پیام خوزستان
پرورش گاومیش در خوزستان نیازمند تحول اساسی از سنتی به صنعتی است
دوشنبه 25 فروردين 1404 - 19:13:30
پیام خوزستان - روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به وجود بیش از 108 هزار رأس گاومیش در خوزستان اظهار کرد: این استان یکی از قطب‌های اصلی پرورش این دام در کشور محسوب می‌شود.
وی افزود: این صنعت نقش مهمی در اقتصاد روستایی استان ایفا می‌کند و منبع درآمد بیش از پنج هزار خانوار روستایی است.
طاهری دزفولی ادامه داد: بیش از 90 درصد پرورش گاومیش در استان به‌صورت سنتی و معیشتی انجام می‌شود که این روش نه‌تنها بهره‌وری را کاهش داده، بلکه باعث شده بسیاری از دامداران به‌رغم زحمت زیاد، سود اقتصادی چندانی کسب نکنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اظهار کرد: برای تبدیل این چالش به فرصت، باید به سمت احداث واحدهای نیمه‌صنعتی و صنعتی حرکت کرد که این موضوع نیازمند حمایت دولت از طریق تسهیلات کم‌بهره و آموزش دامداران است.
طاهری دزفولی مهم‌ترین چالش‌های پرورش گاومیش در خوزستان را نبود سیستم یکپارچه جمع‌آوری و فراوری شیر با وجود ارزش اقتصادی بالا، ضعف در برنامه‌های اصلاح نژاد به دلیل ثبت نشدن اطلاعات شجره‌ای و تولیدی و همچنین کمبود آگاهی عمومی از فواید محصولات گاومیش باوجود ارزش غذایی بالای شیر و گوشت این دام برشمرد.
وی افزود: در پژوهشی که در بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در راستای فعالیت‌های تحقیقاتی در زمینه پرورش گاومیش، انجام شد جهت این بررسی و ارائه راهکارها و پیشنهادها در جهت توسعه پرورش گاومیش در استان از تکنیک ارزیابی و تحلیل نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها (SWOT) استفاده شد.
طاهری دزفولی گفت: در این تجزیه‌وتحلیل (مشخص کردن نقاط ضعف و قوت، تهدیدها و فرصت‌ها برای پرورش گاومیش در استان خوزستان، امتیازدهی و در نهایت تعیین راهبُرد) نتایج امتیازات نشان داد که نقاط قوت پرورش گاومیش در استان برجسته‌تر است که همین عامل دلیل بر ادامه پرورش گاومیش در استان باوجود همه ضعف‌ها و یا تهدیدهای پیشرو باشد.
وی بیان کرد: در بخش تهدیدها و فرصت‌ها نیز، امتیازات به‌دست‌آمده نشان‌دهنده اهمیت فرصت‌های موجود جهت استفاده در بهبود پرورش گاومیش و شرایط اقتصادی گاومیش‌داران بود؛ لذا بر این‌ اساس در خصوص توسعه پرورش گاومیش در استان خوزستان راهبُرد قوت - فرصت مهم‌تر است و پیشنهاد شد.
این عضو هیات علمی ادامه داد: باتکیه‌ بر نقاط قوت پرورش گاومیش در استان خوزستان و با استفاده از فرصت‌های موجود در جهت بهبود مدیریت پرورش و به دنبال آن بهبود عملکرد گاومیش، قدم بر می‌داریم.
طاهری دزفولی اظهار کرد: با استناد به یافته‌های پژوهشی مرکز تحقیقات خوزستان، راهکارهای کلیدی توسعه پایدار پرورش گاومیش را می‌توان در چهار محور اصلی شامل توسعه صنایع تبدیلی شیر از طریق احداث کارخانه‌های تولید فرآورده‌های باارزشی مانند پنیر موزارلا، اجرای برنامه‌های اصلاح نژادی مبتنی بر شناسایی و انتخاب دام‌های پرتولید، حفاظت اکوسیستم‌های طبیعی به‌ویژه تالاب‌ها به‌عنوان زیستگاه‌های حیاتی گاومیش، ارتقای دانش فنی دامداران از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی برای گذار از روش‌های سنتی به شیوه‌های نوین پرورش عنوان کرد.
وی گفت: این راهبردها در صورت اجرای هماهنگ می‌توانند تحول اساسی در این صنعت ایجاد کنند.
نقش دولت و بخش خصوصی
طاهری دزفولی در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید با حمایت از تشکل‌های گاومیش‌داران و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، زمینه توسعه این صنعت را فراهم کند، همچنین، بازاریابی محصولات گاومیش در سطح ملی و بین‌المللی نیازمند برنامه‌ریزی جدی است.

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1080670/پرورش-گاومیش-در-خوزستان-نیازمند-تحول-اساسی-از-سنتی-به-صنعتی-است
بستن   چاپ