فیلم برلین 2025 اعلام همبستگی با فلسطین را آزاد اعلام کرد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - برنا - گروه فرهنگ و هنر: در آستانه آغاز هفتاد و پنجمین دوره جشنواره فیلم برلین در روز پنجشنبه، برلیناله موضع خود را درباره آزادی بیان، از جمله در خصوص ابراز همبستگی با فلسطین، روشن کرد.
روز سهشنبه، در یک سند پرسش و پاسخ درباره گفتوگو و تبادل نظر که توسط برگزارکنندگان و به سرپرستی تریشیا تاتل (که برای نخستین بار به عنوان مدیر هنری فعالیت میکند) منتشر شد، به چندین موضوع مرتبط با آزادی بیان پرداخته شد.
این مسائل بهویژه در آستانه انتخابات سراسری آلمان در 23 فوریه، از موضوعات حساس محسوب میشوند.
به گزارش خبرنگار بینالملل گروه فرهنگ و هنر برنا؛ در این بیانیه آمده است: «تمامی مهمانان ما حق دارند در چارچوب قانون آزادانه سخن بگویند. همچنین ما از حق فیلمسازان برای صحبت درباره انگیزههای خلق آثارشان و تجربیاتشان از جهان حمایت میکنیم. برلیناله از دیدگاههای مختلف استقبال میکند، حتی اگر این موضوع موجب تنش یا ایجاد بحثبرانگیزی شود. در عین حال ما به دنبال ایجاد فضایی هستیم که در آن بتوانیم به یکدیگر گوش دهیم و از هم بیاموزیم. ما از مهمانان انتظار داریم که گفتوگوها را با احترام و حساسیت فرهنگی دنبال کنند. همچنین باید درک کنند که وقتی نظرات خود را آزادانه بیان میکنند، ممکن است دیگران با آنها مخالف باشند. این نیز بخشی از آزادی بیان است.»
واکنش به انتقادات مربوط به اظهارات سیاسی در مراسم اختتامیه سال گذشته
ورایتی نوشت؛ در این سند همچنین به انتقاداتی که از مراسم اختتامیه سال گذشته به دلیل اظهارات برخی فیلمسازان درباره درگیری در غزه مطرح شد، پرداخته شده است. برخی این مراسم را یکجانبه و حتی در مواردی یهودستیزانه دانسته بودند.
برلیناله در پاسخ به این انتقادات اعلام کرد: «دیدگاههای متعددی درباره مراسم سال گذشته در آلمان وجود دارد و ما این نظرات را به یک دیدگاه واحد کاهش نمیدهیم. مدیریت جدید جشنواره این موضوع را جدی گرفته و با افراد و نهادهای مختلف مشورت کرده است. ما درک میکنیم که بسیاری از افراد به دلیل آنچه که آن را جهتگیری یکطرفه تلقی کردهاند احساس نگرانی داشتهاند. در نهایت، ایجاد تعادل در جشنواره و فراهم کردن فضایی برای بیان دیدگاههای مختلف، وظیفه برلیناله نه فیلمهای منفرد یا فیلمسازان است. در راستای آمادهسازی برای دوره جدید جشنواره، ما بر آموزش مجریان مراسم و ایجاد چارچوبهایی برای برگزاری گفتوگوهای محترمانه و ایمن کار کردهایم.»
عدم تأثیرگذاری مصوبه پارلمان آلمان درباره یهودستیزی بر جشنواره
سال گذشته، پارلمان آلمان قطعنامهای درباره یهودستیزی تصویب کرد که شامل مواردی مانند زیر سؤال بردن حق موجودیت اسرائیل و فراخوان به تحریم این کشور میشد. با این حال، برلیناله تأکید کرد که این قطعنامه بر نحوه برگزاری جشنواره تأثیری نخواهد گذاشت، زیرا یک سند الزامآور قانونی نیست.
در این بیانیه آمده است: «این قطعنامه دارای جنبههای معتبری در خصوص هشدار نسبت به رشد یهودستیزی در آلمان و جهان است. ما نیز مانند بسیاری از افراد در آلمان بر این باوریم که در صورت تبدیل شدن به قانون، برخی بخشهای این قطعنامه ممکن است با حقوق بنیادین آزادی هنر و بیان تداخل داشته باشد. همچنین، ما با برچسب زدن کلی جشنواره برلیناله 2024 به عنوان «یهودستیز» که در این قطعنامه مطرح شده، مخالفیم. برلیناله هیچگونه تسامحی در برابر یهودستیزی ندارد.»
موضع درباره نمادهای همبستگی با فلسطین
در پی واکنشهای سال گذشته نسبت به اظهارات حامیان فلسطین، شایعاتی مطرح شد مبنی بر اینکه نمایش نمادهای همبستگی در جشنواره ممنوع خواهد شد. اما برگزارکنندگان این موضوع را رد کرده و توضیح دادند: «در پاییز 2024، ابهامی در مقررات عمومی سازمان مادر ما (KBB) از طریق شبکههای اجتماعی مطرح شد. ما از علاقه مهمانان و فیلمسازان به دریافت اطلاعات دقیق حمایت میکنیم و بلافاصله خواستار اصلاح این بند شدیم که این تغییر نیز انجام شد. این بند صرفاً به یک مقررات قانونی استاندارد در آلمان درباره استفاده از نمادهای ممنوعه، مانند نمادهای مرتبط با دوران حکومت نازی، اشاره داشت. پوشیدن یا نمایش سایر نشانهها و نمادهای ملی یا سیاسی، از جمله سنجاق هندوانه یا شال فلسطینی، ممنوع نیست و کاملاً تحت قوانین آزادی بیان محافظت میشود.»
هشدار درباره برخی شعارهای حساس
اگرچه برلیناله تأکید کرد که این رویداد تحت قوانین گسترده آزادی بیان در آلمان محافظت میشود و اکثر مباحث مرتبط با درگیری اسرائیل و غزه مشمول این حفاظت خواهند بود، اما به شرکتکنندگان هشدار داد که در استفاده از برخی عبارات، از جمله «از رود تا دریا»، احتیاط بیشتری به خرج دهند، زیرا در برخی موارد، این عبارت در برلین مورد پیگرد قانونی قرار گرفته است. این شعار توسط سیاستمداران دو طرف درگیری برای حمایت از یک دولت واحد در منطقه استفاده شده است.
در پایان این بیانیه، برگزارکنندگان جشنواره تأکید کردند: «به عنوان تیم جشنواره، ما احساس همدردی عمیقی با افرادی داریم که به دلیل زبان و بیان، احساس حذف شدن میکنند. امید ما این است که فضاهایی ایجاد کنیم که در آن همه بتوانند در گفتوگوها مشارکت کنند.»
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1052552/