پیام خوزستان

آخرين مطالب

سال 69 هم درباره آمریکا اشتباه کردید اما عبرت نگرفتید سیاسی

سال 69 هم درباره آمریکا اشتباه کردید اما عبرت نگرفتید
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - معاون حقوقی و پارلمانی رئیس‌جمهور در دولت هاشمی، در یادداشتی به بررسی این سؤال پرداخت که چرا سال 69 موافق مذاکره مستقیم با آمریکا بود و امروز مخالف است؟
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: عطاءالله مهاجرانی در روزنامه زنجیره‌ای اعتماد نوشت: «اردیبهشت‌ماه سال 1369 که مقاله مذاکره مستقیم را در روزنامه اطلاعات نوشتم، جهان دوقطبی بود.
ما تازه از مرحله دشوار و تاب‌سوز جنگ 8ساله نجات پیدا کرده بودیم. هاشمی‌رفسنجانی و آیت‌الله خامنه‌ای هر کدام در نخستین سال مسئولیت خویش بودند. بعد از جنگ شاهد وحدت ملی و انسجام بیشتر دولت- ملت بودیم و نهایتاً این آمریکا بود که بدون هیچ پیش‌شرطی جورج بوش پدر، پیشنهاد مذاکره را مطرح کرد.
اکنون پس از 34 سال، جهان دگرگون شده و تفسیرهای متفاوتی دارد. نتانیاهو و ترامپ گمان می‌کنند در قضیه فلسطین و حزب‌الله پیروز شده‌اند. سخن از پایان حزب‌الله در لبنان و پایان غزه بر زبان می‌آورند. باور دارند که ایران تضعیف شده و دیگر امکان دفاع از جبهه مقاومت یعنی حزب‌الله و حماس را ندارد. بر اساس چنین پیش‌داوری‌هایی، ترامپ دستورالعمل اجرائی درباره ایران را امضا کرد. روح آن دستورالعمل نه‌تنها خلع سلاح بلکه تسلیم ایران است. ایران یک‌بار با آمریکا مذاکره کرد. برجام محصول مذاکره بود. ترامپ برجام را ترک کرد و در واقع مذاکره را از معنی و فایده انداخت. اکنون او چگونه انتظار دارد که ایران به او اعتماد کند؟
دقت در متن فرمان یا دستورالعمل اجرائی ترامپ تردیدی باقی نمی‌گذارد که ماهیت این دستورالعمل صهیونیستی است و با ادبیات نتانیاهو نوشته شده است.
با توجه به نکاتی که نوشتم به نظرم موضع آیت‌الله خامنه‌ای در بیهوده دانستن و نفی مذاکره، تصمیم و رویکردی خردمندانه و متناسب با دفاع از منافع و مصالح ملی است. خوشبختانه سخنان بسیار سنجیده پزشکیان در راهپیمایی 22 بهمن، باطل‌السحر دامی بود که پهن کرده بودند تا بتوانند دوباره از حاکمیت دوگانه سخن بگویند. پزشکیان در بهترین موقعیت، صریح‌ترین سخنان را در دفاع از موضع رهبری بیان کرد.»
درباره این تحلیل روزنامه اعتماد باید یادآور شد که اولاً ترامپ، با همه هارت‌وهورت‌هایش، باور ندارد ایران ضعیف شده بلکه در حضور نتانیاهو و در پاسخ خبرنگاری که پرسیده بود «حالا که ایران ضعیف شده، چرا به تاسیسات هسته‌ای‌اش حمله نمی‌کنید!؟»، پاسخ داد: «ممنونم که این را می‌گویی! اما ایران در حال حاضر، نه‌تنها ضعیف نیست، بلکه آنها بسیار قدرتمند هستند.»
برخلاف تصویرسازی مهاجرانی، ایران امروز ده‌ها برابر قدرتمندتر از سال 1369 است که فاقد زیرساخت‌های دفاعی و نظامی و اقتصادی و سیاسی و دیپلماتیک قدرتمند مانند امروز بود و تازه هم از هشت سال جنگ بیرون آمده بود.
ثانیاً دولت مرحوم هاشمی یک‌بار مذاکره با بوش پدر را تجربه کرد و جز خدعه و کلاهبرداری از طرف آمریکایی ندید. سیدحسین موسویان (از افراد معتمد مرحوم هاشمی و روحانی) در کتاب خود می‌نویسد: «رفتار آمریکایی‌ها، دیدگاه آیت‌الله خامنه‌ای را مبنی بر اینکه آمریکا به دنبال یک رابطه عادلانه و متوازن نیست تقویت می‌کند و همان‌طور که گفته، آمریکا به‌دنبال یک رابطه ارباب و رعیتی است. با این حال، علی‌رغم دیدگاه بدبینانه آیت‌الله خامنه‌ای درباره آمریکا، رفسنجانی و خاتمی هر دو به شکل واضحی به‌دنبال مصالحه با ایالات‌متحده بودند...‌ هاشمی‌رفسنجانی به سختی تلاش کرد تا بتواند به این هدف برسد و تأکید کرد اگر سیاست‌های آمریکا به درستی اصلاح شود، از سرگیری روابط با واشنگتن با اهداف ایران تناقضی نخواهد داشت. رفسنجانی تمامی تلاش خود را برای پایان بخشیدن به بحران گروگان‌گیری لبنان انجام داد، با این امید که بوش (پدر) رئیس‌جمهور آمریکا پایبندی وی به سیاست «حسن‌نیت، حسن‌نیت را در پی خواهد داشت» را ارج نهد. اما وی در این امر ناکام ماند».
ماجرا از این قرار بود که بوش پدر یکی از دستورکارهایش را آزادی آمریکایی‌هایی که در لبنان توسط حزب‌الله بازداشت شده بودند، اعلام کرده بود و بر همین اساس نیاز به کمک ایران داشت. او با صدور بیانیه‌ای فریبکارانه، ایران را تنها ابزار ممکن برای آزادی گروگان‌ها دانست و نوشت: «حسن‌نیت، حسن‌نیت می‌آورد». بوش پدر با دکوئیار دبیرکل سازمان ملل تماس گرفت و گفت: «می‌تواند امتیازهایی به ایران بدهد».
پس از آن، مشاور دکوئیار در دیدار با هاشمی می‌گوید: «رئیس‌جمهور آمریکا تقاضا کرده که به آزادی گروگان‌ها در بیروت کمک کنید. البته این کمک بی‌اجر نمی‌ماند». دولت هاشمی پس از کمک به آزادی افراد موردنظر، در انتظار حسن‌نیت طرف مقابل می‌ماند اما پس از گذشت مدت‌ها خبری از وعده طرف آمریکایی نمی‌شود. بنابراین مقامات ایرانی با پیکو مشاور دبیرکل سازمان ملل تماس می‌گیرند و اعتراض می‌کنند که چرا خبری از تحقق وعده آمریکا نشد؟ پیکو نیز به مقامات آمریکایی منتقل می‌کند، «ایرانی‌ها منتظر عملی‌شدن وعده آمریکا هستند. باید منصف باشیم، چون من به آنها قول دادم». اما آمریکا زیر تعهدش می‌زند.
محمدجواد ظریف هم در کتاب «آقای سفیر» با اشاره به این بدعهدی می‌نویسد: «آمریکایی‌ها پیغام داده بودند اگر شما به آزادی گروگان‌های آمریکایی کمک کنید، ما حسن‌نیت خواهیم داشت، که به معنای آزاد کردن دارایی‌های ایران و این‌گونه کارها بود. اما به قول‌شان عمل نکردند. 8 گروگان آمریکایی آزاد شدند. این یکی از نشانه‌های عدم پایبندی آمریکایی‌ها به تعهدات‌شان بود که در مرحله آخر گفتند به‌دلایل انتخاباتی نمی‌توانند قول‌شان را عملی کنند».
مرحوم هاشمی‌رفسنجانی هم در خاطرات روز 10 اردیبهشت 1369 می‌نویسد: «شب به خانه آمدم. در حالی که مشغول نوشتن خاطرات بودم، به اخبار بخش فارسی صدای آمریکا گوش می‌دادم، خبر داد که دومین گروگان آمریکایی در لبنان، امشب آزاد شد. اظهاراتی شده که نشان می‌دهد، دولت آمریکا می‌خواهد تا پایان آزادی همه گروگان‌هایش، امتیازی ندهد».

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1054102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگاهی به مجموعه رمان نوجوان میراث لورین

آغاز رزمایش مشترک ذوالفقار 1403 ارتش از فردا

ابوترابی‌فرد: فصل‌الخطاب نظام اسلامی وحدت و دوری از اختلاف است

تعویق انتخابات هفتمین دوره انتخابات شوراها لغو شد

چند بازیگر معروف زن با ماندگارترین نقش

سیاوش طهمورث: بازیگران جوان از ایفای نقش مقابل من واهمه دارند

واکنش تند حامد بهداد به یک بهانه برای عدم اکران «پیر پسر»

بدشدن حال جناب‌خان با سوال کیایی!

«جاستین بیبر» با ظاهر جدید طرفدارانش را شوکه کرد!

صدای منوچهر والی‌زاده بلوری و بدون جایگزین بود

غوغای جناب‌خان با ترانه شاد بندری

گریه «ناصر ممدوح» در خاکسپاری کهنه‌رفیقش

چهره شکسته و غمگین ایرج نوذری و ناصر ممدوح در مراسم زنده‌یاد والی‌زاده

خاطرات محمود قنبری از منوچهر والی‌زاده در دوبله «فرار از زندان»

درمان اختلال عضلانی ژنتیکی یک جنین در رحم مادر برای اولین بار

شرابخواری کی و کجا حرام شد؟

آکگول: از نظر فنی دخالت نه اما توصیه لازم را می‌کنم

شاهکار بوکسورهای جوان در تورنمنت روسیه با دو طلا و یک نقره

بانک شهر قهرمان مسابقات کشتی آزاد جام باشگاه‌های جهان شد

نشست اهمیت برگزاری مسابقات جودو با حضور عراقچی

مراسم اهدای مدال به اعضای تیم کشتی بانک شهر بعد از قهرمانی در جام باشگاه‌های جهان

تقدیر از طاها آکگل، رئیس فدراسیون کشتی ترکیه در حاشیه فینال مسابقات کشتی جام باشگاه‌های جهان

طاها آکگل: از رضا یزدانی تشکر ویژه‌ای می‌کنم که من را به ایران دعوت کرد

احتمال جریمه 10 هزار دلاری پرسپولیس توسط AFC

نامه سازمان لیگ در پاسخ به استقلال؛ زمان دربی تغییر نمی‌کند

مبلغ یارانه در اسفند 1403 افزایش یافت

«همبرگر» از کجا آمده است؟

دو خط کتاب/ باشگاه پنج صبحی ها

پزشکیان: قتل دانشجوی دانشگاه تهران به خاطر فقر و جهالت اتفاق افتاد

آغاز رزمایش پیامبر اعظم 19 در کرمان

سرلشکر موسوی: دستاوردهای راهیان نور آینده‌ای روشن را برای کشور رقم می‌زند

پیام تسلیت رهبری درپی درگذشت حاج سیدمرتضی مستجابی

برگزاری بزرگداشت شهید سید حسن نصرالله در مصلاهای سراسر کشور

دبیر شورای عالی امنیت ملی: مقاومت پایان‌پذیر نیست

وزیر کشور: تعداد اتباع خارجی بیش از توان ماست

هشدار یک اصلاح طلب درباره هزینه عدم عضویت ایران در FATF

بهترین بازیگر کمدی از نظر اکبر عبدی

گاف وحشتناک درباره امین حیایی در برنامه گلزار!

احساساتی شدن اکبر عبدی با شنیدن پیام دختر و نوه‌اش

اکبر عبدی: سعید آقاخانی در سریال «نون‌خ» من را بیرون کرد!

خاطره خنده‌دار تماس اکبر عبدی با اداره برق

مرور خاطرات نقش‌های ماندگار اکبر عبدی

اشک‌های همسر منوچهر والی‌زاده در کنار فرزندش

آخرین تصاویر زنده یاد منوچهر والی‌زاده در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر

سینما رفتن هم گران شد؛ هر بلیت 100 هزار تومان!

کاهش خطر برخورد سیارک «قاتل شهر» به زمین

ساخت موتور موشکی که فضاپیما را در 30 روز به مریخ می‌رساند

انفجار و تخریب کامل یک واحد مسکونی در دزفول

مشخص شدن نفرات نیمه‌ نهایی تورنمنت تنیس قطر

کشتی‌گیران روس همچنان بدون رتبه‌بندی تیمی در جهان