پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا صنعت نفت، اولویت نخست سرمایه‌گذاری در ایران است؟ وزارت نفت

چرا صنعت نفت، اولویت نخست سرمایه‌گذاری در ایران است؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

اقتصاد ایران نزدیک به دو دهه متوالی است که با پدیده سرمایه‌گذاری -که به‌مثابه خون در جریان اقتصادی هر کشور است-، بیگانه است. غیبت سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران به طور عام و در بخش تولید به طور خاص در طول دو دهه اخیر، عملاً عناصر و متغیرهای کیفی توسعه در کشور را تحت تأثیر قرار داده و زمینه کاهش توان رقابتی ایران در بسیاری از حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی قدرت در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی شده است. در سایه نبود بسترهای سرمایه‌گذاری مولد، سرمایه‌های سرگردان و نگران زمینه‌ساز گسترش سوداگری، دلالی و رانت‌جویی در اقتصاد کشور و در نتیجه بروز بی‌قاعدگی، بی‌نظمی و بی‌ثباتی در نظام اقتصادی کشور می‌شود.
واقعیت این است که رکود سرمایه‌گذاری در کشور ریشه در سیاست‌ها و رویکردهای کلان دولت در این دوره زمانی داشته است. بی‌ثباتی در نظام سیاست‌گذاری داخلی، چالش‌های سیاست خارجی و سایه سنگین تحریم‌های اقتصادی در طول دو دهه گذشته، جریان سرمایه‌گذاری در کشور را دچار توقف ساخته و بی‌تردید بدون رفع این شرایط، امکان روشن شدن موتور سرمایه‌گذاری در کشور سخت و بعید به نظر می‌رسد. وجود ناترازی‌ها و به بیان دقیق‌تر، وقوع بحران در نظام انرژی، نظام پولی و بانکی و حوزه آب به طور مشخص در نتیجه رکود سرمایه‌گذاری مولد است. در این زمینه، حوزه‌ای که بیش از حوزه‌های دیگر نسبت به کمبود سرمایه‌گذاری آسیب‌پذیر به شمار می‌رود، صنعت نفت است.
صنعت نفت، پیشران اقتصاد ایران است. این صنعت با وجود عقب‌ماندگی‌هایی که در طول دو دهه گذشته در نتیجه تحریم‌های اقتصادی و عدم سرمایه‌گذاری‌های راهبردی، تجربه کرده؛ همچنان موتور محرکه اقتصاد ایران محسوب می‌شود. صنعت نفت همچنان مهم‌ترین منبع درآمدی دولت به شمار می‌آید و علاوه بر تأمین رفاه عمومی به لحاظ تأمین سوخت و انرژی کشور، مهم‌ترین عامل در ایجاد ارزش‌افزوده و بهره‌وری در حوزه تولید، صنعت و خدمات به لحاظ ارزان بودن حامل‌های آن است.
با این وجود، سال‌هاست حال صنعت نفت نیز به دلیل رکود سرمایه‌گذاری و جذب فناوری‌های نوین خوب نیست و تداوم این شرایط، آثار جبران‌ناپذیری برای اقتصاد کشور در سال‌های نه‌چندان دور در پی خواهد داشت. آثار و نشانه‌های ضعف موتور محرکه اقتصاد ایران از سال‌های قبل در شکل ناترازی تولید و مصرف خود را نشان داده است. این ضعف فقط محدود به منافع اقتصادی کشور از حوزه نفت نیست بلکه قدرت سیاسی و امنیتی ایران نیز در نتیجه جایگاه ضعیف و متزلزل در بازارهای جهانی نفت از یک سو و از سوی دیگر داشتن سهم پایین از گردش مالی جهانی و جریان فنی و مهندسی جهانی صنعت نفت -که حوزه‌ای بسیار فعال و پیشرو در سطح جهانی محسوب می‌شود- دچار آسیب و ضعف شده است.
فارغ از مخاطرات و نگرانی‌هایی که در نتیجه عدم سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز در سال‌های نه‌چندان دور برای کشور در شکل تأمین نیازهای روزانه فرآورده‌های نفتی و گاز، قابل پیش‌بینی است، بی‌توجهی به امر سرمایه‌گذاری در این صنعت به دلایل متعدد سبب کاهش ارزش و منفعت عمومی این نعمت خدادادی در آینده نزدیک می‌شود. «عدم بهره‌برداری کامل از منابع موجود به دلیل برداشت قابل توجه شرکای نفتی و گازی ایران از میدان‌های مشترک» و همچنین «عدم استحصال کامل منابع» و مهم‌تر از همه «گرایش جهانی به بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر و عبور از انرژی‌های فسیلی» از جمله دلایلی است که می‌توان برای اثبات این ادعا بیان کرد. 
این مسئله معنایی جز از بین رفتن ارزش سرمایه و مزیت اصلی کشور ندارد. در نتیجه عدم سرمایه‌گذاری مؤثر و راهبردی، متوسط برداشت ایران از میدان‌های نفتی در حدود 25 درصد است این درحالی است که متوسط برداشت از چاه‌های نفت در جهان 50 درصد و در کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی عراق، بیش از 40 درصد است. هر یک درصد افزایش ضریب برداشت نفت، با فرض قیمت 70 دلاری نفت برای هر بشکه، در حدود 800 میلیارد دلار سرمایه کشور را افزایش می‌دهد. بی‌توجهی به این مهم و این ارزش اقتصادی بالا، به هر دلیلی قابل چشم‌پوشی نیست. از طرف دیگر چنانکه در زمستان سال 1403 به وضوح مشاهده شد، ایران با کسری متوسط 250 میلیون مترمکعب گازی در روز مواجه است. افزون بر آهنگ بالای مصرف گاز در کشور و پرداخت یارانه‌های سنگین در حوزه انرژی -که در جای خود قابل بحث است-، مقدار تولید گاز ایران متناسب با جایگاه کشور به عنوان دومین دارنده گاز در جهان نیست. کشوری که سهم بسیار پایینی در صادرات گاز دارد و از این فرصت بی‌بدیل اقتصادی و چه بسا سیاسی و امنیتی تاکنون بهره‌ای نبرده است.
فارغ از جایگاه و سهم صادراتی، واقعیت این است که در صورت عدم سرمایه‌گذاری سریع در صنعت گاز و ادامه شرایط کنونی، کشور در سال 1415 با کسری حدود 650 میلیون مترمکعبی گاز در روز که معادل مصرف کنونی کشور است مواجه خواهد شد. از طرف دیگر پارس جنوبی که نزدیک به 65 درصد گاز مصرفی کشور از آن تأمین می شود، وارد دومین دوره عمر خود شده است و بهره‌برداری از آن مستلزم توسعه و تجهیز آن به فناوری‌های نوین فشارافزایی است. عدم تجهیز پارس جنوبی به تجهیزات و فناوری‌های فشارافزایی موجب از دست رفتن تولید یک فاز این میدان از سال 1406 می‌شود و این کاهش در سال‌های بعد تشدید خواهد شد.
برنامه هفتم توسعه تکلیف کرده که مقدار تولید نفت ایران در پایان برنامه هفتم (1408)، به بیش از 5/5 میلیون بشکه و مقدار تولید گاز به حدود یک میلیارد و 350 میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد. این مقدار تولید نفت و گاز نیازمند سرمایه‌گذاری نزدیک به 150 میلیارد دلاری است که از این مقدار، صنعت گاز نزدیک به 80 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. در روزهای آخر سال 1403 قرارداد فشارافزایی میدان‌های گازی پارس جنوبی به ارزش حدود 18 میلیارد دلار به امضا رسید. عملیاتی شدن و اثربخشی این قراردادها که با عاملیت شرکت‌های ایرانی فعال در صنعت نفت و گاز است، در گروی تأمین منابع مالی و سرمایه‌ای لازم و همچنین بهره‌گیری از فناوری‌های نوین خواهد بود؛ دو متغیری که تحقق آن مستلزم اجماع حاکمیتی بر سر جذب سرمایه‌گذاری خارجی در اولویت نخست و در اولویت دوم بسیج منابع مالی و سرمایه کشور به‌ویژه هدایت منابع صندوق توسعه ملی به حوزه صنعت نفت و گاز است که توانایی سرمایه‌آفرینی پایدار دارد.
علیرضا سلطانی
کارشناس اقتصاد انرژی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1072034/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور دستور اعزام نیرو‌های بیشتر نیروهای آریکایی به خاورمیانه؛ پنتاگون هم ایران را تهدید کرد

حضور وزارت دفاع ایران در نمایشگاه دفاع و امنیت برزیل

رئیس کمیسیون امنیت ملی: استخوان پوسیده متجاوز به این مرز و بوم را خُرد می‌کنیم

سعید حجاریان: خوفناک بودن تهران مساله ای دیرپاست/ ما با وضعیت غیبت دولت مواجه شده‌ایم

ادعای آمریکا: از همه ابزارها برای اختلال در برنامه‌ پهپادی و موشکی ایران استفاده خواهیم کرد

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: عملیات نظامی را در غزه گسترش می‌دهیم

بازی مهسا حجازی در کنار محسن تنابنده در فیلم «جنگ جهانی سوم»

خوانندگی محسن کیایی در برنامه 1001 مورد تمجید محمد اصفهانی قرار گرفت

جلوی خانواده شوهرت زشته دخترم!

مسابقه فضایی میان هند، چین و اسپیس‌ایکس در سال 2025 تا کجا پیش می‌رود؟

جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404

دستگیری محکوم متواری در حمیدیه

پپ: به خاطر سهمیه اروپا به من پاداش نمی‌دهند!

استارت ملی‌پوشان والیبال ساحلی با شکست ازبکستان

نفت برنت نزدیک 75 دلار ایستاد

آزادی زندانیان بدهکار؛داستانی از امید و همدلی/نوری که درخشید

بازگشت احتمالی یک بازیکن به ترکیب پرسپولیس

روز طبیعت در خوزستان؛ تلفیق زیبایی‌های طبیعی و ضرورت حفظ محیط‌زیست

اعتراص خانواده های اسرای صهیونیست به تشدید حملات به غزه

پرسپولیس-استقلال خوزستان فقط با تماشاگران زن

استقلال خوزستان شرایط پرسپولیس را تعیین می‌کند

روز جهانی کتاب کودک، شعار آزادی تخیل را برگزید

خاطره علیرضا خمسه از پشت صحنه سریال پایتخت

جاسازی رحمت!

چگونگی انتخاب نقش شمر برای محمد فیلی

شروع گام اول ساماندهی موتورهای شارژی با برخورد و پلمب مراکز متخلف

کاشت 100 اصله نهال در سد دز

خوشحالی دیوانه‌وار نادال از صعود رئال!

تا خون نیاید، خطا روی وینسسیوس را نمی‌گیرند!

آغاز اردوی تیم ملی تپانچه با دعوت از 14 تیرانداز

درگذشت هافبک سابق استقلال و پرسپولیس بر اثر سانحه رانندگی

کی‌روش خیال تراکتوری‌ها را راحت کرد

پیش‌بینی جدید کارشناسان از قیمت مسکن بعد از عید

«کسی نظرکردۀ آسمان نیست»؛ روایت تراژدی، اضطراب و قدرت شفابخش عشق

جزئیات خبر اعلام جرم آمریکا علیه 2 ایرانی

نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد

وکیلی: آمریکا به نیروی نیابتی اسرائیل تبدیل شده است

پیش بینی وضعیت جوی،دریایی ودمایی استان هرمزگان

دستور دادستان بهبهان برای شناسایی عاملان حمله به یک پاکبان

معرفی برخی مناطق طبیعی خوزستان برای روز طبیعت

«محفل» با 41 درصد مخاطب، صدرنشین بی‌رقیب!

نوید محمدزاده در کانادا

چهره ها/ گشت و گذار نوروزی شبنم مقدمی در تهران

نخستین تصاویر ماموریت فضایی «فرم2» از قطب‌های زمین منتشر شد

نگاهی به اقدامات حمایتی از سهامداران خرد در سال گذشته

برنده جایزه آسترید لیندگرن معرفی شد

بلومبرگ: وزیر دفاع آمریکا دستور اعزام نیرو‌های بیشتر به خاورمیانه را صادر کرد

پرسپولیس با دو غایب به مصاف استقلال خوزستان می رود

کدام بازیکنان پرسپولیسی در بازی استقلال خوزستان غایب هستند؟

خاطره جالب میرطاهر مظلومی وقتی در اسپانیا دنبال گوشت حلال بوده است