پیام خوزستان
گله‌های یک مستندساز پس از اکران فیلمش
يکشنبه 5 اسفند 1403 - 08:58:06
پیام خوزستان - ایسنا /کارگردان مستند «کاست‌ها» پس از اکران فیلمش گفت: ما در مسیر پژوهش و جمع‌آوری مستندات در مورد ایران و آذربایجان متوجه آرشیوهای زیادی در مجموعه‌های مختلف دولتی شدیم که خیلی از آنها اجازه دسترسی ما به اطلاعات را ندادند.
مراسم رونمایی از مستند «کاست‌ها» با حضور محسن پاک‌آئین سفیر اسبق ایران در آذربایجان و سینا حسین‌پور نویسنده و کارگردان مستند بعداظهر شنبه(4 اسفندماه) در خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم محسن پاک‌آئین -سفیر اسبق ایران در آذربایجان- با اشاره به سختی ساخت چنین مستندی، اظهار کرد: دسترسی به یکسری مستندات به ویژه زمان فروپاشی حکومت خودمختار آذربایجان بسیار سخت بوده است و به نظرم پژوهش و جمع‌آوری آنها کار ارزشمندی بوده است.
وی ادامه داد: قسمت دوم این مستند یعنی کمک‌های ایران به جمهوری آذربایجان بسیار مهم بود که به نظرم بخش کوچکی از خدمات ایران به آذربایجان نشان داده شد. خدمات ایران در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی به مردم نخجوان واقعا چشمگیر است که ما در این مستند ندیدیم.
سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان تاکید کرد: نقطه نظرات سفرا ایران و همچنین آقای هاشمی رفسنجانی در این مستند وجود دارد اما نظرات رهبر معظم انقلاب هم می‌توانید به این مستند اضافه کنید چون ایشان نظرات مهمی راجع‌به آذربایجان دارند.
پاک‌آئین در ادامه یادآور شد: در بخشی از این مستند به نظر می‌رسد به خاطر کوتاه کردن اثر از یکسری موضوعات زود عبور شده است، در واقع برخی مباحث برای مخاطب عام قابل فهم نیست که باید در این فیلم تبیین می‌شد.
وی افزود: قطعا جمهوری آذربایجان در این مستند به دنبال این خواهند بود که قسمت‌هایی که به ضررشان است را بیرون بکشند و روایت خود را نشان دهند، مخصوصا قسمت قره‌باغ در مستند باید پر رنگ‌تر شود تا بهانه دست آذربایجانی‌ها ندهید.
در بخش دیگری از این نشست صالح‌فر از بازنشستگان وزارت امور خارجه در سخنان کوتاهی گفت: این مستند یک کار بدیع بود و به نظرم می‌رسد اگر قرار باشد از این دست مستندات ادامه داشته باشد باید به سراغ اقلیم کردستان رفت. اقلیم کردستان یکی از مناطقی است که باید در مورد آن‌ مستند ساخته شود زیرا ایران مردم این‌ منطقه را به ویژه در زمان داعش نجات داد و مردم اقلیم کردستان زندگی خودشان را مدیون ایرانیان و شهید سلیمانی می‌دانند.
رامین فرهودی -کارشناس حوزه قفقاز- در سخنان کوتاهی بیان کرد: شیوه قدرت گرفتن حیدر علی اف در آذربایجان که با کمک ایران است در مستندات دیگر باید نشان داده شود، همچنین اسناد تاریخی کمک‌های ایرانی‌ها به آذربایجانی‌ها باید بیشتر بیان شود. ضمنا در داستان بین ارمنستان و آذربایجان باید نقش ایران شفاف نشان دهید.
در بخش پایانی این مراسم سینا حسین‌پور -کارگردان مستند «کاست‌ها»- از سختی‌های ساخت این مستند گفت و ابراز کرد: ما در مورد ساخت این مستند با موسس‌های مهمی صحبت کردیم و هیچکدام از ما حمایت نکردند. تمام آنچه در مورد قره‌باغ ما تهیه کرده بودیم کامل و جامع بود اما متاسفانه در «کاست‌ها» امکان پخش پیدا نکرد.
وی بیان کرد: دغدغه ما این‌ بود که قبلا از اینکه در آذربایجان تحولاتی اتفاق بیافتد به موضوع بپردازیم که انقدر از ما حمایت نکردند جنگ 2023 در آذربایجان رخ داد و آن وقت همه به سراغ ما آمدند که دیگر دیر شده بود. همین مستندی که ما امروز اکران کردیم بیش از 2023 از سوی 10مجموعه رد شده بود.
این مستندساز خاطرنشان کرد: در مسیر پژوهش و جمع‌آوری اطلاعات ما به سازمان و نهادهای دولتی زیادی سر زدیم که بسیاری از آنها دارای آرشیوهای خوبی بودند اما در ارائه اطلاعات و دسترسی ما به آنها سنگ‌اندازی‌های زیادی کردند و ما به بسیاری از اطلاعات مهم دسترسی پیدا نکردیم.
وی در پایان سخنان خود گفت: قسمت سوم مستند ما دچار یک افتادگی است قبول داریم چون موضوعات از سوی مخاطب ایرانی و آذربایجانی روشن است و ما نخواستیم بیشتر به آن بپردازیم. 
گفتنی است. این مستند پیشینه روابط مردم و دولت ایران و جمهوری آذربایجان را نشان می‌دهد. البته اصل این مستند ویژه مردم جمهوری آذربایجان تولید شده است و در نسخه‌ای مجزا به زبان فارسی برای مخاطب ایرانی نیز تدوین شده است.

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1057050/گله‌های-یک-مستندساز-پس-از-اکران-فیلمش
بستن   چاپ