پیام خوزستان
هیئت‬ ثارالله زنجان، با صرف وقت در عرصه ایده پردازی و محتوایی رشد کرد
سه شنبه 6 آذر 1403 - 09:59:05
پیام خوزستان - فرهنگ ستایشگری و مداحی یکی از عوامل مهم در ترویج اندیشه اسلامی شیعی و تثبیت آن در طول تاریخ ایران اسلامی به شمار می‌رود و در طول تاریخ مداحان و شاعران فراوانی با استفاده از اشعار، سیره و رفتار اهل بیت (ع) را با اسلوب‌های هنری و قالب‌های جذاب پایدار و تأثیرگذار توصیف و به مخاطبان انتقال دادند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هیئتهای مذهبی فرصتی برای پرورش انسان و انسان‌سازی است که اگر به این مقوله بها داده شود و آموزش‌های لازم صورت گیرد، قطعاً برکات فراوانی را در پی خواهد داشت و چون مداحان و هیئتهای مذهبی با جمعیت قابل‌ملاحظه‌ای از افراد جامعه به‌ویژه جوانان و نوجوانان در ارتباط هستند می‌توانند نقش مؤثری در تربیت آنان داشته باشند. مداحی از آن دست هنرهای ظریف و مهمی است که می‌تواند نقش اساسی در برانگیختن صحیح و عاقلانه عواطف و احساسات شور و شعور دینی ایفا کند. بنابراین اگر محتوایی که مداحان و هیئات مذهبی به مخاطبان خود می‌دهند غنی باشد تربیت دینی جوانان به‌ویژه انگیزه حضور مردم در مجالس دینی می‌تواند با افزایش چشمگیر روبه‌رو شود.‌
هیئت ثارالله زنجان در مهرواره هوای نو که هیئت‌های برتر در حوزه‌ها و رشته‌های مختلف را معرفی می‌کند شایسته تقدیر در رشته مضمون و محتوا شده است.
زنجان، شهر حماسه‌پردازان و شورآفرینانی است که محرم چند ده هزار نفری‌اش در حسینیه اعظم این شهر، نه در ایران که در جهان اسلام، نامدار و نام‌بُردار است. بنابراین، اسم و رسم داشتن بین مردمان عاشق این شهر که هر گوشه و کنارش، حسینیه‌ای و مسجدی پرچم حسین دوستی‌اش بلند است، کاری بزرگ و فکری سترگ می‌طلبد که ثاراللهی‌ها داشته‌اند.
یکی از این مکان‌های مقدس حسینیه اعظم زنجان است که به عنوان مرکز پایتخت شور و شعور حسینی در ایران شناخته شده است. ثبت دسته عزاداری هشتم محرم برابر با شب تاسوعای حسینی به عنوان دهمین میراث معنوی ایران، دلیل منحصر به فرد بودن این برنامه و آستان مقدس و صد البته توجهات خاصه حضرت سید الشهدا (ع) به این مکان مذهبی است که شهرت و آوازه آن را به برکت معنویت خاص این مسجد و اعتقاد قلبی ارادتمندان حضرت امام حسین (ع) جهانی کرده است. این دسته عظیم عزاداری که از آن به عنوان بزرگترین تجمع عزاداران حضرت امام حسین (ع) در ایران نام برده می‌شود، به نام و یاد سقای دشت کربلا و علمدار عاشورا حضرت ابوالفضل العباس (ع)، به حرکت در می‌آید و هزاران قربانی به یاد دستان بریده آن بزرگوار در مسیر دسته حسینیه ذبح یا به مسجد اهدا می‌شود. حسینیه اعظم از نظر جغرافیایی در جنوبی ترین منطقه شهر زنجان واقع شده است.

پیام خوزستان

در دوره سلطنت رضا شاه پهلوی با هجوم و تهدید سردمداران رژیم، حسینیه و برنامه‌های آن مدتی تعطیل و برخی از اشیا و آثاری که قدمت تاریخی داشته اند ناپدید می‌شود.بعد از تبعید پهلوی اول فعالیت‌های حسینیه دوباره به حالت عادی برمی‌گردد و به دنبال تعمیر و نگهداری آن توسط اهالی محل و پیشکسوتان، حسینیه با عنوان «مسجد حسینیه شهرستان زنجان» مجدداً شروع به فعالیت می‌کند و به تدریج گسترش می‌یابد.
در سال 1328 هجری شمسی برای اولین بار چهار رأس گوسفند در مسیر دسته حسینیه ذبح می‌شود. این تعداد در سال 1341 به هفت رأس می‌رسد. از همان سال تعداد قربانی‌های مسیر دسته حسینیه افزایش می‌یابد بطوری که در سال 1352 به 350 رأس، 1353 به 650 رأس، 1383 به 6400 رأس و در نهایت در سال 1389 به بیش از 12000 رأس رسیده است که بعد از قربانگاه منا در مکه معظمه، اولین رتبه را در زیادت قربانی در جهان اسلام دارد. مراسم دسته عزاداری شب تاسوعای حسینی که همه ساله با حضور صدها هزار نفری عزاداران حسینی برگزار می‌شود، در 15 دی ماه 1387 به عنوان دهمین میراث معنوی کشور در فهرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسید.
وقتی که هیئت ثارالله پرچم خود را برافراشت
هیئت ثارالله زنجان، سال 88 و بعد از وقایع فتنه این سال تلخ، پرچم خود را برافراشته کرد. نزدیک 5 نفر از دوستانی که از سال 1379 هیئت خانگی داشتند، در حدود 20 سالگی خود، مهدی رسولی جوان را محور قرار دادند و این هیئت را راه انداختند. آن‌ها ابتدا برای برگزاری مجلس در مسجد گلزار شهدای زنجان پول هم می‌دادند تا بهشان اجازه برگزاری مجلس بدهند، اما به مرور زمان و با عنایت شهدا و استقبال مردم، مدیریت مسجد به هیئت واگذار شد.
چارت و تشکیلات هیئت به مرور سال‌ها بزرگ‌تر شده است و جمعیت مردم نیز بیش‌تر و بیش‌تر؛ تا جایی که مسجد پاسخگو نبود و زمزمه‌های ساخت حسینیه شهدا در این گلزار مطرح شد. ساخت این حسینیه با پول توجیبی هیئتی‌ها و کمک‌های مردمی انجام شد و امروز در اختیار هیئت و برنامه‌های آن است.

پیام خوزستان

آن‌ها چند تا قرارگاه دارند. اولی‌اش، قرارگاه ثارالله است؛ همان که هیئت و مراسم را برگزار می‌کند و بیش‌تر به نام هیئت ثارالله شناخته می‌شود. دومی، قرارگاه نصرت است که رویکرد اقتصاد مقاومتی دارد. سومی، قرارگاه کربلاست که برپایی موکب‌های اربعین، سوریه، مشهد، اطعام غدیر و ایستگاه صلواتی را گردن گرفته و چهارمی، قرارگاه بین‌الملل است که یادواره شهدای آذربایجان در عرصه بین‌الملل را برگزار می‌کند. یک قرارگاه پنجمی هم هست که به نام شهید حسن باقری کرده‌اند. این قرارگاه در جذب و تربیت نیروی انسانی هیئت مشغول فعالیت است. معاونت محتوایی هیئت هم کتابخانه‌ای راه انداخته تا نوجوانان و دانشجویان بتوانند در این فضا مطالعه داشته باشند. معاونت ایده‌پردازی، معاونت گزارش‌دهی، معاونت ورزشی و اردویی از دیگر بخش‌های این هیئت است.
این هیئت در حوزه مضمون و محتوا همواره تلاش کرده نظرات رهبر معظم انقلاب و مطالبات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و… ایشان را در نظر داشته باشد و برای آن‌ها تولید فکر کند. پی این بوده و شکر خدا موفق شده در این زمینه مداحی‌ها و سخنرانی‌های متعددی در قرارگاه رسانه هیئت تولید کند. مثلاً تازگی‌ها مداحی‌های مهدی رسولی در زمینه‌هایی مثل استحکام خانواده، ضرورت فرزندآوری و جهاد تبیین خیلی مورد توجه قرار گرفته است؛ چون اصلاً گل‌درشت و کلیشه‌ای نیست و با شعرهای ساده و ملودی‌های نرم بر دل مخاطبانش می‌نشیند.
کد خبر 6298067

پیام خوزستان


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/992899/هیئت‬-ثارالله-زنجان،-با-صرف-وقت-در-عرصه-ایده-پردازی-و-محتوایی-رشد-کرد
بستن   چاپ