پیام خوزستان

آخرين مطالب

نگاهی به نظرات سیدحسن خمینی و هاشمی رفسنجانی درباره تخصصی شدن فقه و اجتهاد شورایی

فقه و حکومت، آماده پذیرش الزامات دانش روز شده‌اند؟ فرهنگی

فقه و حکومت، آماده پذیرش الزامات دانش روز شده‌اند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - هاشمی رفسنجانی سال 1391 بر توجه به دانش روز در فقه تاکید کرد و حالا در سال 1403، سید حسن خمینی که به قول خودش درباره هاشمی می‌گوید: «توفیق داشتم 10 سال آخر عمر ایشان تقریبا هفته‌ای نبود که چند ساعتی را محضر ایشان نباشم»، دوباره مشابه همان حرف ها را تکرار می‌کند. آیا این بار، فقه و در سطحی کلان‌تر حکومت، به دربایست‌های دانش روز (علوم انسانی و تجربی مدرن) ملتزم خواهد شد؟

حجت‌الاسلام سید حسن خمینی طی سخنانی که در تاریخ 1403/10/19 با موضوع «تفکر فقهی» در پژوهشکده امام خمینی (س) و انقلاب اسلامی داشت (مشروح آنرا اینجا بخوانید) بر این بحث که با گسترش فضای مجازی در دوره خاصی از تاریخ بشر قرار داریم، تاکید کرد و گفت: «روزگار ما در حال یک انقلاب بسیار بزرگ است. ایامی که ما زندگی می‌کنیم به همان درجه از اهمیت است که آغاز دوره صنعتی شدن بود. یک پوسته جدیدی از نظم اجتماعی به سبب مسائل فضای مجازی دارد بین مردم پدید می‌آید. یک روابط و ارتباطات و دنیای دیگری می‌شود و حسش هم نمی‌کنیم به خاطر اینکه خودمان داریم در این مسیر پیش می‌رویم.»
او از همین منظر که نظمی جدید در حال تحمیل خود به جامعه انسانی است در مقایسه با تخصصی شدن دانش ( برای مثال در رجوع به پزشکان متخصص هر رشته برای درمان)، پیشنهاد تخصصی شدن فقه را مطرح کرد.
سید حسن خمینی با یادی از مرحوم هاشمی رفسنجانی که موضوع «اجتهاد شورایی» را مطرح کرده بود، گفت: « اگر بحث شورایی در حوزه اجتهاد مطرح شود، آن بحث میان رشته‌ای هم به نوعی در خودش دارد. یعنی اعلم‌هایی در رشته‌های مختلف می‌توانند کنار هم بنشینند و یک بحث تجمیعی را با هم داشته باشند و فتوای تجمیعی بدهند و آن وقت جامعه هم از یک شورایی تقلید کند.»
یادگار امام با طرح مسأله «اجتهاد در اندیشه امام»، تصریح کرد: «اجتهاد در اندیشه امام یعنی همان کاری که ما با مذهب فقه جعفری می‌کنیم که او را یک مکتب می‌بینیم و در آن اجتهاد می‌کنیم، این را هم یک مکتب بدانیم و در آن اجتهاد کنیم.» و بدین ترتیب با مطرح کردن حرام بودن شطرنج در زمان امام خمینی، و یا حلال و حرام بودن موسیقی و آواز مردان و زنان، بر بروز شدن دیدگاه‌های فقهی تاکید کرد.
اگرچه بحث تخصصی شدن فقه، همانگونه که خود سید حسن خمینی اشاره می‌کند، از گذشته مطرح بوده اما تاکید امروز بر آن با توجه به فراگیری دنیای ارتباطات که هرچه بیشتر انسانها را با فضای مجازی و دنیای بی‌کران اینترنت آشنا کرده که حتی ابزارهای مدرن تلفن‌های همراه هوشمند در دست روحانیون نیز به وفور دیده می‌شود و مورد استفاده عمومی قرار می‌گیرد، اهمیت بیشتری می‌یابد.

پیام خوزستان


مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال 1391 در طولانی ترین مصاحبه خود با یک رسانه که در قالب گفت‌وگوی مکتوب 223 صفحه‌ای با شفقنا انجام داد، با یادآوری این نکته تاریخی که «مسلمانان تا زمانی که سعه صدر داشتند مرکز جذب دانش و تولید علم و فن بودند» با تاسف مطرح کرد که «تنگ‌نظری‌ها و تعصبات بخشی جای سعه‌صدر و تحمل نظرات را گرفت و مجالس سازنده محاوره و مناظره تبدیل به هتاکی، طرد، لعن و سپس حذف و تکفیر و کشتار شد.» 
اگر قرار است فقه تخصصی شود و از علوم مدرن روز بهره برد و شورای فقهی بر اساس یافته های جدیدِ علمی حکمی بدهد، باید دید چگونه می‌تواند با آنچه در دین به عنوان اصولی نامتغییر، تثبیت یا پذیرفته و اعلام شده، ارتباط برقرار کند
هاشمی با بیان اینکه «چگونه می‌توانیم در عمر 30 یا 40 ساله تحصیل همه علوم دنیا را در حقوق بین الملل، حقوق کودک، حقوق زن، حقوق معلولین، حقوق جامعه و ده‌ها رشته دیگر در حد متخصصان یاد بگیریم؟ اگر یکی از شرایط تقلید، تقلید از اعلم است، قطعا متخصص اعلم از غیرمتخصص است.» و گفت که «تخصصی شدن اجتهاد، تخصصی شدن تقلید را به دنبال دارد و نباید به گونه‌ای باشد که حوزه علمیه از علوم روز دنیا چیزی نداند.»
او این پیشنهاد را مطرح کرد که «طلبه‌ها باید مجبور شوند یک دوره عام را بگذرانند؛ مثل دانشگاه ها امتحان بدهند و وقتی رساله تخصصی شان را نوشتند آن وقت به آنها پایان نامه تحصیلی بدهید مجموعه اینها می‌توانند شورای فقهی تشکیل بدهند که مسایل کشور را حل کنند.»
البته کسانی چون آیت الله یزدی با تسری آن نظرات به عالم سیاست با او مخالفت کردند و یزدی که ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه را برعهده داشت، نوشت: «اگر منظور، این باشد که کسی که در مسائل حکومتی کارشناس و اعلم باشد اما در دیگر مسائل فقهی، عبادی و اجتماعی اجتهاد نداشته باشد یا ضعیف باشد می‌تواند بر مسلمین حکومت کند چنین نظری خلاف ضرورت فقه است.»
البته ایراد آیت الله یزدی، در ارتباط با بحث شورای فقهی به بحث شورای رهبری هم کشید که چون موضوع شورای رهبری (به جای رهبری فردی) اگرچه در قانون اساسی سال 1358 وجود داشت اما در اصلاحات سال 1368، حذف شد، خاتمه یافته تلقی شد.
با این حال، امروز که دانش به سبب نوع فناوری‌هایِ عمومیت یافته‌ای چون موبایل، بیش از گذشته در زندگی خصوصی افراد وارد شده، مذهبی و غیرمذهبی و عامی و خواص، همه باخبرند از دنیای مجازی و حس‌هایی مفهوم و نامفهوم از عصر ارتباطات و ظهور پرقدرت هوش مصنوعی یافته‌اند، به نظر می‌رسد مخالفان بحث تخصصی‌شدن فقه، صدای پرقدرت خود را دیگر نداشته باشند. اما سوال اینجاست که این تخصصی شدن فقه چطور خود را در ارتباط با دانش‌های تخصصی شدهِ روز قرار می‌دهد؟
به نظر می‌رسد، گرانیگاه بحث افرادی چون حسن خمینی به عنوان کسی که دغدغه دین از سویی و دغدغه اداره کارآمد حکومت توسط فقیهان از سوی دیگر را دارد، همین‌جاست. دانش با رویکردی امروزی و پیش‌رونده، حد و مرزی برای یافتن‌ها ندارد و در هر حوزه‌ای از ریز تا درشت، از اتم تا کهکشان، از جامعه‌شناسی مردم فلان قبیله دورافتاده جنگل آمازون تا فلان کلان‌شهر دنیای پیشرفته امروز، از تاریخ تمدنی اینک بی‌فروغ تا فرهنگ جهانیِ گسترده شده در دورافتاده‌ترین روستاها، از اقتصاد اداره مرغداری تا ابرشرکتی با هزاران کارمند و میلیونها کاربر، نه تنها حرف دارد که امروز آثار عملی حضورش را همه حس می‌کنند.
اگر قرار است فقه تخصصی شود و از علوم مدرن روز بهره برد و شورای فقهی بر اساس یافته های جدیدِ علمی حکمی بدهد، باید دید چگونه می‌تواند با آنچه در دین به عنوان اصولی نامتغییر، تثبیت یا پذیرفته و اعلام شده، ارتباط برقرار کند. این چالش اما، مساله‌ای امروزی نیست و نحله روشنفکران دینی در بیش از صد سال اخیر سعی در یافتن پاسخ‌هایی داشته‌اند که به نظر می‌رسد اینک چنان نداهایی از درون حوزه فقاهت نیز در حال طرح و تلاش برای پاسخگویی است.
این روزها در سالگرد 46 سالگی جمهوری اسلامی هستیم و حکومت دینی مستقری داریم که پشت سر خود تجربه مواجهه حکومتداری اسلامی و واقعیت‌های سیاسی را دارد و در پیش رو، مسائل متورم اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و مردمی که در درون این مسائل به کارآمدی حکومت دینی بدگمان شده‌اند. بدگمانی‌ای که علاوه بر بازتاب در رای ندادن‌ها و بی‌اعتمادی به سیاستمداران، بیشتر در نوع سبک زندگی‌شان تجلی یافته که با نوع سبکی که روحانیت از ابتدای انقلاب از مدرسه تا رسانه تبلیغ کرده‌اند، فاصله گرفته است.
سخنان سید حسن خمینی را باید در این حال‌وهوا، خوانش کرد که شاید تلاشی باشد برای تغییر در نگاه فقیهانه روحانیون به الزامات دنیای جدید. تغییراتی که اگر قرار است حق دانش و عقل امروز بشری را دریابد و بدهد و از حوزه نظر به عمل درآید، الزاماتی نیز در حوزه سیاست دیکته خواهد کرد که باید دید حاکمان امروز آمادگی، اراده و امکانات لازم برای این تغییرات در سطح اجتماعی و سیاسی را دارند یا خیر؟ 
هاشمی رفسنجانی سال 1391 بر توجه به دانش روز در فقه تاکید کرد و حالا در سال 1403، حسن خمینی که به قول خودش درباره هاشمی می‌گوید: «توفیق داشتم 10 سال آخر عمر ایشان تقریبا هفته‌ای نبود که چند ساعتی را محضر ایشان نباشم»، دوباره مشابه همان حرف ها را تکرار می‌کند. آیا این بار، فقه و در سطحی کلان‌تر حکومت، به دربایست‌های دانش روز (علوم انسانی و تجربی مدرن) ملتزم خواهد شد؟
نویسنده: امین پاکزاد

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1042918/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاغذبازی‌های نفتی مانع از پایان فلرسوزی خوزستان

پنالتی‌های استقلال علیه شگفتی بوژوویچ

آغاز عملیات مقاومت سوریه علیه اسرائیل

از احداث پل‌های مکانیزه در شهرکرد تا فضاسازی شهر برای استقبال از دهه فجر

آزادی 6 زندانی آمریکایی از زندان های ونزوئلا

حضور عادل فردوسی‌پور و دبیر در یک مراسم

گزارش خبرنگار دانشجو از خوشحالی وضف ناپذیر مردم از آزادی اسرای فلسطینی/ اسارت پایان یافت، اما مبارزه ادامه دارد!

حماس از آزادی 183 اسیر فلسطینی دیگر خبر داد

«ماه» در کنار زهره، زحل و نپتون در یک رویداد کم‌نظیر

انقلاب اسلامی مرهون خون شهداست/ راه شهدا رسالتی فراگیر است

تصاویر | مسابقات کراسفیت زنان خوزستان

مسئولین خرمشهر با خانواده شهدای انقلاب دیدار کردند

راز قتل زن شوشتری در هاله ای از ابهام

حسینیه ارشاد، میراث فرهنگی طهران

اولین صحبت‌های تلخ لیندا کیانی درمورد اتفاقاتی که برای مادر شدن‌اش افتاد! + فیلم

سهرابیان آماده بازگشت به قلب دفاع استقلال (عکس)

حماس: 183 اسیر فلسطینی آزاد می شوند

کنایه گلر پرسپولیسی به برد استقلال با دو پنالتی (تصویر)

اطلاعیه آموزش و پرورش؛ مدارس این استان‌ها پنجشنبه‌ها دایر می‌شود

کرمانشاه میزبان 32فیلم جشنواره فیلم فجر

سخنان جالب محمدرضا آزادی درباره علت بازگشت به استقلال

تیراندازی به سمت نظامیان اشغالگر اسرائیل در سوریه

مناسب‌سازی جاده عشایری بردگلال اندیمشک

رژه موتوری و خودرویی آبادانی‌ها به مناسبت آغاز دهه فجر + فیلم

عکس 3 اسیر صهیونیست که امروز توسط مقاومت آزاد می‌شوند

آغازی بر رویای تولید انرژی خورشیدی در خوزستان/ گتوند نقطه آغاز ماجرا

فقه و حکومت، آماده پذیرش الزامات دانش روز شده‌اند؟

(تصاویر) از فردوسی‌پور تا دبیر و زاکانی در مراسم ختم برادر شهید چمران

مقاومت و ایستادگی منطق امام حسین (ع) است

تعطیلی ادارات خوزستان یکشنبه 14 بهمن ماه 1403 | اخبار تعطیلی ادارات اهواز فردا یکشنبه 14 بهمن 1403

کارشناسی داوری استقلال استقلال خوزستان: پنالتی بود یا نه؟

دهه فجر یادآور ایستادگی و مقاومت ملت بزرگ ایران است

حاجی بابایی: ایران به قله رسیده و آمریکا آن را حس می‌کند

ساعت دقیق بازی تیم پرسپولیس مقابل الهلال عربستان

شادباش شاعرانه به‌مناسبت فرارسیدن «بهار بهمن»

بیانیه سپاه پاسداران درپی شهادت محمد الضیف

«امید و معنویت» 2 دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی ایران است

پیام تبریک دکتر برات کریمی به مناسبت فرارسیدن ایام‌الله دهه فجر

اجرای 50 برنامه شاخص به مناسبت ایام‌الله فجر در شوش

رژه موتورسواران همزمان با اولین روز دهه فجر در اهواز

تصادف مرگبار در محور رامشیر

آمادگی 500 مدرسه در خوزستان برای برگزاری ویژِه برنامه‌های دهه فجر

حماس: 183 اسیر فلسطینی فردا آزاد می‌شوند

هوش مصنوعی تا یک دهه دیگر می‌تواند عمر انسان را دوبرابر کند/ ویدئو

مجمع روحانیون مبارز: مردم با حضور در راهپیمایی 22 بهمن روح تازه‌ای به انقلاب بدمند

غزه زنده است!‬

اجرای برنامه‌های قرآنی دهه‌ی فجر بوشهر با محوریت تدبر در آیات مقاومت

بیانیه مجمع روحانیون مبارز برای سالگرد انقلاب اسلامی/ اصلاح مسیری که از انقلاب اسلامی فاصله گرفته، تنها راه کم هزینه برای پیشرفت است

پیگیری ویژه پلیس برای دستگیری قاتل خانمی در شوشتر

پرسپولیس فردا عازم ریاض – اخبار پرسپولیس