پیام خوزستان
شگفتی غربی‌ها از پیروزی ایران در عملیات فتح‌المبین
جمعه 1 فروردين 1404 - 03:35:33
پیام خوزستان - به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاع‌پرس، عملیات فتح‌المبین در فروردین سال 1361 فتح بابی بود برای ایران در جبهه‌های دفاع مقدس که تا آن زمان پیروزی چشمگیری که ابعاد بین‌المللی به خود گرفته باشد، ندیده بود. این عملیات در آغاز سال نو مثل یک عیدی به ملت ایران تقدیم شد. فتح در شمال خوزستان که مقدمه‌ای بر عملیات «الی‌ بیت‌المقدس» و آزادسازی خرمشهر شد.
از نیمه سال 1360 ایران وارد نوار پیروزی‌ها شده بود. پنجم مهر ماه 60 عملیات ثامن‌الائمه (ع) منجر به شکست حصر یکساله آبادان شد. فرار یگان‌های دشمن از اطراف آبادان، از نتایج عزل بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا و اتحاد بین ارتش و سپاه بود؛ اما این پیروزی هرچند تاثیر قابل توجهی بر روحیه ایرانی‌ها گذاشت، اما هنوز تا اخراج دشمن از حدود 14 هزار کیلومتر مربعی که در ایران اشغال کرده بود، فاصله زیادی وجود داشت. 
دو ماه پس از شکست حصر آبادان، ایران به سراغ جبهه میانی خوزستان رفت. شهر بستان و تنگه چذابه، هدف بعدی بود. در یک نبرد خونین هشت روزه در آذر ماه 1360، بُستان آزاد شد و با خروج دشمن از مرز چذابه، ارتباط بین نیرو‌های دشمن در شمال و جنوب خوزستان قطع شد. آزادسازی بستان شکست سختی برای دشمن بود، اما مناطق آزاد شده در عملیات «طریق‌القدس» محدود بود (350 کیلومتر مربع) و از طرف دیگر آمار شهدا و مجروحین ایرانی در این عملیات به نسبت دشمن به دلیل نبرد‌های خونین در «پل سابله» و «تنگه چذابه»، تقریبا سه برابر بود. 
با انجام عملیات طریق‌القدس، گامی بزرگ برای پیروزی‌های بزرگ‌تر برداشته شد. آزادسازی بستان جای پایی بود تا رزمندگان بتوانند قسمت‌های وسیع‌تری از خاک کشورمان را آزاد کنند. شاید به همین خاطر بود که حضرت امام (ره) از عملیات طریق‌القدس با عنوان «فتح‌الفتوح» یاد کردند. 
در پایان سال 1360، مرخصی‌ها در مناطق عملیاتی جنوب کشور لغو شده بود. تحرکات در جبهه شمالی خوزستان و دشت عباس خبر از حادثه‌ای بزرگ می‌داد. عملیات فتح‌المبین در بامداد دوم فروردین 1361 در محور شوش، رودخانه کرخه، جاده‌ی اهواز ـ اندیمشک و غرب دزفول، به منظور آزادسازی مناطق اشغال‌شده‌ای همچون سایت 4 و 5 رادار و همچنین ده‌ها روستا و همچنین دور کردن شهر‌های شوش، اندیمشک، دزفول و جاده‌ی اهواز - اندیمشک، از تیررس آتش توپخانه عراق، به طور مشترک توسط سپاه و ارتش با رمز «یا زهرا، یا زهرا، یا زهرا» به اجرا درآمد.
این عملیات قرار بود دو روز قبل انجام گیرد، اما به جهت آماده نشدن برخی از یگان‌ها، با کمی تاخیر در دوم فروردین آغاز شد. 10 روز نبرد سخت در شمال خوزستان نتایج شگفت‌انگیزی برای جبهه ایران رقم زد. در همان روز و ساعات نخست عملیات، دو گردان سلمان (به فرماندهی شهید حسین قجه‌ای) و حبیب (به فرماندهی شهید محسن وزوایی) از تیپ تازه تاسیس محمد رسول‌الله (ص) که به اولین عملیات بزرگ خود در جبهه جنوب ورود کرده بودند، به عمق دشمن نفوذ کردند و توپخانه بعثی‌ها را روی تپه‌های «علی گره زد» تصرف کردند. بعدها همین توپ‌های غنیمتی سنگ بنای توپخانه سپاه شدند.
اما ماجرای فتح در فتح‌المبین همچنان ادامه داشت. لشکر 14 امام حسین (ع) و یک گردان از تیپ 27 محمد رسول‌الله (ص) در شکست بعثی‌ها در محور «رقابیه» و «علی گره زد» بزرگترین موفقیت را به ارمغان آوردند. کار بی‌نظیری که در این عملیات انجام شد و باعث شگفتی بعثی‌ها شد، حفر کانال و تونل در زمین‌های رَملی منطقه و دور زدن دشمن از طریق آن بود. لشکر‌های 19 زرهی و یک مکانیزه صدام که در این محاصره غافلگیر شده بودند، با تحمل آسیب‌های بسیار و شکستی که «احمد متوسلیان» فرمانده تیپ 27 محمد رسول‌الله (ص) به آنها وارد آورد، از میان رفتند. 
با انجام عملیات فتح‌المبین بیش از دو هزار و 400 کیلومتر از خاک ایران در شمال خوزستان آزاد و دستیابی به چاه‌های نفت «ابوغریب» حاصل شد. در 10 روز نبرد، 18 فروند هواپیما، سه فروند بالگرد، 361 دستگاه تانک و نفربر، صد‌ها دستگاه خودروی نظامی و شمار چشمگیری از اسلحه‌های انفرادی و نیمه‌سنگین دشمن از بین رفت و بیش از چهار هزار تن از نیرو‌های بعثی کشته و 15 هزار نفر دیگر نیز به اسارت نیرو‌های ایرانی درآمدند. 
انجام عملیات فتح‌المبین و آزادسازی قریب به دو هزار و 500 کیلومتر از خاک کشورمان که برای یک عملیات 10 روزه منطقه‌ای وسیع به شمار می‌رفت، بازتاب بسیاری در رسانه‌های جهانی یافت. در همین خصوص رادیو لندن گفت: «در حالی که پرزیدنت صدام حسین (رئیس جمهور عراق)، در مصاحبه‌ای که با یک روزنامه فرانسوی، پیروزی ایران در عقب راندن عراقی‌ها را انکار کرده است، طبق گزارش افرادی که در این روز از صحنه جنگ عراق با ایران بازدید کرده‌اند، نیرو‌های ایران آخرین حمله خود را علیه عراقی‌ها در منطقه شوش از ایالت خوزستان انجام داده‌اند و سپاه چهارم عراق را منهدم ساخته‌اند».
آن طور که در تاریخ جنگ آمده است، صدام پس از شکست در عملیات فتح‌المبین و از دست دادن مناطق وسیعی در شمال خوزستان، پس از اعترافی تلخ به شکست، ادعا کرد که ایرانی‌ها زمین‌های سوخته‌ای را در این عملیات (فتح المبین) آزاد کرده‌اند. آنها اگر خرمشهر را بگیرند، کلید بصره را تحویل‌شان می‌دهم. اندکی بعد، از 10 اردیبهشت تا سوم خرداد ماه 1361، ایران خرمشهر را هم آزاد کرد اما صدام هرگز به قول خود عمل نکرد!
انتهای پیام/ 112

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1067438/شگفتی-غربی‌ها-از-پیروزی-ایران-در-عملیات-فتح‌المبین
بستن   چاپ