پیام
خوزستان - مهر /فناوران یک شرکت دانش بنیان موفق شدند با شکست انحصار امریکا، رادیو داروی تشخیص غدد لنفاوی درگیر سرطان را که در لیست تحریم ها قرار دارد، بومی سازی کنند.
شــرکت دانش بنیان آپرین ســما فارمد برای نخستین بار در ایران و به عنوان دومین شرکت بعد از یک شرکت امریکایی موفق به تولید ماده موثره رادیوداروی تشخیصی تکنسیوم تیلمانوسپت (برای تشخیص غدد لنفاوی درگیر سرطان) شده است.
یکی از اصلی ترین مسـیرهای متاسـتاز سـرطان، انتقال سلول های سـرطانی از طریق سیستم لنفـاوی اسـت. تشـخیص دقیـق و بـه موقـع میـزان درگـیری لنـف در سـرطان های مختلف نظیـر سـرطان پسـتان، ریه، سـرطان های دسـتگاه تناسـلی و غیـره باعث می شود جـراح به منظـور کاهـش خطـر متاسـتاز، مجبـور به خـارج کـردن بخـش عمـدهای از سیسـتم لنفاوی همـراه بـا توده سـرطانی شـود.
فقـدان بخشـی از سیسـتم لنفاوی که جـز مهمی از سیسـتم گردش خون و سیسـتم ایمنی بدن محسـوب میشـود، مشـکلات جبران ناپـذیری را در ادامه زندگـی برای بیمار به وجـود می آورد. رادیـوداروی «تیلمانوسـپت» به عنـوان اختصاصی ترین رادیو داروهـای تشـخیصی غـدد لنفـاوی در جهان در جهت حـل این معضل قادر به شناسـایی دقیـق و بـه موقـع غدد لنفاوی درگیر سـرطان شـناخته می شـود.
با اسـتفاده از ایـن قابلیت، جـراح پیـش از هر اقدامی به وسـیله تزریق ایـن رادیودارو و انجام اسـکن اسـپکت، موقعیت و میـزان دقیـق گره هـای لنفـاوی آلوده به سـرطان را مشـخص میکنـد.
دانـش فنـی تولیـد ایـن محصـول بـه صـورت کاملا بومـی بـا تکیـه بـر دانـش متخصصـان ایرانـی بـه دسـت آمده اسـت و در حال حاضـر، این محصـول پس از طـی کردن موفـق مراحل پیـش بالینـی وارد مراحـل بالینـی شـده اسـت. ایـن دارو بـه لحـاظ سـاختار شـیمیایی یـک ماکرومولکـول پیچیـده پلیـمری اسـت کـه علاوه بر قابلیـت حمـل رادیوایزوتوپ تشـخیصی تکنسیـوم قـادر بـه اتصال بـه گیرنده هـای موجود در سـطح سـلولهای سـرطانی است.
بـا توجه به این که یکی از مسـیرهای اصلی متاسـتاز تمام سـرطان ها سیسـتم لنفاوی اسـت، شناسـایی میـزان درگـیری غـدد لنفاوی حائـز اهمیـت اسـت و از آنجایی کـه در سـرطانهای مختلـف گسـتردگی پیـدا مـی کند، میـزان مصرف ایـن رادیودارو شـاید بـه تنهایی بـه اندازه سـایر رادیوداروهـا در کشـور باشـد. سـایر رادیوداروهـا معمـولا تک مصرفـی یا تـک کاربردی هسـتند بـه عنـوان مثال، تنهـا تومورهای پروسـتات یـا تومورهای پسـتان را اسـکن میکنند امـا رادیـوداروی «تیلمانوسـپت» مـی تواند گسـترش سـرطان را در سیسـتم لنفاوی اسـکن کـرده و درنتیجـه هـر فـرد مبـتلا به سـرطان فـارغ از نوع سـرطان، برای بررسـی درگیر شـدن سیسـتم لنفـاوی بـا این رادیـودارو تحت اسـکن قرار گیـرد. بنابرایـن میتوان گفـت که حدود 90 درصد از مبتلایان به سرطان های مختلف در طول سال قابلیت استفاده از این رادیودارو را دارند.
سید محمد شاهچراغ مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در توضیح بیشتر تولید این رادیو دارو گفت: تولیـد رادیـوداروی «تیلمانوسـپت» پـس از 18 ماه تلاش در یـک فرآیند تحقیق و توسـعه مـدون انجـام شـده اسـت. پـس از آمریـکا، ایـران دومیـن کشـور دنیـا خواهـد بـود کـه بـه داشـتن فنـی ایـن محصـول اسـتراتژیک دسـت پیـدا کـرده اسـت.
شاهچراغ ضمن بیان این مطلب که بـا بهره بـرداری از ایـن محصول، هزینه نقشـه برداری سیسـتم لنفاوی توسـط ایـن رادیوداروی اختصاصـی در ایران بـا یک دهـم قیمت هـای جهانـی انجـام خواهد شـد، خاطرنشان کرد: از ایـن رو ایـن امتیـاز رقابتی، پتانسـیل صادراتی مناسبی را پیش روی این رادیو دارو قرار می دهد. تولید ایـن محصول گـران قیمت از سـال 2013 در انحصار کشور آمریکا قرار دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر به دلیل رادیو داروهای تخصصی در ایران، پزشکان بخش عمده ای از سیستم لنفو را همزمان با تومور از بدن خارج می کند که عواقب جبران ناپذیری برای بیمار در ادامه حیات دارد. این دارو انشاالله این دارو تا چند ماه آینده توسط سازمان انرژی اتمی در مراکز پزشکی هسته ای توزیع می شود و در آنجا به بیماران مبتلا به سرطان تزریق می کنند و یک نقشه برداری جامع از سیستم لنفاوی به دست می اید و موقعیت دقیق گره های لنفاوی درگیر سرطان مشخص می شود و دیگر با معضل جداسازی لنفو مواجه نخواهیم بود.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان افزود: این دارو جزو کالاهای تحریمی بوده و کنگره امریکا آن را تحریم کرده است. در واقع از 14-15 سال قبل سازمان انرژی اتمی ایران در فهرست تحریم ها قرار دارد و به همین دلیل کالاهایی که در حوزه پزشکی هسته ای و مرتبط با انرژی اتمی است، جزو کالاهای تحریمی به شمار می آید.
http://www.khozestan-online.ir/fa/News/986004/تشخیص-غدد-لنفاوی-درگیر-سرطان-با-بومی-سازی-یک-رادیوداروی-تحریمی