پیام خوزستان
3 دستورکار جدید رئیس‌جمهور تازه لبنان
شنبه 22 دي 1403 - 23:45:29
پیام خوزستان - به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از ایسنا، «ژوزف عون» ژنرال 61 ساله که روز پنچ‌شنبه بیستم دی ماه به عنوان چهاردهمین رئیس‌جمهور لبنان انتخاب شد، توانست جای خالی 2 ساله رئیس‌جمهور سابق را پر کند.
پارلمان لبنان در 12 جلسه پیشین موفق به انتخاب رئیس‌جمهور نشده بود، اما سرانجام در دور دوم رأی‌گیری عون با حمایت طیف‌های مختلف سیاسی، توانست 99 رأی از مجموع 128 رأی پارلمان را به دست آورد.
«الله‌کرم مشتاقی» در گفت وگو با ایسنا و در پاسخ به این سوال که ارزیابی او از انتخاب عون به عنوان رئیس‌جمهور جدید لبنان چیست، گفت: در این باره سه نکته حایز اهمیت است. اول جایگاه ارتش و فرماندهانش در سیاست و حکومت لبنان است. ارتش 40 هزار نفره لبنان (اگر چه ادعا می‌شود 60 هزار نیرو دارد) یک ارتش مجهز، آموزش دیده و به‌روز نیست اما تقریبا همه گروه‌ها، احزاب و مذاهب لبنانی، جایگاه و شأن ویژه‌ای برای آن قائل هستند و در بسیاری مواقع به خصوص در چالش‌های امنیتی، حَکَمیت آن را می پذیرند. برگشت 70 افسر سوریِ فراری با کتک از لبنان بخوانید
وی افزود: بر همین اساس از سال 1998 تاکنون روسای جمهور لبنان، فرمانده ارتش بوده‌اند که در این ارتباط می‌توان به امیل لحود، میشل سلیمان، میشل عون و ژوزف عون اشاره کرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: موضوع دوم، شخصیت آقای عون است. او در جامعه پر تشتت و موزائیکی لبنان توانسته ارتش را از ورود به حواشی و دسته‌بندی‌ها باز دارد. عون چهره‌ای تکنوکرات است و می‌داند که ورود ارتش به رقابت‌های سیاسی چقدر می‌تواند ویرانگر باشد و نکته سوم نسبت عون با مقاومت است.
عون موضع ضدمقاومت ندارد
مشتاقی در این ارتباط خاطرنشان کرد: عون از سال 2017 که به عنوان فرمانده ارتش انتخاب شد، از آن سال تاکنون هیچ‌گاه به‌رغم فشاری که از سوی دشمنان مقاومت به او می شد، نه علیه مقاومت و نه علیه حزب‌الله سخن نگفته است. حتی در بسیاری مواقع از جمله ماجرای میادین گازی، چادرهای مرزی، نبرد با داعش و موارد دیگر با مقاومت هماهنگ بود. در برخی مواقع مانند ماجرای کحاله، نیز عملا در حمایت از حزب‌الله اقدام کرد. تانک‌های اسرائیلی همچنان در خاک لبنان جولان می‌دهند! آیا آتش‌بس تنها یک نمایش بود؟ بخوانید
به گزارش ایسنا، «مجتبی امانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت در این ارتباط می‌گوید: در یک واقعه‌ای که به واقعه کحاله معروف است، یکی از کامیون‌هایی که حامل مهمات متعلق به حزب‌الله بود، واژگون شد. در این حادثه ارتش لبنان این کامیون را که حاوی مهمات بود به پادگان ارتش منتقل کرد اما در این حادثه یک نفر از حزب‌الله شهید شد و یک نفر هم از حزب قوات لبنانیه که تمایل به اسرائیل را مخفی نمی‌کنند، کشته شد. در نهایت ژوزف عون اجازه داد یا دستور داد این مهمات به حزب‌الله تحویل داده شود. این همکاری ارتش با حزب‌الله نکته مثبتی بود که بازتاب بسیاری هم داشت. عون این ماجرا را به گونه ای هدایت کرد که حزب الله و مقاومت را از خود آزرده نکند و این معادله همچنان باقی است.
تلاش برای حذف یا تضعیف مقاومت به ویرانی لبنان منجر می‌شود
مشتاقی در پاسخ به این سوال که به نظر او نوع تعامل ژوزف عون با جریان مقاومت و حزب‌الله چگونه خواهد بود، گفت: فرماندهی ارتش بهتر از هر کس دیگری از وضعیت ارتش، کم و کیف، توانمندی‌ها و توان مقابله آن با بحران‌ها آگاه است و می‌داند در مواجهه با بحران‌هایی که به چند مورد آن اشاره شد، جایگاه مقاومت در امنیت لبنان چیست. امروز در لبنان، از «ارتش، مردم و مقاومت» به عنوان مثلث طلایی و استراتژی امنیتی لبنان یاد می‌شود. عون می‌داند تلاش برای حذف یا تضعیف مقاومت چقدر می‌تواند به ویرانی لبنان منجر شود.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: عون خود شاهد بود اگر مقاومت نبود چطور داعش در سال 2017 لبنان را می‌بلعید. از سوی دیگر حزب‌الله با هوشمندی سیاسی، در دور اول رای‌گیری رای سفید داد و عون نتوانست حدنصاب را برای ریاست جمهوری کسب اما در دور دوم آرای خود را به صندوق او روانه کرد تا بگوید که اولا بدون رای حزب‌الله امکان انتخاب رئیس‌جمهور به سختی میسر است و ثانیا حزب‌الله ملاحظه منفی درباره عون ندارد، ثالثا عون می‌بایست ملاحظات مشروع مردم و مقاومت لبنان را با توجه به وزن و جایگاه آن‌ها مورد توجه قرار دهد. اولین واکنش تهران به آتش‌‌بس در لبنان بخوانید
انتخاب‌های سرنوشت‌سازی که عون باید انجام دهد
وی همچنین در واکنش به این پرسش که مهم‌ترین دستورکارهای عون چه موضوعاتی خواهد بود، اظهار کرد: اگر بخواهیم به طور روشن به این سوال پاسخ دهیم، باید به سه دستور کار اشاره کرد. اول اخراج اسراییل از جنوب لبنان، البته زحمت اصلی را حزب‌الله کشیده و بهتر است بگوییم، نظارت بر خروج به موقع اسرائیل از خاک لبنان. دوم بازسازی لبنان و سوم جلوگیری از انتصابات شاذ و حاشیه‌ساز و البته تلاش برای انتصاب افراد شایسته و همسو با خواسته‌های ملت لبنان.
مشتاقی با بیان این‌که اکنون لبنان باید فرماندهی جدید ارتش، فرماندهی سازمان امنیت داخلی، رئیس بانک مرکزی و نخست‌وزیر را برگزیند، اظهار کرد: شاید انتصاب و انتخاب برخی از آن‌ها طولانی شود و عون نیز قطعا از سوی محور غربی تحت فشار خواهد بود. به نظر من عون آدم عاقل و هوشمندی است و در همه موارد فوق خودش را در دامن غرب در نمی‌غلتاند زیرا از تبعات خسارت‌بار ان آگاه است.

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1026728/3-دستورکار-جدید-رئیس‌جمهور-تازه-لبنان
بستن   چاپ