پیام خوزستان

آخرين مطالب

سیاره نهم اصلا سیاره نیست! علمي

سیاره نهم اصلا سیاره نیست!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /بر اساس شبیه‌سازی‌ها و شواهد جدید، ممکن است سیاره نهمی وجود نداشته باشد و بی‌نظمی‌های حاشیه منظومه شمسی علت دیگری داشته باشند.
در بخش خارجی منظومه شمسی، دور از گرما و نور خورشید، همه چیز اندکی عجیب و غریب است. در این بخش، خوشه‌هایی از سنگ‌ها در مدارهای عجیبی می‌چرخند. برخی ستاره‌شناس‌ها این رفتار عجیب را به وجود سیاره‌ای نادیده و عظیم مرتبط می‌دانند که در حاشیه‌های منظومه شمسی مخفی شده است.
تاکنون جستجوی سیاره فرضی نهم به دلایل زیاد بی‌نتیجه مانده است. یکی از این دلایل عجیب می‌تواند این باشد که سیاره نهمی وجود ندارد و هرگز وجود نداشته است؛ اما در این صورت چگونه می‌توان مدار عجیب اجرام یادشده را توجیه کرد؟ مقاله‌ای جدید راه‌حلی احتمالی دارد: ستاره‌ای بیگانه.
البته ستاره‌ی یادشده حالا در منظومه شمسی نیست. بلکه زمانی حدود میلیاردها سال پیش احتمالا از نزدیکی منظومه شمسی عبور کرد، مدار اجرام واقع در بخش خارجی منظومه شمسی را برهم‌زد و آن‌ها را به مسیرهایی عجیب فرستاد. برخی از این اجرام خارجی احتمالا در نهایت در فاصله نزدیکی از خورشید قرار گرفتند و حالا به قمرهای تبدیل شده‌اند که توسط سیاره‌های غول‌پیکر به دام انداخته شدند.
گروهی از اخترفیزیک‌دان‌ها به رهبری سوزان فالزنر به نتیجه‌گیری فوق رسیدند. آن‌ها برای بررسی تأثیر ستاره‌هایی با جرم و فاصله‌ی متفاوت بر بخش خارجی منظومه شمسی، شبیه‌سازی‌های کامپیوتری را اجرا کردند. آمیت گوویند یکی از اخترفیزیکدان‌ها توضیح می‌دهد:بهترین نتیجه‌ی سازگار برای بخش خارجی منظومه شمسی در شرایط کنونی که با شبیه‌سازی‌ها به آن رسیدیم، ستاره‌ای اندکی سبک‌تر از خورشید با حدود 0٫8 جرم خورشیدی بود. این ستاره از فاصله‌ی 16٫5 میلیارد کیلومتری خورشید که 110 برابر فاصله بین زمین و خورشید و اندکی کمتر از چهار برابر فاصله‌ی نپتون، خارجی‌ترین سیاره منظومه شمسی است، عبور کرد.
بخش زیادی از مواد داخل منظومه شمسی در یک آرایش دیسک کمابیش تخت قرار گرفته‌اند. وقتی خورشید در حدود 4٫6 میلیارد سال پیش ستاره‌ی نوزادی در حال چرخش بود، مواد حاصل از ابر گاز اطرافش به دور آن چرخیدند و باعث رشدش شدند. به‌مرورزمان این مواد چرخشی در یک دیسک مسطح شدند. این دیسک شباهت زیادی به توپ خمیر پیتزایی داشت که با چرخش به‌صورت تخت درمی‌آید.
موادی که خورشید نبلعیده بود، بعدا منظومه شمسی و تمام سیاره‌ها و سیارک‌ها و قمرها را شکل دادند. از آنجا که هیچ اتفاق مخرب بزرگی برای منظومه شمسی رخ نداد، دیسک کمابیش به همان محل قرارگیری سیاره‌ها، سیارک‌ها و قمرها گفته می‌شود.
با این‌حال بخش خارجی منظومه شمسی متفاوت است. مجموعه‌ای از سنگ‌ها در آن سوی نپتون به دور خورشید می‌چرخند که به آن‌ها اجرام فرانپتونی یا TNO می‌گویند. این اجرام در زاویه‌هایی بسیار شیب‌دار می‌چرخند. برخی از این زاویه‌ها به‌قدری شدید هستند که گویی جرم به‌جای استوا در مدار قطب‌های خورشید می‌چرخد.
به گفته‌ی برخی دانشمندان، مدار برخی اجرام فرانپتونی منطبق با تأثیر گرانشی سیاره‌ای تا پنج برابر جرم زمین است. فضا مملو از اجرام است و هرچند امروزه تقریبا هیچ ستاره‌ای در فاصله بسیار نزدیک از خورشید قرار ندارد، شاید در گذشته ستاره‌های بیشتری در نزدیکی منظومه ما بودند؛ زیرا ستاره‌ها معمولا از ابرهایی مشترک متولد می‌شوند و زندگی خود را در محیط‌های نسبتا شلوغ آغاز می‌کنند.
فالزنر و همکارانش بیش از سه‌هزار شبیه‌سازی را اجرا کردند. آن‌ها ستاره‌های مختلف و فاصله‌ی عبورشان از منظومه‌ی شمسی را اندکی دستکاری و نتایج را با مدارهای شناخته‌شده‌ و هم‌مرکز خوشه‌های TNO مقایسه کردند. براساس یافته‌ها، ستاره‌ای اندکی کوچک‌تر از خورشید که از بخش خارجی منظومه شمسی گذشت، می‌تواند عامل ایجاد مدارهای درهم‌ریخته‌ی اجرام این منطقه باشد.
عبور ستاره‌ی یادشده باعث ایجاد مدارهای عجیب اجرامی مثل 2008 KV42 و 2011 KT19 شده است که در خلاف جهت سیاره‌ها با زاویه تقریبا عمود می‌چرخند. این اجرام عامل شکل‌گیری نظریه‌هایی درباره سیاره نهم بودند. همچنین بر اساس شبیه‌سازی‌ها، تا 7٫2 درصد ازجمعیت اصلی TNO به سمت خورشید در جهت داخل منظومه شمسی حرکت کرده‌اند. سیمون پورتگیس زوارت از دانشگاه لیدن هلند می‌گوید:برخی از این اجرام احتمالا توسط غول‌های گازی به دام افتاده و به قمر آن‌ها تبدیل شده‌اند. این پدیده نشان می‌دهد چرا سیاره‌های خارجی منظومه‌ی شمسی دو نوع قمر متفاوت دارد.
پژوهش جدید هنوز با نتیجه‌گیری قطعی فاصله دارد. دلایل زیادی در توضیح اینکه چرا هنوز سیاره نهم را رصد نکرده‌ایم، وجود دارد. در وهله‌ی اول این سیاره‌ی احتمالی بسیار کم‌نور و بسیار دور است. همچنین داده‌های کافی را در اختیار نداریم؛ زیرا به سختی می‌توان اجرام دور از خورشید را رصد کرد، بنابراین داده‌های موجود احتمالا حاصل سوگیری در انتخاب هستند که تنها به داده‌های موجود با فناوری فعلی محدود هستند.
با این‌حال، ایده‌ی پرواز ستاره از کنار منظومه شمسی غیرمحتمل نیست، بلکه راه‌حلی منظم است. به گفته‌ی فالزنر، زیبایی این مدل در سادگی‌اش است؛ زیرا می‌تواند تنها با اشاره به یک دلیل به پرسش‌های بی‌پاسخ زیادی درباره منظومه شمسی پاسخ دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/951559/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نابودی مقاومت فلسطین و حماس چیزی جزء توهم نبوده است

حزب‌الله شهادت فرمانده نیروی هوایی خود را تایید کرد

عراقچی: نابودی مقاومت فلسطین و حماس چیزی جزء توهم نبوده است

کپی گاریدو از برانکو و کالدرون

تولید نفت غرب کارون در اختیار شرکت نفت و گاز اروندان قرار می‌گیرد

برپایی جشن انار پس از یک دهه وقفه در اندیمشک

رضایی در قسمت پنجم برنامه تلویزیونی حماسه‌خوان

میودراگ بوژوویچ: هوای انزلی با جنوب متفاوت است؛ تمام بازیکنان حاضر در انزلی آماده‌اند

سرمربی الهلال: وقتی راضی نباشم واقعاً می‌روم!

درگیری بزرگ بازی یووه را بدون تماشاگر کرد!

باز هم خولین آلوارز فرشته نجات سیمئونه شد (عکس)

سرمربی رم تأیید کرد؛ دیبالا باز هم مصدوم شد!

اولویت‌های پالایشگاه نفت آبادان اعلام شد

عراقچی: نابودی مقاومت فلسطین و حماس چیزی جز یک توهم نبوده است

مهاجم سابق استقلال تیم جدید پیدا کرد!

اظهارنظر عجیب مورایس درباره نکونام

استتار دوربین‌های جاسوسی در چادرهای آوارگان در غزه؛ چگونه اسرائیل آنها را جاسازی کرده است؟

انتقال مادر باردار از منطقه صعب‌العبور در دزفول طی یک عملیات 7 ساعته

تداوم اعتراضات خیابانی در اسرائیل/ درخواست برای امضای فوری توافق با مقاومت فلسطین

نامه وزارت خارجه ایران به آقای دیکتاتور به روایت محسن رضایی/ کودتای نوژه طرح مکمل حمله صدام به ایران بود

مخالفت استقلال با استعفای نکونام

واکنش اسامه حمدان به ناتوانی اسرائیل در پیروزی در نبرد

رسمی؛ بابک مرادی به صنعت نفت آبادان پیوست

شب پرتنش در لالیگا؛ حمله تماشاگران به داور!

برنامه‌های جدید سیتی؛ اتحاد شیک‌تر می‌شود!

خداحافظی نکونام؛ چه کسی مربی موقت استقلال خواهد بود

بیانیه مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس درباره ایران و کشورهای منطقه

گزافه‌گویی مقام صهیونیست: آماده هدف قرار دادن محموله های ارسالی ایران به لبنان هستیم

آزادی بعد از 46 سال! | لغو حکم اعدام قدیمی ترین محکوم به اعدام

توسعه گردشگری سلامت در خوزستان با تعامل سازنده با کشورهای همسایه

مجوز حضور بانوان در ورزشگاه آزادی کرمانشاه صادر شد

تولید تجهیزات پتروشیمی راه رونق صنایع پایین دست خوزستان است

غرب از ادعاهای خود در شکل‌دهی جهان پلورالیستیک فاصله می‌گیرد

آزادی 26 زندانی با مرخصی پایان حبس در کرمان

صنعت نفت ایران به پشتوانه دانشگاه صنعت نفت آبادان در منطقه پیشتاز است

موشک باران مقر اصلی اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی

آسمان آبادان نور باران شد

نماهنگ «اسمع یا صهیون» با نوای ابوذر روحی منتشر شد

حماس: جنگ فقط با توقف تجاوز به لبنان و غزه پایان می‌یابد

بوژوویچ: هوای انزلی با جنوب متفاوت است/تمام بازیکنان حاضر در انزلی آماده‌اند

حمدان: بایدن اگر برای پایان جنگ جدیت دارد، به حمایت تسلیحاتی از اشغالگران پایان دهد

پاسداشت یاد و خاطره شهدا مانع انحراف جامعه می شود

سروش بازوبند را برای کاپیتان امیری آورد

موج سواری گلساپوش یزد برای رسیدن ساحل قهرمانی

مراقب باشید، اگر سُر بخورید پنالتی برای رئال مادرید!

با برد پرگل؛ السد آماده رویارویی با استقلال!

شمسایی: عذرخواهی می‌کنم

سجده شکر مهری با بک‌گراند لشگر شکست خورده آبی!

افزایش عرضه اوپک‌پلاس از دسامبر 2024 کلید می‌خورد

برگزاری نشست پیش‌بینی‌ تولید و بهره‌دهی چاه‌های شرکت نفت فلات قاره ایران در نیمه دوم 1403