پیام
خوزستان - خبرآنلاین / کاردار اسبق کشورمان در انگلیس به خبرآنلاین گفت که فرمایشات رهبر معظم انقلاب معنای سخنان رهبری یعنی اینکه میتوانید گفتگو کنید ولی باید خیلی حواستان جمع باشد و این یعنی پالس مثبت. ضمن اینکه ایران در سه سال گذشته از سوی پایداری ها به وضعی رسیده که مجبور به تغییر سیاست خارجی است. با روی کار آمدن پزشکیان مجددا زمزمه های گفتگو با ایالات متحده رنگ و بوی بیشتری به خود گرفته است. رئیس جمهور در نشست خبری خود از پایبندی ایران به چارچوب های توافق قبلی میان آمریکا و اروپا گفت و ادامه داد اگر آمریکا حق و حقوق ما را رعایت کند، مثل همسایگانمان با آنها هم گفتگو میکنیم.
پزشکیان در مورد احتمال انجام گفتگو با همتای آمریکایی خود گفت: روسای جمهوری آمریکا اول برادری خود را ثابت کنند و بعد دنبال ارثیه باشند. اینی که ما گفتیم و آنها هم گفتند را پاره نکنند و بگذارند ما زندگی بکنیم، بعدش ما با آنها هم گفتگو میکنیم. ما با آنها دعوا نداریم. آنها تمام درها را به روی ما بستهاند. ما با آنها دشمنی نداریم، آنها با ما مشکل دارند و تحریم کردهاند و دور ما پایگاه نظامی ساختهاند. ما اصلا با آنها هم برادریم و مشکلی نداریم.
بیش از چهار ماه واندی از این سخنان نگذشته بود که بالاترین مقام اجرایی کشور در مصاحبه ای اختصاصی با شبکه"ان بی سی نیوز"آمریکا از آمادگی ایران برای گفت و گو با دولت دوم ترامپ سخن گفت.البته پزشکیان این را هم گفت که ایالات متحده در گذشته به تعهدات خود عمل نکرده و به دنبال سرنگونی دولت ایران بوده است.وی ادامه داد مشکلی که ما داریم در گفتوگو نیست. این در تعهداتی است که از گفتوگو و مذاکره ناشی میشود که ما باید به آن متعهد شویم.
همچنین این روزها سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در گفتوگویی اختصاصی با یک شبکه انگلیسی در پاسخ به سؤال مجری که «آیا آماده هستید به آنچه که ترامپ خواهد گفت، گوش کنید؟»، گفت: «بله، البته.» همچنین وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که «اگر ترامپ حرف درستی بزند و با احترام جلو بیاید، شما چه میکنید؟ با ترامپ مذاکره میکنید؟»، گفت: «در آن حالت ما تصمیم خواهیم گرفت. نمیگوییم هر آنچه را که ترامپ بگوید، پس میزنیم، بررسی میکنیم و بر اساس مواضع آمریکا تصمیم می گیریم و مواضع خودمان را بر این اساس هماهنگ می کنیم.
پس از این صحبت ها بود که تریبون های نمازجمعه دستبهکار شدند و با مواضع انتقادی موجبات تجمع برخی تندروها را در میدان پاستور فراهم کردند.
خبرگزاری "خبرآنلاین" در گفتگو با سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در انگلستان به موانع چگونگی تحقق این گفتگو و مواضع آمریکا در خصوص حضور منطقه ای ،انرژی هسته ای و توان موشکی ایران پرداخته است. مشروح این گفتگو را بخوانید:
از آقای عطاالله مهاجرانی تا مرحوم آقای خراسانی و مرحوم رفسنجانی و دیگران همواره به گفتگوی مستقیم ایران و آمریکا تاکید داشتهاند
*** دولت چهاردهم در خصوص مذاکره با آمریکا تغییر رویه داده است ،قبل تر و در سال 99 هم آقای پزشکیان گفته بودند در جنگ با آمریکا اقتصاد ما آسیب دیده است این زمزمههایی که در مورد گفتگوی ایران و آمریکا وجود دارد تا چه حد محقق خواهد شد؟
اصل گفتگو که همواره از گذشته مورد تاکید بوده و افراد مختلفی هم در مقاطع زمانی مختلف بر این گفتگو تاکید داشتند. از آقای عطاالله مهاجرانی تا مرحوم آقای خراسانی و مرحوم رفسنجانی و دیگران همواره در مقاطع مختلف به گفتگوی مستقیم ایران و آمریکا تاکید داشته اند .اما بنابر هر دلیلی موافقت نشده ولی در یک مقاطعی هم غیر مستقیم ما این گفتگو ها را داشته ایم مگر دربحث برجام که آقای دکتر ظریف مستقیما در 5 بعلاوه 1 با آقای جان کری وزیر خارجه آمریکا گفتگو کردند و بعددر سطح معاونین خانم وندی شرمن با آقای عراقچی دیدار داشتند.یعنی هم وزیر خارجه و هم معاون ایشان این دیدارها را انجام دادند .بعد هم که ترامپ آمد و از برجام خارج شد و آن رابطه قطع شد.
از نظر محتوایی یک بحث هسته ای و همچنین در بخش محتوایی روابط دو جانبه بحث حقوق بشر و .. مطرح بود ولی در زمانی که این مذاکرات مستقیم و غیر مستقیم صورت می گرفت آمریکایی ها غیر از بحث هسته ای دو موضوع دیگر را محور قرار داده بودند یکی بحث منطقه ودیگری بُرد موشکی که ایران نمی پذیرفت و آنها را قابل مذاکره نمی دانست . حتی در یک مقطعی این بحث مطرح شد که اگرقرار بشود که موضوعات دیگری هم قاطی شود باید سپاه پاسداران هم از لیست تروریسم آمریکا خارج شود که آمریکایی ها نیز این بحث را نپذیرفتند.
پایداریها در این سه سال کشور را به جایی بردند که مجبور به تغییر سیاست هستیم
الان شرایط دیگری جاری شده ،هم در بُعد داخلی و هم در بُعد خارجی و منطقه ای اتفاقات و حوادثی رُخ داده که موقعیت را برای این گفتگو ها در دولت آقای پزشکیان فراهم کرده از جمله مسائل داخلی،اقتصادی و اجتماعی ایران است .همچنین مسئله تندروی هایی که از ناحیه پایداریچیها در مدت سه ساله دولت مرحوم رئیسی اتفاق و ...به عبارتی این حوادث زمینه ساز این شده است که تغییراتی در سیاست ها صورت بگیرد . آن تغییرات آمدن آقای پزشکیان است و تغییری که در دولت ایشان اتفاق افتاده بعلاوه آنچه که در کل منطقه رخ داده می تواند زمینه ساز گفتگو باشد.
معنای سخنان رهبری یعنی اینکه میتوانید گفتگو کنید ولی باید خیلی حواستان جمع باشد و این یعنی پالس مثبت
*** اگر چه آقای پزشکیان بالاترین مقام اجرایی هستند ولی بحث حاکمیت نیز وجود دارد.بنظر شما رئیس جمهور که ضرورت گفتگو را مطرح کرده اند آیا سیگنال مثبتی از ارکان حاکمیت گرفته اند یا خیر؟
بی تردید،حتی در همین صحبت های اخیر رهبری نیز مشهود است.وقتی ایشان در آن صحبت ها مطرح می کنند که اگر گفتگویی دارد صورت می گیرد باید حواس تان جمع باشد یعنی چه .وقتی ایشان در آنجا هشدار می دهندکه باید حواستان جمع باشددشمن مکار است، وقتی ایشان هشدار می دهند یعنی اینکه میتوانید گفتگو کنید ولی باید خیلی حواستان جمع باشد و این یعنی پالس مثبت.
ترامپ با آوردن آقای مارکو روبیو بهعنوان وزیر خارجه ضد ایرانی در واقع چماق خود را بلند کرده
*** آقای پزشکیان اعلام کردند که چنانچه لازم باشد با ترامپ صحبت می کنیم ولی در مقابل ترامپ نه تنها پاسخ مثبتی نداد بلکه گفت از تحریم ها و فشار حداکثری بر علیه ایران استفاده می کنیم.از آن طرف حفاظت فیزیکی جان بولتون و پمپئو که سیاست های ضد ایرانی دارند را حذف کند . بنظر شما این یک سیگنال مثبت برای گفتگو نیست؟
ایشان علاوه بر آن حذف هایی که انجام داد گفت که من با ایران گفتگو می کنم و حتی لازم باشد به تهران هم می روم .پالسهایی که صورت گرفته نشات گرفته از دو سیاست ترامپ است یعنی همان داستان چماق و هویج است. مشهور به اینکه ایشان با آوردن آقای مارکو روبیو بعنوان وزیر خارجه ضد ایرانی در واقع چماق خود را بلند کرده و از آن طرف با این حرف هایی که در مورد گفتگو می زند ، همزمان تهدید خود را مبنی بر اینکه اسرائیل به تاسیات ایران حمله نکند یعنی اینکه اگر ایران اینکار را نکند می تواند به اسرائیل چراغ سبز نشان دهد که به تاسیسات ایران حمله کند. همه این پالس هاو برنامه هایی را که می دهد یعنی اینکه ایران بیاید توافق کند و خواسته حداکثری خود را مطرح می کند یعنی چماق خود را بلند کرده و می گوید ایران حواست جمع باشد که تو باید بیایی امتیاز بدهی .
اگرهیچ انعطافی در مقابل ترامپ نداشته باشیم ممکن است به جنگ هم تن بدهد
*** او حتی بودجه اپوزیسیون را هم قطع کرد ...
عرض کردم از یک طرف چماق خود را بلند کرده و از یک طرف در پی گفتگو است.
*** در سخنانتان به اسرائیل اشاره داشتید ،با توجه به فشارهای نتانیاهو فکر می کنید ترامپ نرمشی در برابر ما داشته باشد یا خیر.برخی معتقدند تا تابستان سال آتی اگر ما نتوانیم گفتگویی با آمریکا انجام ندهیم ممکن است اتفاقات بدتری رخ دهد.در این مورد چه نظری دارید؟
عرض من همین است که ترامپ حتی المقدور به دنبال جنگ نیست و دلش نمی خواهد وارد فضای جنگ شود.ولی به تعبیر خودشان اگر مجبور بشود یعنی ما اگرهیچ انعطافی در مقابل ترامپ نداشته باشیم ممکن است به جنگ هم تن بدهد.
*** یعنی در بحث هسته ای نیز باید منعطف باشیم؟
فکر می کنم در بحث هستهای ما خیلی مشکلی با ترامپ نداشته باشیم .
قانون راهبردی مجلس ممکن است مشکل ایجاد کند در غیر اینصورت ما در مورد مسئله هسته ای مشکل حادی با ترامپ نخواهیم داشت
*** چرا؟
برای اینکه در بحث هسته ای اولا درسایه این اتفاقاتی که طی سال های اخیر افتاده ما به یک موقعیتی رسیده ایم که از توان تکنولوژی هسته ای بهرهمند هستیم وخودشان هم این را می گویند.در مقابل تاکید میکنیم ما بهدلیل وجود حکم و فتوای شفاف رهبری در پی دستیابی به سلاح هسته ای نیستیم. نتیجه فنی این تاکید، این است که بازرسیها و بازرسان را بپذیریم ، البته ما قبلا هم پذیرفته بودیم و حتی در آن یکسالی هم که ترامپ از برجام خارج شد بازرسی ها به قوت خود برقرار بود.
اینکه ما فراتر از توافقات هسته ای میزان غنی سازی مان را کمتر بکنیم و میزان استفاده از سانتریوفیوژها را کمتر کنیم در این یک سال بعد ازخروج آمریکا که غربی ها هم به تعهدات خودشان عمل نمی کردند هم ما همکاری می کردیم. در این زمینه ها خیلی شاید سختی نداشته باشیم . فقط آن قانون راهبردی مجلس که تاکید داشت تا زمانی که همه تحریم ها لغو نشود، ما اجازه هیچ مذاکره ای را نداریم، می تواند مورد تجدید نظر قرار بگیرد . در نتیجه ما در مورد مسئله هسته ای خیلی مشکل حادی با ترامپ نخواهیم داشت.
لبنان وقتی به آتش بس رسید که آقای لاریجانی از طرف ایران به بیروت رفت
*** در مسائل منطقه ای چطور؟
در مسائل منطقه ای هم من فکر می کنم تا حدودی همکاری هایی از ناحیه ایران صورت گرفته .یعنی مثلا لبنان وقتی به آتش بس رسید که آقای لاریجانی از طرف ایران به لبنان رفت و موافقت خود را به آقای نبیه بری اعلام کردو بعد شاهد بودیم آقای جوزف عون و نواف سلام رئیس جمهور و نخست وزیر لبنان شدند.
دربحث سوریه هم همینطو و دیگر مقاومتی در آنجا اتفاق نیافتاد و آقای جولانی رهبرگروهی هم که بعنوان دولت انتقالی آمدند و مستقر شدند اعلام کرد که ایران کشور بزرگی است و ما تمایل داریم با ایران روابطی داشته باشیم و ایران هم بهتر این است که در امور داخلی سوریه ومنطقه دخالت هایی را نداشته باشد. ضمن اینکه واکنش های تندی از طرف ایران به این اعلام مواضع گرفته نشده و آن چه که در صحبتهای رهبر انقلاب بود این بود که مقاومت دارد خود را بازسازی می کند و این بازسازی، زمانبر است ، بنابراین، در این زمینه تا حدودی می شود انتظار داشت که ما به توافقاتی با غرب و اروپا بتوانیم برسیم.
*** در زمینه بُرد و توان موشکی چطور؟
د راین زمینه هم بعید می دانم که ما آمادگی این را داشته باشیم که بخواهیم آنچه که نقطه قوت ایران است را از دست بدهیم.یعنی مثل برخی کشور ها و یا صدام که حاظر شدند امکانات خود را جمع آوری کنند و حتی اخیرا این آقای زلینسکی گفته ما اشتباه کردیم سلاح هسته ای مان را جمع کردیم و اگر اینکار را نکرده بودیم وضعیت اینگونه نبود.
اینها تجاربی است که موجب می شود ایران حاضر نشود که اینکار را انجام دهد ولی اینکه مثلا به نوعی امنیت سایبری و عدم تعرض به همدیگر اگر از طرف آمریکایی ها مورد تاکید قرار بگیرد، بعید نیست که ایران هم نسبت به توسعه بُرد موشکی بیشتر اقدام خاصی را انجام ندهد،که این یک بحث چالشی خواهد بود.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1045915/ساداتیان--معنای-سخنان-رهبری-یعنی-گفتگو-کنید-اما-حواستان-جمع-باشد