پیام خوزستان

آخرين مطالب

صنعت در دام روزمرگی اقتصادي

صنعت در دام روزمرگی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خراسان /مرکز پژوهش های مجلس با بررسی وضعیت صنعت ایران در دو دهه اخیر، از افول فعالیت های فناورانه، توان رقابتی و تمرکز صنایع بر عملکرد موجود به جای توسعه فعالیت ها خبر داده است. طبق این گزارش، هم اینک وابستگی صنعت به واردات به بیش از دو برابر متوسط کل اقتصاد کشور رسیده است.
رشد نوسانی، اتکای صنایع عمده به مزیت انرژی یا منابع معدنی ارزان، افت سرمایه گذاری صنعتی، افت پتانسیل اشتغال زایی، اعتیاد به واردات و افول رابطه دانش و فناوری با صنعت تقریباً همه آن چیزی است که می توان برای گرفتار شدن حوزه صنعت در دام روزمرگی عنوان کرد. مرکز پژوهش های مجلس با بررسی دو دهه اخیر صنعت ایران، این یافته ها را در گزارش اخیر خود منعکس و بر لزوم افزایش رقابت پذیری صنعتی از طریق ملزومات آن (از جمله مشخص شدن استراتژی توسعه صنعتی، وضع قوانین حمایت از ساخت داخل و ماموریت محور شدن سازمان های توسعه ای) تاکید کرده است.
به گزارش خراسان، مرکز پژوهش های مجلس در گزارش 20027 خود تحلیلی جامع از وضعیت صنعت کشور ارائه کرده است.

پیام خوزستان

آسیب رشد نوسانی صنعت
این گزارش یک ویژگی بارز رشد بخش صنعت در چند دهه اخیر را نوسانات بسیار زیاد آن عنوان کرده است. این نوسانات بزرگ موجب شده تا سرمایه گذاری در این بخش جذابیت و ثبات لازم را نداشته باشد. بر این اساس، داده های سه دهه اخیر نشان می دهند که عملکرد صنعت در این بازه زمانی را می توان به 4 دوره تقسیم کرد. اول دوره 1370 تا 1386 که شاهد رشد صنعت هستیم، دوم دوره 1387 تا 1389 که دوره رشد صنعت کند شده است. سومین دوره دهه 90 که در آن بخش صنعت افول پیدا کرده و چهارمین دوره 1399 تا 1401 که در آن رشد بخش صنعت اگر چه مثبت شده، اما مقدار آن برای جبران هزینه های تحمیل شده به بخش صنعت در دهه 90 کفایت نمی کند. طبق این داده ها ارزش افزوده بخش صنعت در ایران تا انتهای 1401، هنوز به سطح سال 1389 نرسیده است.
ارزش افزوده با طعم رانت منابع طبیعی
گزارش مرکز پژوهش های مجلس تصریح کرده است که بر اساس شاخص ارزش افزوده، عمده ترین صنایع بزرگ کشور مبتنی بر مزیت انرژی ارزان، دسترسی به منابع معدنی و همچنین کشاورزی هستند. بر این اساس، صنایع تولید مواد شیمیایی، محصولات غذایی و تولیدات فلزات پایه، سهم بالایی از رشد بخش صنعت داشته اند. این موضوع نشان می دهد که سیاست های حمایتی یا به درستی در جهت توانمندسازی و ایجاد قابلیت های رقابتی و فناوری صنایع مذکور نبوده و یا با ایجاد انحصار سبب کاهش انگیزه رشد و نوآوری در این صنایع شده است.
افت متوسط سالانه سرمایه گذاری به کانال پایین تر
یافته های مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که سرمایه گذاری صنعتی در ایران به ویژه در دهه 90 کاهش معناداری یافته است. بر این اساس متوسط سالانه سرمایه گذاری ثابت حقیقی تولید صنعتی به قیمت ثابت سال 1390 (در کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر)، از حدود 20 هزار میلیارد تومان در دهه 80 به کمتر از 12.5 هزار میلیارد تومان در دهه 90 رسیده است.
صنعت از قبل از دهه 90 در رکود است!
همچنین بررسی نسبت سرمایه گذاری به ارزش افزوده به عنوان یکی از شاخص های کاربردی تحلیل صنعت نشان می دهد که این نسبت از سال 86 به میزان معناداری کاهش یافته که بیانگر این است که در مجموع، در صنایع کشور، بخش کمتری از ارزش افزوده تولیدی مجدد سرمایه گذاری می شود. این موضوع نشان می دهد بدون در نظر گرفتن نوسانات مقطعی، صنعت کشور در یک دوره نسبتاً طولانی در وضعیت رکودی قرار دارد و با کاهش شاخص یادشده، صنایع پایین تر از ظرفیت های تولید خود فعالیت می کنند.
وابستگی به واردات، دو برابر کل اقتصاد
یافته های مرکز پژوهش ها نشان می دهد در دهه های گذشته، سهم عمده واردات را مواد اولیه و کالاهای واسطه ای (63 درصد) و کالاهای سرمایه ای (22 درصد)تشکیل می دهند. از سوی دیگر هم در تولید و هم در سرمایه گذاری وابستگی قابل توجهی به واردات نهاده های تولید و نیز کالاهای سرمایه ای وجود دارد و برای همین اختلال در واردات می تواند تولید را هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت مختل کند. بر اساس این یافته ها، متوسط نسبت واردات واسطه ای به ارزش تولیدات در کل اقتصاد ایران 5.8 درصد و متوسط مذکور برای بخش صنعت 11.8 درصد بوده است. در واقع وابستگی بخش صنعت به واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای از کل اقتصاد ایران بیشتر است.
منابع انسانی، حلقه فراموش شده
گزارش مرکز پژوهش ها در بخشی دیگر نشان می دهد نسبت هزینه های آموزشی به ارزش افزوده کارگاه های صنعتی 10 کارکن و بیشتر (که نشاندهنده میزان تلاش بنگاه برای ارتقای نیروی انسانی خود است) چندان صعودی نبوده و حتی با افت نسبی در سال های گذشته روبرو شده است. این خود یکی از موانه رشد بخش صنعت درکشور به شمار می رود. به موازات شاهد افول فعالیت های فناورانه در بخش صنعت در یک دهه گذشته هستیم که از مسیر ضعف در تحقیق و توسعه و ضعف در توسعه فناوری بنگاه ها رخ داده است. مرکز پژوهش ها با اشاره به این موضوعات تصریح کرده که عدم ثبات اقتصادر در صنعت از یک سو و تحولات اقتصاد کلان کشور از سوی دیگر، فضای نامناسبی را برای صنایع ایجاد کرده که سبب شده اولویت های کارآفرینان و صاحبان صنایع بیش از آن که نوآوری و افزایش توان رقابت باشد، بیشتر معطوف به حفظ عملکرد موجود بنگاه باشد تا توسعه فعالیت ها و تلاش برای کسب سهم بیشتر از بازارهای جهانی. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/942846/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شغل پسر شهید چمران چیست؟

متهمان نابودی چنارهای قشنگ‌ترین خیابان تهران/ آقای چمران می‌گوید درختان سرطان گرفته‌اند/ چنارها جزو هویت تاریخی و طبیعی تهران هستند

جای خالی بانوان کنشگر فرهنگی در فضای رسانه

شگرد جدید شیادان؛ پول بده در نهادهای دولتی استخدام شو!

چهار کشته و 11 مصدوم در سوانح رانندگی متعدد خوزستان

پل شهید هاشمی اهواز بسته شد

سازمان بهزیستی یاریگر 8 میلیون نفر در مسیر به‌زیستن است

شکست های سریالی آمریکا – آفتاب نو

فعالان صنایع دستی خرمشهر از فرصت جشنواره بین‌المللی فجر استفاده کنند

نمایشگاه صنعت نفت خوزستان جایی برای تعامل تخصصی و فنی میان سازندگان و صنعت است

حمایت از سازندگان داخلی در راستای ارتقاء کیفیت تجهیزات و خدمات مورد نیاز صنعت نفت

پیروزی ارزشمند مقاومت شهرداری تبریز در آخرین بازی بیرون از خانه

هت‌تریک مقاومت شهرداری مقابل میزبان

فارست 1-1 لیورپول؛ اشلوت به روزهای سخت رسید

برنتفورد 2-2 سیتی؛ بریس فودن هدر رفت!

خلاصه بازی برنتفورد 2 - منچسترسیتی 2

آتالانتا 1-1 یووه؛ مساوی دست از سر موتا برنمی‌دارد

عامل: با هیچ پولی گزارشگری کشتی را کنار نمی‌گذارم

عامل: عاشق زندگی در ایران و مشهد هستم

جزییات تعطیلی مراکز آموزشی و اداری 22 شهرستان خوزستان طی روز چهارشنبه 26 دی ماه

اقتصاد ایران؛ از اهداف بلندپروازانه تا واقعیت‌های تلخ!

گل اول آتالانتا توسط متئو رتگی در دقیقه 78

گل اول لیورپول توسط دیوگو ژوتا در دقیقه 66

موقعیت‌ عالی ژوتا؛ ناتینگام فارست 1-1 لیورپول

متس سلس دروازه را نجات داد؛ ناتینگام فارست 1-1 لیورپول

گل دوم چلسی به بورنموث روی ضربه آزاد دیدنی ریس جیمز

صحبت‌های گواردیولا با گواردیول بعد از پایان بازی برنتفورد و منچسترسیتی

توپ را از روی خط دفع کرد؛ ناتینگام فارست 1-1 لیورپول

کادو و یادگاری جالب محسن کیایی برای هادی چوپان

سی‌بی‌اس نیوز مدعی شد: اسرائیل و حماس به توافق رسیده‌اند

حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

اعتکاف انسان را به سوی کمال هدایت می‌کند

4 کشته و 11 مصدوم در سوانح رانندگی متعدد در محورهای خوزستان

4 کشته و 11 مصدوم در سوانح رانندگی متعدد در خوزستان

گل دوم بورنموث به چلسی توسط سمنیو؛ چلسی 1 - بورنموث 2

گل اول یوونتوس به آتلانتا توسط پیر کالولو؛ آتلانتا 0 - 1 یوونتوس

گل دوم منچسترسیتی به برنتفورد توسط فیل فودن

لوکاس ژوائو و رقیبی که از پرسپولیس دور شد!

گل اول برنتفورد به منچسترسیتی توسط یوان ویسا

کادوی جالب جناب‌خان برای هادی چوپان

صحبت‌های احساسی هادی چوپان درباره همسرش

شعرخوانی جناب‌خان برای هادی چوپان، قهرمان بدنسازی دنیا

عامل از علاقه‌اش به ماشین می‌گوید

ماجرای دلخوری جناب‌خان از آرنولد شوارتزنگر

عراقچی: فرمول برجام همچنان معتبر است/ مذاکرات با اروپایی‌ها مثبت بود

زخم کاری در باتلاق فیلمنامه + نقد و بررسی

تقویم نجومی 26 دی ماه/ روز مناسب برای شروع پروژه‌ها و امور مهم

جبهه مقاومت روزبه‌روز به پیروزی نزدیک‌تر می‌شود

واکنش آلمان به آزادی شهروند ایرانی- آلمانی

تصادف رخ‌به‌رخ دو خودرو در جاده اندیمشک-دهلران؛ 3 نفر کشته شدند