پیام خوزستان

آخرين مطالب

رکوردشکنی تولید گاز؛ خبر پرتکرار روزهای سرد 1403 وزارت نفت

رکوردشکنی تولید گاز؛ خبر پرتکرار روزهای سرد 1403
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - چند مرتبه رکوردشکنی در زمینه برداشت و تولید گاز، یکی از دستاوردهای مهم و ارزشمند وزارت نفت در همان چند ماه ابتدایی دولت چهاردهم به‌شمار می‌رود. دستاوردی که اگرچه به‌دلیل گستردگی بحران ناترازی انرژی کمتر به آن پرداخته شد، اما توانست زمستانی بدون قطعی گاز را با وجود ناهنجاری سرما و افزایش بی‌سابقه مصرف گاز رقم بزند.

به گزارش خبرنگار شانا، روزهای سرد 1403 هرچند چالش‌هایی در حوزه تأمین انرژی ایجاد کرد، اما بار دیگر نعمت برخورداری از گاز طبیعی و نقش پررنگ صنعت نفت در تأمین انرژی کشور را به رخ کشید. همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم، با توجه به شرایط حساس زمانی و کاستی‌های ناشی از عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت مایع برای مصرف نیروگاه‌ها در پنج‌ ماهه ابتدایی سال، تولید پایدار و تأمین گاز مورد نیاز کشور از اهمیتی دوچندان برخوردار بود.
ایران به‌عنوان سومین تولیدکننده برتر گاز در جهان، بیش از 70 درصد سبد انرژی خود را از گاز طبیعی تأمین می‌کند. اتکا و وابستگی بیش‌ازحد به گاز، همچنین انجام نشدن تکالیف مربوط به بهینه‌سازی مصرف در اسناد بالادستی و البته بین‌دستگاهی، سبب شده است با وجود اینکه رشد تولید گاز در کشور 2 برابر متوسط رشد تولید گاز در جهان است، مقدار مصرف از تولید پیشی بگیرد.
هرچند بنا بر اتفاق‌نظر کارشناسان حوزه انرژی، راهکار اساسی مقابله با ناترازی انرژی در مقطع کنونی را باید در سمت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف پیگیری و عملیاتی کرد، اما در همین مقطع زمانی نیز وزارت نفت دولت چهاردهم با هدف جلوگیری از بحران انرژی در فصل سرد سال، با اجرای طرح‌های راهبردی در حوزه گاز، موفق شد رکوردهای جدیدی در زمینه تولید گاز ثبت کند. طرح‌هایی که اگر اجرایی نمی‌شد، شاهد روزهای به‌مراتب سخت‌تری در زمینه تأمین انرژی کشور بودیم.
بر همین اساس، با اقدام‌های انجام‌شده از سوی وزارت نفت دولت چهاردهم در زمینه «افزایش ظرفیت تولید گاز» و «بهینه‌سازی روند تحویل گاز» تا پیش از ورود به فصل سرما، روزانه حدود 30 میلیون مترمکعب به تولید گاز خام افزوده شد. گفتنی است این مقدار گاز تقریباً معادل مصرف دو استان کشور است. البته روند افزایشی تولید گاز در فصل سرد سال حفظ شد و به روزانه 35 میلیون مترمکعب نیز رسید.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت (یک‌شنبه، پنجم اسفند) در آیین گشایش سومین همایش پتروتک، با بیان اینکه رکورد تولید گاز در زمستان امسال چند مرتبه شکسته شد، اظهار کرد: مقدار تولید گاز در بالاترین رکورد به حدود یک میلیارد و 115 میلیون مترمکعب رسید که آمار بسیار بالایی است. تنها چند روز پس از اظهارنظر معاون وزیر نفت در خصوص رکوردشکنی‌های متعدد در زمینه تولید گاز، شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: «مقدار تحویل گاز خام به شرکت ملی گاز با رسیدن به یک میلیارد و 21 میلیون مترمکعب در روز رکورد جدیدی را به ثبت رساند.»
اما جزئیات افزایش تولید گاز در دولت چهاردهم چه بود و این دستاورد مهم و حیاتی چگونه محقق شد؟
رکورد 716 میلیون مترمکعبی برداشت گاز در پارس جنوبی
زمستان امسال مقدار برداشت روزانه گاز در پارس جنوبی به‌عنوان قلب تپنده تولید گاز کشور به‌ رکورد 716 میلیون مترمکعب رسید که در نوع خود بی‌نظیر است. این مقدار گاز از 37 سکوی دریایی، بیش از 300 حلقه چاه و از 24 فاز برداشت می‌شود و بیش از 70 درصد گاز مصرفی کشور را تأمین می‌کند، همچنین بیش از 40 درصد خوراک تولید بنزین و نزدیک به 50 درصد خوراک صنایع پتروشیمی و نیروگاه‌ها از محل تولیدات این میدان مشترک تأمین می‌شود.
با توجه به رشد بالای مصرف داخلی و پیش‌بینی کاهش فشار گاز در چاه‌های میدان پارس جنوبی در سال‌های آتی، یکی از اقدام‌های اساسی که برای پایداری برداشت گاز در کشور ضروری به نظر می‌رسد، عملیاتی شدن پروژه فشارافزایی میدان پارس جنوبی است. بر همین اساس، شنبه (18 اسفند 1403) قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی به ارزش حدود 17 میلیارد دلار با حضور رئیس‌جمهوری و مدیران ارشد صنعت نفت امضا شد.
این قراردادها با چهار پیمانکار داخلی که تجارب ارزنده‌ای در توسعه این میدان بزرگ مشترک گازی دارند، منعقد شده است؛ بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، میدان پارس جنوبی به هفت هاب فشارافزایی تقسیم می‌شود و برای هر هاب، حدود 60 هزار تن سازه ساخته می‌شود. درمجموع، 420 هزار تن سازه در این پروژه احداث می‌شود که 70 درصد از ملزومات آن از داخل کشور تأمین می‌شود. اهداف این پروژه راهبردی شامل «جبران افت فشار»، «حفظ تولید حداکثری گاز»، «کاهش ناترازی گاز و بنزین» و «جلوگیری از مهاجرت گاز به قطر از این میدان مشترک» است.
ثبت رکورد تولید 248 میلیون مترمکعب گاز در نفت مرکزی
در حوزه تولید حداکثری گاز از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم، نقش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به‌عنوان قطب تولید گاز در خشکی نیز بسیار پررنگ بوده است، به‌طوری ‌که این شرکت توانسته است روزانه حدود 248 میلیون مترمکعب گاز (تأمین حدود 25 درصد گاز تولیدی) تولید کند که رکورد تازه‌ای محسوب می‌شود.
ازجمله پروژه‌های کلیدی اجراشده از سوی این شرکت می‌توان به «راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار میدان وراوی» و افزایش تولید روزانه 2 میلیون مترمکعب و «راه‌اندازی میدان توسعه‌ای دی» با تولید حدود 3 میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد.
بهره‌برداری از چاه‌های توسعه‌ای متعدد نظیر «19 دالان»، «18 آبان» و «85 خانگیران» (هرکدام با تولید حدود 1.5 میلیون مترمکعبی در روز)، همچنین «چاه 14 تنگ بیجار با تولید 0.6 میلیون مترمکعبی در روز»، ازجمله اقدام‌هایی بود که نقش مهمی در افزایش ظرفیت تولید گاز و تأمین نیاز داخلی ایفا کرد.
یکی از نکات قابل‌توجه این است که فرآیند افزایش تولید زمستانی میدان‌های گازی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران معمولاً در آذر اجرا می‌شد، اما امسال برای افزایش اطمینان از تأمین پایدار گاز، این روند از مهرماه کلید خورده است.
شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب نیز که عهده‌دار تولید حدود 80 درصد نفت کشور است، تلاش‌های گسترده‌ای برای افزایش تولید گاز صورت گرفته و هم‌اکنون بخشی از گاز مورد نیاز کشور در این شرکت تأمین می‌شود. طبق اظهارات مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، مقدار گازسوزی در محدوده فعالیت این شرکت نسبت به اوایل پاییز سال 1403، نزدیک به 250 میلیون فوت‌مکعب در روز کاهش یافته و در نتیجه مقدار گاز تحویلی به شبکه سراسری از سوی این شرکت، 32 درصد بیشتر از برنامه ابلاغی بوده است.
برنامه‌های آینده برای افزایش ظرفیت تولید گاز
شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های متعددی را برای افزایش ظرفیت تولید و بهینه‌سازی فرآیند تأمین گاز در نظر دارد. یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها، افزایش تولید در شرکت نفت و گاز پارس فراتر از برنامه مصوب و تا سقف توان تولیدی تأسیسات، سکوها و ظرفیت دریافت پالایشگاه‌هاست. در این راستا می‌توان به «راه‌اندازی چاه هفتم سکوی 11B» (که توان تولید 3 میلیون مترمکعب در روز دارد) و «راه‌اندازی چاه چهارم سکوی 13A» (که توان تزریق روزانه 2 میلیون مترمکعب گاز به شبکه را دارد) اشاره کرد.
«آغاز حفاری دریایی در موقعیت مرزی میدان بلال با قطر» و «اتمام عملیات میدانی بسترشناسی فاز نخست توسعه میدان گازی پارس شمالی» ازجمله اقدام‌هایی است که در سال آینده به‌منظور افزایش حداکثری تولید گاز ایران برنامه‌ریزی شده است. گفتنی است بارگیری جکت طرح توسعه میدان گازی بلال که با سرمایه‌گذاری 16 میلیون دلاری ساخته شده در بهمن‌ 1403 انجام‌ شده است و با نصب این جکت که از سوی متخصصان داخلی ساخته شده، امکان حفاری دریایی محقق می‌شود.
همچنین بنا بر وعده حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قرار است تا پایان سال آینده روزانه بین 14 تا 15 میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در کشور از محل پروژه‌های جدید جمع‌آوری ‌شود.
درمجموع، شرکت ملی نفت ایران با اجرای مجموعه‌ای از اقدام‌های راهبردی توانسته است تولید و تحویل گاز را به شکل قابل‌توجهی افزایش دهد و به این ترتیب نیاز گازی کشور در یکی از سخت‌ترین برهه‌های زمانی تأمین شد. ثبت رکوردهای بی‌سابقه در تولید و تحویل گاز، بهره‌برداری از چاه‌های جدید و بهینه‌سازی تعمیرات اساسی ازجمله مهم‌ترین دستاوردهای این شرکت از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1068978/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«در تلاطم در طوفان»‌ برگزیده شعرهای عارف‌نژاد با موضوع فلسطین منتشر شد

همسرِ معاون پزشکیان، 548 عکس و فیلم از مسافرت‌های خارجی‌شان را از پیجش پاک کرد!

تشدید پایش و نظارت بر بهداشت آب شرب در شهرها و روستاهای اهواز

طالبان از آزادی بیش از 2400 زندانی به مناسبت عید فطر خبر داد

بلیط فروشی بازی سپاهان و فولاد آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط fooladsepahansport.com

بقا و ارتقای جمهوری اسلامی معجزه‌ای بزرگ‌تر از ایجاد آن است

آرزوی برآورده شده یک زن

فرار به سمت جهنم

آکادمی اسکار عذرخواهی کرد

حمله بی‌رحمانه آناهیتا همتی به محسن تنابنده و پایتختی‌ها

امتحان بزرگ زندگی یک مرد

سال تحویل عقد میکنیم تا 13 بدر عاشقم میشی

سریال «استخوان سوز» کلید خورد

شیوا مکی‌نیان، بازیگر نقش زن جدید ارسطو، با قابلیت‌های متعدد!

«نانو حباب» چگونه تولید محصولات کشاورزی و آبزی‌پروری را افزایش می‌دهد

قیمت سکه امامی از 100 میلیون تومان عبور کرد/ رکوردشکنی قیمت سکه امروز 9 فروردین 1404

احتمال وقوع بارش‌های پراکنده در خوزستان

کلاهبرداری اینترنتی در کمین خرید‌های عیدانه

افزایش آمار مصدومان ترافیکی دزفول در طرح امداد نوروزی

هدف بلندپروازانه الخلیفی؛ ریاست فیفا!

لحظه‌شماری لیموچی برای پایان تعطیلات نوروزی!

گل اول تیم ملی فوتبال ساحلی ایران به عربستان توسط داستان

دیدار شهرداری ارومیه و فولاد سیرجان بدون تماشاگر شد

حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری از 7 میلیارد دلار گذشت

سلام سکه به کانال 103 میلیون تومانی؛ دلار ردیف جدید را فتح کرد

هر بهارى که مى گذرد، دیگر برنمى گردد

انتقاد علی مطهری از پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم با آمریکا

دیدار عیدانه همتی با عارف

آخرین مهلت بخشودگی سود و جرائم وام کشاورزان

برپایی سفره افطار در حسینیه امیرالمومنین کرمانشاه

گزارش تصویری| برپایی سفره افطار در حسینیه امیرالمومنین کرمانشاه

امیر قربانی: نیرو‌های مسلح همیشه در خدمت‌رسانی به ملت پیشقدم هستند

دستور ترامپ برای اخراج کارکنان «صدای آمریکا» لغو شد

گزارش تصویری| برپایی سفره افطار در حسینیه امیرالمؤمنین کرمانشاه

فطریه به زندانیان جرائم غیرعمد تعلق می‌گیرد؟ + نظر مراجع تقلید

صدور حکم سنگین برای اعضای شورای شهر سردشت

احتمال وقوع بارش‌های پراکنده در خوزستان تا روز پنجشنبه

افزایش ماموریت‌های اورژانس دزفول در طرح امداد نوروزی/ افزایش 29 درصدی مصدومان ترافیکی

واکنش روحانی اصلاح طلب به تغییر نام 3 خیابان در مشهد/ حالا آزادی و دانش اَخ، با توحید که نباید مشکلی داشته باشید

آمادگی حماس برای آزادی تعدادی از اسرا در ازای آتش‌بس در عید فطر

تعیین‌تکلیف اراضی دولتی ساخته شده توسط مردم در خوزستان

ما کسی بودیم که دستمون جلوی این و اون دراز باشه؟ ‌

نگاهی به مسیر بازیگری شهاب حسینی

شش کارتون قدیمی که قبله کودکی بچه‌های ایران شدند

تکرار سناریوی سریال یوسف پیامبر در پایتخت 7

با خیال خوشی های عید سختی های زمستون رو سر میکنم

عزت‌الله ضرغامی همسرش را به چه اسمی در گوشی اش ذخیره کرده است؟

من اگه واقعا می خواستم تو زن اون بشی، الان باهاش ماه عسل بودی!

چهره ها/ قاب نوروزی اوس‌موسی سریال پایتخت و همسرش

این چه رفتاری بود؟