناوگان های دریایی ما، پیام آور عزت ملت هاست

کمالی پور: مدیرانی که نمی‌توانند امیدآفرین باشند باید کنار بروند

رونمایی از اولین ناو اطلاعاتی سیگنالی

فضائلی نوشت: چرا با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم؟

بازدید قائم مقام سازمان دانش‌آموزی از دانش‌آموزان پیشتاز معتکف بام و صفی‌آباد

پیش بینی قیمت سکه امامی

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه 25 دی 1403 +جدول

عاقبت شوم رابطه نامشروع داماد و خواهر زن+جزئیات خجالت آور

اعتکاف تمرین ارتباط با خدا و رشد اجتماعی است

بازدید مدیرعامل محترم شرکت ایریتک از پروژه های استان خوزستان

نباید توقع از تیم زنان فولاد خوزستان بالا برود/ شانس ما داشتن مدیران فوتبالی در فولاد است

اکنون تفکر مقاومت در سراسر دنیا جایگاه خود را یافته است

لبنان با جوزف عون وارد دوران تازه‌ای خواهد شد

نقش بانوان در کنشگری رسانه‌ای و حمایت از جبهه مقاومت

زمان آغاز به کار تراموا در تهران

آلودگی هوا وضعیت 7 شهر خوزستان را قرمز کرد

از پرداخت کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان تا آزادی بیش از 600 زندانی در پویش «بابا سلام»

چرا سنگ بازالت برای نمای خارجی ساختمان‌های قزوین مناسب است؟

حماس بیانیه جدید صادر کرد/ از دشمن هیچ هراسی نداریم

پیش بینی قیمت دلار؛‌ نشانه‌های هشدار

جنگ غزه در آستانه ایستگاه پایانی/ ایستادگی افسانه‌ای مردم و مقاومت به ثمر نشست

زخمی شدن 3 نظامی صهیونیست در کمین مقاومت در جنین

قیمت سکه و طلا در بازار آزاد 26 دی 1403

آیا آتش‌بس در غزه نزدیک است؟

جشنواره بین استانی اقوام، صنایع‌دستی و سوغات به میزبانی اهواز در حال برگزاری است / اجرای حامد نیسی برای اهوازی‌ها در پارک ساحلی

ماجراجویی عاشقانه سحر دولتشاهی با استایل‌های اروپایی

ترک اعتیاد تضمینی با جناب خان!

اصغر فرهادی فیلم جدیدش را در نیویورک می‌سازد

ال‌جی هدفون مجهز به گرافن تولید کرده است

صف آرایی 6 سیاره منظومه شمسی در آسمان شب‌های پایانی دی‌ماه

کاهش تغییرات اقلیمی به کمک مصالح ساختمانی

حضور 23 هزار دانش‌آموز در آیین اعتکاف خوزستان

اینفوگرافی/ 6 فایده باورنکردنی غذاهای تند

ستاره سیتی: باید برنده می‌شدیم!

عنوان دومی تیم ملی یخنوردی ایران در آسیا

پاداش‌های ناچیز مسابقات تنیس ایران

بلاتکلیفی پارادوومیدانی‌کاران به دلیل نبود محل تمرین

ادامه همکاری مانولوپولوس با فدراسیون بسکتبال بدون رفت و برگشت

حرکات جالب نابغه تنیس روی میز ایران

بهبودی: نباید انتظار معجزه از پیاتزا داشته باشیم

عذرخواهی محسن مسلمان از الکسیس گندوز

گرانترین‌ فوتبالیست حال حاضر جهان چه کسی است؟

توزیع عادلانه خدمات به خانواده معظم شهدا و ایثارگران از اولویت‌های سازمان است

سیاهه وام‌های خبرساز بانکی

چاپ کتاب ایرج پارسی‌نژاد درباره «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش»