پیام خوزستان

آخرين مطالب

رقابت تنگاتنگ ایران و قطر در برداشت گاز اقتصادي

رقابت تنگاتنگ ایران و قطر در برداشت گاز
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین / امروز (30 آبان 1403) 20 سال از افتتاح رسمی فاز یک پارس جنوبی می‌گذرد. توسعه این میدان عظیم گازی در ایران از سال 1376 کلید خورد.
نخستین قراردادهای توسعه‌ای این میدان برای فاز 2 و 3 پارس جنوبی در مهرماه 1376 به شرکت فرانسوی توتال با سهم 40 درصد، شرکت‎های ‌گازپروم‌ روسیه و پتروناس مالزی هر یک با 30 درصد واگذار شده و از ابتدای دهه 80 تکمیل شده بودند.
اما اجرا، تکمیل و بهره‌برداری فاز یک با شرکت ایرانی پتروپارس امضا شده بود و به سرانجام رسید. به همین دلیل هم این افتتاح تحولی مهم در صنعت نفت و گاز کشور به شمار می‌آید و نمی‌توان نقش توسعه پارس جنوبی در تحولات اقتصادی و رقابت‌های بین‌المللی را نادیده گرفت.
شگفتی‌سازی یک منبع عظیم گازی
36 سال پیش بود که یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان در مرز مشترک ایران و قطر کشف و مشخص شد حدود 8 درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده است که نصیب ایران و قطر می‌شود.
از همان زمان با توجه به سرعت بالای توسعه در همه کشورها و ضرورت افزایش رفاه عمومی، برداشت و تولید از این منبع گازی که در ایران «پارس جنوبی» نام گرفته بود، در دستور کار دولت کشورمان قرار گرفت.هرچند قطر در سال 1369 و 2 سال پس از کشف این میدان گازی که در خاک خود «گنبد شمالی» می‌نامد، کار برداشت و تولید را آغاز کرد، ایران اما 9 سال پس از اکتشاف، نخستین قرارداد توسعه‌ای این میدان را امضا کرد.
رقابتی استراتژیک
بدون شک رقابت تنگاتنگ و استراتژیک این دو کشور همسایه هم به‌عنوان تنها برداشت‌کنندگان از این منبع گازی، از همان دوران آغاز شد.
گاز طبیعی یک سوخت فسیلی و به‌عنوانی «تمام‌شدنی» محسوب می‌شود. پس مهمترین بخش رقابتی بین ایران و قطر، حجم برداشت بیشتر از این میدان گازی بوده و هست که هر دو برای تحقق این هدف، همواره به دنبال امضای قراردادهای تازه، برنامه‌های توسعه‌ای جدید و راهکاری برای بهینه‌سازی و ارزش‌آفرینی آن در کشورشان هستند.برداشت گاز از پارس جنوبی که قطر آن را گنبد شمالی می‌نامد، اکنون در ایران روزانه حدود 710 میلیون مترمکعب و در قطر حدود 640 میلیون مترمکعب است.
البته حدود هفت سال است که ایران در برداشت گاز از قطر پیشی گرفته است. قبل از آن، قطر در سال‌های طولانی دست بالا را داشت. در مجموع طبق آمارهای بین‌المللی تا پایان سال 2023، تولید تجمعی گاز از این میدان گازی توسط قطر 3 هزار میلیارد مترمکعب و تولید ایران 2 هزار و 600 میلیارد مترمکعب بوده است.
البته نباید فراموش کرد سهم کشورمان از این میدانِ 9 هزار و 700 کیلومتری، 3 هزار و 700 کیلومتر و سهم قطر 6 هزار کیلومتر است.
واضح است که هیچکدام از کشورها برای توسعه‌ی بیشتر بیکار ننشستند، هرچند تحریم‌های سخت و طولانی علیه صنعت نفت، خروج غول‌های بزرگ نفتی از کشورمان و رها کردن پروژه‌ها، سرعت ایران را برای برداشتِ بیشتر کند کرده اما با همین شرایط، می‌توان گفت روند برداشت و تولید نسبت به قطر قابل قبول است.
با این حال این کشور همسایه در دو سال گذشته قراردهای مهم و طولانی‌مدتی برای توسعه این میدان عظیم‌ گازی با شرکت‌های به‌نامِ نفتی فرانسوی و انگلیسی امضا کرده است و این هشدار را به ایران می‌دهد که باز هم گوی رقابت را از ایران بدزدد.
این کشور قراردادهایی به ارزش 29 میلیارد دلار برای افزایش 30 درصدی تولید تا سال 2026 با هدف افزایش ظرفیت صادرات سالانه LNG از 77 میلیون تن (110 میلیارد مترمکعب در سال) به 126 میلیون تن در سال امضا کرده، و پیش بینی می‌شود تا سال 2030 به سالانه 142 میلیون تن برسد.
از طرف دیگر جمعیت 89 میلیون نفری ایران کجا و جمعیت 3 میلیون نفری قطر کجا! که همین موضوع سبب می‌شود برداشت و تولید گاز از سوی قطر، صرف فعالیت‌های اقتصادی و صادرات و … شود.
در ایران اما با سیاست‌های از پیش‌تعیین‌شده با هدف گازرسانی به هر خانه و گلخانه و کارخانه، این سرمایه بیشتر از آنکه ارزش‌آفرینی کند، می‌سوزد!
افتخارِ افزایشِ تولید
یکی از مواردی که هر کدام از دولت‌های ایران در زمان فعالیت خود به آن افتخار کردند، افزایش برداشت و تولید گاز در پارس جنوبی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای آن بوده است.
همانطور که وزارت نفت دولت چهاردهم هم به‌تازگی اعلام کرده برداشت گاز از پارس‌ جنوبی به روزانه 711 میلیون مترمکعب رسیده و در پالایشگاه‌های سیزده‌گانه این مجموعه روزانه 613 میلیون مترمکعب تولید و شیرین‌سازی می‌شود.(حجم برداشت در سال 1402 روزانه 706 میلیون مترمکعب و تولید و شیرین‌سازی 570 میلیون مترمکعب بود)
البته با توجه به ناترازی روزانه 300 میلیون مترمکعبی گاز در کشور که هر سال هم در حال رشد است، از طرفی باور به اینکه گاز به‌عنوان سوخت فسیلی در پارس جنوبی هم «تمام‌شدنی» است و چند سالی‌ست زمزمه‌های افت فشار در این میدان گازی به گوش می‌رسد، باید دید خبر این افزایش تولید و برداشت تا چه زمان می‌تواند افتخاری برای دولت‌ها باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/988129/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجربه‌ای کوتاه از جهان پس از مرگ

نمایشگاه کتاب کویت افتتاح شد

یک اثر خاص ایرانی در فهرست ویژه دفتر بین‌المللی کتاب

رئیس‌جمهور وارد سیستان و بلوچستان شد

معاون عراقچی: گروسی دست خالی به وین بازنگشت

واکنش ایران به وتوی بی‌شرمانه آمریکا در شورای امنیت

حمله پهپادی مجدد مقاومت عراق به سرزمین‌های اشغالی

اعتکاف رجبیه با رنگ وبوی جبهه مقاومت و تقویت بیداری اسلامی

مرد معتاد دخترش را به باد کتک گرفت

چهره ها/ درخواست متفاوت مهران غفوریان از سردار رادان

چهره ها/ سلفی صمیمی احسان علیخانی با آقای بازیگر مشهور

عکس‌های پزشکی خود را در چت‌بات‌ها آپلود نکنید!

عدم واریز یارانه آبان/ زمان واریز فعلاً مشخص نیست

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 1 آذر

3مدال روز اول نظامیان جهان برای تیم میکائیلی

مدیر عامل شرکت ملی نفت: تولید روزانه نفت 60 هزار بشکه افزایش یافت

مشاور پزشکیان: ایران تجربه تلخی از گفت‌وگو با آمریکا دارد

قانونگذار آمریکایی: ترامپ بر روی دور کردن ایران از چین تمرکز کند

نبرد طلا با دلار؛ بازار در جدال میان مقاومت 2640 دلار و فشار فروش داخلی/ سکه امامی؛ عبور از کانال 52 میلیون تومان یا سقوط به زیر حمایت کلیدی؟/ ژئوپلیتیک و تنش‌های اتمی؛ آیا طلا دوباره پناهگاه سرمایه‌گذاران می‌شود؟/ پیش‌بینی قیمت سکه امروز 21 آبان 1403

جدول خاموشی برق اهواز امروز پنجشنبه 1 آذر 1403 اعلام شد

زلنسکی: با ابزار نظامی نمی‌توانیم کریمه را از اشغال روسیه خارج کنیم

ولایتی: راهی جز مقاومت در برابر دشمنان مشترک وجود ندارد

رزمایش مقاومت بانوان البرز در کرج برگزار می‌شود

راهبرد رسانه‌ای حزب الله لبنان، رزمگاهی به وسعت جهان

«باغ کیانوش» 5 میلیاردی شد

آیا اروپا می‌تواند غول‌های فناوری را مهار کند؟

بازگشت میرزازاد به جام خاطره‌ساز

تسنیم: یارانه آبان واریز نشد

انتشار «بازایران‌شناسی؛ گفتارهایی میان‌رشته‌ای»

واکنش وزارت خارجه به تصویب قطعنامه ضدایرانی در سازمان ملل

تاکید سازمان ملل بر اهمیت همکاری ایران و آژانس انرژی اتمی

رزمایش 3 هزار نفری منتظران فاطمی برگزار می‌شود

لابی‌من در تهران | سفر فوری و رایزنی‌های فشرده یک روزه؛ هدف چه بود؟

تغییر چهره «گلنار» خارج از سریال «گیلدخت» ! / رونمایی میترا رفیع از نیم رخ جذابش !

تصادف مرگبار با هفت‌ کشته و مصدوم در جاده شوشتر

برگزاری بیش از 15٠ عنوان برنامه به مناسبت هفته بسیج در دهاقان

بسیج با مردم، برای مردم

«ترنج» با این پدر معتاد باید چیکار کنه؟

تغییر معشوق در چند ثانیه

جهالت مدرن با ادعای زمینِ تخت

آغاز مأموریت سرخ ها در جام حذفی با نیم‌نگاه به آسیا

روزهای سخت پرسپولیس در یک ماه

مسئول امور بریکس در ایران: کشورمان به دنبال عضویت در بانک بریکس است

برنامه‌های اصلی هفته بسیج امسال پایگاه محور است

سیلی محکم در انتظار اسرائیل؛ مرکز تل‌آویو در تیررس حزب‌الله

صنایع تبدیلی کشاورزی کشور نیازمند 185 همت تسهیلات بانکی

استانداردسازی و واگذاری ورزشگاه‌ها روی میز وزارت ورزش

مقاومت، آینده‌ منطقه را مشخص می‌کند

آخرین تحولات میدانی جبهه غزه و جنوب لبنان/ تلفات صهیونیست‌ها از آغاز درگیری‌ها در جنوب لبنان: 110 کشته و 1050 زخمی/ عضو کنست از حزب لیکود: نباید به جبالیا حمله می‌کردیم/ ادامه تجاوزات جنگنده‌های رژیم صهیونی به مناطق مسکونی لبنان/ عقب‌نشینی اشغالگران از جن

ضرب و شتم پرسنل اورژانس در دزفول / ماجرا چه بود؟