پیام
خوزستان - شوراهای اسلامی شهر یکی از مهمترین نهادهای تأثیرگذار در مدیریت شهری است و وظیفه تصمیمسازی حداقل برای نهاد شهرداری را بر عهده دارد، شوراها در صورت تحقق شرح وظایف خود میتوانند زمینه یکپارچه شدن مدیریت شهری و توسعه و پیشرفت بیشازپیش شهرها را فراهم کنند.
نقش شوراهای اسلامی شهر در پیشرفت شهرها مهم و چندگانه است که از آن جمله میتوان به تدوین و اجرای طرحهای توسعهای، توسعه زیرساختها، ترویج مشارکت مردمی، مدیریت منابع مالی و توسعه پایدار بهعنوان محور و اساس این نقشهای چندگانه اشاره کرد.
شوراهای اسلامی شهر بهعنوان پارلمان محلی میتوانند طرحها و برنامههای توسعهای را در بخشهای مختلف همچون طرحهای مسکن، ترافیک، زیرساختها، فرهنگی و اجتماعی تدوین و اجرا کند.
شوراهای اسلامی شهرها میتواند در توسعه زیرساختهای شهری و روستایی همچون ساخت و بهبود جادهها، پلها، شبکه آب و فاضلاب، پارکها و فضاهای سبز نیز نقش داشته باشد، همچنان که امروزه شاهد هستیم در بسیاری از شهرها نقش شورای شهر با تقدیم لوایح و ایدهها در توسعه شهر بسیار چشمگیر است.
اعضای شوراهای اسلامی شهر با توجه به ظرفیت خود میتوانند مردم را به مشارکت در تصمیمگیریهای مرتبط با توسعه شهری ترغیب کنند که این مشارکت میتواند از طریق نظرسنجیها، جلسات عمومی و همفکری با مردم انجام شود.
شوراهای اسلامی شهرها با توجه به نیازها و وضعیت هر منطقه در توسعه پایدار شهری و روستایی نقش مؤثری دارد و هریک از اعضای شورای شهر میتوانند در راستای توسعه پایدار شهری و روستایی در حفظ محیطزیست، بهرهوری از منابع طبیعی و توازن اجتماعی قدمی بردارند.
شوراهای شهر یکی از مهمترین نهادهای تأثیرگذار در مدیریت شهری است و وظیفه تصمیمسازی حداقل برای نهاد شهرداری را بر عهده دارد، در صورت تحقق شرح وظایف شوراها زمینه یکپارچه شدن شبکه مدیریت خدمات شهری فراهم و زمینه برای توسعه و پیشرفت بیشازپیش شهرها فراهم میشود.

مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز، باوی،
حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: شورای اسلامی شهر و روستا به عنوان یکی از اصول قانون اساسی به نوعی نقش مردم در تصمیمسازی و تصمیمگیریها است، این نگاه واگذاری امور به مردم در ساختار نظام جمهوری اسلامی را گوشزد میکند.
وی میافزاید: حضرت امام خمینی (ره) نگاه ویژهای به شوراها داشتند و در نهایت نیز منتهی به اختصاص چند اصل در قانون اساسی به شوراها بود که به معنی واگذاری کار مردم به مردم است، این موضوع نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی نگاه راهبردی به نقش مردم و نه نگاه تصنعی و تشریفاتی دارد و به همین دلیل شوراهای شهر تشکیل شد.
نماینده مردم اهواز، باوی،
حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی عنوان میکند: بخشی از وظایف شوراها تلاش برای عمران و آبادانی شهرها و روستاها است، این یکی از نقشههای بیبدیلی بود که برای شوراها وجود داشت، انتخاب شوراها وارد هفتمین دور شده است، 24 سال از عمر شوراها گذشته و به بلوغی رسیده است که باید بعضی قوانین به روز شود.
یوسفی عنوان میکند: نخستین نکتهای که به پیشنهاد در اصلاح قانون انتخابات مطرح شد و به هر دلیلی مورد توافق قرار نگرفت، بحث تأیید و رد صلاحیت داوطلبان شوراها و نظارت بر انتخابات شورا توسط مجلس است، چراکه به عنوان قانونگذار در سطح ملی ساختار و تخصص لازم را برای نظارت و برگزاری انتخابات شوراها ندارد.
وی اضافه میکند: شوراها به عنوان پارلمان محلی باید نقش واقعی داشته باشند، در حال حاضر شورای شهر به شورای شهرداری تبدیل شده است و شاهد تزلزل شدید مدیریتی هستیم.
نماینده مردم
اهواز، کارون، باوی و
حمیدیه در مجلس تصریح میکند: 60 هزار روستای کشور 40 هزار شورا دارند و در بیش از 1470 شهر شورای شهر است، بخش قابل توجهی از عمران و آبادانی کشور به شوراها منتسب است و این نقش بیبدیل شوراها است که باید به آن توجه و بخشی از قوانین آن اصلاح شود.
یوسفی با بیان اینکه تزلزل مدیریتی تنها مختص
خوزستان نیست، اضافه میکند: نباید نقش شوراها در توسعه کشور کمرنگ دیده شود و این نکته را نیز نباید فراموش کرد که تزلزل مدیریتی و تعویض مکرر شوراها سبب از دست رفتن فرصتها میشود.
وی خاطرنشان میکند: شوراها باید تلاش کنند تا از ظرفیت نخبگان و تنوع افراد صاحب نظر و با تجربه استفاده شود، چراکه ایفای نقش در شورا محدود به یک رشته و یک شغل خاص نمیشود.

سیاوش محمودی، رئیس اسبق شورای اسلامی شهر اهواز به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: شکلگیری شوراها یکی از اصول قانون اساسی محسوب میشود که در چند اصل به آن اشاره شده است و یکی از ارکان تصمیمگیری در نظام جمهوری اسلامی بر اساس وظایف و اختیارات به ویژه در حوزه مدیریت شهری تعریف میشود.
وی میافزاید: بر اساس قانون برنامهریزی در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، عمرانی و پیشرفت شهر در همه حوزهها برای شورای اسلامی شهر تعریف شده و لزوم همراهی دستگاهها با شوراها دیده شده است.
عضو شورای اسلامی شهر اهواز میگوید: اساس کار شورا، برنامهریزی و راهبرد مسائل و موضوعات شهری در حوزههای مختلف است و مجموعه شورا باید بتواند میان دستگاههای مختلف اجرا در مسیر پیشرفت و توسعه شهرها اقدام و دستگاهها را هماهنگ و همراه کند تا برنامه شهر رو به جلو حرکت کند، بر همین اساس یکی از اولویتهای اصلی دورهی ششم شورای اسلامی شهر اهواز توجه به مسئله برنامهریزی بوده است.
رئیس اسبق شورای اسلامی شهر اهواز ادامه میدهد: با وجود اینکه در دوره ششم شورای اسلامی هستیم، در اهواز دو برنامه ناقص مصوب شد اما به طور کامل نیز اجرا نشد؛ در این دوره برنامه توسعه اهواز در افق 1407 تدوین شد و بر اساس این برنامه شاخصها در همه حوزههای مختلف مشخص شده است باید در کجا قرار بگیریم، چشماندازی نیز برای 1414 دیده شده است تا با رسیدن به آن شهری زیستپذیر، آرام و همدل داشته باشیم.
محمودی با اشاره به تلاش برای ایجاد تعامل میان شهرداری و سایر دستگاهها تاکید میکند: در نتیجه تعاملات سازندهای که در سال اول و دوم شورای اسلامی شهر با سایر دستگاهها داشتیم، منافع خوبی برای شهر تأمین شد و بسیاری از مطالبات شهرداری در حوزههای مختلف در خدمت شهر قرار گرفت که در نتیجه آن حوزه حملونقل توسعه خوبی پیدا کرد، پروژههای نیمهتمام زیادی تکمیل شد و پروژههای فاضلاب اهواز با همکاری شهرداری پیشرفت داشت.
وی با اشاره به توسعه زیرساختهای شهر اهواز در دوره ششم شورای اسلامی شهر، اضافه میکند: در این دوره حدود 50 هکتار به فضای سبز شهر اهواز اضافه و نیاز آب خام برای آبیاری فضای سبز شهری نیز با تعریف پروژه ساماندهی شد.
عضو شورای اسلامی شهر اهواز با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه پسماند تصریح میکند: با اقداماتی که انجام شد امروز اهواز یکی از چهار کلانشهری است که در مسئله پسماند، تفکیک زباله و تولید کود کمپوست حرفی برای گفتن دارد، همچنین پلهای
اهواز، پارکها و بوستانها روشن شده است.
محمودی ادامه میدهد: در این دوره مدیریت شهری پروژههای نیمهتمام زیادی از جمله دو تقاطع غیر همسطح تکمیل و بیش از 60 زمین چمن مصنوعی آسیب دیده بازسازی شد؛ در آسفالت معابر یک تحول بزرگ صورت گرفت و حملونقل شهری اهواز با خرید اتوبوس و بازسازی تاکسیها دگرگون شد.
وی خاطرنشان میکند: شوراها تبلور اراده مردم در مشارکت در سرنوشت خود و یکی از مظاهر مردم سالاری است که از یک روستا کوچک تا کلانشهرها ادامه دارد و در نوع خود بینظیر است.
عضو شورای اسلامی شهر اهواز تاکید میکند: شوراها باید با حفظ وحدت و همدلی زمینه اعتماد عمومی و افزایش سرمایه اجتماعی را فراهم کنند، اگر بتوانند به وظایف خود عمل کنند به طور قطع در افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نظام جمهوری اسلامی مؤثر خواهند بود، اگر مسیری که در دو سال ابتدایی شورای ششم اهواز طی شد در دو سال بعد نیز طی میشد، امروز در شرایط بهتری از وضعیت موجود بودیم.

سید محمدعلی پورموسوی، رئیس شورای اسلامی شهر اهواز در سال سوم با اشاره به روز شوراها به خبرنگار ایمنا میگوید: قانون اساسی بحث خرد جمعی را تا کوچکترین محدودههای جغرافیایی تحت عنوان شورای اسلامی برده است، البته شوراها مشکلاتی دارند و ممکن است در مواردی انتخاباتها درست نباشد، اما حداقل راه را برای آیندگان باز میکند تا شرایط رسیدن به خرد جمعی و برونرفت از مشکلات ایجاد شود.
وی ادامه میدهد: دوره ششم شورای اسلامی شهر اهواز نیز طبق گذشته بر اساس رأی مردم تشکیل شده و با وجود مشکلات در سه سال اخیر موفقیتهایی نیز حاصل شده است، بعضی مشکلات شهر و پروژههای باقی مانده در این دوره ساماندهی شد که بعضی افتتاح شده بعضی در مسیر تکمیل است.
رئیس شورای اسلامی شهر اهواز خاطرنشان میکند: روند معیوب خدمترسانی، جذب نیروی انسانی و هزینهکرد بودجه بخشی از مشکلات موجود است و نتوانستیم از فضای نادرست گذشته خارج شویم.
پورموسوی تصریح میکند: طی سه تا چهار سال 1000 نفر از شهرداری اهواز خارج شدند و با وجود اینکه نیت شورای شهر این بود که کسی وارد شهرداری نشود، بیش از یک هزار نفر مجدد وارد شهرداری شدند که بعضی ناسالم و غیرقانونی بوده است. اصلاح روندها، رویکرد سال سوم شورای اسلامی شهر اهواز
وی تاکید میکند: در ابتدای شورای ششم اولویتهایی از جمله اصلاح ورودیهای شهر و بهبود وضعیت آسفالت را تعیین کردیم اما اصلاح نشد؛ در سال سوم شورای ششم شهر از مدیریت شهری اهواز درخواست کردیم تا برخی افراد که در این روند تأثیرگذار هستند تغییر کنند، بودجههای جدید به مناطق کم برخوردار اختصاص داده و یک سری پروژههای شاخص اجرا شود که محقق نشد.
به گزارش ایمنا، شوراهای شهر زمانی به موفقیت و اثربخشی میرسند که با معیارهایی همچون شفافیت، مسئولیتپذیری، مشارکت فعال شهروندان و برنامهریزی دقیق همراه باشند؛ تعامل سازنده با مردم، بهرهگیری از دانش تخصصی و تلاش مستمر برای بهبود زیرساختهای شهری از عوامل کلیدی موفقیت شوراها محسوب میشود.
هنگامی که شوراهای شهر به عنوان حلقهای ارتباطی میان مردم و مدیریت شهری با صداقت و تدبیر عمل کنند، مسیر توسعه و پیشرفت هموارتر میشود و جامعهای پویا و عدالتمحور شکل میگیرد.
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/1091183/شوراهای-شهر،-نماد-مردمسالاری-محلی