پیام خوزستان

آخرين مطالب

هشدار روزنامه اعتماد: مکران را مانند دریاچه ارومیه و سد گتوند قربانی نکنید! شهرستان ها

هشدار روزنامه اعتماد: مکران را مانند دریاچه ارومیه و سد گتوند قربانی نکنید!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - به گزارش اقتصاد آنلاین ، روزنامه اعتماد نوشت: در روزهای اخیر اشاره به نهایی شدن محل پایتخت آینده ایران در ساحل مکران از سوی معاون اول رپیس جمهور و سخنگوی دولت، یادآور نحوه نهایی شدن اجرای کلان طرح‌ها در کشور ما در دهه‌های اخیر است که تا سال‌ها بعد مشکلات آنها – بعضا حتی تا امروز - ادامه داشته است.
انتخاب محل پایتخت جدید باید نتیجه فرآیند کارشناسی باشد و دریغ است که یک انتخاب محل نامناسب دیگر مشکل و معضل جدیدی برای دهه‌های پیش رو برای کشور ما پدید آورد.
در این زمینه یادآوری مواردی لازم است. 
سد گتوند که در سال 1391 تکمیل و آبگیری شد، اغلب به دلیل اثرات مخرب محیط زیستی آن به ویژه در مورد انتخاب نامناسب ساختگاه محور و مخزن سد بر روی کوه نمک عنبل و شوری آب مورد انتقاد قرار می‌گیرد. این سد بر روی رودخانه کارون که تنها رودخانه قابل کشتیرانی ایران است احداث شد و بزرگ‌ترین سد ایران است.
علی‌رغم مطالعات قبلی که نشان می‌داد این منطقه بر روی بسترهای نمکی ساخته خواهد شد و ساخت آن باعث افزایش سطح شوری در رودخانه کارون و دشت خوزستان می‌شود، پروژه ادامه یافت.
دلیل محوری هم آن بود که با توجیهات اقتصادی از نظر نیاز به انرژی هیدروالکتریکی و ذخیره آب در مخزن سد چنان مزیت‌هایی برای سد تعریف کردند که عملا هر ملاحظه دیگر را به حاشیه راندند و مدیران سیاسی را نیز با همین استدلال‌ها قانع و مصمم‌تر کردند. 
 پروژه جاده شهید کلانتری که از سال 1359 در داخل دریاچه ارومیه آغاز شد و بعدها به بزرگراه دریاچه ارومیه تبدیل شد، اثر بالقوه اکولوژیکی آن بر خشک کردن دریاچه ارومیه نماد بی‌توجهی به محیط زیست در پروژه‌های عمرانی در ایران است.
این طرح که در سال‌های اول پس از اجرای آن بدون مطالعات اولیه شروع شد، در دهه‌های بعد با وقوع فاجعه محیط‌زیستی در دریاچه ارومیه با طرح‌های مطالعاتی - که قبل از اجرا باید انجام می‌شد - مورد ملاحظه و توجه عمومی به تدریج بیشتری قرار گرفت. انحراف رودخانه‌های تغذیه‌کننده دریاچه ارومیه و ساخت بیش از 90 سد و بند بر روی این سرشاخه‌ها، برای اهداف کشاورزی و شیوه‌های ضعیف مدیریت آب، مزید بر علت شده و خشکی دریاچه را تسریع کرد.

پیام خوزستان

ساخت این بزرگراه در این منطقه حساس مسائل محیط‌زیستی موجود را با ایجاد اختلال در اکوسیستم‌های محلی و کاهش بیشتر جریان آب دریاچه تشدید کرد. اکنون پروژه‌های زیربنایی مانند بزرگراه شهید کلانتری باید به دقت در برابر ردپای اکولوژیکی آنها ارزیابی شوند.
فقدان ارزیابی جامع محیط‌زیستی قبل از اقدام در اینگونه پروژه‌ها نشان‌دهنده بی‌توجهی به توسعه پایدار است، و صرفا کاهش زمان سفر بین ارومیه و تبریز هدف اصلی و نهایی بوده که تمام مشکلات ایجاد شده بعدی عملا بهای سنگینی است که بابت ساخت این جاده همچنان پرداخته می‌شود.
نیروگاه اتمی بوشهر سایت دیگری است که انتخاب محل اولیه آن در سال‌های قبل از انقلاب مورد پرسش اصلی است. بررسی‌مستندات موجود نشان داد که انتخاب محل اولیه نیروگاه بوشهر به میل و اراده شاه سابق و گرفتن مشورت مستقیم از یک نظامی هلندی -که ظاهرا از دوستان مسقیم پادشاه بوده - صورت گرفته است. انتخاب محل این نیروگاه در شبه‌جزیره بوشهر از سوی افسر هلندی و تایید مستقیم شاه و ابلاغ محل به سازمان انرژی اتمی – در زمان ریاست دکتر اکبر اعتماد – سپس به مطالعات تفصیلی بعدی از سوی مهندسین مشاور دیمزاند مور امریکا (در همین محل از قبل انتخاب شده !) انجامیده است.
ظاهرا تنها دلایل ساده انتخاب محل در این نقطه نزدیک بودن به معدن منابع قرضه - کوه موند بوشهر - و نزدیکی به دریا (همه نیروگاه‌های هسته‌ای باید ترجیحا به ساحل نزدیک باشند تا امکان خنک کردن آنها وجود داشته باشد) بوده است.
اینکه اساسا ایران باید به دنبال نیروگاهی مانند بوشهر- و با اندازه‌های هدف‌گذاری شده در آن زمان- برود، و اینکه چنین نیروگاهی باید در نزدیک بوشهر ساخته شود هرگز در سلسله مراتب کارشناسی در دانشگاه‌های وقت و سازمان برنامه و بودجه در دهه چهل شمسی بررسی نشد. دستوری از بالا - بر اساس میل و فکر پادشاه وقت - آمد که باید عین ثواب تلقی می‌شد و به فرموده باید اجرا می‌شد !
قابل توجه است که لرزه‌خیزی بوشهر موجب شده تا سازمان انرژی اتمی ایران در دهه‌های بعد ملزم به رعایت‌های ویژه در مورد زلزله و سونامی احتمالی در محل نیروگاهی باشد که موظف به ساخت آن بوده است‌.
البته در تمام موارد همواره مطرح می‌شود که با روش‌های مهندسی می‌توان و باید به دنبال حل مشکلات رفت، ولی مساله آن است که اولا چرا باید انتخابی نامناسب از اساس انجام داد - که خود نماد بی‌توجهی به علم و مهندسی است - و سپس تمام برنامه‌های مقابله با چالش‌ها با استفاده از مهندسی به هزینه‌های مهمی می‌انجامد، که چرایی دوم به تراشیده شدن این هزینه‌ها به دلیل انتخاب (به فرموده ) آغازین است.
بنابراین انتخاب مکان‌های پروژه‌های مهم مانند پایتخت جدید نباید نظیر پروژه‌های مهم قبلی از جمله سد گتوند، بزرگراه دریاچه ارومیه و نیروگاه بوشهر باشد که بر پایه الگویی از اولویت‌بندی اهداف کوتاه‌مدت توسعه نسبت به ملاحظات پایداری ‌محیط زیستی و ایمنی بلندمدت انتخاب شده و ساخته شده‌اند. بی‌توجهی‌های آغازین در مورد اثرهای اکولوژیک و مدیریت ریسک، منجر به چالش‌های مداوم بعدی در محیط‌زیست ایران شده است اشتباه‌های قبلی را تکرار نکنیم...

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1024872/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لهستان حکم دادگاه لاهه علیه مقامات اسرائیلی را زیرپا گذاشت

ادارات استان خوزستان فردا شنبه 22 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات اهواز فردا 22 دی 1403

تغییرات گسترده در هیئت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان – آفتاب نو | اخبار ورزشی

قدرت‌نمایی اولین هسته‌های گروه‌های مقاومت مردمی در استان لاذقیه/ جزئیات ضربات مهلک به تروریست‌های حاکم بر دمشق+ نقشه میدانی

تغییرات گسترده در هیئت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان

خانواده‌ها چگونه تئاتر بازی کردند؟

تخریب جایگاه دوآتشه‌های استقلال در ورزشگاه آزادی

راه شهید سلیمانی تقویت جبهه مقاومت بود

همایش زنان مقاومت

مشکل نیشکر هفت‌تپه و شهرستان شدن بندرامام در دست پیگیری است

روایتی از شب عملیات فتح‌المبین

شوامنی: مصدوم نیستم، حالا باید بارسا را ببریم!

برترین هواداران تیفوسی لیگ MLS در سال 2024

اختتامیه نخستین جشنواره تئاتر خانواده برگزار شد

درگیری رونالدو ورزشگاه را منفجر کرد!

یووه قرارداد کاپیتانش را فسخ می‌کند!

جانشین فرمانده کل سپاه: ما باور داریم که دوران آخرالزمان را طی می‌کنیم

آمار مناطق نفت‌خیز فلرسوز با محیط زیست همخوانی ندارد

خوزستان در کانون توجه کمیسیون اصل 90؛ از گازهای فلر تا مترو اهواز

مردمی کردن هنر از اهداف دستگاه‌های فرهنگی است

گوگل ایران را تحریم کرد؟

خلاصه بازی رئال مادرید 3 - مایورکا 0

تصویر دختر شهید سلیمانی در مراسم سالگرد هاشمی رفسنجانی

برگزاری ویژه برنامه میلاد امام علی (ع) در موزه دفاع مقدس و مقاومت مازندران

تخریب جایگاه دوآتشه‌های استقلال (عکس)

هنر یک مدیر این است که بین منافع ملی و محلی هماهنگی ایجاد کند

امروز استوانه‌های مقاومت مقاوم‌تر و دشمنان ما متراکم‌تر شده‌اند

آمریکایی ها دچار خطای محاسباتی نشوند/ امروز هسته های مقاومت آماده هستند

رقم عیدی بازنشستگان دو برابر پایه حقوق است؟

گل اول رئال مادرید به مایورکا توسط جود بلینگام در دقیقه 62

برترین گل‌های سال 2024 به روایت لگو

چالش بزرگ موسیمانه و مدیریت جدید!

گل سوم رئال مادرید به مایورکا توسط رودریگو

گل دوم رئال مادرید به مایورکا توسط مارتین ولیجنت

داستانک/نعمت های زندگی

این هم که جوابی ننوشتند جواب است

واکنش ابطحی به محدودیت جدید خاتمی

سوئیس: با مقام‌های ایرانی درباره خودکشی شهروند سوئیسی در ارتباط هستیم

انتقاد فیروزآبادی از واگذاری تدوین سند هوش مصنوعی به شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ کار آن‌ها نیست

فیروزآبادی: بیگ بنگ هوش مصنوعی هنوز در دنیا اتفاق نیفتاده؛ فرصت جبران غقب افتادگی را داریم.

فیروزآبادی: هیچ یک از فیلترینگ‌های انجام شده با مجوز شورای عالی فضای مجازی نبوده است

فیروزآبادی: تلگرام دیگر در کشور انحصار ندارد

بگو مگوی باهنر و جبرائیلی بر سر FATF در آنتن زنده

قالیباف: جنگ انتخاب ما نبود، از سرزمین‌مان دفاع کردیم/ امروز حتما موضوع جبهه مقاومت در سوریه برای ما ثلمه است/ اگر دلمان برای ایران می‌تپد باید کارآمدی دین در اداره جامعه را به اثبات برسانیم/ قدرت ما به موشک ها و قدرت نظامی نیست و قدرت ما در قلب مردم است

هشدار هواشناسی به اهالی این استان‌ها؛ کولاک برف، توفان و یخبندان در راه است

معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور: نتایج کارشناسی"لایروبی اروند رود" به دولت منتقل می‌شود

همایش 20 هزار نفری شکوه اقتدار در قم برگزار شد

استاندار خوزستان: سفرها و اقدام های نمایشی در قاموس دکتر پزشکیان نیست

افتتاحیه اکران‌های مردمی جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت در تیران برگزار شد

در سفر نظارتی به خوزستان هدف ما کمک است، نه مچ‌گیری