خوزستان چگونه قطب تولید کشاورزی ایران شد؟
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - رهیاب / عبدالرضا سیداحمدی پیرامون ظرفیتهای کشاورزی اظهار کرد: خوزستان یکی از استانهای مهم کشاورزی کشور، الگوی کشت محصولات زراعی خود را در دو فصل تابستان و پاییز تنظیم کرده است. در فصل تابستان، حدود 360 هزار هکتار از اراضی زیر کشت محصولات مختلفی مانند برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، سورگوم، کنجد و سویا قرار دارد.
وی افزود: این محصولات به دلیل رشد فعال در فصل تابستان کشت میشوند و نیشکر نیز به ع از محصولات کلیدی فصل تابستان است با این تفاوت که برداشت این گیاه در پاییز انجام میگیرد.
سرپرست معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: بر اساس آمارها، سطح زیر کشت برنج در سال جاری به طور میانگین به 162 هزار و نیشکر به 92 هزار هکتار رسیده است. همچنین سایر محصولات نیز شاهد افزایش 2 تا 3 درصدی در سطح کشت نسبت به سالهای گذشته بودهاند.
سیداحمدی بیان کرد: در فصل پاییز نیز، الگوی کشت شامل زراعتهای آبی و دیمی است. مجموع سطح زیر کشت زراعتهای آبی و دیمی در این فصل به 156 هزار هکتار میرسد که شامل 656 هزار هکتار آبی و 302 هزار هکتار دیمی است.
وی با بیان اینکه مجموع کشتهای فصلی استان خوزستان به حدود یک میلیون و 318 هزار هکتار میرسد، عنوان کرد: با توجه به چالشهای مربوط به کمآبی و خشکسالیهای اخیر، کشاورزان این استان به دنبال استفاده از الگوهای کشت مناسب و مقاوم به کمآبی هستند. دولت نیز با ارائه مشوقهایی برای کشت محصولات کمآببر مانند سویا، ماش و کنجد تلاش دارد تا کشاورزان را به سمت زراعتهای پایدارتر هدایت کند.
سرپرست معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی اضافه کرد: خوزستان به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور، دارای 75 هزار هکتار باغات است که شامل انواع محصولات باغی میشود.
وی افزود: از این میزان، حدود 11 هزار هکتار به باغات دائمی اختصاص دارد. باغات مرکبات در این استان دارای اهمیت ویژهای هستند و سطح زیر کشت آنها به 21 هزار هکتار میرسد. همچنین نخیلات نیز با مساحتی بیش از 42 هزار هکتار در حال احیا و بازسازی هستند.
سرپرست معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: برداشت مرکبات از سطح 6 هزار و 900 هکتار باغهای بارور استان آغاز شده و پیشبینی میشود که امسال حدود 115 هزار تن مرکبات از این باغات برداشت شود.
سیداحمدی گفت: شهرستانهای دزفول، شوش، اندیمشک، شوشتر، دزپارت و باغملک به عنوان مراکز اصلی تولید مرکبات در استان شناخته میشوند.
وی ادامه داد: بنابراین خوزستان سالانه حدود 420 هزار تن انواع محصولات باغی تولید میکند که بیش از 25 درصد این تولیدات مربوط به مرکبات است. در سال گذشته، خوزستان رتبه دوم تولید گریپفروت، رتبه سوم تولید لیموشیرین و نارنج، رتبه پنجم تولید نارنگی و لیموترش و همچنین رتبه هفتم تولید پرتقال کشور را به خود اختصاص داد.
سرپرست معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: با برنامهریزیهای جدید در حال توسعه باغات و نخیلات استان هستیم و در این راستا، طرحهای افزایش سطح زیر کشت در آبادان در حال اجراست که شامل جایگزینی و بهبود باغات موجود میشود.
سیداحمدی عنوان کرد: جهاد کشاورزی در سال زراعی گذشته با وجود چالشهای طبیعی مانند خشکسالی و سیل، موفق به خرید یک میلیون و 624 هزار تن گندم از کشاورزان شد. این میزان خرید، خوزستان را به رتبه اول تولید گندم در کشور رسانده و نسبت به استان دوم، یعنی کردستان، بیش از 500 هزار تن بیشتر بوده است.
وی گفت: در سال زراعی 1401 - 1402، میزان خرید گندم در استان نسبت به سال قبل 24 درصد افزایش یافته و این نشاندهنده تلاشهای مستمر کشاورزان خوزستانی است.
این مقام مسئول ادامه داد: خوزستان با داشتن 535 هزار هکتار از مزارع آبی و 219 هزار هکتار از مزارع دیم، به عنوان بزرگترین تولیدکننده گندم در کشور شناخته میشود. همچنین، با توجه به شرایط آب و هوایی و چالشهای ناشی از کمآبی، کشاورزان به سمت کشت محصولات مقاومتر و کمآببر روی آوردهاند.
سیداحمدی خاطرنشان کرد: در 10 سال اخیر، استان خوزستان با افزایش چشمگیر در تولید گندم مواجه بوده که از میزان 950 هزار تن گندم در سالهای گذشته به یک میلیون و 624 هزار تن در سال جاری رسیده است که نشاندهنده افزایش رقم 900 هزار تنی در خرید گندم است.
وی افزود: محصول استراتژیک دیگر خوزستان برنج است که در سالهای اخیر بهویژه با تأمین منابع آبی مناسب، سطح کشت آن بین 150 تا 160 هزار هکتار متغیر بوده است. خوزستان پس از استانهای گیلان و مازندران، رتبه سوم تولید برنج در کشور را دارد.
سرپرست معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: امسال، با وجود محدودیتهایی که در برخی مناطق، نظیر حوزههای مارون و کرخه اعمال شد، هیچ ممنوعیتی برای کشت برنج در سایر نقاط استان اعلام نشده است اما بهطور خاص، در حوزه مارون، 5هزار هکتار برای کشت برنج مجاز شناخته شده است بنابراین، کشاورزانی که به آب دسترسی دارند، توانستهاند به کشت برنج ادامه دهند.
سیداحمدی اضافه کرد: گلخانههای ارزان قیمت یکی از شیوههای علمی جدید کشت است که هزینه ساخت آن 20 درصد راه اندازی گلخانه استاندارد است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به اینکه براساس برنامه وزارت جهاد کشاورزی راه اندازی آزمایشی گلخانههای ارزان قیمت در برخی از استانها از جمله استان خوزستان است، افزود: در بخش نخست راه اندازی گلخانه شوشتر، 25 هکتار آن برای ساخت گلخانههای ارزان قیمت که در آن محصول گوجه کشت میشود، اختصاص یافته است. همچنین در مجتمعهای بزرگ گلخانهای ماهشهر و حمیدیه نیز راهاندازی گلخانههای ارزان قیمت در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: با پرداخت تسهیلات بانکی به متقاضیان میتوان راه اندازی گلخانههای ارزان قیمت را توسعه داد و در آن انواع محصولات باغی و زراعی را تولید کرد.
سیداحمدی با بیان اینکه توسعه گلخانهها نیز در دستور کار قرار دارد تا محصولات گرمسیری مانند پاپایا، بلوبری و موز تولید شوند، گفت: این اقدامات به افزایش بهرهوری از آب و زمین کمک کرده و هدف اصلی آن افزایش تولید محصولات زراعی و باغی برای کشاورزان است. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب و تنوع کشت، خوزستان توانسته به قطب تولید محصولات کشاورزی در کشور تبدیل شود.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/985651/