پیام خوزستان

آخرين مطالب

رائد فریدزاده برای نجات سینما باید چه کند؟ فرهنگی

رائد فریدزاده برای نجات سینما باید چه کند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین / بیش از دو هفته از شروع ریاست رائد فریدزاده بر سازمان سینمایی می‌گذرد، سازمانی که دست‌کم در کمتر از پنج سال گذشته با بحران‌ها و چالش‌های بی‌شماری روبه رو بود. از گسترش کرونا، تعطیلی سینماها و اینکه تنها تعداد محدودی فیلم گیشه سینما را در دست گرفته بودند گرفته تا اعتصاب و قهر و ممنوع‌الفعالیتی جمع کثیری از اهالی سینما معضلاتی است که سینمای امروز بسیار با آن درگیر است.
از ابتدای سال 1399 که سینما بخاطر کرونا ماه‌ها تعطیل شد، اقتصاد سینما با مشکل جدی مواجه شد، تعطیلی سینماها و ماندن فیلم‌ها پشت صف اکران، اثر مخربی روی چرخه اکران گذاشت، در همین اثنا مدیران سینمایی تغییر کردند و کرونا هم همچنان ادامه داشت سینماها 60 روز باز بودند و 70 روز تعطیل اما در این میان یعنی سال 1400 یک فیلم کمدی روی پرده سینما آمد به نام «دینامیت» که توانست فروش خوبی را برای گیشه رقم بزند. 
این وضعیت ادامه پیدا کرد تا سال 1401، مدیران که برای وضعیت راکد گیشه مستاصل شده بودند و از طرفی هم می‌خواستند ممیزی‌ها را جدی‌تر و سخت‌گیرانه‌تر از گذشته روی فیلم‌ها اعمال کنند، به اکران فیلم‌های کمدی تن دادند، فیلم‌هایی که اتفاقا مخاطبان زیادی را به سینما می‌آوردند، گیشه خوبی داشتند و موجبات تفریح را هم فراهم می‌کردند اما به لحاظ فرهنگی و افزایش جهان‌بینی آورده‌ای برای مخاطبان نداشتند، حتی بعضا منتقدان از این فیلم‌ها با عنوان «گیشه‌ای»، «فیلم زرد» و «فیلم مبتذل» یاد می‌کردند.
نا آرامی‌های 1401 دوباره اوضاع سینما را به هم زد، شرایط را پیچیده‌تر کرد و باز هم این نوع از فیلم‌ها سینما را نجات نه! بلکه فقط سرپا نگه داشت.
این وضعیت هر روز پر رنگ‌تر شد، سینمایی که هر ماه یک فیلم کمدی در آن اکران شد، هر روز سانس فیلم‌های درام کمتر شد و کمدی‌ها جایشان را گرفت تا جایی که دیگر حتی صدای فیلمسازها هم بلند شد و رییس سازمان سینمایی سابق هم نتوانست کاری از پیش ببرد و وضعیت را بدتر از قبل به رائد فریدزاده، رییس سازمان سینمایی فعلی تحویل داد.

مدیران سابق سینمایی، سارقان فرهنگ بی‌بدیل ایرانی
حالا بیش از دو هفته از حضور رائد فریدزاده در سازمان سینمایی می‌گذرد به همین بهانه به گفت‌وگو با چند تن از اهالی سینما پرداختیم تا معضلات سازمان سینمایی و نیازهای آن را بررسی کنیم که در ادامه می‌خوانید.
نگاه اول از جانب عباس رافعی، فیلمنامه نویس مطرح شد که بر این باور بود معضل فعلی سینما عدم وجود توازن در اکران آثار است، او در این‌باره توضیح می‌دهد: «اکنون یکی از وظایف شورای سیاست‌گذاری سازمان سینمایی این است که وارد جزییات شوند برنامه ریزی کند چون اگر رییس سازمان سینمایی این وضعیت را به حال خودش رها کند، وضعیت از این بدتر خواهد شد. پول در سینمای ایران سبب شده که وضعیت سینما به این‌جا برسد که همه از اوضاع ناراضی باشند. این رانت‌های موجود در سینما سبب شده که سینما به این وضعیت بیفتد و همه از این فیلم‌ها ناراحت باشند و وضعیت تبدیل شده به فیلم فارسی‌های قبل از انقلاب با این تفاوت که قبل از انقلاب در کاباره‌ها مردان دست می زدند و زنان می‌رقصیدند اکنون برعکس شده است، زنان دست می‌زنند و مردان می‌رقصند، این وضعیت باعث می‌شود که همه گمان کنند جامعه ما بدین شکل است درصورتی که این سینما اصلا آینه شفافی در مقابل سینمای ایران نیست و جامعه ایران خودش را در این فیلم‌ها نمی‌بیند.»
او درباره نقش سیاست‌گذاران در وضعیت اکران آثار توضیح داد: «من فکر می‌کنم که سیاستگذاران به سینمای ایران خیانت کردند که با صدور پروانه ساخت برای این فیلم‌های کمدی باعث شدند این نوع از نگرش ترویج پیدا کند. من نمی‌گویم این سینما نباشد اما باید تعادل برقرار شود یعنی به ازای هر فیلم کمدی فیلم‌های دیگر هم داشته باشیم که وقتی خانواده می‌خواهد انتخاب کند مجبور نباشد این فیلم‌ها را تماشا کند که پر از دیالوگ‌های سخیف است. نکته این است که این سیاست شکست خورده نباید توسط مدیران جدید ادامه پیدا کند. یعنی ما از رییس سازمان سینمایی انتظار داریم که مسیر شکست خورده قبل را ادامه ندهد و کیفیت را فدای کمیت نکند و انتظار داریم که مراجع مدیران سابق سینمایی را بازخواست و محاکمه کنند که چرا فرهنگ جامعه را به قهقرا بردند. به عقیده من مدیران سابق سارقان فرهنگ بی‌بدیل ایرانی هستند.»
هرچند خسرو دهقان، منتقد سینما نیاز اصلی سینما را صرفا ایجاد توازن در اکران نمی‌داند، او معتقد است تصمیم‌گیری درباره این موضوع که چه فیلمی اکران شود کاملا بر عهده تماشاگر است و در توضیح این موضوع می‌گوید: «اگر مخاطب عادی قرار بود در تصمیم‌گیری درباره این ماجرا نقش داشته باشد، باید تیراژ کتاب‌ها 14 میلیون بود نه 250 دانه. پس تماشاگر عادی قرار است زندگی عادی خودش را داشته باشد، تماشاگر روشنفکر هم زندگی روشنفکرانه خودش را دنبال می‌کند، در تاریخ سینمای جهان هم همین‌گونه است، هرکسی زندگی خودش را دارد. رییس سازمان سینمایی فعلی باید سینما را به جریان بیندازد بگذارید یک مثال ساده بزنم شما اگر بقالی داشته باشید همه نوع جنسی در آن می‌ریزید و در آن را باز می‌کنید تا هرکسی هرچه می‌خواهد را بخرد، سینما هم همین است این در را باز کنید و امکان ساخت بدهید و هرکس فیلم مورد علاقه خودش را می‌بیند. در واقع باید امکان به وجود بیاورد تا مخاطبین مختلف فیلم محبوبشان را پیدا کنند نه اینکه سلیقه بسازند.»
او با اشاره به بحران مالی سینما گفت: «سینما خرج دارد و دولت هم باید حمایت کند و تهیه‌کننده دولتی سودای سو استفاده نداشته باشد تا وضعیت کمی بهتر شود. آقای فریدزاده اگر به همین نکات توجه کند می‌تواند اندکی وضع سینما را بهبود بخشد.»
بخش مهمی از وظیفه سازمان سینمایی این است که این افراد و تقاضاهایشان را کنترل کند
در این میان رضا درستکار، منتقد سینما دو موضوع خیلی را یادآور شد که در صورت رعایت این ماجرا، رائد فریدزاده می‌تواند کمکی به سینمای ایران و بهبود اوضاع کند. او در این‌باره می‌گوید: «بخش مهمی از وظیفه سازمان سینمایی این است که این افراد و تقاضاهایشان را کنترل کند اگر فیلم کمدی اکران می‌شود کسی با آن فیلم مشکل ندارد بلکه با عدم وجود توازن در سینما مسئله وجود دارد چون این اشتباه است که سینما همه ظرفیت خود را برای یک ژانر به کار ببرد. چالش دوم این است که گروهی در سینماها رانت‌خواری را در سینما ایجاد کردند که سینمایشان فرهنگی نیست و بی فرهنگند و این افراد با رفتارهای توسعه نیافته خود حتی برخی از جشنواره‌ها را از بین بردند.
او ادامه داد: «هر دویی که نام بردم معضل هستند یکی آن‌هایی که فیلم گیشه‌ای می‌سازند یکی آن‌هایی که ادعای کار فرهنگی دارند و اگر رائد فریدزاده بتواند از این دو دسته و زیاده‌خواهی‌های آن‌ها جان سالم به در ببرد بخشی از معضلات سازمان سینمایی حل می‌شود. اگر دولت به قول ها و شعارهایی که داده عمل نکند کار سینما هم پیش نمی‌رود. بخش اعظمی از بدنه سینما آسیب دیده و نیاز به کمک دارد و برای درمان این آسیب هم نیاز به درمان وجود دارد و هم نیاز به توزیع عدالت که آقای فریدزاده با کمک منتقدان، مدرسان، متفکران و مورخان سینما می‌توانند به این ماجرا رسیدگی کنند و مانند مرحوم داد، عملگرا باشند نه اینکه مثل مدیران دوره قبل تنها در خدمت یک طیف خودی باشند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/976054/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کمک خالصانه به جبهه مقاومت؛ جلوه ای از فرهنگ ایران همدل

عوامل پایداری جبهه مقاومت

حمله پهپادی مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در ایلات

باخت رئال به میلان و تحقیر گواردیولا مقابل سرمربی منچستریونایتد!

اولین پشت صحنه از گزارشگری دیشب عادل فردوسی‌پور

10 حرکت برتر شب گذشته لیگ بسکتبال NBA

سرمربی قهرمان آسیا همین امشب اخراج می‌شود

آنفیلد در دو دقیقه برای ژابی کابوس شد

گل سوم میلان به رئال مادرید توسط ریندرز ؛ رئال مادرید 1 - 3 میلان

گل دوم رئال مادرید آفساید اعلام شد؛ رئال مادرید 1 - 3 میلان

گل اول لیورپول به لورکوزن توسط دیاز در دقیقه 60؛ لیورپول 1 - 1 لورکوزن

گل سوم اسپورتینگ توسط ویکتور گیوکرش از روی نقطه پنالتی در دقیقه 48؛ منچسترسیتی 1 - اسپورتینگ 3

گل دوم اسپورتینگ توسط آرائوخو در دقیقه 46؛منچسترسیتی 1 - اسپورتینگ 2

گل اول یوونتوس توسط ولاهوویچ از روی نقطه پنالتی در دقیقه 60؛ لیل 1 - یوونتوس 1

پنالتی از دست رفته منچسترسیتی توسط هالند

گل دوم لیورپول توسط خاگپو در دقیقه 63؛ لیورپول 2 - بایرلورکوزن 0

برگزاری مراسم گرامیداشت چهلمین روز شهادت سیدحسن نصرالله وشهدای محور مقاومت در بندرعباس+ عکس وفیلم

همه چیز درباره موشک خرمشهر 4؛ خیبر در وضعیت عملیاتی قرار می‌گیرد؟

کمک 160 میلیونی بانوان جلسات خانگی قرآن دوراهک و آبپخش به جبهه مقاومت

گل دوم میلان به رئال مادرید توسط موراتا

تحقیر مدافع عنوان قهرمانی در ریاض!

گل اول منچسترسیتی توسط فودن در دقیقه 4؛ منچسترسیتی 1 - اسپورتینگ 0

گل دوم میلان توسط موراتا در دقیقه 39؛ رئال‌مادرید 1 - میلان 2

گل اول اسپورتینگ توسط ویکتور گیوکرش در دقیقه 38؛ منچسترسیتی 1 - اسپورتینگ 1

با چیپ زیبا؛ وینی حواشی توپ طلا را فراموش کرده!

چاپ قصه زندگی موازی دو زن سوگوار؛ ماری کوری و روسا مونترو

پزشکیان: تا زمانی‌ که ظلم و جنایت باشد راه مقاومت ادامه دارد

سردار قاآنی پیام داد

تاکید پزشکیان بر نهایی شدن توافقات ایران و روسیه

عملکرد رسانه ملی در بازنمایی تصویر مقاومت جهادی

عملکرد جهادی رسانه ملی در بازنمایی تصویر مقاومت جهادی

گام‌های مؤثر نفتی‌ها در نگهداشت تولید و حفظ کیفیت نفت

تصادف تلخ و مرگبار موتورسیکلت با قطار

گدعون سائر وزیر امور خارجه جدید رژیم صهیونیستی کیست؟

اعلام مبلغ نهایی میانگین اضافه‌ کار پرستاران

رئیس‌جمهور: تا زمانی‌که ظلم و جنایت باشد راه مقاومت ادامه دارد

حضور پیمان جبلی در دفتر مرکزی حزب‌الله لبنان در ایران

آغاز نصب آنتن اولین رادار بومی کشور در فرودگاه بین‌المللی آبادان

ساخت یک مدرسه خیر ساز در شوشتر

شهید هنیه و سید حسن نصرالله به عنوان نماد مقاومت در جهان شناخته می‌شوند

خون سید حسن نصرالله باعث شد دشمنان را بشناسیم

ابتکار بسیج طلاب استان همدان در حمایت از جبهه مقاومت

موافقت با آزادی 60 زندانی در قم

برگزاری مراسم گرامیداشت چهلمین روز شهادت سیدحسن نصرالله وشهدای محور مقاومت در بندرعباس+فیلم

وقتی رئالیتی‌شو‌ها یک بازیگر را می‌بلعند و او را نابود می‌کنند!

داستان فیلم «صبحانه با زرافه‌ها» چیست؟

داستان سریال «قهوه پدری»؛ تعداد قسمت و اسامی بازیگران

10 سریال برتر علمی و تخیلی با تم ویران شهر

پز دادن ترانه علیدوستی بخاطر گردنبند اصلی مرغ آمین

شکارچی 15 ساله ناسا در جو زمین سوخت