بزرگنمايي:
پیام خوزستان - بازتاب پرتاب موفقیتآمیز ماهواره «چمران 1» در رسانههای جهان
رسانههای جهان پرتاب موفقیتآمیز ماهواره «چمران 1» ساخت سازمان صنایع الکترونیک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را در صدر اخبار خود پوشش دادند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، رسانههای جهان پرتاب موفقیتآمیز ماهواره «چمران 1» ساخت سازمان صنایع الکترونیک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را در صدر اخبار خود پوشش دادند.
ماهواره تحقیقاتی «چمران 1» ساخت سازمان صنایع الکترونیک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، توسط ماهواره بر قائم 100 پرتاب و با موفقیت در مدار 550 کیلومتری زمین قرار گرفت و نخستین سیگنالهای خود را ارسال کرد.
این ماهواره که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران طراحی و ساخته شد. حدود 60 کیلوگرم وزن دارد و مأموریت اصلی آن تست سیستمهای سخت افزاری و نرم افزاری برای اثبات فناوری مانور مداری در ارتفاع و فاز است.
دو تن از استادان دانشگاه و متخصص در حوزه هوافضا با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین به تشریح دستاوردهای این حوزه پرداختند.
دکتر حاجی جعفری در این برنامه گفت: ماهواره چمراه 1 با موفقیت در مدار قرار گرفت. ما اولین بار در سال 88 ارسال ماهواره را آغاز کردیم و در برههای از زمان این پروژهها متوقف بود. ماهواره خیام ویژگیهای خاص خود را داشت. ماهواره چمران 1 از آن جهت اهمیت داشت که چند مورد از فناوریهای کلیدی مانند ارسال انسان به فضا یا فضاپیماها را تست میکند.
وی تصریح کرد: فناوریهای کلیدی را در دنیا به عنوان هفت دژ میشناسند. هسته ای، فضایی، دیجیتال و جی پی تی. هر کشوری که این فناوریها را داشته باشد پیشرفته قلمداد میشود. فناوریهای فضایی را درحال حاضر اگر سنجه کنیم شاید صرفه نداشته باشد، اما از مسیریابی و مخابرات و اینترنت در نظر بگیریم میبینیم که سودآور است.
این استاد دانشگاه گفت: در مسیر دستیابی به این فناوری در طول سالهای گذشته متاسفانه تحریمها تاثیرگذار بودند و سرعت را کند کردند و البته برخی از افراد در داخل هم جلوی حرکت را گرفتند. خرابکاری هم اتفاق افتاد، اما امروز در قله هستیم و شایستگی ما بیش از اینهاست.
دکتر مبینی دیگر دانشمند هوافضا تصریح کرد: در سالهای اخیر پیشرفت خوبی در این زمینه اتفاق افتاده است که باید در نظر بگیریم هر پرتابی انجام شده با هدف ارتقای مرحله قبل بوده است. ماهواره امید که سال 88 انجام شد تا امروز به این مرحله رسیده است که نشاندهنده رشد و پیشرفت در حوزه هوافضاست.
دکتر حاجی جعفری گفت: در بسیاری از فناوری نگاه اولیه یک دیدگاه امنیتی است و ماهواره نیز در این زمینه سرآمد است. احاطه بر زمین به حفظ تمامیت کمک میکند. چمران 1 فناوری اثباتی است. یکی از فناوریهایی که با آن تست میشود فناوری مانور مداری است. اثباتگر فناوری یعنی اینکه ما یک فناوری جدید را نداشتیم و قبل از اینکه یک فناوری را عملیاتی کنیم روی یک پلتفرم تست میکنیم.
دکتر مبینی گفت: هر ماهواره بر که سوخت جامد داشته باشد ممکن است شائبههایی برای کشورهای دیگر ایجاد کند، اما استفاده ما از این دانش فقط فضایی است.
حاجی جعفری گفت: نگرانی کشورهای دیگر مشکل ما نیست درحالیکه همان کشورها خودشان در این صنعت کاملا پیشرفت کرده اند و حق ماست که به این فناوریها دست بیابیم. اف 35 قرار شد با فناوری اف 22 توسعه داده شود. آمریکا در خصوص فروش این هواپیما به کشورهایی از جمله ترکیه باتوجه به فناوری آن زیر قرارداد خود زد.
مبینی گفت: ما در بحث ماهواره صفر تا صد را خودمان پیش بردیم و در حال حاضر ماهواره بر سوخت جامد سه مرحلهای را ساختیم.