پیام
خوزستان - خبرآنلاین /نیویورک تایمز میگوید موشک نیو گلن (New Glenn)، ساخته شرکت بلو اوریجین که جف بزوس 25 سال پیش آن را تأسیس کرد، پس از سالها تأخیر برای اولین پرتاب خود از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا آماده میشود. این موشک که ارتفاع آن به یک ساختمان 32 طبقه میرسد، قادر است ماهوارهها و محمولههایی بزرگتر از موشکهای امروز را حمل و به فضا ببرد. اگر پرتاب این موشک طبق برنامهریزی در صبح روز دوشنبه با موفقیت انجام گیرد، شرکت بزوس گامی بزرگ برای رقابت با شرکت اسپیسایکس ایلان ماسک برمیدارد.
موفقیت نیو گلن میتواند یک بازیگر تازه را در بازار کم رقابتی خلق کند که شرکت تحت مالکیت ایلان ماسک (اسپیسایکس) در حال حاضر پیروز اصلی آن است. این شرکت در حوزه اینترنت ماهوارهای نیز با پروژ Kupier با استارلینک از اسپیسایکس رقابت میکند.
رقیبی برای بازار تحت سلطه اسپیسایکس
نیو گلن در حالی به عنوان یکی از بازیگران مهم به عرصه پرتاب موشک پا میگذارد که اسپیسایکس با کاهش چشمگیر هزینهها، بر این بازار تسلط پیدا کرده است. موشکهای فالکون اسپیسایکس در حال حاضر یکی از مهمترین ابزارهای حمل و نقل فضایی محسوب میشوند و این شرکت همچنین شش پرتاب آزمایشی برای موشک فوقسنگین استارشیپ انجام داده است که چهار مورد آن با موفقیت انجام گرفته است.
ورود بلو اوریجین به این بازار میتواند تعادلی در آن ایجاد کند. تاد هریسون، پژوهشگر ارشد موسسه اینترپرایز، میگوید: «اسپیسایکس بازار پرتابهای سنگین را به شدت تحت کنترل دارد و وجود یک رقیب جدی مانند بلو اوریجین برای حفظ پویایی این بازار ضرورت دارد.»
موشک نیو گلن چه ویژگیهایی دارد
نیو گلن از موشک فالکون 9 اسپیسایکس، بزرگترین موشکی که در حال حاضر برای پرتابهای فضایی استفاده میشود و بازار را تحت سلطه خود دارد بزرگتر است با این حال در مقایسه با استارشیپ، موشک دیگری از اسپیسایکس که روند آزمایش خود را پشت سر می گذارد، کم میآورد.
مقایسه ابعاد موشک نیو گلن با دیگر موشکها
نیو گلن به لطف موتورهای قدرتمند BE-4 که توسط بلو اوریجین طراحی شدهاند، میتواند پرتابهای سنگین انجام دهد. بلو اوریجین همچنین برنامههای دیگری نظیر ساخت ایستگاه فضایی خصوصی Orbital Reef، ماه نشین Blue Moon و فضاپیمای Blue Ring را در دست توسعه دارد. فضاپیمای بلورینگ میتواند ماهوارهها را در مدار زمین حرکت دهد.
مسیری که در سال 2015 آغاز شد
بزوس برنامه ساخت این راکت را در سال 2015 اعلام کرد و در آن زمان هنوز نامی برای این موشک سنگین در نظر گرفته نشده بود.
بزوس اعلام کرد که این موشک در کارخانهای که بلو اوریجین در نزدیکی مرکز فضایی کندی متعلق به ناسا احاث کرده است تولید میشود و متعهد شد که این موشک تا پایان دهه به فضا پرتاب شود.
این موشک که بعدها نام نیو گلن را از نام جان گلن، اولین آمریکایی که مدار زمین رسید، به خود گرفت از برنامهریزی بزوس عقب ماند. بلو اوریجین چندین مرتبه تاریخ پرتاب این موشک را به تاخیر انداخت. جرت جونز، معاون ارشد بلو اوریجین که بر توسعه نیو گلن نظارت داشت، گفت که «چندین» پرتاب را برای سال 2024 انتظار دارد.
با این حال تاخیرها ادامه پیدا کرد و در حالی که ناسا ماموریت ESCAPADE را برای سنجش جو مریخ با استفاده از این موشک برای اکتبر سال گذشته برنامهریزی کرده بود، در ماه سپتامبر به دلیل ابهام از توانایی این موشک آن را به تاخیر انداخت.
در نهایت این شرکت که مدتها منتظر مجوز پرتاب بود، پس از دریافت مجوز از اداره هوانوردی فدرال (FAA) در 27 دسامبر 2024، برای پرتاب در تاریخ 13 ژانویه 2025، پس از لغو پرتاب در تاریخ 10 و 12 ژانویه به وضعیت خروشان اقیانوس آرام، آماده میشود.
اولین پرتاب نیو گلن قرار است فضاپیمای Blue Ring را آزمایش کند. در این مأموریت، این فضاپیمای نمونه اولیه برای جابهجایی ماهوارهها و انجام تعمیرات به مدار می رود.
آینده و همکاریها
بلو اوریجین اهداف بلندپروازانهای را دنبال میکند. قراردادهای متعدد با شرکتها و سازمانهای مختلف، از جمله ناسا و وزارت دفاع آمریکا، فرصتهای رشد بسیاری را برای این شرکت فراهم کرده است. همچنین، بخشی از مأموریت آرتمیس V ناسا که برای سال 2030 برنامه ریزی شده است با استفاده از موشک نیو گلن انجام میشود و این موشک در چندین پرتاب ماهنشین Blue Moon را در موقعیت مناسب برای بازگرداندن فضانوردان به ماه قرار میدهد.
این شرکت که با پروژه Kupier خود یکی از بازیگران مهم اینترنت ماهوارهای محسوب میشود قراردادی را نیز با شرکت AST SpaceMobile برای استفاده از موشک نیو گلن به امضا رسانده است. شرکت AST در حال ساخت یک شبکه پهنباند سلولی در فضا است که میتواند مستقیما به گوشیهای هوشمند متصل شود. گفتنی است که AST با گوگل نیز در این زمینه همکاری دارد.
جف بزوس با تأکید بر چشمانداز بلند مدت بلو اوریجین میگوید: «[بلو اوریجین] بهترین کسبوکاری که در آن شرکت داشتهام خواهد بود، اما به زمان نیاز است.» انتظار میرود این پرتاب آغازگر فصل جدیدی برای این شرکت و رقابت در صنعت فضایی باشد.
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1027195/موشکی-به-بلندی-برج-32-طبقه-روی-سکوی-پرتاب