پیام
خوزستان - به گزارش حوزه بینالملل خبرگزاری تقریب (تنا): خاورمیانه این روزها در حال تجربه تنش دائمی است که توسط اسرائیل دامن زده میشود، برخی تحلیلگران و کارشناسان عرب معتقدند که اسرائیل از بدو تأسیس، ابزاری در دست قدرتهای غربی برای ترویج استعمار در منطقه خاورمیانه بوده است. "غسان سلامه" اندیشمند و دیپلمات لبنانی در مقالهای که در شبکه "الجزیره" قطر منتشر شده، به جاذبه مغناطیسی منطقه خاورمیانه اشاره کرده و نوشته است، خاورمیانه منطقهای است که از موقعیت استراتژیک و تنوع اجتماعی برخوردار است به طوری که آن را از نظر سیاسی ناپایدار و در نتیجه، سیاستمداران واستعمارگرانی چون نتانیاهو را وسوسه میکند.
سلامه با اشاره به هدف نتانیاهو از الحاق کرانه باختری به اسرائیل نوشت: هنوز کسی فراموش نکرده است که نتانیاهو تلاش میکند تا کرانه باختری را به اسرائیل الحاق کند؛ جایی که ترور فعالان فلسطینی، تخریب کل روستاها و مصادره زمینها در حال افزایش است، پروژه خطرناکی که ممکن است، به مهاجرت اجباری حدود سه میلیون فلسطینی به شرق رود اردن منجر شود.
او همچنین با اشاره به عملیات نظامی اسرائیل در لبنان، نوشت: در حالی که جنگ اسرائیل بر علیه غزه هرج و مرج و انتقام جویانه است، جنگ در لبنان با برنامهریزی دقیق همراه بود و منجر به ترور رهبران و فرماندهان حماس و حزبالله شد به طوری که سکوت رژیمهای عربی و سخاوتمندی ایالات متحده در تأمین سلاح، دلار و حمایت دیپلماتیک، نتانیاهو را تشویق میکند تا به خاورمیانه جدید فکر کند.
این اندیشمند لبنانی معتقد است که اسرائیل با وجود بحران داخلی و خشم مخالفان کابینه نتانیاهو نمیتواند به جنگ افروزیهای خود در منطقه ادامه دهد و پیروزیهای اندک خود را به هژمونی پایدار تبدیل کند.
غسان سلامه در پایان نوشت که هنوز راهی برای جلوگیری از بدترین اتفاقات در خاومیانه متلاطم این روزها وجود دارد و آن تمرکز مجدد بر حقوق سیاسی فلسطینیهاست، حقی که رژیم صهیونیستی برای فرار از آن، دست به ماجراجوییهای منطقهای زده است.
"احمد سلیمان العمری" نویسنده و پژوهشگر اردنی معتقد است، نقش اسرائیل در منطقه گسترش یک طرح استعماری غرب بود که از زمان تأسیس این رژیم با هدف دستیابی به کنترل غرب بر جهان عرب آغاز شد.
العمری در روزنامه "القدس العربی" مینویسد، وقایع جاری را نمیتوان از تاریخ طولانی مداخلات استعماری و سیاستهای تحمیلی غرب جدا دانست، زیرا اسرائیل هنوز بخشی از این پروژه است و به وضوح نشان میدهد که چگونه استعمار در اشکال جدید ادامه دارد، بنابراین ایجاد پروژه صهیونیستی بهانهای برای تثبیت حضور یک کشور استعماری در قلب جهان عرب بود.
این پژوهشگر اردنی در ادامه میافزاید، بسیاری از تحلیلگران سیاسی خاطرنشان میکنند که قلدری نتانیاهو و کابینه افراطی او منجر به فروپاشی خود اسرائیل میشود، زیرا ادامه سیاست نظامی و اشغالگری این رژیم تنها به ایجاد نسل جدید و سر سختتری از مقاومت منجر خواهد شد.
العمری با اشاره به چالشهای سیاسی و اقتصادی اسرائیل، آن را یک بحران عمیق برای نتانیاهو توصیف کرد و در ادامه نوشت، بحرانهای نظامی جاری در نوار غزه و لبنان منجر به افزایش هزینههای عملیات نظامی و تأثیر منفی بر اقتصاد و افزایش بدهی عمومی در اسرائیل شده است، به طوری که رویارویی نظامی در مرز لبنان بین حزبالله و ارتش اسرائیل، وضعیت را تشدید و مجموعه این عوامل با یکدیگر محیط پیچیدهای را برای آن ایجاد کرده که ممکن است منجر به فروپاشی احتمالی این رژیم شود؛ بنابراین تلاش کابینه نتانیاهو از تشدید تنش نظامی در منطقه، ابزاری برای سرپوش گذاشتن بر ناتوانی او در اداره کردن این بحرانهاست.
العمری در پایان تاکیدکرد که اسرائیل با چالشهای پیش رو و به ویژه اختلافات داخلی و درگیری نظامی در غزه و لبنان، در باتلاقی فرو رفته که خروج از آن دشوار خواهد بود و رؤیای این رژیم را در یهودیسازی فلسطین نقش بر آب میکند.
"جمعه بوکلیب" روزنامهنگار و مشاور رسانهای سفارت لیبی در لندن در مقالهای در روزنامه "الشرق الاوسط" درباره توهم نتانیاهو از ایجاد خاورمیانه جدید نوشت: خاورمیانه جدیدی که نتانیاهو و ائتلاف راست افراطی حاکم او میخواهند با حق فلسطینیها برای زندگی در یک کشور مستقل فلسطینی بسیار متفاوت است و این تفاوت با جنگ حل نخواهد شد.
بوکلیب نوشت: ما از تجربه هفتاد سال گذشته و بیشتر از درگیری اعراب و اسرائیل آموختهایم که هر جنگی به جنگی دیگر منتهی میشود، همانطور که از سال 1948 تا به امروز، جنگ اعراب و اسرائیل ادامه یافته و "صلح در منطقه" مهمترین قربانی این جنگ بوده است.
این روزنامه نگار لیبیایی با اشاره به آتشبس در لبنان گفت که پیشبینی این که چه کسی بعد از لبنان در لیست اسرائیل قرار خواهد داشت، دشوار نیست، زیرا جنون قدرت، جایی برای تفکر عقلانی در این رژیم باقی نگذاشته است. خاورمیانه جدید که نتانیاهو آن را در سر میپروراند، تنها روی دیگری از یک سکه قدیمی و سرابی است که به زودی ناپدید خواهد شد.
بوکلیب در پایان تاکیدکرد که هر چند فلسطینیان در طول تاریخ خود ضربات دردناک بسیاری را متحمل شدند، اما هرگز در برابر اشغالگران رژیمصهیونیستی تسلیم نشدند و رهبران نظامی و سیاسی این رژیم از این واقعیت به خوبی آگاه هستند و لازم است که آنها تاریخ ریشهدار فلسطین را با تاریخ جعلی اسرائیل مقایسه کنند.
دکتر "ماهر صافی"، تحلیلگر سیاسی فلسطینی در گفتوگو با شبکه خبری "اکسترا نیوز" مصر درباره اهداف نتانیاهو از جنگ در غزه گفت: اسرائیل در تلاش است تا جمعیت نوار غزه را به مقصد نامعلومی منتقل کند و استفاده از سیاست قحطی یکی از راههایی است که اسرائیل بدین منظور از آن استفاده کرده است.
صافی تصریح کرد: اسرائیل از ورود هرگونه کمکی به مناطق شمال غزه جلوگیری کرده و به این ترتیب اوضاع را بدتر میکند. آنچه در حال رخ دادن است، نقشه سران این رژیم برای کوچ اجباری ساکنان غزه به هر مقصدی جز سرزمین فلسطین است.
او خاطرنشان کرد که هدف قرار دادن رهبران حزبالله و حماس از دیگر برنامههای اسرائیل برای تضعیف قدرت مقاومت در رسیدن به اهداف خود بود، زیرا آنها به خوبی میدانند که جبهه مقاومت تا رسیدن به مقصود نهایی که همان آزاد سازی و پاکسازی این سرزمین از لوث وجود صهیونیستهاست، از پای نخواهد نشست.
این تحلیلگر فلسطینی در پایان تاکیدکرد که آوارگی و مهاجرت اجباری، خط قرمز فلسطینیان است و فلسطینیها حق مالکیت بر سرزمین خود را در هر شرایطی از دست نخواهند داد.
"دکتر جاسم یونس الحریری" محقق و استاد روابط بین الملل دانشگاه بغداد در مقالهای در روزنامه "رای الیوم" نوشت: اسرائیل برای دستیابی به چندین هدف که با توجه به تنوع شخصیتهای هدف متفاوت هستند، سیاست ترور را در پیش گرفته که از جمله مهمترین آنها، انتقامجویی و تقویت بازدارندگی با هدف افزایش روحیه معنوی اسرائیلیها و انتقال این پیام که کابینه نتانیاهو هرگونه تهدیدی که امنیت آنها را برهم زند، دفع خواهد کرد. همچنین از دیگر اهداف این ترورها، محروم کردن مقاومت از شخصیتهای با استعدادی که دارای تواناییها و مهارتهایی هستند که در طول زمان به دست آمده و به راحتی نمیتوان آنها را به دیگران منتقل کرد.
استاد روابط بین الملل دانشگاه بغداد با اشاره به سخن "رونن برگمن" روزنامه نگار و تحلیگر نظامی – امنیتی اسرائیلی می نویسد: برگمن در کتاب خود با عنوان "برخیز و اول تو بکش" که تاریخچه محرمانه ترورهای هدفمند اسرائیل را تشریح کرده است، به این نتیجه میرسد که "سیاست ترورها در از بین بردن تهدیدهای مستقیم محدود موفق بود؛ اما نتوانست راهحلی بلندمدت برای معضل امنیتی اسرائیل ارائه کند و ثابت کرد که جایگزینی عملی برای مذاکرات و حل و فصل نیست".
الحریری در پایان مینویسد: ترور رهبران و فرماندهان حماس و حزبالله نه تنها گروههای مقاومت را در حمایت از قضیه فلسطین باز نمیدارد، بلکه آن رهبران را به نماد مقاومت تبدیل کرده و آزادیخواهی و انتقامجویی از صهیونیستها را بیش از پیش در گروههای مقاومت و حامیان آنها تقویت خواهد کرد.
از سویی دیگر رد پای صهیونیستها در حوادث جاری سوریه نیز آشکار است به طوری که تروریستها در سوریه خواستار حمایت رژیم صهیونیستی شدند. "کرم جبر"، نویسنده و تحلیلگر مصری و رئیس سابق شورای عالی نظارت بر رسانههای مصر در برنامهای در شبکه "صدی البلد" مصر در این باره گفت که یک نقشه اسرائیلی- امریکایی پشت حوادث جاری در سوریه قرار دارد.
با توجه به تحلیل کارشناسان عرب، به نظر میرسد که اسرائیل با هدف دست یافتن به خاورمیانهای جدید که نتانیاهو بارها آن را در سخنان خود ذکر کرده است، سعی دارد تا با طولانی کردن جنگ در غزه و ممانعت از ورود مساعدتهای نهادهای بشردوستانه، ساکنان غزه را مجبور به مهاجرت از این منطقه کند و پروژه یهودیسازی را اجرا نماید. از سویی دیگر کشاندن جنگ به لبنان هدف دیگر اسرائیل برای تضعیف مقاومت بود تا بزرگترین مانع خود را برای تحقق آرزوی خاورمیانه جدید از میان بردارد؛ اما اکنون با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه، اسرائیل دچار جنگی فرسایشی شده است و واکنش گروههای مقاومت در پاسخ به حملات اسرائیل، نقشههای آنها را برای رسیدن به اهداف بزرگ خود بیاثر کرده است، علاوه بر این با افزایش هزینههای نظامی بخش بزرگی از اقتصاد این رژیم به شدت افول داشته به طوری که اعتراضات داخلی به ناتوانی ائتلاف نتانیاهو در کنترل بحران معیشتی و مالی، اقتصادی در اسرائیل اوضاع را برای این رژیم سختتر کرده است.
از سویی دیگر اسرائیل با تهدیداتی چون مورد هدف قرار گرفتن کشتیها و پایگاههای نظامی خود نیز روبهروست؛ بنابراین این وقایع مقدمه ای خواهد بود تا اسرائیل در صورت از دست دادن امنیت و بازدارندگی خود، در یک محیط متلاطم امنیتی و بیثبات اقتصادی گرفتار شود. همچنین برخی تحلیلگران معتقدند که روی کار آمدن ترامپ اوضاع را به نفع اسرائیل رقم خواهد زد؛ اما باید منتظر بود که تحولات جاری در خاورمیانه معادلات منطقه را به چه سویی تغییر خواهد داد.
تألیف و تنظیم: زهرا ناظمی