پیام
خوزستان - به گزارش همشهری آنلاین مسعود پزشکیان در این سفر، علاوه بر افتتاح پروژههای محیطزیستی به دنبال تسریع برنامههای محرومیتزدایی و تحقق عدالت اجتماعی در یکی از مهمترین استانهای کشور خواهد بود. اهمیت سفر رئیسجمهوری به
خوزستان به قدری است که چند وزیر و تعدادی از اعضای هیات دولت از روز دوشنبه در این استان حاضر هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این سفر با شعار «خوزستان همدل» و با هدف بهبود شرایط زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی استان انجام میشود. سید محمدرضا موالیزاده، استاندار
خوزستان در گفتوگو با همشهری درباره مهمترین چالشهای
خوزستان و همچنین راهکارهای تحقق عدالت اجتماعی صحبت کرده است.
خوزستان با 850 هزار حاشیه نشین که 60 درصد از این تعداد در اهواز زندگی میکنند، بعد از خراسان رضوی رتبه دوم حاشیهنشینی در کشور را دارد. مناطق حاشیهشهر و کمبرخوردار مانند کوی علوی، ملاشیه و عیندو، سالهاست با مشکلاتی مانند کمبود امکانات بهداشتی، آموزشی و رفاهی مواجه هستند. چه برنامههایی برای بهبود شرایط زندگی مردم این مناطق در نظر گرفته شده است؟
راهکار حل مسئله حاشیهنشینی ورود دولت و خدماترسانی است و اینکه این مناطق را جزو فضاهای رسمی به حساب آورد. گرچه بعید است این اقدام صورت گیرد، زیرا علاوه بر هزینههای سرسامآور تامین خدمات، دولت باید به تدریج باید سایر نیازها را نیز رفع کند.
برای حل مساله حاشیهنشینی با هر نوع برنامه و هر بازه زمانی باید ادعا کرد در نهایت شرایط زیست شهروندان دهکهای پایین درآمدی و اقشار ضعیف ساکن در این مناطق اندکی بهبود مییابد اما حل نمیشود. زمانی میتوان مساله حاشیهنشینی را در کشور از بین برد که برنامهها و سیاستگذاریها معطوف به علتهای حاشیهنشینی باشد نه متکی به مکانهای حاشیهنشین.
بله بازدید از منطقه ملاشیه به صورت خودرویی انجام خواهد شد.
با توجه به طرحها و برنامههای مختلفی که در سفر هم در دستور کار است، چگونه میتوان اطمینان حاصل کرد توسعه استان به صورت عادلانه و بدون تبعیض بین مناطق مرکزی و حاشیهای انجام میشود؟
حاشیهنشینی ساختاری مملو از تبعیض، تفاوت و بیعدالتی و مبتنی بر تقسیم ناعادلانه ثروت ملی است و حاشیهای که به علت بیعدالتی ایجاد شده، فقط و فقط با ترسیم ردیف اعتباری با عنوان «اعتبار مناطق حاشیهنشین» حل میشود. تهیه یک طرح جامعنگر برای توسعه
خوزستان که در آن نیاز همه مناطق بهویژه مناطق محروم و حاشیهای در نظر گرفته شود، جلب مشارکت مردم محلی در برنامهریزی و تصمیمگیری، توزیع عادلانه منابع مالی و امکانات بین مناطق مختلف، سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای اساسی مثل آب، برق، گاز، راهها و مخابرات، ایجاد شبکه حملونقل عمومی کارآمد و متصل کردن مناطق حاشیهای به مرکز، تسهیل روند صدور مجوزها برای ایجاد کسبوکارهای کوچک و متوسط در مناطق محروم، ارائه تسهیلات مالی با نرخ سود پایین و دوره بازپرداخت طولانی به کسبوکارهای کوچک و متوسط در مناطق محروم، ایجاد بازارچههای محلی برای فروش محصولات تولیدی در مناطق محروم، بهبود کمی و کیفی آموزش در مناطق محروم، برگزاری دورههای آموزشی فنی و حرفهای برای ارتقای مهارتهای نیروی کار محلی، حفاظت از منابع طبیعی مانند آب، خاک و جنگل در همه مناطق استان از راهکارهایی است که میتواند توسعه عادلانه را رقم بزند.
یکی از مهمترین دغدغههای مردم
خوزستان به غیر از توسعه عادلانه و متوازن، اجرای طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون، کرخه و سدسازیهای بیرویه در بالادست است که تأثیرات منفی زیادی بر محیط زیست و معیشت مردم پاییندست داشته. چه اقداماتی برای بررسی و کاهش این تأثیرات در نظر گرفته شده است؟ چگونه میتوان از حقوق آبی
خوزستان در برابر طرحهای انتقال آب به دیگر استانها دفاع کرد؟
اصولاً هر گونه تغییر در جریان هیدرولوژی مثل سدسازی و انتقال بین حوزهای آب در حوضه آبریز رودخانهها موجب اثر بر پاییندست خواهد شد. پیشنهاد ما این است که در کمیته مشترک با وزارت نیرو، فهرست پروژههای سدسازی در استانهای واقع در حوضههای آبریز کارون، دز، کرخه، جراحی، مارون و... طرح و آثار و پیامدهای آنها بر اساس مطالعات ارزیابی استراتژیک و کل نگر بررسی شود.
ایجاد شبکه حقوقی متشکل از وکلا، حقوقدانان و فعالان محیطزیست و آگاهسازی درباره اثرات مخرب طرحهای انتقال آب بر محیط زیست و اقتصاد، انجام مطالعات علمی دقیق و جامع برای بررسی اثرات زیستمحیطی و اجتماعی طرحهای انتقال آب و ارائه راهکارهای جایگزین و بررسی فنی طرحهای انتقال آب و شناسایی نقاط ضعف و قوت آنها از راهکارهایی است که میتوان برای رفع این مشکل طرح کرد.
همچنین یکی از راههایی که میتوان با آن، از حقوق استان در این زمینه دفاع کرد، انجام مطالعات دقیق از سوی مراکز دانشگاهی
خوزستان به منظور شناسایی پیامدهای اجرای این پروژهها به ویژه بر معیشت، کشاورزی و افزایش گرد و غبار در استان است. این راهکار به عنوان اولویت در سطح کلان در حال پیگیری است. پایداری منابع آب در گروی مدیریت و بهرهبرداری بهینه از منابع آب در هر حوضهای است.
نکته بعدی، تعطیلیهای مکرر به دلیل آلودگی هواست که زندگی مردم
خوزستان را تحتتأثیر قرار داده. چه اقدامات فوری و بلندمدتی برای کاهش آلودگی هوا و بهبود شرایط محیطزیستی استان در نظر گرفته شده است؟
یکی از برنامههای کوتاهمدت در این باره تامین سوخت نیروگاه رامین، پیگیری افزایش اختصاص سوخت استاندارد و تسریع در بهرهبرداری پروژههای کاهش مشعلسوزی (فلرینگ) است که بر اساس زمانبندی شده تا پایان امسال بخشی از فلرها جمعآوری خواهد شد.
همچنین اقدامات فوری مانند توقف آتش زدن مزارع و فعالیتهای صنعتی در زمان اضطرار آلودگی هوا از مواردی است که به منظور کاهش پیامدهای آلودگی انجام میشود.
افزایش برداشت سبز نیشکر با فناوریهای نوین، توسعه و افزایش سرانه فضای سبز استان، افزایش حمل و نقل عمومی و انتقال واحدهای آلاینده، توسعه ظرفیت برق استان با نیروگاه خورشیدی و بادی، توسعه و گسترش نهالکاری کانونهای گرد و غبار و توجه به مسائل زیستمحیطی در برنامهریزی شهری و جلوگیری از ساختوسازهای بیرویه از برنامههای بلند مدت است.
علاوه بر موضوع تعطیلی و آلودگی هوا،
خوزستان به عنوان یکی از استانهای مهم در حوزه تولید انرژی، همواره با چالشهای محیط زیستی مواجه بوده است. آیا در سفر امروز رئیسجمهوری، برنامههایی برای جبران خسارات محیط زیستی و احیای منابع طبیعی مانند رودخانهها و تالابها در نظر گرفته شده است؟
یکی از برنامههای پیشنهادی استان، طرح احیای تالاب هورالعظیم در سطح ملی و انجام مطالعات استراتژیک و تعیین ظرفیت توان اکولوژیکی این تالاب است. با توجه به اهمیت بالای مسئله محیطزیست در
خوزستان و چالشهای جدی که استان با آن مواجه است، انتظار میرود در جریان سفر برنامههای جدی و عملیاتی برای جبران خسارات محیط زیستی و احیای منابع طبیعی در نظر گرفته شود.
آلودگی هوا و آب به ویژه در شهرهای صنعتی و کشاورزی، تامین نشدن حقابه تالابها و تخریب جنگلهای زاگرس در این استان به ویژه در مناطق کوهستانی باعث فرسایش خاک، کاهش آبهای زیرزمینی و افزایش سیلاب شده است. بر این اساس تامین منابع مالی و اختصاص بودجه مناسب و پایدار برای اجرای طرحهای زیستمحیطی در خوزستان، سرمایهگذاری در توسعه انرژیهای پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و کاهش آلودگی هوا، اجرای طرحهای جامع برای احیای تالابهای خشک شده و ... از برنامهها و مطالبههای استان است.
بسیاری از مشکلات محیط زیستی
خوزستان مانند ریزگردها، مربوط به استانهای همجوار و حتی کشورهای همسایه است. چه اقداماتی برای همکاری با استانهای دیگر و کشورهای منطقه برای حل این مشکلات در نظر گرفته شده است؟
گرد و غبار در
خوزستان ناشی از دو منشاء داخلی و خارجی است. حل منابع خارجی که ماهیت فرامرزی دارند، نیازمند همکاریهای گسترده بین استانهای داخلی و کشورهای همسایه است. پیگیری این موضوع از طریق وزارت امورخارجه، وزارت کشور و سازمان حفاظت محیطزیست انجام و اجلاس و نشستهای مشترک در این باره برگزار و تفاهمنامههای دو جانبه با کشورهای منطقه امضا شده است. درباره کانونهای داخلی، طرح تصویب برنامه جامع مقابله با گرد و غبار و برنامه عمل 10 ساله مقابله با پدیده گرد و غبار تدوین و در شورای برنامهریزی استان مطرح شده است.
دارایی
خوزستان 80 درصد تولید نفت 20 درصد تولید گاز 20 درصد تولید کشاورزی 34 درصد منابع آب کد خبر 919385 برچسبها نفت مسعود پزشکیان دولت چهاردهم آلودگی هوا خبر مهم استان
خوزستان سفر استانی- هیات دولت
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1035172/پزشکیان-امروز-به-اهواز-می-رود-|-مطالبه-جدی-خوزستان-از-زبان-استاندار