پلن ایران برای روسیه پسااسد/ شام به میدان رویارویی در خفای ایران و عربستان تبدیل خواهد شد؟
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - به گزارش اقتصادنیوز، امواج میدیا با انتشار یادداشتی مدعی شد: احمد الشرع، رهبر دولت انتقالی سوریه و رئیس جمهور موقت این کشور، از زمان به دست گرفتن قدرت میزبان تعداد زیادی هیئت خارجی بوده است. بازدیدکنندگان از دمشق شامل مقامات غربی، رهبران منطقهای و حتی دیپلماتهای روسی بودهاند، اما مقامهای رسمی ایران به این کشور سفر نداشتند.
در حالی که برخی در تهران براین باورند که بهتر است با رهبران جدید دولت سوریه تعامل برقرار شود، گروهی دیگر با استناد به پیشینه رهبری جدید سوریه و این که او عضوی از گروه تروریستی النصره و داعش بوده است، با هرگونه تعامل احتمالی مخالفند. این در حالی است که عربستان سعودی و ترکیه اولین مقاصد خارجی حاکم جدید سوریه هستند.
رمزگشایی از مانور دیپلماتیک حاشیه خلیج فارس در شام به ادعای این وبگاه، احمد الشرع 2 فوریه در اولین سفر خارجی خود پس از برکناری بشار اسد، رئیس جمهور وقت و قدرت گیری تحریرالشام عازم عربستان سعودی شد. در همین راستا، سایت خبری تابناک استدلال میکند که سفر شرع به پادشاهی "یک سیگنال به ایران" است و "احتمالا نشان میدهد که دمشق در حال دور شدن از ایران به عنوان یکی از متحدان اصلی منطقهای خود است."
این رسانه همچنین تاکید کرد که رهبر دولت انتقالی سوریه برای بازسازی این کشور به منابع مالی هنگفت نیاز دارد و امیدوار است با همسو شدن با کشورهای عربی خلیج فارس و لغو تحریمهای فلجکننده غرب، چنین خواستهای را تضمین کند.
عبدالرحیم انصاری، مفسر سیاسی محافظهکار، احمد الشرع را به دلیل متوسل شدن به کمکهای پادشاهیهای عرب خلیج فارس به چالش کشید. انصاری با انتشار پستی در توییتر نوشت که فارغ از اینکه کشورهای عربی منطقه چه موضعی دارند، احد الشرع تا زمانی که تحریمهای آمریکا به قوت خود باقی است، نمیتواند کاری از پیش ببرد.
با این همه، به ادعای ناظران دیدارهای احمد الشرع با نمایندگان ایالات متحده و اتحادیه اروپا نتیجه بخش بوده است. واشنگتن پاداش 10 میلیون دلاری برای هدف قرار دادن الشرع را لغو کرده است، در حالی که بروکسل برای کاهش تحریمها فرایندی را تعریف کرده که در قابش قرار است محدودیتها گام به گام برداشته شود.
الشرع 28 ژانویه هیئتی از روسیه -یکی از متحدان سنتی بشار اسد - را پذیرفت؛ کشوری که به رئیس جمهوری سوریه کمک کرد خارج و در مسکو مستقر شود. این در حالی است که گروهی در ایران براین باورند که قدرت رهبر تازه نفس سوریه دوامی نخواهد داشت.
با این همه، نمیتوان مانور دیپلماتیک کشورهای منطقه و فراتر از آن روسیه در دمشق را نادیده گرفت. مجتبی رحیمی نیا، تحلیلگر خاورمیانه 30 ژانویه به روزنامه شرق گفت که «دیپلماسی عملگرایانه» مسکو میتواند به این کشور کمک کند که «موضع قبلی خود در دمشق را که میتواند تهدیدی برای منافع تهران باشد، بازیابد».
همزمان نورنیوز 2 فوریه پیش بینی کرد که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مانند قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای نفوذ در سوریه درگیر رقابتهای جدی خواهند شد. این روزنامه مدعی شد که ریاض در موقعیت خوبی برای پیشروی قرار دارد که میتواند به پادشاهی در مدیریت نفوذ روسیه و ایران کمک کند.
سوریه پسااسد و ایران این وبگاه در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد: موضع رسمی ایران در قبال سوریه پس از اسد این است که باید یک دولت فراگیر منتخب مردم سوریه تعریف شود. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در 30 ژانویه به الجزیره قطر گفت که ایران میخواهد سوریه تمامیت ارضی خود را حفظ کند و ثبات داشته باشد.
به گفته او، ایران از هر دولتی که توسط مردم سوریه انتخاب و حمایت شود، حمایت میکند. ما خواهان صلح و امنیت برای سوریه هستیم که مقدمهای برای همین در منطقه است. به ادعای ناظران، ایران آماده برقراری روابط با یک دولت منتخب و فراگیر سوریه است، حتی اگر توسط الشرع رهبری شود.
گروه تحریرالشام مورد حمایت ترکیه در اواخر نوامبر - مصادف با آتش بس حزبالله و اسرائیل در لبنان - طی حملهای برق آسا دولت بشار اسد را ساقط کرد و قدرت را در اختیار گرفت. اسد به روسیه رفت و از آن زمان دیگر در انظار عمومی دیده نشده است.
بشار اسد از متحدان دیرینه ایران بود و سوریه به عنوان یکی از اعضای کلیدی «محور مقاومت» متحد ایران قلمداد میشد. موقعیت استراتژیک سوریه این فرصت را فراهم کرده تا مقاومت بتواند از این منطقه لجستیکی به عنوان کریدوری برای انتقال تسلیحات و تجهیزات استفاده کند. با این حال، در سالهای اخیر، اسرائیل عملیاتهای نظامی خود را در سوریه برای برهم زدن فعل و انفعال مقاومت تشدید کرد و اغلب باندهای فرودگاه حلب و دمشق را هدف قرار داده است.
به ادعای این وبگاه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از طریق "مستشاران نظامی" شان در سوریه حضور مستمری داشته و نفوذ ایران را در نزدیکی مرزهای اسرائیل برجسته کرده بودند. از همین رو اسرائیل تلاش های خود را افزایش داد و تلاش می کرد تا مواضع مقاومت را هدف قرار دهد.با این حال به ادعای ناظران ایران تلاش می کند تا سیاستی مشابه سیاستش در ارتباط با با طالبان در افغانستان را اتخاذ کند – به عبارتی از نسخه تعامل دیپلماتیک و در عین حال حفظ امنیت و منافع تجاری پیروی کند.اما طبق گزارش ها، دولت جدید سوریه همه واردات از ایران را ممنوع کرده و ایرانی ها را در کنار اسرائیلی ها از ورود به سوریه منع کرده است. چنین کنش ادعایی موجب شده که حاکمان جدید دمشق علاقه چندانی به تعامل با تهران نداشته باشند، مگر اینکه زمینه برای رایزنی هموار شود.با این همه یک سناریوی دیگر ادعایی این است که ایران برای تقویت مقاومت در شام ممکن است خیز بردارد بالاخص آن که رایزنی ها شکست بخورد.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1048390/