یافته جدید درباره کاشتن خاطرات جعلی در مغز
علمي
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - فارس /مطالعه جدید محققان نشان میدهد کاشتن خاطرات کاذب بسیار دشوارتر از آن است که پیشتر ادعا میشد.
به نقل از نوروساینسنیوز، مطالعه جدیدی که توسط محققان دانشگاه کالج لندن (UCL) و دانشگاه رویال هالووی لندن انجام شده است، نشان میدهد که کاشتن خاطرات کاذب بسیار دشوارتر از آن است که پیشتر محققان حافظه و شاهدان خبره در محاکمات جنایی ادعا کردهاند.
مطالعه معروف «گمشده در مرکز خرید» که در سال 1995 انجام شد، اغلب در محاکمات جنایی، بهویژه مواردی که شامل سوءاستفاده جنسی تاریخی بوده است.
در این مطالعه مشهور، 25% از 24 شرکتکننده در پژوهش، بهطور نادرست به یاد آوردند که در سن پنجسالگی در یک سوپرمارکت گم شدهاند. محققان بر این اساس نتیجه گرفتند کاشتن خاطرات کاذب برای یک رویداد جعلی که هرگز رخ نداده است، آسان است.
در سال 2023، مطالعه «گمشده در مرکز خرید» توسط روانشناسان دانشگاه کالج کورک و دانشگاه کالج دوبلین با استفاده از همان روشهای قبلی تکرار شد. آنها از یک نمونه بزرگتر شامل 123 نفر استفاده کردند و ادعا کردند که خاطرات کاذب بیشتری (35٪) نسبت به مطالعه اصلی یافتهاند.
با این حال، تحلیل جدیدی از دادههای 2023 که در ژورنال Applied Cognitive Psychology منتشر شده، سوالات جدی درباره این یافتهها مطرح کرده است.
این مقاله نشان میدهد که هیچیک از 35٪ افرادی که در سال 2023 قضاوت شده بودند که خاطرات کاذب دارند، خاطره کاملاً کاذبی گزارش نکردند و بسیاری حتی به یاد نداشتند که گم شده باشند.
براساس تحلیل جدید، نیمی از افرادی که در آن تحقیق گفته شد خاطرات کاذب دارند، در واقع قبلاً گم شده بودند و احتمالاً درباره رویدادهای واقعی گزارش میدادند (اگرچه در زمان/مکان مختلف). در همین حال، دیگران نسبت به جزئیات پیشنهادی در داستان جعلی آنقدر مطمئن نبودند که شهادت آنها در دادگاه ارزش زیادی داشته باشد.
پروفسور امریتوس کریس بروین (روانشناسی و علوم زبان UCL) در این خصوص میگوید: « این یافتهها، خطرات استفاده از نتایج تحقیقاتی آزمایشگاهی در دنیای واقعی شاهدان در دادگاه را نشان میدهد.»
او تأکید میکند: «کارشناسان باید در ارائه نتایج تحقیقات بسیار مراقب باشند تا سیستم عدالت را گمراه نکنند.»
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1027327/