پیام
خوزستان - آخرین خبر / نشست دورهای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه 2231 درباره ایران و بررسی هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با اتهام زنی اروپاییها برگزار شد و نماینده اتحادیه اروپا در این نشست عنوان کرد که از آمریکا میخواهیم درباره برنامه هستهای ایران و برجام مذاکره کند. نماینده ایران در سازمان ملل نیز هشدار داد که استفاده از اسنپبک اقدامی تحریکآمیز است و با پاسخی قاطع و متناسب از سوی ایران مواجه خواهد شد.
معاون دبیرکل سازمان ملل: کشورهای عضو برجام روی اراده خود بر حل مشکلات تأکید دارند
رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی در نشست دورهای شورای امنیت درباره برجام و ایران اظهار داشت: «با وجود اختلافات جاری، همه کشورهای عضو برجام روی تعهد و اراده خود برای حل این مشکلات تأکید کردهاند.»
در ابتدای نشست دورهای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه 2231 این شورا درباره ایران و بررسی هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، «رزماری دی کارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی، گزارش گوترش درباره اجرای این قطعنامه و توافق هستهای ایران (برجام) را قرائت کرد.
به گزارش ایسنا؛ دی کارلو اظهار داشت: «10 ماه تا پایان یافتن قطعنامه 2231 باقی مانده و همچنان برجام در بنبست قرار دارد. همانطور که پیشتر اعلام کردم، شرایط منطقهای بسیار شکنندهتر شده است. همین مسئله باعث شده تا بهدنبال راهکار درازمدت باشیم. آمریکا به برجام بازنگشته و تحریمهای یکجانبه خود علیه ایران را برنداشته است. ایران نیز هیچ کدام از اقدامات خود در واکنش به خروج آمریکا از برجام را برنگردانده است.»
او در ادامه با اشاره به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی نگرانی آژانس درباره پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود و ماهیت برنامه هستهای ایران شد.
این ادعا درحالی است که به اذعان «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سلاح هستهای در سیاست کلان ایران جایگاهی ندارد و برنامه هستهای ایران صلحآمیز است.
با این وجود، دی کارلو با اشاره به ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص 60 درصد ایران مدعی نگران کننده بودن این ذخایر شد.
او افزود: «طبق گزارش آژانس، ایران تصمیم دارد تا غنی سازی اورانیوم 60 درصدی را افزایش دهد. تاکنون دبیرکل سازمان ملل نامههای مختلفی از سوی اعضای برجام دریافت کرده است. نمایندگان فرانسه، آلمان، انگلیس توضیحات مختلفی نسبت به نمایندگان ایران و فدراسیون روسیه درباره علت شکلگیری شرایط کنونی ابراز کردهاند.»
دی کارلو اظهار داشت: «دبیرکل سازمان درباره اختلاف نظرات کشورهای عضو نگران است. با وجود این اختلافات، همه کشورهای عضو روی تعهد و اراده خود برای حل این مشکلات تأکید کردهاند.»
او افزود: «تنها محدودیت باقیمانده علیه ایران، پارگراف دوم ضمیمه ب قطعنامه 2231 درباره انتقال تسلیحات هستهای است. هیچ اطلاعاتی درباره نقض این محدودیت منتشر نشده و ایران این محدودیت را نقض نکرده است.»
دی کارلو اظهار داشت: «از همه طرفین، بهخصوص آمریکا میخواهم تا سیاست چندجانبه و دیپلماسی را اولویت خود قرار دهند. طرفین باید اراده سیاسی خود را نشان دهند و مجددا مذاکرات خود را آغاز کنند. موفقیت و شکست برجام روی همه ما اثر خواهد گذاشت. باید همه طرفین با ارادهای مصمم با یکدیگر مذاکره کنند.»
نماینده اتحادیه اروپا: از آمریکا میخواهیم درباره برنامه هستهای ایران و برجام مذاکره کند
«استاوروس لامبرینیدیس» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل، در نشست دورهای شورای امنیت این سازمان برای بررسی توافق هستهای ایران (برجام) اظهار داشت: «اطمینان حاصل کردن درباره ماهیت هستهای ایران و جلوگیری از هستهای شدن این کشور، یک اولویت برای اتحادیه اروپا است.»
او افزود: «به باور ما، دیپلماسی همچنان بهترین راه برای اطمینان حاصل کردن از ماهیت برنامه هستهای ایران است و توافق هستهای اجرایی شده به ثبات سراسر منطقه کمک خواهد کرد. قطعنامه 2231 همچنان چارچوب گزارشات آژانس درباره برنامه هستهای ایران است. طبق این قطعنامه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی تنها دیدهبان ناظر بر برنامه هستهای ایران است.»
لامبرینیدیس بدون اشاره به اقدامات مخرب تروئیکای اروپایی و بدعهدی این کشورها در تعهدات برجامی خود اظهار داشت: «گزارشات اخیر آژانس حاکی از توسعه برنامه هستهای خطرناک ایران است. عدم همکاری ایران با آژانس در روند نظارت آژانس اختلال ایجاد کرده است.»
اظهارات او درحالی است که پیش از صدور قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپایی و آمریکا در شورای حکام آژانس، ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روی کاهش ذخایر اورانیوم با خلوص 60 درصدی ایران و بررسی انتصاب چهار بازرس مجرب آژانس توافق کرده بودند.
با این وجود، نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل در تلاشی برای مقصر نشان دادن ایران مدعی شد: «طبق تازهترین گزارش آژانس، ایران برنامه خود برای غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد را افزایش داده و درحال افزایش تنشها است. این اقدامات به شکل گرفتن نگرانیهایی درباره ماهیت برنامه هستهای ایران انجامیده است.»
او اظهار داشت: «اظهارات مقامات ایرانی درباره احتمال تغییر دکترین هستهای خود نیز نگران کننده است. ایران تحت فشار اقتصادی گستردهای است. آمریکا علاوه بر تحریمهای یکجانبه، پس از خروج خود از برجام تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کرده، با این وجود، برنامه هستهای ایران از همیشه توسعه یافتهتر است.»
لامبرینیدیس افزود: «کانالهای ارتباطی برای دریافت پیشنهادهای مختلف باز است.»
او در ادامه مدعی روابط نظامی ایران و روسیه و مشارکت ایران در جنگ اوکراین شد و گفت: «اتحادیه اروپا نگران مشارکت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین است. اتحادیه اروپا در واکنش به ارسال موشک بالستیک به روسیه از سوی ایران، تهران را آماج تحریمهای مختلف قرار داده است. این موضوع به برجام یا قطعنامه 2231 بیربط است اما از ایران میخواهیم به حمایت نظامی خود از روسیه پایان دهد.»
ادعای او درحالی است که به اذعان «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین، ایران موشک بالستیکی به روسیه ارسال نکرده است.
لامبرینیدیس همچنین تصریح کرد: «ماههای پیش رو حیاتی است. تشدید تنش میتواند شرایط را از کنترل خارج کند. در همین راستا از همه طرفین، از جمله آمریکا میخواهیم تا درباره برنامه هستهای ایران و برجام مذاکره کنند. همچنین از ایران میخواهیم برای نشان دادن حسن نیت خود، به تعهدات برجامی خود برگردد. چنین اقدامی به بازسازی فضایی مناسب برای مذاکرات خواهد انجامید.»
او افزود: «اتحادیه اروپا به ایجاد راهکار دیپلماتیک برای حل مسئله برنامه هستهای ایران پایبند است.»
آمریکا: دیپلماسی بهترین راه برای حل مسئله برنامه هستهای ایران است
«رابرت وود» معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت برای بررسی برنامه هستهای ایران و قطعنامه 2231 شورای امنیت، در ابتدای سخنان خود به اظهارات ضدایرانی رو آورد و گفت: «ایران همواره در تحولات بیثبات کننده جهان نقش دارد.»
او مدعی شد: «ایران به ایجاد بیثباتی در خاورمیانه و جهان ادامه میدهد و فعالیت هستهای آن نگران کننده است.»
اظهارات خصمانه و یکجانبه وود درحالی است که رژیم صهیونیستی، متحد آمریکا در خاورمیانه تحت حمایت این کشور، درحال کشاندن منطقه به جنگی گسترده است.
از طرفی، پیرامون مسئله برنامه هستهای برجام، به اذعان متحدان آمریکا، اقدامات یکجانبه واشنگتن، از جمله خروج ناگهانی آن از برجام و اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران، به شرایط کنونی انجامیده است.
با این وجود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل مدعی شد: «اقدامات ایران برای توسعه توانایی غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد و اظهارات مقامات آن پیرامون تغییر دکترین هستهای خود نگران کننده است. باید در محکوم کردن اقدامات ایران متحد باشیم. ایران میتواند بهجای توسعه برنامه هستهای خود، به اقدامات سازنده و دیپلماسی روی آورد.»
او تصریح کرد: «به باور آمریکا دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به راهکاری درازمدت درباره نگرانی جامعه جهانی نسبت به برنامه هستهای ایران است.»
وود در اظهاراتی ستیزهجویانه گفت: «هرچند دیپلماسی بهترین راه است، اما آمریکا آماده است تا از تمام توانایی خود برای جلوگیری از هستهای شدن ایران استفاده کند. ایرانی هستهای غیرقابل قبول است. ما همچنین نگران برنامه موشکی ایران و پهپادهای آن هستیم.»
او مدعی شد: «رسانههای ایران به ارسال سلاح و موشک بالستیک به حوثیهای یمن و حزبالله لبنان افتخار میکنند.»
معاون نماینده آمریکا همچنین مدعی شد: «ایران درحال ارسال موشک بالستیک و پهپاد به روسیه است. حمایت روسیه از ایران جای تعجبی ندارد.»
اظهارات خصمانه نماینده فرانسه علیه ایران در شورای امنیت
نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد در نشست دورهای شورای امنیت درباره ایران و توافق هستهای این کشور موسوم به برجام بدون اشاره به اقدامات پاریس و متحدان خود در تخریب هرگونه راهکار سیاسی و توافقات اخیر بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، «نگرانی» خود نسبت به برنامه هستهای ایران را ابراز کرد.
او گفت: «از آخرین دیدارمان تاکنون، ایران به توسعه برنامه هستهای خود و تشدید تنشها ادامه داده است. ایران به ذخیرهسازی اورانیوم غنی شده ادامه میدهد. اکنون ایران از ذخایر اورانیومی 32 برابر حد تعیین شده در برجام برخوردار است.»
نماینده فرانسه مدعی شد: «ایران اکنون از ذخایر کافی برای 4 بمب هستهای برخوردار است. این تشدید تنشها هیچ توجیه استفاده غیرنظامی ندارد. ایران همچنین تصمیم به استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و توسعه توانایی خود برای غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد گرفته است.»
پیش از نشست شورای حکام آژانس، تهران ضمن اعلام توافق خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد که هرگونه اقدام ضدایرانی از سوی تروئیکای اروپایی و آمریکا با اقدام جدی ایران روبرو خواهد شد.
با این وجود، نماینده فرانسه همچنین مدعی شد: «طبق تازه ترین گزارش آژانس، آینده برنامه هستهای ایران نگران کننده است. ایران همچنین درحال نادیده گرفتن نظارتهای تعیین شده توسط برجام است.»
این ادعا درحالی است که به اذعان «رافائل گروسی» ایران و آژانس به همکاری خود ادامه دادهاند.
نماینده فرانسه همچنین مدعی شد: «اظهارات مقامات ایران درباره احتمال تغییر دکترین هستهای خود نگران کننده است. این اظهارات در خلاف تعهدات برجامی ایران مبنی بر عدم تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای و پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای است. ایران همچنین درحال توسعه برنامه موشکی خود است.»
او با تکرار ادعای رد شده اروپا، مدعی ارسال موشک بالستیک از سوی ایران به روسیه شده است.
نماینده فرانسه در ادامه مدعی شد که مذاکرات سال 2021 به توافقی مجدد پیرامون بازگشت آمریکا و ایران به برجام انجامید و درباره «عدم تصمیم ایران برای استفاده از این فرصت» ابراز تأسف کرد.
او همچنین مدعی شد: «اقدامات ایران در خلاف تعهدات برجامی آن و تهدیدی علیه صلح جهانی است. از ایران میخواهیم تا با آژانس همکاری کند. از همه ابزارهای دیپلماتیک برای جلوگیری از هستهای شدن ایران استفاده خواهیم کرد.»
چین: مذاکرات اخیر اروپا با ایران موفقیتآمیز بود
«فو کونگ» سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل در نشست دورهای 6 ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و توافق هستهای ایران اظهار داشت: «ایران مدتها است که رویکرد سازنده اتخاذ و آمادگی خود برای از سر گرفتن مذاکرات را اعلام کرده است.»
او تصریح کرد: «اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس از اقدامات سازنده ایران استقبال و مذاکرات تازهای با ایران برگزار کردند. سفر دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران موفقیتآمیز بود و همکاری تهران و آژانس همچنان ادامه دارد. این تحولات مثبت دلگرم کننده است و دشوار بهدست آمدهاند. همه طرفین باید از این فرصت استفاده کنند.»
سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل تصریح کرد: «هرگونه توافق تازه به اختراع تازه چرخ از ابتدا نیاز ندارد. برجام پس از 10 سال مذاکره دشوار شکل گرفت و این توافق بهترین راهکار برای حل مسئله برنامه هستهای ایران از طریق دیپلماسی است.»
او افزود: «مذاکرات در سال 2021 در مرحلهای به توافق نزدیک شد، همه طرفین باید این مذاکرات را ارزشمند بدانند و از آن برای پرداختن به نگرانی همه طرفین و ایجاد فضای مناسب برای مذاکره استفاده کنند. طرفین نباید با استفاده از تحریم، فشار یا تهدید تقابل دیگری را تحت فشار قرار دهند. عدم اعتماد ایران و آمریکا به یکدیگر یکی از عوامل اصلی عدم از سر گرفته شدن مذاکرات است.»
نماینده چین اظهار داشت: «آمریکا بهعنوان مقصر اصلی بحران هستهای ایران باید از اقدامات ستیزه جویانه خود دوری و حسن نیت خود را نشان دهد. آمریکا نباید دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورد. مکانیزم ماشه شورای امنیت نباید توسط چندین کشور محدود بهعنوان تهدید یا باجگیری استفاده شود. چنین تهدیدی سازنده نیست.»
او افزود: «باید به واقعیت نگاه کرد و نباید تحولات منطقه را به برنامه هستهای ایران ربط داد. طرفین باید در چارچوب برنامه هستهای ایران رفتار کنند. طرفین باید بهدنبال کاهش تنش در خاورمیانه باشند و مسئله برنامه هستهای ایران به تحولات منطقه غرب آسیا ربط ندهد.»
نماینده چین در آخر گفت: «از همه طرفین میخواهیم تا هرچه سریعتر مذاکرات را از سر بگیرند. چین به روابط نزدیک خود با طرفین برجام ادامه خواهد داد.»
انگلیس: به مذاکرات با ایران ادامه خواهیم داد
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست دورهای 6 ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و توافق هستهای ایران مدعی شد: «ایران درحال توسعه برنامه هستهای خود است. این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.»
او مدعی شد: «ذخایر اورانیوم غنی شده ایران 32 برابر محدودیتهای برجامی آن است. تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم با خلوص بالا هیچ توجیهی ندارد. این ذخایر میتواند به ایران برای ساخت بمب هستهای کمک کند.»
نماینده فرانسه اظهار داشت: «نباید درباره تواناییهای ایران متوهم باشیم.»
او مدعی شد: «باید نگران تعهدات ایران به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای باشیم. ایران میتواند در ماههای پیش رو دیپلماسی را انتخاب کند. انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در آخر اظهار داشت: «در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال خواهیم کرد.»
روسیه: تلاش غرب برای استفاده از مکانیزم ماشه محکوم به شکست است
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست دورهای 6 ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و توافق هستهای ایران اظهار داشت: «نمیتوان اظهارات نماینده اتحادیه اروپا درباره توافق هستهای ایران را منطقی و واقع گرایانه دانست. آنها با مقصر جلوه دادن ایران و استفاده از اظهاراتی ضدایرانی خواستار نادیده گرفتن نقض تعهدات خود نسبت به قطعنامه 2231 شورای امنیت هستند.»
او تصریح کرد: «9 سال پیش، طرفین برجام نشان دادند که در صورت کنار گذاشتن دیدگاههای سیاسی و اتخاذ رویکردی واقعگرایانه میتوان اختلافات را حل کرد. توافق برجام باعث شد تا همه طرفین به خواستههای خود برسند و به جامعه بینالمللی نشان دهد که برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و با گذشت زمان، آشکار شد که کدوم یک از طرفین بهدنبال پروپاگاندا و دنبال کردن اهداف سیاسی خود است.»
نبنزیا افزود: «شرایط کنونی در پی تصمیم غیرمنطقی و سیاست غلط آمریکا و اعضای اروپایی برجام شکل گرفته است. دبیرکل سازمان ملل آشکارا اعلام کرد که آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرده است. اولین اقدام غیرقانونی ایران، خروج یکجانبه از برجام و اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران بود.»
او اظهار داشت: «دولت درحال خروج آمریکا با ادعای تلاش برای رسیدن به توافق با ایران روی کار آمد اما این دولت هیچ تلاش معناداری برای بازگشت به برجام انجام نداد. طرفین اروپایی نیز نتوانستند از آمریکا فاصله بگیرند. با وجود ادعای خود مبنی بر پایبندی به دیپلماسی، از هر بهانهای برای اتخاذ رویکردهای ضدایرانی استفاده میکنند. آنها درحال فرافکنی درباره برنامه هستهای ایران هستند و از اطلاعات نادرست برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران استفاده میکنند.»
نبنزیا گفت: «هیأت اروپایی و آمریکایی درحال نادیده گرفتن واقعیت است. آنها درحال حمله کردن به ایران به بهانه تصمیم تهران برای توسعه توانایی خود برای غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد هستند، اما این کشورها علت تصمیم ایران را نادیده گرفتهاند.»
او تصریح کرد: «همواره تصمیم ایران، واکنشی به اقدام غیرسازنده آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده است. این کشورها اولین هیأتی بودند که برجام را زیر پا گذاشتند. اما کشورهای اروپایی برجام در اقدامی ریاکارانه بهدنبال مقصر جلوه دادن تهران هستند.»
نبنزیا افزود: «جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. همه اقدامات برنامه هستهای ایران توسط آژانس به جامعه جهانی گزارش میشود و همکاری بین تهران و آژانس ادامه دارد. اما آمریکا و کشورهای اروپایی برجام بهدنبال نادیده گرفتن این پیشرفتها و توافقات آژانس و تهران هستند.»
او اظهار داشت: «کشورهای اروپایی برجام در تلاش هستند تا تهران را مقصر شرایط کنونی جلوه دهند اما بگذارید صریحا اعلام کنم؛ غرب عامل شرایط کنونی است. کشورهای غربی در نشستهای شورای امنیت در هر نشست بهدنبال حمله به دیگر کشورها از جمله فدراسیون روسیه هستند.»
نبنزیا تصریح کرد: «برخی از کشورها درحال تهدید نظامی ایران به بهانه برنامه هستهای آن هستند. این اقدام هیچ توجیه قانونی ندارد. از طرفی تهدید کشورهای اروپایی برای فعال سازی مکانیزم ماشه محکوم به شکست است. از طرفی طبق گزارشات منتشر شده اسرائیل و آمریکا بهدنبال حمله به تأسیسات هستهای ایران هستند.»
او گفت: «هرگونه حمله به زیرساخت انرژی ایران موفقیتآمیز نخواهد بود و عواقب جدی برای جهان خواهد داشت. حتی بحث درباره این اقدامات بدون در نظر گرفتن دیپلماسی غیراخلاقی است.»
ادعای برلین: همواره با حسن نیّت با ایران مذاکره کردهایم
نماینده آلمان در سازمان ملل متحد در سازمان ملل در نشست دورهای 6 ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و توافق هستهای ایران مدعی شد: «بدون شک، ایران به تعهدات برجامی خود پایبند نیست. عدم پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود درحال گسترش است.»
او بدون اشاره به علت تصمیم ایران اظهار داشت: «در پنج سال گذشته، ایران از تعهدات خود فاصله گرفته است. ایران درحال گسترش روند غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد است. ایران تنها کشوری است که سلاح هستهای ندارد و درحال غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد است.»
نماینده آلمان مجددا مدعی شد: «زمان اتخاذ اقدامات سازنده از سوی ایران فرا رسیده است. دسترسی بازرسان آژانس باید بدون هیچ محدودیتی آزاد شود. از ایران میخواهیم برنامه هستهای خود را کاملا شفاف سازی کند.»
او گفت: «ایران همواره بر صلحآمیز بودن برنامه خود تأکید ورزیده است، اما اظهارات اخیر مقامات آن نگران کننده است. این اظهارات در تضاد با پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای است. از ایران میخواهیم به تعهدات خود نسبت به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای پایبند بماند.»
نماینده آلمان مجددا مدعی شد: «همواره با حسن نیت مذاکره کردهایم. قطعنامه 2231 کمتر از یکسال دیگر ملغی خواهد شد. ایران باید رویکرد خود را عوض کند. دیدار اخیر ما با مقامات ایران ارسال همین پیام بود.»
ایران: استفاده از اسنپبک با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد
نماینده ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره «اجرای قطعنامه 2231» گفت: استفاده از اسنپبک اقدامی تحریکآمیز است و با پاسخی قاطع و متناسب از سوی ایران مواجه خواهد شد.
متن سخنرانی امیر سعید ایروانی نماینده کشورمان در سازمان ملل به شرح زیر است:
«از معاون دبیرکل، خانم دیکارلو، برای ارائه گزارششان تشکر میکنم. از آنجا که این آخرین گزارش مالت بهعنوان تسهیلگر قطعنامه 2231 است، مایلم از تلاشهای صادقانه سفیر فریزر و تیم ایشان طی دو سال گذشته قدردانی نمایم.
جمهوری اسلامی ایران گزارش دبیرکل (S/2024/896) را مورد توجه قرار میدهد. در این گزارش، دبیرکل از تمامی طرفهای برجام، از جمله ایالات متحده، خواسته است که به تعهدات خود در قبال راهحل دیپلماتیکی که با هدف احیای اهداف اصلی این توافق تدوین شده است، پایبند بمانند. وی همچنین بر لزوم اولویتبخشی به چندجانبهگرایی و دیپلماسی، اصولی که زمینهساز پذیرش این توافق در سال 2015 شد، تأکید کرده است. جمهوری اسلامی ایران بر تعهد راسخ خود به این درخواست و پیگیری این اصول مشترک تأکید میورزد.
سخنان نماینده اتحادیه اروپا را بهدقت شنیدیم. متأسفانه، با وجود نقش اتحادیه اروپا بهعنوان هماهنگکننده برجام که باید بیطرف باشد، این اظهارات همچنان سیاسی، جانبدارانه و یکسویه بود.
اتهامات بیاساس مطرحشده علیه ایران توسط ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان نمیتواند واقعیتهای موجود را تحریف کند یا قصور آنها در اجرای تعهداتشان ذیل برجام و قطعنامه 2231 را توجیه نماید.
علت اصلی وضعیت کنونی انکارناپذیر است: خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق، ترک تعهدات خود و بازگرداندن تمامی تحریمهای لغوشده، در حالی که سه کشور اروپایی (تروئیکای اروپایی) نیز در عمل به تعهدات خود کوتاهی کردند.
ایران بارها تأکید کرده است که اقدامات جبرانی آن کاملاً مطابق با حقوق مصرح در بندهای 26 و 36 برجام بوده و در واکنش به خروج یکجانبه ایالات متحده و نقض تعهدات توسط تروئیکای اروپایی انجام شده تا تعادل تعهدات را بازگرداند.
بنابراین، ادعاهای مربوط به عدم پایبندی ایران نهتنها نادرست است، بلکه بر تفسیرهای خودسرانه و گمراهکننده از برجام استوار است. این ادعاها با هدف انحراف توجه از تخلفات مداوم تروئیکای اروپایی، از جمله خودداری آنها از اجرای تعهدات خود در روز انتقال، بازاعمال تحریمهای لغوشده و اتخاذ تدابیر محدودکننده جدید در نقض آشکار برجام و قطعنامه 2231 مطرح میشوند.
همکاران ارجمند،
برنامه هستهای ایران همواره کاملاً صلحآمیز بوده و تحت دقیقترین نظام نظارتی تاریخ آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیت کرده است. ادعاهای مربوط به تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای بیاساس و تحریکآمیز هستند. ایران همچنان متعهد به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و حق مسلم خود برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است و هرگز از حقوق مشروع خود تحت این معاهده چشمپوشی نخواهد کرد.
علیرغم اتهامات بیاساس و پیگیری قطعنامهای با انگیزههای سیاسی از سوی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطابق با تعهدات خود است. صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علیرغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان میدهد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول ضروری برای تعامل سازنده، به دنبال پیشبرد یک دستور کار سیاسی هستند.
ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به «اسنپبک» توسط تروئیکای اروپایی را قویاً رد میکند. بگذارید یک بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپبک» ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران بهصراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریکآمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع بهطور مشخص در نامه رئیسجمهور وقت ایران به سران تروئیکای اروپایی در تاریخ 8 می 2019 اعلام شده بود.فعالسازی سازوکار موسوم به اسنپبک برای «باز اعمال مفاد قطعنامههای لغو شده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.
ایران همواره با حسن نیت برای حفظ فضای احیای برجام عمل کرده است، حتی پس از خروج ایالات متحده و اصرار تروئیکای اروپایی بر نقض تعهدات خود.
ایران در مذاکرات وین با حسن نیت و انعطاف حداکثری مشارکت کرد تا به توافقی متوازن و متقابلاً سودمند دست یابد. متأسفانه، خواستههای غیرواقعبینانه تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، فقدان اراده سیاسی، ملاحظات داخلی آنها و تلاش برای پیوند دادن مذاکرات به موضوعات غیرمرتبط، در نهایت تلاشها برای احیای توافق را ناکام گذاشت. مقصر دانستن ایران در شکست این مذاکرات، هم ناعادلانه و هم از نظر واقعیتهای موجود نادرست است.
ایران همچنین تلاشها برای مرتبط ساختن تعهدات ایران در برجام با موضوعات منطقهای یا ژئوپلیتیکی غیرمرتبط را رد میکند. ادعاهای مربوط به انتقال ادعایی تسلیحات ایران به روسیه برای استفاده در درگیری اوکراین کاملاً بیاساس و دارای انگیزههای سیاسی است. به همین ترتیب، اتهامات مطرحشده علیه برنامه موشکی ایران، که خارج از حیطه قطعنامه 2231 قرار دارد، بیربط و فاقد هرگونه مبنای واقعی است.
بهجای منحرف کردن توجهات به تهدیدات ساختگی، ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا، بهعنوان اعضای دائم شورای امنیت، باید به این شورا اجازه دهند تا به مسئولیت خود عمل کرده و به ریشههای واقعی ناامنی و بیثباتی در منطقه ما بپردازد و با آنها مقابله کند: زرادخانه غیرقانونی سلاحهای هستهای رژیم اسرائیل، دههها تجاوزگری و اشغالگری آن و کمپین مداوم ارتکاب جنایات جنگی نظاممند، جنایات علیه بشریت و اقدامات نسلکشی علیه مردم فلسطین در غزه. علاوه بر این، تجاوزگری بیوقفه و جنایات هولناک اسرائیل علیه سوریه و لبنان بار دیگر نقش این رژیم را بهعنوان عامل اصلی خشونت و بیثباتی در منطقه برجسته میکند.
همدستی ایالات متحده به همین اندازه مخرب است که حمایتهای نظامی، مالی و سیاسی بیدریغ آن زمینهساز ارتکاب جنایات رژیم اسرائیل در منطقه شده است. این دورویی آشکار نهتنها رژیم اسرائیل را در ارتکاب جنایات خود وقیحتر میکند، بلکه صلح منطقهای، حقوق بینالملل و اصولی را که این شورا موظف به پاسداری از آنهاست بهشدت تضعیف میکند.
همکاران گرامی،
ایران بر تعهد پایدار خود به دیپلماسی و گفتوگو بهعنوان تنها مسیر ممکن برای پیشبرد این موضوع تأکید دارد. در فضایی مبتنی بر تعامل سازنده، هیئت ایرانی دورهای مفصلی از گفتوگوها را با تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا در حاشیه هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و سپس در تاریخ 28 و 29 نوامبر در ژنو برگزار کرد. هدف این مذاکرات تبادل دیدگاهها در خصوص وضعیت کنونی و بررسی چشمانداز ازسرگیری مذاکرات هستهای بود. ایران در این گفتوگوها جدیت و صداقت خود را نشان داده و انتظار دارد طرفهای مقابل نیز همین رویکرد را اتخاذ کنند. در ژنو توافق شد که تعاملات در هفتههای آتی ادامه یابد تا شرایط مساعد برای مذاکرات معنادار فراهم گردد.
اعضای ارجمند شورا،
دیپلماسی معنادار مستلزم احترام متقابل، اصل عمل متقابل و تعهدی پایدار به حقوق بینالملل است.
تروئیکای اروپایی و ایالات متحده باید رویکردهای تقابلی را کنار گذاشته و تعهد واقعی خود را به دیپلماسی نشان دهند.
مسیر پیشِ رو در تعامل مسئولانه و سازنده نهفته است، نه در تهدید، اجبار و فشار. تجربه گذشته نشان داده است که تهدید و فشار علیه ایران بیاثر بوده و تنها اعتماد را تضعیف کرده و تلاشهای آتی را پیچیدهتر میسازد.
ما قویاً معتقدیم که برجام همچنان چارچوبی مستحکم و کارآمد برای حل بحرانهای غیرضروری و ساختگی پیرامون برنامه صلحآمیز هستهای ایران است. ایران آماده مشارکت معنادار است، مشروط بر آنکه دیگر طرفها اراده سیاسی واقعی نشان داده و به حقوق بینالملل پایبند باشند.
گفتنی است؛ نشست دورهای 6 ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از 2 سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1008268/جزئیات-نشست-شورای-امنیت-درباره-قطعنامه-2231؛-ایران-برای-استفاده-از-اسنپبک-هشدار-داد