پیام خوزستان
خوزستان در خفگی غبار
سه شنبه 26 فروردين 1404 - 18:28:22
پیام خوزستان - صبح سه‌شنبه هنوز آفتاب کامل طلوع نکرده بود که رنگ آسمان خوزستان به خاکستریِ غلیظ تغییر کرده بود، لایه‌ای از گرد و غبار از مرزهای غربی وارد شده بود و با سرعت باد، خیلی زود در سراسر استان گسترش یافت. دید افقی کاهش یافت، نفس کشیدن دشوار شد و شهرها در سکوتی پرغبار فرو رفتند.
در خیابان‌ها، ماسک‌ها دوباره چهره‌ها را پوشاندند و تردد خودروها به حداقل رسید.
فعالیت‌های روزانه متوقف شد و تنها صدای آمبولانس‌ها در گوشه و کنار شهر شنیده می‌شد. در برخی مناطق جنوبی مانند آبادان، سرعت وزش باد به 76 کیلومتر بر ساعت رسید؛ این یعنی خاک نه‌فقط معلق، بلکه در حال تاختن بود. گرمای هوا، آلودگی را تشدید کرد؛ بیشینه دمای ثبت‌شده در آبادان 37 درجه سانتی‌گراد گزارش شد. همزمان، هشدارهای پی‌درپی از سوی نهادهای مختلف به مردم اعلام شد تا در خانه بمانند، درها را ببندند و از هرگونه فعالیت فیزیکی در فضای باز بپرهیزند.
هشدار سطح قرمز؛ همه‌چیز تعطیل شد
براساس اعلام مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک اداره‌کل هواشناسی خوزستان، هشدار سطح قرمز صادر شده است. این هشدار از ورود توده گرد و خاک با منشأ عراق و عربستان خبر داده که از شب دوشنبه وارد استان شده و تا اواخر سه‌شنبه ادامه دارد.
این پدیده ابتدا مناطق غرب و جنوب‌غرب را درگیر کرد و سپس به مرکز استان گسترش یافت.
در پی این شرایط، کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا اعلام کرد که تمامی مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در سراسر استان در روز سه‌شنبه 26 فروردین به‌صورت غیرحضوری فعالیت می‌کنند. همچنین فعالیت ادارات نیز به‌صورت دورکاری و سپس با افزایش آلودگی تعطیل شدند. این تصمیم به‌منظور حفظ سلامت عمومی اتخاذ شده و از شهروندان خواسته شده تا اطلاع ثانوی از تردد غیرضروری خودداری کنند.
شاخص آلودگی در مرز خطرناک
بر اساس اعلام اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان، غلظت ذرات معلق (PM10) در اهواز و حمیدیه به 10 هزار میکروگرم بر مترمکعب رسیده است که 67 برابر حد مجاز محسوب می‌شود. در آبادان میزان آلودگی 9 هزار و 398، در امیدیه 6 هزار و 526، در اندیمشک چهار هزار و 334 و در بهبهان 6 هزار و 877 میکروگرم بر مترمکعب گزارش شده است.
شاخص کیفیت هوا در بهبهان، شوشتر، شوش، سوسنگرد، حمیدیه، رامهرمز، هندیجان، خرمشهر و شهرهای دیگر به عدد 500 رسیده که نشان‌دهنده وضعیت «خطرناک» است. در برخی شهرها مانند دزفول، شاخص به 324 و در آغاجاری به 422 گزارش شده که همچنان در شرایط ناسالم برای همه گروه‌ها قرار دارد.
پروازهای لغو، اورژانس شلوغ
در پی کاهش شدید دید و اختلال جوی، سه پرواز از فرودگاه بین‌المللی شهید سلیمانی اهواز لغو و هشت پرواز دیگر نیز با تأخیر مواجه شدند. به گفته اداره‌کل فرودگاه خوزستان، مسافران برای اطلاع از وضعیت پروازها باید اطلاعات را از طریق سایت رسمی فرودگاه دنبال کنند.
در همین حال، موج بیماران تنفسی و قلبی به مراکز درمانی استان رسید.

پیام خوزستان

در جنوب‌غرب استان، طبق اعلام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی آبادان، 233 نفر به دلیل مشکلات ناشی از گرد و خاک به بیمارستان‌ها مراجعه کردند که از این تعداد، 49 نفر بستری شدند. بیماران شامل 46 نفر با مشکلات قلبی، 184 نفر با علائم تنفسی و سه بیمار چشمی بودند.
در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز، 800 نفر به دلیل عوارض ناشی از گرد و غبار به مراکز درمانی مراجعه کردند که 20 نفر از آن‌ها نیاز به بستری داشتند. در میان این افراد، کودکان، سالمندان و بیماران مزمن بیشتر در معرض آسیب قرار گرفتند.
پایان خاک؛ یا آغاز فصلی بی‌پایان
گرد و خاک دوباره آمد، مثل همیشه، بی‌خبر و بی‌رحم. یک بار دیگر، زنگ مدارس خاموش شد، پروازها لغو شدند و مردم با ماسک و نگرانی، به زندگی درون خانه پناه بردند. اما آیا این پایان ماجرا است؟
تکرار چنین بحران‌هایی نشان می‌دهد که مسئله فراتر از یک پدیده جوی است. منشأ خارجی گرد و خاک، بی‌توجهی به کانون‌های ریزگرد در مرزها، و نبود راهکارهای بلندمدت، خوزستان را در چرخه‌ای از آلودگی و فرسایش زیستی قرار داده است.
خوزستان هنوز نفس می‌کشد، اما سخت و سنگین. هوایی که باید مایه حیات باشد، این روزها مایه تهدید است.
راهکارها باید از هشدار فراتر بروند، تا استان از این محاصره بی‌صدا و مداوم رها شود.

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1081479/خوزستان-در-خفگی-غبار
بستن   چاپ