پیام خوزستان
آشنایی با یاشار دوغو، پدر کشتی ترکیه و قهرمان المپیک 1948 لندن
جمعه 30 آذر 1403 - 17:38:35
پیام خوزستان - طرفداری /یاشار دوغو (Yaşar Doğu) زاده یک ژانویه 1913 در شهر سامسون در ترکیه امروزی و عثمانی سابق است. روستای زادگاه یاشار، روستای کارلی است و او پس از کشته‌شدن پدرش در جنگ جهانی اول، به همراه خانواده به روستای مادری خود، امیرلی کوچ کرد. مادر یاشار، در پنج سالگی او، مجددا ازدواج کرد و پسرش را پس از ازدواج به خانه عمه‌اش در روستای کورناز آماسیا فرستاد. شوهر عمه یاشار، او را همانند پسرانش حیرتین و کمال دوست داشت و تا 18 سالگی بزرگ کرد. یاشار در مزرعه عمه و شوهر عمه‌اش به دامپروری و کشاورزی مشغول بود. او در اوقات فرغت خود به کشتی‌های محلی در روستای خود می‌رفت و کشتی می‌گرفت.
یاشار در سال 1936، در خدمت سربازی برای ارتش عثمانی، به آنکارا فرستاده شده بود و در این شهر، متوجه سالن‌های کشتی مختلف شد و بدین صورت، وارد ورزش کشتی شد. او پس از سربازی در آنکارا ماند و به پیشرفت در کشتی ادامه داد. اونی هلینن سرمربی فنلاندی تیم ملی ترکیه، یکی از کشتی‌های یاشار را دید و او را برای حضور در تیم ملی کشتی ترکیه برای مسابقات قهرمانی اروپا در کشور نروژ دعوت کرد. یاشار در دسته 66 کیلوگرم کشتی آزاد قهرمانی اروپا در چهار کشتی به تشک رفت و پس از یک باخت در چهار کشتی‌، به رتبه دوم و مدال نقره این مسابقات رسید. او سپس در مسابقات بعدی قهرمانی اروپا در سال 1939 شرکت کرد. او این بار در مسابقات کشتی فرنگی در میادین اروپایی حضور پیدا کرد و در دسته 66 کیلوگرم به فینال مسابقات راه یافت. او پس از شکست برابر گوستا اندرسون سوئدی، بار دیگر به یک مدال نقره دست یافت.
مسابقات قهرمانی کشورهای بالکان در سال 1940 به میزبانی ترکیه برگزار شد. در این مسابقات، یاشار در دسته سبک‌وزن کشتی فرنگی، به مدال طلا رسید تا اولین طلای خود را در کشورش تجربه کرده باشد. یاشار دوغو در هر دو سبک آزاد و فرنگی، کشتی می‌گرفت و در مسابقات قهرمانی اروپا در سال 1946 که در استکهلم سوئد برگزار می‌شد، به کشتی آزاد بازگشت و در دسته 73 کیلوگرم به تشک رفت. او به فینال این دسته رسید و پس از شکست کالمان سوواری مجار، به اولین مدال طلای قهرمانی اروپا رسید. او در مسابقات قهرمانی سال بعد اروپا، بار دیگر به کشتی فرنگی بازگشت و در دسته 73 کیلوگرم این سبک از کشتی نیز طلایی شد. او انتقام مسابقات 1939 بخارست را از گوستا اندرسون سوئدی گرفت و به سومین طلای دوران کشتی خود رسید.
یاشار با دو طلای متوالی خود در دو سبک کشتی در مسابقات قهرمانی اروپا، با روحیه‌ای بسیار خوب به مسابقات المپیک 1948 لندن اعزام شد. او میان کشتی فرنگی و کشتی آزاد، سبک آزاد یا فری‌استایل را پسندید و زین پس، در این سبک کشتی گرفت و در المپیک نیز به عنوان یکی از آزادکاران کشورش اعزام شد. اولین مسابقه دوغو در لندن در کلاس وزنی والتروایت (67 تا 73 کیلوگرم) برابر کشتی‌گیری از هند به نام آنانت بهارگاوا صورت گرفت که با پیروزی این کشتی‌گیر ترکیه‌ای همراه بود. او در دومین مسابقه خود، به مصاف رقیبی از ایران به نام عباس زندی رفت و حریف ایرانی خود را نیز شکست داد. او سپس عادل ابراهیم مصطفی مصری و کالمان سوواری مجار را شکست داد و به نیمه نهایی صعود کرد. در این مرحله، یاشار رقیبی از آمریکا به نام للاند مریل را شکست داد و در اولین حضورش در مسابقات کشتی المپیک، به فینال صعود کرد. پیروزی برابر دیک جرارد استرالیایی، یاشار دوغو را به طلای المپیک رساند.
این کشتی‌گیر پس از المپیک، موفق به کسب یک طلای دیگر در مسابقات قهرمانی اروپا شد و در سال 1949، اکسل گرونبرگ سوئدی را شکست داد. او برای نخستین بار در سال 1951 به مسابقات قهرمانی جهان اعزام شد و در دسته 87 کیلوگرم با شکست وایکینگ پالم سوئدی، یک مدال طلای دیگر را به افتخارات خود افزود. یاشار پیش از شروع المپیک 1952 هلسینکی، از کشتی خداحافظی کرد. پس از پایان دوران حضور در تشک، او به عنوان مربی به کارش در کشتی کشورش ادامه داد. او به روستاهای مختلف کشورش سفر می‌کرد و کشتی‌گیران مستعد را شناسایی می‌کرد و آن‌ها را به مسابقات مختلف می‌برد. او از هیچ فداکاری‌ برای شاگردانش دریغ نمی‌کرد و برای آن‌ها شغل و مسکن فراهم می‌کرد تا بتوانند تمام فکر خود را روی کشتی متمرکز کنند. یاشار در دسامبر 1955، دچار یک حمله قلبی شد و تجویز پزشکان برای او، استراحت و دوری از کار بود اما یاشار که به شدت به کشتی علاقه داشت، نتوانست به مهم‌ترین توصیه پزشکان عمل کند و به کارش در اردوهای کشتی کشورش ادامه داد. دومین حمله قلبی در هشتم ژانویه 1961، باعث مرگ یاشار دوغو در یک هفته پس از تولد 48 سالگی‌اش شد. پس از مرگ یاشار دوغو، فدراسیون کشتی ترکیه سالانه با حضور برترین کشتی‌گیران جهان، تورنمنتی را با نام او برگزار می‌کند. یکی از سالن‌های کشتی آنکارا نیز با نام یاشار دوغو به فعالیت خود ادامه می‌دهد. از دوغو با عنوان «پدر کشتی ترکیه» یاد می‌شود.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1009771/آشنایی-با-یاشار-دوغو،-پدر-کشتی-ترکیه-و-قهرمان-المپیک-1948-لندن
بستن   چاپ