پیام خوزستان
مادرانه‌های جذاب «گوهر خیراندیش» در فیلم هایی مهم
پنجشنبه 18 بهمن 1403 - 20:45:43
پیام خوزستان - فیلم نیوز / گوهر خیراندیش از جمله بازیگرهای پرکار سینما و تلویزیون است. با اینکه مدام با پیشنهادهای مختلفی برای ایفای نقش زنان میانسال، فقیر، قدرمند و … قرار می‌گیرد و گهگاه از میان نقش‌هایی مشابه هم دست به انتخاب می‌زند اما به‌هیچ‌وجه نقش‌هایش را تکرار نمی‌کند. او از جمله بازیگرانی است که در ایفای نقش مادر متفاوت عمل کرده است. مادرانه‌های زیادی با بازی او دیده‌ایم که هرکدام وجهه‌ای جدید از بازی‌اش به نمایش می‌گذارند. به بهانه نقش‌آفرینی گوهر خیراندیش در نقش مادر در نمایش فیلم «بچه مردم» مروری داریم بر مادرانه‌های این بازیگر.
بازی گوهر خیراندیش در نقش مادر متفاوت فیلم «بچه مردم» به یکی از نکات جذاب فیلم تبدیل شده است. به این بهانه نگاهی داریم به مهم‌ترین مادرانه‌های این بازیگر در فیلم‌های مختلف.
ارتفاع پست | ابراهیم حاتمی‌کیا | 1380
 گوهر خیراندیش در فیلم «ارتفاع پست» نقش یک مادر جنوبی را برعهده داشت.
یکی از بهترین مادرانه‌های گوهر خیراندیش در فیلم «ارتفاع پست» رقم خورد. او در این فیلم نقش مادر نرگس را داشت اما برای تک‌تک حاضرین هواپیما مادری می‌کرد. او هم مثل سایر اعضای فامیل به بهانه‌ی اینکه قاسم، دامادش برای همه در یک شهرک صنعتی در بندرعباس کار پیدا کرده، برای همراهی با دختر باردارش با آنها راهی سفر می‌شود. هیچ اطلاعی از تصمیم قاسم و نرگس ندارد. زمانی که متوجه می‌شود قاسم قصد هواپیماربایی دارد مقابلش می‌ایستد. درواقع مادر نرگس به بزرگترین مخالف او برای دزدی هواپیما تبدیل می‌شود. او برای همه حتی مامورانی که قصد دستگیری قاسم را دارند مادری می‌کند. مدام از قاسم مقابل آنها و از آنها در مقابل قاسم دفاع می‌کند. خیراندیش در این فیلم ملموس‌ترین و واقعی‌ترین تصویر را از یک مادر مسن جنوبی به نمایش گذاشت؛ مادری که حاضر است برای نجات عزیزانش دست به هرکاری بزند. او برای این فیلم دیپلم افتخار بازیگر نقش اول زن جشنواره بیستم فجر را به خودش اختصاص داد.

نان عشق و موتورهزار | ابولحسن داوودی | 1380
 گوهر خیراندیش در «نان عشق موتور 1000» نقش یک مادر بزرگ بامزه و رند را بازی می‌کند.
در فیلم «نان، هشت و موتور هزار»، گوهر خیراندیش نقش یک مادربزرگ متفاوت را بازی کرد. ابتدای فیلم راوی در تعریف این کاراکتر می‌گفت: «مهین بانو» مادربزرگ باران ممکن است ظاهرش یک مقدار بداخلاق به نظر بیاید اما باطنش صد مرتبه بدتر است.» مهین بانو زنی مقتدر بود که کسی اجازه نداشت روی حرفش حرف بزند. از یک‌طرف تلاش می‌کرد باران با ازدواج، به ارث و میراثش برسد و از طرف دیگر با شهروز، داماد خواهرش هم‌دست می‌شد تا با جور کردن اسناد و مدارک تقلبی، خانه و وسایل را بفروشد و به جیب بزند. او هر ترفندی می‌زد تا عموی باران مجبور شود ارثیه‌اش را برای او به جا بگذارد. البته نهایتا هم نقشه‌هایش به جایی نمی‌رسید. خیراندیش این‌بار در قالب زنی از طبقه مرفه جامعه قرار می‌گرفت؛ زنی که از هیچ کاری برای رسیدن به مقصودش روی‌گردان نیست.
رسم عاشق‌کشی | خسرو معصومی | 1381
 گوهر خیراندیش برای نقش «باجی» در فیلم «رسم عاشق‌کشی» برنده سیمرغ بلورین شد.
در فیلم «رسم عاشق‌کشی» خیراندیش ایفاگر زنی روستایی و خودساخته به نام باجی بود. همسرش موقع قطع یکی از درختان جنگ دستگیر می‌شد و به زندان می‌افتاد و او باید به تنهایی زندگی را می‌گذراند و از پس تمام مشکلات می‌آمد. خیراندیش در «رسم عاشق کشی»، اوج استیصال یک مادر روستایی را به نمایش گذاشت. مادری فقیر و رنج کشیده که چادر به کمر می‌بست و زندگی‌اش را با چنگ و دندان حفظ می‌کرد؛ با طلبکارها در می‌افتاد، نان می‌پخت، خانه را رنگ می‌کرد، خرت و پرت می‌فروخت و شکم بچه‌ها را سیر می‌کرد. کاراکتر یک مادر خسته و در عین حال خشن و سخت که زود عصبی می‌شد، راحت کتک می‌زد و در عین حال، خیلی سریع می‌بخشید و از خنده غش می‌کرد به بهترین شکل توسط خیراندیش اجرا شده بود. خیراندیش در سال 1382 به خاطر نقش باجی، تنها سیمرغ بلورین کارنامه کاری‌اش را گرفت و در جشنواره‌های بین‌المللی هم موفقیت‌های زیادی به دست آورد.
واکنش پنجم | تهمینه میلانی | 1382
زرمدینه فیلم «واکنش پنجم» مادر نیست اما برای همه بخصوص فرشته، مادری می‌کند. زنی میانسال و قد که برای همه قابل احترام است و حتی مامورهای کلانتری هم نمی‌توانند روی حرفش حرفی بزنند. او در پایان فیلم به عنوان زنی که در جوانی همسرش را از دست داده مقابل حاج صفدر می‌ایستد و اجازه نمی‌دهد فرشته را با خودش ببرد. از این جهت که کل فیلم درباره تلاش حاج صفدر برای بازگرداندن فرشته است، صحبت‌های غرای زر مدینه به عنوان یک زن قدرتمنداهمیت بسیاری در فیلم دارد. درواقع حاج صفدر که در تمام عمرش زنها را تحقیر می‌کرده و معتقد بودند آنها به تنهایی نمی‌توانند از پس زندگی‌شان بربیایند حالا با زر مدینه‌ای روبه‌رو می‌شود که کلی مرد زیر دستش کار می‌کنند و از او فرمان می‌برند. نقش کوتاه اما اثرگذار زَر مدینه در انتهای فیلم «واکنش پنجم» توجه‌های زیادی را جلب کرد و باعث شد گوهر خیراندیش در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر، برای آن نامزد سیمرغ شود.
گل یخ | کیومرث پوراحمد | 1383
 خیراندیش در «گل یخ» نقش زنی را بازی می‌کند که مادرانه یک یک مادر و دختربچه را تحت حمایتش قرار می‌دهد.
در فیلم «گل یخ» به کارگردانی کیومرث پوراحمد، گوهر خیراندیش در نقش زنی به نام کوکب ایفای نقش کرده که مادر نیست اما برای ترگل و دخترش مادری می‌کند. او زنی خودش خودساخته است و از راه ترشی‌فروشی زندگی‌اش را می‌گذراند. در تمام مدتی که ترگل حافظه‌اش را از دست داده و توانایی کار کردن ندارد، او ناجی‌اش می‌شود و همراهی‌اش می‌کند. تا جایی که حتی دختر ترگل او را مادربزرگ صدا می‌زند. درست است که خیراندیش نقش اساسی در فیلم ندارد اما حس مادرانه‌ متفاوتش در ذهن مخاطبان می‌ماند.
دعوت | ابراهیم حاتمی‌کیا | 1387
 «سیده خانم» در فیلم دعوت یگی از نقش‌های پرچالش کارنامه خیراندیش است.
گوهر خیراندیش در فیلم «دعوت» ابراهیم حاتمی‌کیا نقش زنی به نام سیده‌خانم را داشت؛ مادری سن‌وسال دار که با وجود بچه و نوه، متوجه می‌شد باردار شده است. یکی از درخشان‌ترین بازی‌های خیراندیش در سکانسی رقم می‌خورد که متوجه بارداری‌اش می‌شود. با تمام وجود غافلگیری‌اش را نشان می‌دهد و طوری رفتار می‌کند که انگار تمام دنیا بر سرش خراب شده است. او با حالات چهره و لحن حرف زدنش کاری می‌کند که مخاطبان با تمام وجود متوجه اضطراب و استیصالش می‌شوند. ترس از آبرو از یک سو و حس مادرانه‌اش به نوزاد باعث شده احساسات دوگانه‌ای داشته باشد و به بهترین شکل آن را نمایش دهد. درست است که «دعوت» به‌طور کلی فیلم موفقی در کارنامه حاتمی‌کیا نیست اما حضور خیراندیش یکی از مهمترین نکات مثبت آن است.
بچه مردم | محمود کریمی | 1403
«بچه مردم» یکی از بهترین کارهای کارنامه خیراندیش است.
«بچه مردم» فیلمی متفاوت درباره کودکانی است که در پرورشگاه رشد کرده‌اند و در نوجوانی به نحوی دنبال هویتشان می‌گردند. شخصیت اصلی فیلم که ابوالفضل نام دارد، در مسیر گشتن به دنبال نشانی از مادرش به جایی می‌رسد که با تمام وجود تنهایی را حس می‌کند و تنها کسی که می‌تواند به او پناه ببرد یکی از مربیان قدیمی پرورشگاه با بازی گوهر خیراندیش است. خیراندیش از همان ابتدا برای ابوالفضل و سایر بچه‌ها مادری می‌کند. اجازه نمی‌دهد بترسند و مدام آنها را در مواجهه با مشکلات یاری می‌کند. نکته قابل توجه اینجاست که خیراندیش از تصویر یک مادر مهربان و کلیشه‌ای فاصله گرفته و با شیطنت و شوخی و خنده بچه‌ها را دور خودش جمع می‌کند. مادر مسنی است که اجازه نمی‌دهد بچه‌ها لوس بار بیایند اما همیشه مراقبشان است. با آنها پینگ‌پنگ بازی می‌کند، شوخی می‌کند و درعین‌حال مراقب است آسیبی به آنها نرسد. خیراندیش برای همه مادری می‌کند و اما جنس رابطه مادر و پسری‌اش با ابوالفضل با همه فرق دارد

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1047583/مادرانه‌های-جذاب-«گوهر-خیراندیش»-در-فیلم-هایی-مهم
بستن   چاپ