پیام خوزستان

آخرين مطالب

سریال «آبان» کاریکاتورِ «پیشنهاد بی‌شرمانه» است! فرهنگی

سریال «آبان» کاریکاتورِ «پیشنهاد بی‌شرمانه» است!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - همشهری آنلاین / سریال «آبان» بعد از چند قسمت، بیشتر شبیه یک کمدی ناخواسته شده تا درامی جدی؛ از روابط غیرمنطقی و اغراق‌شده شخصیت‌ها گرفته تا موقعیت‌هایی که انگار از یک طنز هجوآمیز قرض گرفته شدند.
سریال «آبان» بعد از چند قسمت، بیشتر شبیه یک کمدی ناخواسته شده تا درامی جدی؛ از روابط غیرمنطقی و اغراق‌شده شخصیت‌ها گرفته تا موقعیت‌هایی که انگار از یک طنز هجوآمیز قرض گرفته شدند. مشکل اصلی این سریال، به فیلمنامه برمی‌گردد که به‌جای ساختن یک روایت منسجم و قابل‌باور، با انتخاب‌های عجیب و بی‌منطق، ساختار سریال را به‌سمت فروپاشی می‌برد. ضعف در روابط علّی و معلولی، دیالوگ‌های پرداخت نشده و موقعیت‌های بیش از حد دراماتیزه‌شده، باعث می‌شود که سریال در ادامه، در همراهی با مخاطب جا بماند. 
این معجون دل‌به‌هم‌زن از ابتدا با ادعای یک درام پیچیده و مدرن معرفی شد، اما لحن و اجرای آن در عمل به سمت چیزی غیرجدی و حتی مضحک و بی‌منطق کشیده شد. مثلاً وقتی فریبرز (شهاب حسینی) پیشنهاد می‌دهد که آبان از همسرش طلاق بگیرد، این موقعیت به‌جای اینکه یک نقطه اوج دراماتیک باشد، به خاطر فقدان پشتوانه منطقی، بیشتر شبیه یک موقعیت عجیب به‌نظر می‌رسد که در ادامه، منطق رو شده هم کمکی به این حادثه محرک بی‌پشتوانه نمی‌کند.
روابط میان شخصیت‌ها، به‌ویژه مثلث آبان، امیر و فریبرز، گاهی آن‌قدر از منطق روزمره دور می‌شود که انگار در یک دنیای فانتزی رخ می‌دهد و به‌جای عمق دراماتیک، حالت کاریکاتوری ایجاد می‌کند مثلاً چرا یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای به جای استفاده از ابزارهای مالی یا تهدیدهای حقوقی، به یک شرط شخصی و احساسی مثل طلاق متوسل می‌شود یا چرا آبان ـ که یک نخبه علمی است ـ
در برابر چنین پیشنهادی این‌قدر شکننده و منفعل به‌نظر می‌رسد؟ امیر که پذیرفته آبدارچی فریبزر باشد، آنقدر راحت با این موضوع کنار آمده که انگار باید جایزه بهترین نیروی خدماتی را به او بدهند، اصلاً فراموش کرده که بر اثر یک جبر وارد این حرفه شده و چگونه یک مدرس زبان پذیرفته آبدارچی باشد و حالا می‌بینم که دغدغه‌اش تنها نظافت و سرویس‌دادن درست به کارفرمایان است.
بازار
بحث‌برانگیزترین چرخش‌های داستانی سریال؛ این پیشنهاد عجیب فریبرز به آبان است که برای حل مشکل مالی و فرار از زندان، از همسرش طلاق بگیرد. این پیچش ـ که در قسمت‌های ابتدایی مطرح می‌شود ـ به‌عنوان یک نقطه عطف دراماتیک طراحی شده تا کشمکش اصلی داستان را شکل دهد. اما انگیزه فریبرز برای این پیشنهاد تا الان باورپذیر نیست، آیا هدفش کنترل بیشتر روی آبان است، علاقه شخصی است یا صرفاً یک حربه مالی؟ این ابهام به‌جای اینکه تعلیق ایجاد کند، گاهی حس غیرمنطقی بودن را به مخاطب منتقل می‌کند.
از نظر دراماتیک، این چرخش می‌توانست با زمینه‌سازی بهتر، تأثیرگذارتر باشد، اما در اجرا، بیشتر برای شوکه‌کردن مخاطب طراحی شده تا عمق دادن به داستان. یکی دیگر از چرخش‌های داستانی، واکنش‌های عجیب و گاه غیرقابل‌پیش‌بینی خانواده آبان به موقعیت اوست. مثلاً وقتی او به زندان می‌رود تا از خانواده‌اش محافظت کند، امیر مسیری تراژیک را طی می‌کند که درست طبق خواسته فریبرز است. این چرخش ـ که قرار است نشان‌دهنده فروپاشی تدریجی زندگی خانوادگی باشد ـ گاهی بیش از حد از لاتعقلی یک زوج تحصیلکرده نخبه است.
مثلاً اینکه امیر به‌راحتی در دام فریبرز می‌افتد یا تصمیم‌هایی می‌گیرد که با شخصیت اولیه‌اش سازگار نیست، این پیچش‌ها به‌جای اینکه داستان را عمیق‌تر کنند، گاهی حس اغراق و سردرگمی ایجاد می‌کنند. امیر در یک موقعیت دستمالی‌شده و ساختگی به قتل متهم می‌شود، او حتی به ذهنش هم نمی‌رسد که پای پلیس را به میان بکشد. او به‌راحتی در موقعیت ساخته‌شده‌ای، جنازه را دفن می‌کند اما در ادامه هم او یادش می‌رود، هم تیم گنگ فریبرز و قتل از سوی نویسنده فراموش می‌شود. همچنین وکیل بی‌شعور و حراف داستان، گم می‌شود و تنها دلبری‌های امیر و آبان در محیط کار تجلی می‌یابد.
این چرخش‌ها گاهی به‌نظر می‌رسند که صرفاً برای پُر کردن خلأ روایی یا نگه داشتن مخاطب اضافه شده‌اند، نه برای پیشبرد یک داستان منسجم. این سریال در استفاده از پیچش‌های داستانی، بیش از حد به سمت اغراق و شگفتی‌های لحظه‌ای متمایل شده، بدون اینکه به انسجام یا باورپذیری اهمیت کافی بدهد. این‌گونه که یک ایده را از یک فیلم خارجی‌ برداری و تنها روابط را ایرانی کنی، نمی‌شود سریال‌ساز موفق شد. پیشنهاد غیرمتعارف، بحران مالی و تمرکز روی کشمکش‌های عاطفی و اخلاقی از شباهت‌های اصلی و ساختاری آبان با «پیشنهاد بی‌شرمانه» آدریان لین است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1061684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«ببعی قهرمان» در پلتفرم‌های برتر روسیه اکران شد

نمایش کمدی «جگر هندی» مهمان نوروزی تماشاخانه سنگلج

ترسناک ترین سیاره های جهان؛ سیاره هایی که جرئت نزدیک شدن به آنها را نداریم

جدیدترین آمار از رشد اقتصادی ایران؛ نفت شتاب گرفت، صنعت در رکود ماند

سرپرست جدید دانشگاه شهید چمران اهواز منصوب شد

ارائه خدمات 24 ساعته فرودگاه کیش با ارتقاء زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری

ترکیب اصلی بارسا مقابل بنفیکا لو رفت

کومان: از وقتی به هلند آمدم هیچ پیشرفتی نکردیم

اعلام برنامه مراحل نیمه‌نهایی و نهایی لیگ برتر والیبال

کادر فنی تیم‌های ملی ووشو معرفی شدند

قتل رفیق به‌خاطر سرقت گوشی

چگونه بهترین هتل را در یزد رزرو کنیم؟

حق نظامی به درستی ادا نشده است

سخنان جالب استاد شهریار

پاسخ اژه‌ای به برخی حواشی پرونده چای دبش؛ جرم دو وزیر تنها ترک فعل ساده نبوده است

مخبر: تهدید ناترازی ها برای شرکت‌های دانش بنیان فرصت است

زیباکلام: وفاق ملی در دولت پزشکیان شده بذل و بخشش پست به جبهه پایداری

پزشکیان: بیش از هر زمان دیگر به تفکر و فرهنگ شهدا نیازمندیم

گزارشی اعتماد از پشت‌پرده اصرار تندروهای اصولگرا برای اجرای قانون حجاب

غزل شاکری: فیلم «رها» ادای دین به مردم گرفتار در فشارهای اقتصادی است

پخش برنامه «فرزاد حسنی» از ابتدای فروردین ماه

شوخی جالب پوریا شکیبایی با فامیل هوتن شکیبا

اسماعیل فلاح: با امضای خود رئیس سازمان صداوسیما به لندن رفتم

انتشار پوستر فیلم کوتاه «سال ثانیه»

اسماعیل فلاح خبرنگار سابق صداوسیما: درآمدم در لندن اصلاً خوب نیست!

آثول فوگارد، نویسنده و کارگردان معروف درگذشت

محمدرضا داوودنژاد: با من کار نمی کنند چون اهل دروغ، چاپلوسی و ریا نیستم!

شستشوی مغزی دختران فراری و آسیب دیده

خداحافظی تلخ ستایش با همسرش

کشف سلول‌های مغزی جدیدی که بر درمان آلزایمر تاثیر می‌گذارند

استفاده از نانوحباب در پایگاه هوایی برای تصفیه پساب حاوی ضدیخ هواپیما

محققان: حیوانات هم احساس و درک دارند، اما چقدر شبیه انسان‌ها؟

هیچ یک از اتباع افغانستان در معادن ایران کار نمی‌کنند/ افغانستانی‌ها مشاغل لوکس و پُرپول را از کارگران ایرانی گرفته‌اند

بهترین لیورپول ممکن باشیم، پی‌اس‌جی را حذف می‌کنیم

جزئیات افزایش تسهیلات مسکن

شرکت ملی گاز ایران؛ اولویت تأمین گاز داخلی است

رکوردشکنی تاریخی پتروفرهنگ در تولید و سودآوری

بخشی از کتاب/ عادت‌های اتمی

روسیه: هر کاری لازم باشد برای حل‌وفصل صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران انجام خواهیم داد

پاسخ فرمانده نزاجا به سوالی درباره ادغام مرزبانی و نیروی زمینی ارتش

گزارش صداوسیما از نشست فرماندهان پلیس راهور با حضور پزشکیان

چهار عضو شورای عالی استاندارد منصوب شدند

واکنش قاضی القضات به برخی حواشی و مسائل مطروحه در باب صدور احکام پرونده چای دبش

نجابت: طوری سفیر ایران در چین را انتخاب می‌کنند که انگار کوه موش زاییده است

پوریا شکیبایی: بعد از فوت پدر، با بی رحمی مادرم را رها و از ایران مهاجرت کردم!

علیرضا آرا مهمان برنامه «کتاب‌باز» می‌شود

پوریا شکیبایی: مشکل پلک یک معضل بزرگ ذهنی برایم شده بود!

محمدرضا داوودنژاد: در نسل جدید، بازیگری نمیبینم که هنرش میخکوبم کند

چهره ها/ عکسی از بازیگر «لیسانسه ها» و همسرش

پوریا شکیبایی: من در پشت صحنه پدر و مادرم بچگی کردم!